Nu este ultima milă

De ce investiția de distribuție sunt reduse, în timp ce principalele creșteri

Conform estimărilor vice-președinte al Comisiei Regionale a Energiei Aleksandra Soboleva, facilități de rețea de alimentare ar trebui să fie stabil în ceea ce privește politica tarifară, din moment ce a introdus în urmă cu câțiva ani, practica mecanismului RAB-metodă, pentru a stabili tarifele pe termen lung. În ceea ce privește serviciile de transport a energiei electrice, precum și pentru decontări între organizațiile de rețea.În ciuda eforturilor de a suprima creșterea tarifelor pentru serviciile de transport al energiei electrice în rețele, acestea vor crește, a declarat Alexander Sobolev.

întrebare brută

- Alexander Leonidovich, de ce în creștere tarifele de rețea?

- În primul rând, creșterea se datorează proceselor inflaționiste, din cauza căreia costul unui număr de posturi din companiile de distribuție sunt în creștere (pentru achiziționarea de energie electrică pe piață pentru a compensa pierderile din rețelele, salarii, reparații). Aceste procese sunt prevăzute de legislația în vigoare: calcularea tarifului, trebuie să luăm în considerare indicii de inflație de ramuri ale industriei.

Acest lucru se datorează declinului cererii unor consumatori majore în regiune. De exemplu, fabrica de aluminiu Teologice reduce semnificativ consumul de energie - o situație pe piața aluminiului în forțele. Același lucru se întâmplă într-o serie de alte întreprinderi industriale.

Există un al treilea motiv - a escaladat o lungă perioadă de timp nu rezolvă așa-numita last mile. Last Mile - o schemă de subvenționare încrucișată, în care marii consumatori racordați la rețeaua principală a Companiei Nationale de Transport Federal, plateste nu numai rata, dar, de asemenea, ratele de rețele de distribuție, care nu utilizează serviciile. Pentru a face acest lucru, să ia IDGC de închiriat FGC last mile - site-ul de rețea, care este conectat direct consumatorilor. Mecanismul crește prețul energiei electrice pentru întreprinderile mari, dar scăderea ratelor pentru restul, consumatorii la fel de mare plătească suplimentar pentru mici și mijlocii.

Nu este ultima milă

Alexander Sobolev: „întreprinderile Caring ultima milă se întâmplă prin deciziile instanțelor“

- De fapt, acesta este un impozit ascuns asupra industriei, care absoarbe până la 30% din costurile sale de electricitate.

Firește, toți acești ani, producătorii se luptă să scape de un astfel de sistem de acorduri directe cu FGC, care efectuează mai mulți ani litigii cu rețelele. lasă, de obicei, prin decizii judecătorești au intrat în vigoare sau reglementări legale care au fost adoptate de către Ministerul Energiei. Acest pas reduce propriile costuri de energie, ci conduce la o creștere a sarcinii tarifare asupra altor rețele de consumatori rămase. Recent, de îngrijire a devenit larg răspândită (deși acum în mod oficial rețelele de distribuție și coloana vertebrală combinate în Rossetti -. Ed.).- Cum să ajungă în regiune în ultima milă?

- Efectele negative ale retragerii din ultima milă pentru un număr de ani, discutat în mod activ la nivel federal. decizie „etaj“ încă: un proiect de lege înaintat Dumei, dar amânată până la sesiunea de toamnă. Motivul - Problema neprorabotannost datorită poziției opusă a consumatorilor, guvern, organizații de rețea.

Esența discordiei este aceasta: consumatorii conectați la grilele de FGC, nu mai doresc să plătească pentru transportul de energie electrică companiilor de rețea regionale. O rețea și puterea de a vedea că trecerea simultan problema de întreținere a întreprinderilor industriale mari, cu ultima milă față de ceilalți consumatori, întreprinderile mici și mijlocii sau asupra populației, este imposibil. Aici este necesar să se ajungă la un compromis. În opinia noastră, regiunea Sverdlovsk va avea nevoie de aproximativ cinci ani pentru a rezolva pe deplin această problemă și de a elimina efectele sale negative.

- Ce anume va avea loc acești cinci ani?

- Ce înseamnă pentru companiile de rețea?

- În cazul în care consumatorii sunt conectați la ultima milă, și înregistrate în balanța de rețele regionale, nu va plăti, apoi complexul format prin rețea electrică deficit de venituri care urmează să fie compensate în următoarea perioadă de reglementare. (De exemplu, o ramură a IDGC de Urali Sverdlovenergo în ultimul an au primit mai puține venituri de 1 miliard de ruble. - nn).

- Adică, economia se prăbușește rețelele de distribuție inter-regionale?

- Nu aș spune că se prăbușește, dar există probleme. Acest lucru se datorează faptului că este imposibil de a reduce proporțional veniturile rețelei pentru a reduce costurile de transport al energiei electrice. Principala cale - reducerea investițiilor. Dar, în ultimii doi ani, în regiunea Sverdlovsk din costul programului de investiții al profiturilor tuturor companiilor de rețea sunt aproape de zero, atunci nu este nimic de tăiat. Compensa consumatorii de îngrijire numai în detrimentul companiilor de resurse interne, care, din păcate, nu sunt multe. În plus, reducerea poate afecta negativ calitatea și fiabilitatea alimentării cu energie.

Portmoneu încă diferite

- Ai schimbat ceva recenta fuziune a rețelelor de transport și distribuție într-o singură companie Rossetti?

- Sperăm că Rossetti împreună cu consumatorii vor găsi o cale de ieșire din situația legată de ultima milă, un compromis va fi atins. Din punctul de vedere al Comisiei Regionale a Energiei, pe teritoriul nostru a regiunii Sverdlovsk situația nu este la fel de critică ca și în alte regiuni.

Una dintre modalitățile rezonabile vom vedea extinderea deciziei privind ultima milă pentru doi-trei ani, în timp ce în condițiile existente privind ratele de creștere suntem capabili să rezolve această problemă în regiunea Sverdlovsk. Strict vorbind, problema în cele din urmă este încă realizată de către toți ceilalți consumatori. Dar, având în vedere faptul că acest lucru se va face treptat, treptat, ei nu se simt atât de mult povara plăților, astfel cum acestea ar putea fi.

- Cum este această rată de creștere cifră - 10%?

- Pentru programele de investiții, această sumă nu este suficientă?

- Da, rezolva simultan două probleme - eliminarea consecințelor negative ale consumatorilor cu părăsirea ultima milă și căutarea de investiții pentru modernizarea și dezvoltarea rețelelor de distribuție uzate nu funcționează. Trebuie să recunoaștem: programul de investiții al întregului complex rețea electrică a fost supus la sechestrarea, și, se pare, va fi expus în viitor.

- Și în acest an FGC program de investiții crește în mod semnificativ.

- În opinia mea, acesta este un element al politicii de stat în sectorul energetic: în prezent, este mai indicat să se dezvolte rețele de nivel superior (220 kV și de mai sus). Să sperăm că după ce primesc de dezvoltare corespunzătoare, și o atenție va fi acordată rețelelor regionale.