utilaje si echipamente tehnologice

În industria încălțămintei, procesele mecanice și chimice sunt efectuate în mașini și dispozitive de diferite nivel tehnologic și gradul de automatizare tehnologice.În teoria mașinilor și a mecanismelor prezentate definiții ale „mașină“ și „mecanismul mașinii.“ Mecanismul mașini- sau combinație de mecanisme pentru efectuarea mișcării adecvate pentru producerea de energie sau operațiune de conversie predeterminată. Mecanismul - Sistem tel pentru transformarea mișcării mai multor organisme la mișcarea dorită a altor organisme. Dacă transformarea mișcării implicate lichid sau gazos corp, un mecanism numit hidraulic sau pneumatic. De obicei, un mecanism are o legătură de intrare „, primind mișcarea de la motor, și o unitate de ieșire cuplată la corpul mașinii de lucru. Distinge între mecanismele plane și spațiale. Pentru plat include mecanisme în care unitățile de punct descriu traiectorii situate într-un plan (sau plane paralele); spațiale - mecanisme care au legături punct descriu traiectoria în spațiu. Există două clase principale de vehicule: autoturisme, motoare, prin care o formă de energie este transformată în alt (de exemplu, motor electric) ușor de utilizat; de lucru (tehnologice) mașini - unelte, cu care obiectul de lucru prelucrate se realizează procesul.

Mașina a apărut din cele mai simple unelte ale muncii umane, care a lucrat la natura. Odată cu dezvoltarea societății umane, instrumente au devenit mai sofisticate și îmbunătățite.

În stadiul actual de dezvoltare a științei și tehnologiei conceptul de „mașină“ dă un sens mai larg, și o văd ca un dispozitiv care realizează mișcarea mecanică, cu scopul de a converti energie, materiale și informații. În acest caz, primele două clase de mașini (motoare și de lucru) a adăugat încă trei clase:

1.transportnye transformarea poziției piesei de prelucrat;

2.informatsionnye transformarea informațiilor (mașini și alți indicatori de adăugare.);

de calcul 3.elektronno (nu sunt mașini, numele lor a rămas în linia de succesiune la mașinile adăugarea simplu).

Pentru a executa procese în producția de încălțăminte este folosit în principal lucrătorilor (tehnologie) mașină. În sistemele automatizate de control echipamente de fabricare (ACS MOT), utilizate și alte tipuri de mașini.

Instrumentul mașinii este alcătuit din trei grupuri principale de mecanisme: cu motor, de transmisie și actuatori.

Baza sculei mașinii sunt elemente de acționare care sunt recepționate mișcări corespunzătoare, produc uneltele lor (organisme de lucru) operațiune anterior de lucru angajată atunci când efectuează manual același proces. Prin urmare, elemente de acționare și organele de lucru ale acestora reflectă caracteristicile specifice ale mașini de producție, precum și a producției.

mecanisme de motor și de transmisie a asigura transmiterea de actuatori de mișcare, acestea obschetipichny pentru mașini de toate tipurile de industrii.

Masina (De la automatizează greacă -.. Automatic) - masina de lucru, sau o mașină-pistol, auto-generatoare de orice mișcare de lucru și de mers în gol (auxiliar) necesare pentru prezentul proces, inclusiv gestionarea acestui proces, și, uneori, controlul automat, și dispozitiv (colecție de dispozitive), care produce un anumit program de toate operațiunile de procesare a produselor, fără intervenția directă a omului. Programul este stabilit în construcția mașinii (programul rigid) sau extern prin intermediul unui calculator și sisteme de control.

Semi-automate - mașină, care desfășoară în mod independent, un ciclu de lucru, care trebuie să repete intervenția de operare (pornirea și porniți mașina). Unitate (de la aggrego Latină -. Aderența) - conectarea mai multor tipuri diferite de mașini, dispozitive și aparate într-o singură bucată pentru a lucra perfect împreună. Unitățile de fabricație pantof multicenters utilizate pe scară largă pentru a asigura eficiența economică, datorită reducerii ciclului de procesare tehnologică și numărul de angajați care lucrează în procesul de fabricație.Aparatura (aparat lat. - Echipament) în producția de încălțăminte este utilizat pentru tratamentul hidrotermic al articolelor de încălțăminte (umezire, uscare, termofixare pantofi mucegai).

Linie automata - un grup de mașini, care desfășoară în mod automat într-un ciclu proces de flux de lucru pentru prelucrarea produselor, combinat dispozitiv de transport automat deplasarea obiectului care trebuie tratat de la o mașină la alta, de la un tempo pentru întregul mecanism de control al liniei și.

line semi-automată este diferită de automate, care, în unele operațiuni de linie muncitor ia parte.

Linii automate si semi-automate în structura sa similare cu sistemul robotizat (RTC), care include mașini de producție și roboți industriali (PR), mașini de serviciu în loc de oameni.

