Metode de organizare a producției - studopediya

Metoda de organizare a producției - care este un set de mijloace și metode de implementare este calea procesului de producție. Metoda de organizare a producției se caracterizează prin mai multe caracteristici, dintre care cea mai importantă este relația dintre secvența operațiilor procesului cu comanda plasarea echipamentelor și gradul de continuitate a procesului de producție. Există trei metode de organizare a producției: non-flux, în linie, automatizat.Metoda non-flux pentru organizarea de producție se caracterizează prin următoarele caracteristici:

1) toate locurile de muncă sunt aranjate în grupuri de același tip de echipament fără o conexiune certă cu performanța succesiunii operațiilor;

2) la locul de muncă au fost tratate cu diferite obiecte ale muncii;

3) echipament tehnologic general universal, cu toate acestea pentru prelucrare deosebit de complicate în detalii de construcție;

4) părți în trasee complexe procesului de fabricație, în legătură cu care există pauze lungi în tratament se deplasează din cauza așteptărilor în depozitele intermediare și birourile departamentului de control tehnic (QCD).

Metoda non-flux este utilizat în principal în producția unică și mici lot și să prezinte caracteristicile mecanice, repararea și ateliere experimentale, magazin serii mici si altele. productie non-flux din punct de vedere organizatoric este dificil.

Pentru principalele întreprinderi de producție din industria de proces de stocare și prelucrare a produselor agricole caracterizate printr-o utilizare largă de metode in-line. Partea predominantă a materiilor prime agricole la instalațiile de prelucrare, practic, toate industriile primite și procesate într-un flux. Prin urmare, organizarea producției primare la instalațiile de prelucrare este redusă în principal, organizarea producției în masă.

fluxului de producție - o anumită metodă de producție. Acesta este caracterizat printr-un număr de caracteristici specifice.

Cele mai importante sunt următoarele:

I) separarea produsului total al procesului de producție în părți componente separate - operațiunea;

2) asigurarea fiecărei tranzacții la locul de muncă individual, masina si, ca urmare a repetarea acelorași procese de muncă, adică, specializarea lor precisă;

3) operațiuni simultane, executarea la locul de muncă paralel care constituie procesul de producție a unui anumit produs;

4) amplasarea mașinilor, grupuri de același tip de echipament și posturi de lucru în ordinea succesiunii de operații individuale în timpul procesului de producție.

Cu toate atributele enumerate putem spune că, în acest caz, forma una sau alta au fluxul de producție. Formele mai înalte de producție în masă au un număr de caracteristici suplimentare: ritm de producție continuu și strict reglementată; transferul imediat al materiilor prime după încheierea tratamentului de la o operație la alta, sincronizarea operațiilor: specializarea locurilor de muncă și mașini; utilizarea de echipamente tehnologice și de transport specializat.Unitatea structurală de bază a producției de masă este linia de producție. Este o serie de locuri de muncă și mașini interconectate, aranjate în ordinea succesiunii anumitor operațiuni. Linia combină operațiunile de producție, componente sau etape finite sau întregul proces de bază de fabricare a produselor finite. Lanțul de mașină (locuri de muncă), incluse în linia de producție, ceea ce duce aparatul trebuie izolat (la locul de muncă). Sub ea este înțeleasă ca o mașină, care determină performanța de producție a întregii linii de producție.

Unul ar trebui să se facă distincția între principalele auxiliare și liniile de producție. Într-o simplă linie pentru fiecare operațiune oferă un loc de muncă sau o mașină într-o parte complexă a operațiilor realizate pe mai multe stații de lucru sau de mașini.

linia de flux principal, spre deosebire de aparatul auxiliar include (locuri de muncă), care conversia completă a materiilor prime într-un proces de produs finit. Liniile auxiliare se aplică can pregătitoare și etapele finale de producție.

Linia combină mai multe locuri de muncă legate între ele prin diverse dispozitive de transport.

Acestea sunt împărțite în mai multe grupe:

- echipamente de transport continuu (cu bandă și cu raclete transportoare, transportoare elicoidale orizontale și înclinate, elevatoare cu cupe);

- ambarcațiunile periodice (ciclice) acțiune (motostivuitoare, camioane electrice);

- Dispozitive de transport (gravitațional) non;

- dealuri, pante, burlan;

Transportoarele sunt împărțite în muncitori și distribuitori. Pe transportoare de lucru se realizează nu numai transportul subiectului de muncă, dar, de asemenea, pentru operațiunile tehnice. Ele pot fi continue și pulsează mișcare. În acest din urmă caz, transportoarele sunt dezactivate automat în momentul operațiunilor tehnologice, și apoi din nou pornit pentru a muta semi următoarele operații.

Sub metodă automată se referă la procesul în care tehnologia de proces și operațiunile mașinilor sunt efectuate fără implicarea directă a lucrătorului. Pentru lucrătorii există doar funcții de setare de supraveghere și control. Automatizarea procesului de fabricație se realizează prin utilizarea unor sisteme de mașini automate care reprezintă o combinație de echipamente diferit localizate în secvența de prelucrare și a mijloacelor de transport combinat, pentru efectuarea monitorizării procesului de producție produs parțial și de control. Există patru domenii principale de automatizare.

Primul - introducerea de mașini semi-automate și automate, cum ar fi mașinile CNC. Utilizarea de mașini-unelte CNC poate îmbunătăți productivitatea la locul de muncă în fiecare 3-4 ori.

A doua tendință - crearea de sisteme complexe de mașini cu automatizarea tuturor părților procesului de producție. Un exemplu este linia automată (AL), care este unirea într-un singur sistem de mașină automată unitate de producție, cu mecanisme automate și dispozitive de transport, de control, restanŃelor depozitare, gestionare a deșeurilor și de control.

frontieră eficiență mult mai mare în liniile de rotor automate (ARL), care reprezintă un fel de linii automate de producție, dotate cu echipamente speciale pe baza de mașini rotative și de transport dispozitive. Într-un cilindru rotativ - rotor făcut multe cuiburi, multe din tehnologiile necesare pentru operațiunile complete de piese de fabricație. Rotație în jurul soclu cu partea înseamnă finalizarea unei tranzacții și trecerea la următorul.

A treia direcție - este utilizarea de roboți industriali care efectuează în funcțiile procesului de producție similare cu o mână umană, înlocuind mișcarea umană. Un exemplu este sisteme robotizate (RTC) pentru a efectua diverse operații.

A patra direcție este dezvoltarea de informatizare și flexibilitatea industriilor și a tehnologiilor. Nevoia de automatizare flexibilă a producției este determinată de dezvoltarea creșterii concurenței internaționale, care necesită dezvoltare și renovare produse rapide. Sub flexibilitatea producției se referă la capacitatea de a a comuta rapid și la un cost minim pe același hardware pentru produse noi. Baza pentru sisteme flexibile de fabricație (FMS) este un modul de producție flexibilă (GPM). GPS-ul, fiind cea mai înaltă formă de automatizare include diverse combinații de echipamente CNC, RTC, GPM și diverse sisteme pentru a asigura buna funcționare a acestora.