școli mici și tipurile lor

Literatura pentru munca independentă

7. Clarine MV Tehnologia pedagogică. - M. 1989.

Caracteristici ale organizării procesului educațional în școlile micișcoli mici situate în acele locații în care nu există suficient pentru copii de organizare de scoala elementara-TION cu setul complet de clase. școală elementară neclasificate - o școală fără o paralelă clase de un număr mic de elevi. Pentru școli mici sunt caracterizate prin clasa de dimensiuni inegale. Acolo SQA-LY, în cazul în care clasele individuale pot lipsi. Apariția și răspândirea acestui tip de școli din cauza soluționarea inegală a oamenilor. Anterior școli ma lokomplektnye deschis numai în orașele mici, așezări temporare, orașe, dar în ultimii ani, din cauza ratei natalității în scădere și mișcări mari de populație au loc chiar și în așezări mari. Nu a existat nici-urlând combinație de școli primare și secundare cu neclasic.

Low-complet școală - școală elementară, în cazul în care să învețe-ing mai mici decât clase, și funcționează fiecare profesor concomitent-Menno cu mai multe clase.

Mai multe tipuri distincte de școli mici:

• odnokomplektnoy în școală, un cadru didactic îi învață pe copii din toate clasele;

• în condiții de două doi profesori sunt formați, iar fiecare - în două clase, în același timp;

în trehkomplektnoy - locul de muncă este distribuit între telyami trei Uchi: două sunt din aceeași clasă, iar al treilea - două clase.

Caracteristici ale procesului educațional în școlile necalibrate sunt determinate de condițiile:

• depărtare de marile orașe;

• relația dintre oameni stabilite;

• absența altor centre culturale din sat;

• instabilitatea de comunicare (TV, e-mail).

Calitatea muncii educative afectează o mică populație, profesori, studenți. Nr organizator dolzhnosti- al activităților extrașcolare, șeful cercurilor. Prin urmare, ca urmare, școala devine un centru de lucru Sun-nutritivi cu copii și adulți și preda-Tel - organizator și dirijor. Dinamica de dezvoltare a unei rețele de școli mici este inegală. În unele regiuni, numărul lor scade în altele, dimpotrivă, crește. Pe lângă motivele deja menționate - reducerea poduri născute și migrația considerabilă, acest proces este influențat de schimbările în structura producției. Atâta timp cât există o viață de școală, sat, care acționează, o autostradă a mea operat.

La școlile mici au beneficii definite lennye. Principalul lucru - un număr mic de elevi din SQA-le, dimensiuni clasa mica. Dacă este corect de a folosi acest avantaj, profesorul va avea o mare oportunitate de a op-ganizovat proces educațional orientat spre personalitate, pentru a ajunge la fiecare student. Low-completă școală - un colectiv mic de vârste diferite, care sunt oportunități pentru educație de seniori mai tineri îmbunătățite. O școală cu 20 până la 30 de elevi ca o mare familie. Relațiile dintre El este un cadru didactic și studenți este mai aproape și mai cald decât în ​​mare colectiv-tivah. Prin urmare, elimină posibilitatea ca un mare bătăuș-TION, alte infracțiuni tipice pentru școli mari. Ka-zhdogo aici cunosc fiecare dragoste, toți au încredere reciproc și ajutor.

școală se confruntă cu multe probleme neclasic-spe fi c. aceasta este cauzată de un mic-koliches studenți Twomey. Aici este imposibil să se utilizeze pe deplin legile dimensiunii de învățare reciprocă. O parte semnificativă a cunoștințelor copiilor în fasciculul unul de altul, cu o mai bună înțelegere a materialului rapid înțelege, asimila cu ușurință. Clasele trebuie să fie studenți puternici, capabili. Și dacă o clasă mică de mo-Jette, și să nu fie. Atunci nu învață să nimeni. Profesorul, indiferent de modul în care el este maestru, nu este în măsură să umple acest gol. elevii Diffie-rentsirovat în clase în funcție de abilitățile lor într-o astfel de școală nu poate fi la fel.

unul sau doi profesori lucrează în școli mici. Poziții Bibliotecar, îngrijitor, cap care nu sunt prevăzute. Funcțiile lor sunt efectuate de către profesori. Profesor SQA-LY neclasic - specialiști nu înguste, și un om bun, sa-obja de afecțiune se extind de adâncime profesionale de diagnostic-ki pentru a repara sediul. Școala - de multe ori doar punctul central al unei cul-excursii în sat. Este deschis tuturor și întotdeauna.

școli mici sunt foarte diverse: printre ei sunt mici - pe 2-3.uchenika; există mai mult - de 40-50 de copii; sunt cele care nu au una sau două clase. Cele mai multe școli bază de resurse săraci. Prin urmare, condițiile specifice ale activității lor. modele pedagogice devin unice și specifice. În acest sens, situația pedagogică generală, orientări necesită o examinare creativă. Aceste circumstanțe, precum și îndepărtate unicitatii școli mici de centre de predare, a pus profesori în condițiile cercetării pedagogice constante.