O trăsătură specifică a mașinilor și aparatelor de producție de încălțăminte - varietatea de modele, care reflectă tehnologia de fabricație mai multe trepte de pantofi. Mașini pentru sabot mișcării sau- n s tipic de lucru și pieselor de traiectorii complexe în spațiu, ca urmare a proceselor executate de originalitate pentru a crea forme complexe (pantof) ale proprietăților materialului plane instabile. Rezultatul acestei caracteristici este complexitatea designului mașinii, cinematica și munca lor, precum și dificultatea de a automatiza de încărcare - descărcare mașini. Automatizarea proceselor efectuate mașini de pantofi, complicată de necesitatea controlului operațional asupra calității performanței lor de lucru efectuate vizual.

Studiu proiectarea de mașini și aparate de încălțăminte ar trebui să fie eliminate - în conformitate cu scopul lor funcțional și clasificarea baze tehnologice. Pentru o astfel de clasificare este util să se aplice o metodă sistematică de abordare, potrivit căreia toate set de echipament tehnologic de producere de încălțăminte poate fi privit ca un sistem format dintr-o multitudine de subsisteme interconectate printr-o secvență de proces. Metoda utilizată o abordare sistematică a clasificării echipamentului permite să se extindă și să aprofundeze detalierea în continuare fiecare sub-sistemul său, care este o serie de design de o singură funcție de mașini de diferite modificări. Clasificarea este o ierarhie cu opt trepte și este format din 34 de blocuri.

Pentru etapa I include echipamente pentru producerea de piese, unități și cele mai multe pantofi într-un singur proces (blocul 1). Metodele tradiționale de fabricare a pieselor de încălțăminte - tãieturii materiale plate în principal în Sunteți un prese Conning-turn și slot machines. articole de încălțăminte fabricate ca turnarea prin injecție a materialelor termoplastice și a componentelor lichide de turnare, efectuate pe unități de injectare. În plus față de piese turnate prin injecție pot fi de asemenea produse componente diecast de pantofi și cizme.

Pentru etapa II cuprinde echipamente pentru prelucrarea pieselor și a ansamblurilor de încălțăminte, precum și pregătirea acestora pentru procesul de asamblare (blocul 2). In acest grup de mașini cu un singur scop pentru echipamente de prelucrare: tăiere, măcinare, vzeroshivanie, dezumflarea marginea măcinării și pentru a efectua diverse procese de consolidare a pre. Aplicarea unui film adeziv, ștanțare etal; multicenters unități pentru prelucrare complexe, inclusiv alte operații (de exemplu, dublarea, branding, aplicarea unui film adeziv, uscarea peliculei adezive 5.2); Sistem de mașini cu un singur scop pentru finisare complex care conține și alte operațiuni (de exemplu, frezare margine, vopsire UNP.).

Pentru stadiul III aparține unui grup mare de echipamente pentru asamblarea componentelor de încălțăminte (blocul 3), - sus și de jos. Acest grup include echipamente care asamblează cele două metode mecanice și fizico-chimice.

Prin etapa IV se referă grup substanțial și divers de echipamente pentru turnarea pieselor și componentelor de încălțăminte (bloc 4). Acest grup include mașină de tras Strângerea performante de laminat cu un model complex de deformare (expansiune, însoțită de încovoiere și compresiune), mașini de turnare prin compresiune preformarea detaliile și ansamblurile și alte tipuri de încălțăminte, de exemplu îndoire.

Într-o separat aparate pas V alocate pentru piesele de tratament hidrotermal pantof în sine (blocul 5): dispozitive pentru umezirea, mașini și aparate de uscare pentru fuziune pantof mucegai.

Pentru etapa menționată Echipament VI podoshvokrepitelnoe (blocul 6), care acționează ca un fund pantof montaj mijloace mecanice - cuie, împletit și fizico - adezive, vulcanizare la cald, injecție.

În etapa a VII echipamentele alocate pentru operațiile de finisare (blocul 7). Trebuie remarcat faptul că zona progresivă este combinația (agregare) cu procesele de finisare și a proceselor de asamblare a proceselor de piese de fabricație și a ansamblurilor. Cu toate acestea, pentru multe tipuri de operații de finisare pantofi sunt aplicate independent. Echipament pentru efectuarea unor procese precum frezare, lustruire și vopsire talpă margine atașată la partea superioară a pantofului, este imperfect și este în esență un instrument mecanizat.

Separat alocat etapa VIII echipament calitativ nou și agregate de acțiune automată (bloc 8) mașini de asamblare, linie semiautomată pentru pantofi de asamblare, sisteme robotizate. Structura acestui echipament include mașini de diferite niveluri, indicate prin linii de relații externe - etapele IV, V, VI, și altele.

Fiecare dintre unitățile de clasificare în studiul mașinii sale membre poate fi considerat ca un sistem independent și le clasifica în funcție de cele mai specifice fiecărei baze de grup mașină.