Principala componentă structurală a școlii primare neclasic - set de clasă. Această clasă, condusă de un profesor-klassovodom. Kit-ul poate consta din două, trei sau chiar patru clase. Posibile scheme complexe în clase de compuși care te-1-st și a 2-a; 1 si 3; 2 și 3; 1, 2 și 3; 3 și 4; 1, 2, 3 și 4.

Complexitatea muncii profesorilor-klassovoda datorită faptului că este necesar să se pregătească în fiecare zi la 8-12 lecții, să aloce o atenție între două sau trei clase. Aceasta complică activitatea de clasa de dimensiuni inegale. Aceasta presupune schimbarea anuală a planurilor de lucru manual, dar-educativ. Ele nu pot fi utilizate de două ori.

Dar există un plus - nu de lucru legate în clasele paralele și termene limită strânse profesor de școală elementară neclasic este liber să aleagă ritmul de învățare. În prim-plan - calitatea formării și educației. Dacă el vede că copiii dificil, în scădere-un ritm de a avea o tărie de asimilare. Puteți economisi timp atunci când efectuează sarcini ușoare. Nu există nici o repetiție. În cazul în care studentul nu este chiar un foarte bun pro-gram de material învățat, încă mai este transferată în clasa următoare. Lacune în cunoștințele pe care le elimină, atunci când același material va avea loc elevi juniori. repetiție multiple, co-Thoroe oferă o școală neclasic - o modalitate importantă de a-up Rocen cunoaștere.Eficiența școlii primare malokomplektnoj op redelyaetsya generale și condiții speciale. Primul punct la capacitatea fundamentală de a obține rezultate ridicate ale procesului de învățământ, iar a doua legată de organizarea specifică și desfășurarea lecțiilor și a muncii extracurriculară pe termen educator.

Termeni și condiții generale sunt după cum urmează:

- materiale (spații, mobilier, prezența unui sit de școală, pregătire tehnică, manuale de instruire, manuale, etc ...);

- economice (de exemplu, disponibilitatea fondurilor pentru plata energiei, etc ...);

- sanitare (formarea de conformitate și alte facilități pentru anumite cerințe: iluminare, temperatura, cantitatea de mobilier, etc ...);

- mediu (în principal, localizarea locul școlii);

- școli la distanță (posibilitatea de a primi programe TV, de formare a cadrelor didactice-TION serviciu superior, un ajutor metodologic și inspector, etc;.

Condițiile de mai sus nu depind în mare măsură de profesori. Dar ei faktiches-ki cere acele caracteristici fundamentale care determină nivelul de activitatea școlară, calitatea formării și educației.

Prin circumstanțele particulare includ:

- clase raționale de asociere în seturi;

- pregătirea corespunzătoare a orarelor;

- alegerea unor metode eficiente de formare, educație, combinația potrivită dintre ele în proces;

- determinarea structurii celei mai adecvate în lecția-Corolarul respectiv cu scopul propus;

- optimizarea conținutului lecției;

- o porțiune la combinația potrivită și după-oră forme de muncă educaționale;

- alternanță rațională a muncii independente cu ra-Botha sub îndrumarea unui profesor de elevi;

- formarea copiilor capacitatea de a învăța și de cunoștințe hoț auto priobre;

- utilizarea rațională a vizibilității și cuvintele de pe acest diferit inghinală dobândesc cunoștințe, formarea de competențe;

- dezvoltarea științifică de diagnostic, nivelul de instruire și educa școală ITS;

- controlul sistematic al cunoștințelor, bazate pe Prince inghinală pedagogia umanistă;

- asociații dirijării diferite de copii de vârstă;

- utilizarea instalațiilor de formare;

- utilizarea de personal concentrat de formare și educație.

În cazul claselor compuse în seturi bazat pe faptul, cum-la: 1) clasa; 2) în fiecare dintre elevii lor; 3) cadrele didactice din SQA-Le. Dacă școala are un singur cadru didactic, nu există nici o alternativă: ea unește toate clasele într-un singur set. În cazul în care doi sau trei profesori, ei pot da cos-kituri, ghidate de astfel de considerente: a) egal cu numărul de elevi; b) înclinațiile personale; c) pedagogiches-kai oportunism. De asemenea, ia în considerare: complexitatea pro-gram din fiecare clasă; nivelul de pregătire al studenților; Experiența și calificările profesorului; continuitatea lucrărilor (cu sau păstra-sale, dimpotrivă, nu sunt luate în considerare); sarcină care a klassovod în anul precedent; clasă mărime și colab.

În orice combinație de clase are plusuri și minusuri. On-exemplu, în cazul în care un set conectat la 1 si clasele 3, jumătate trans-TION a profesorului este forțată să se concentreze mai mult pe prima clasa. Și numai atunci când clasa întâi „citi“, el a re-cluded în clasa a treia. Acest kit este de preferat: fiecare lecție elevii de clasa a treia, aproape jumătate din timp poate pa-bot singur - pentru că ei posedă deja pe scheuchebnymi și aptitudini speciale.

Când planificați sesiuni de formare sunt utilizate în principal două abordări:

• Prima este o combinație de lecții într-un singur subiect, și anume, lecții odnopredmetnye. De exemplu, prima lecție de master planuri în matematică I și clasa III, a doua lecție - limba română în clasele I și III;

• A doua abordare implică o combinație de diferite discipline într-o singură lecție, lecții raznopredmetnye. De exemplu, prima lecție - matematică (I cl.) Și română (III Cl.) Din clasa a doua - limba română (I cl.) Și matematică (III Cl.).

Ce elemente este recomandabil să se conecteze în programul - sunt identice sau diferite? Dacă combinați aceeași, teach-lu mai ușor de a planifica o lecție, elevii comuta atenția de la o ocupație la alta. Această combinație poate fi alte-GDS conduită lecții pe același subiect, în special, lecții de lectură, educație fizică, științe naturale, de muncă, muzica (cântând). Citind lecții adesea combinate cu lecții de limbi străine. Pro-conduce ambele clase în matematică și limba este foarte dificil în două clase. Doar o singură clasă ar trebui să fie lecții în matematică, limbă, istorie naturală. Pentru toate kit-ul este recomandabil să se planifice pentru clasele de educație fizică, muzică (canto), forței de muncă, precum și excursii, de lucru la fața locului evaluat-prishkol.

Selectarea depinde de înclinațiile individuale ale Uchi spune.

Pentru elevii mai tineri, care încă nu au stabilit cu fermitate, sistemul sheysya de gândire, nu are nici o bază valori-TION, care discipline școlare vor fi combinate în clasă. Lecții de succes în școli mici, depinde de o combinație de explicațiile profesorului și munca independentă. Explicație ar trebui să fie scurt, datorită mai puține exemple explica-ing și argumente suplimentare. Acesta trebuie să prezinte poziția principală, de bază, de care depinde performanța întregului material. Master se concentrează pe faptul că elevii să înțeleagă noul sistem de material didactic.

După explicația el dă instrucțiuni scurte cu privire la modul de a efectua munca independentă. Verificări gata-Ness elevii să lucreze și apoi continuă să lucreze cu o altă clasă. Aici el deține, de asemenea, o explicație, concentrându-se pe aspectele cheie ale sistemului și noul material, și oferă locuri de muncă independentă.

Deci, schimbarea de locuri de muncă, monitorizarea procesului de implementare a muncii-CA mostoyatelnyh, profesorul conduce lecția.

Avantajul unui set de 1-2 clase - capacitatea de a efectua la fierbere odnotemnye lecții. Astfel, se face mai bine de formare Preem-stvennost care să răspundă nevoilor studenților de aproximativ aceeași vârstă pentru a vorbi cu. Dar există dezavantaje. Una dintre cele mai evidente - depozitele supraestimarea involuntare ale cerințelor din prima clasă și reducerea acestora în a 2. Aproape două clase elevii intra in posesia aceluiași program la același nivel.

Calendarul depinde de ceea ce clase de kit-uri on-razovany. În clasele aferente (1-2, 2-3, 3-4), este recomandabil să se co-unificatoare acelorași subiecți. In seturi 1-3, 2-4, 1-4, OMS și sunt posibile și alte combinații. Aici obiecte identice este mic, deoarece curricula acestor clase sunt destul de diferite. Programul de contabilitate, ghidat de cerințele stabilite-niyami, care în acest caz nu este o excepție, nu sunt. Luând în considerare mai presus de toate dinamicii anuale, săptămânale și de zi cu zi a sănătății copiilor. Secvența de lecții privind Institutul de Cercetare-Lungime a săptămânii și ziua se datorează caracteristicilor fiziologice ale copiilor E-școală. Cele mai productive zile - marți și miercuri, și clasele de - a doua și a treia. În aceste zile și orele din programul trebuie să fie cele mai dificile subiecte. Pe tot parcursul săptămânii, cu ajutorul lecțiilor, care necesită mai puțin efort din partea studenților - RI-pocnituri, muzica (canto), pregătire fizică, locul de muncă - profesorul poate gestiona dinamica de performanță, pentru a evita ne-reutomleniya.

Atunci când se organizează procesul educațional trebuie amintit faptul că o atenție deosebită trebuie acordată clasa intai. Chiar și în cei 60 de ani ai proiectului de a lucra cu ei în prima jumătate a re-benching lecție prescurtată a fost propusă (VP Strezikozin). Se recomandă următorul program. Primele două lecții de 30 de minute, a avut loc pentru clasa intai separat. Următoarele două lecții de 40 de minute - împreună cu celelalte clase. Concluzionând, în cazul în care acestea au un non-necesitate, durează 35 de minute. În a doua jumătate, când pe-voklassniki începe să lucreze pe cont propriu, puteți reduce ocuparea forței de muncă de cusut-timp cu ei și să acorde mai multă atenție la o altă clasă. Iată cum va arăta, pentru complexele de program, una în care există o clasă de prima.