Modificarea valorii (volum) de furnizare și de schimbare a cererii - studopediya

Cerere - o variabilă. Astfel, este necesar să se facă distincția între o modificare în cantitatea cerută, sau volumul cererii și modificările cererii. Cantitatea cerută modificări atunci când schimbă doar prețul acestui produs.Cantitatea (cantitatea) de cerere - o cantitate determinată de un produs pe care consumatorii sunt dispuși să cumpere un anumit preț separat. Modificări ale cererii de volum grafic sunt exprimate în „mișcare“ la curba cererii în sus sau în jos. De exemplu de la punctul A la punctul B, la rate de scăderea volumului cererea crește. (Fig.3).

Modificarea valorii (volum) de furnizare și de schimbare a cererii - studopediya

Întreabă-mă când un factori de schimbare non-preț, care au avut anterior constante. Schimbarea cererii exprimate ca „mișcare“ curba cererii în deplasare spre dreapta sau spre stânga.

Modificarea valorii (volum) de furnizare și de schimbare a cererii - studopediya

De exemplu, venitul monetar a crescut de consum (în absența inflației) înseamnă o creștere a cererii, atunci există o deplasare a curbei D în poziția D1. Cererea poate crește o creștere mai rapidă sau mai înceată a veniturilor, în funcție de calitatea produsului, locul său în bugetul consumatorului și o serie de alte proprietăți care vor fi clarificate ulterior.

Această situație este tipică pentru majoritatea mărfurilor, cu excepția calitate inferioara. Cresterea veniturilor comută cererea consumatorilor pentru produse de calitate mai bună, cererea de produse de calitate scăzută este redusă, adică, curba se deplasează din poziția D la D2. (Fig. 4)

În anumite condiții, creșterea prețurilor însoțită de o creștere a cererii. Acest fenomen este observat pentru intervalul inferior al mărfurilor. Este numit efect Giffen. în cazul în care există o creștere generală a prețurilor produselor, aceasta duce la o scădere a cererii pentru anumite produse, dar, în același timp, pentru alte produse cererea este în creștere. Oamenii încep să cumpere mai multe produse de calitate slabă. Cererea Boudet de panta curbei negativă.

Există, de asemenea, un efect de Veblen - prețuri mai mari pentru produsele de lux nu reduce cererea pentru ei, și crește pe măsură ce oamenii nu cumpara produse, și prestigiu. Panta curbei pozitive, în anumite limite.

Creșterea prețurilor pentru mărfuri, care este un substitut pentru acest produs, crește cererea pentru acest produs. De exemplu, creșterea prețurilor de garoafe roșii pot comuta din cererea de garoafe roz (sau alb), astfel încât prețul lor va începe, de asemenea, să crească. Acest lucru sugerează că, dacă cele două produse sunt interschimbabile, (sunt bunuri de substituție), apoi între prețul unuia dintre ei și cererea de altă parte, există o legătură directă. Creșterea prețurilor de garoafe roșii a dus la creșterea cererii de garoafe roz.

Pe de altă parte, creșterea prețurilor pe complementare (complementare), în beneficiul reducerii cererii pentru ea. De exemplu, pe schiuri creșterea prețurilor va reduce volumul vânzărilor lor. Consecința reducerii vânzărilor de schiuri va fi o scădere a cererii pentru legături de schi. Cererea pentru ei va forța vânzătorilor să scadă prețurile.

Astfel, în cazul în care două produse sunt complementare (complementare), apoi între prețul unuia dintre ei și cererea pentru celălalt există un feedback.

În exemplul nostru, la prețurile de schiuri a dus la o scădere a cererii pentru legături de schi.

Un factor important care afectează cererea este numărul de cumpărători. Într-o economie de piață reală, atunci când este vorba de numărul de clienți, este esențial să se ia în considerare sexul și vârsta structura lor, dimensiunea medie a gospodăriilor, ponderea persoanelor cu vârsta de pensionare, etc.Influența asupra schimbării cererii și gusturile consumatorilor, dar efectul lor este uneori dificil de a determina în mod clar. În plus, același factor poate avea efecte diferite (uneori opusul) pe diferite grupuri de populație.

Capacitatea de a furniza și a cererii de a se adapta la condițiile de piață în schimbare se numește elasticitate. Flexibilitate - o cantitate adimensional care utilizarea acestuia elimină complexitatea asociată cu unitățile și scara cantităților.

Flexibilitate - o măsură de un răspuns cantitativ la modificări în celălalt.

Elasticitatea - cerere caracteristică importantă care arată relația de schimbare a schimbării cererii de diverși factori (preț, et al venitului.). Este o măsură de gradul de sensibilitate, reacția consumatorilor la modificările prețului mărfurilor.

Conceptul de elasticitate se datorează cererii de produse pe baza prețului lor. O măsură a acestei măsurători este coeficientul E D P elasticitatea cererii.

Preț elasticitatea cererii. sau elasticitatea prețului cererii, care arată cât de mult modificarea procentului din valoarea cererii pentru marfa atunci când schimbă prețurile cu 1%.

în cazul în care - elasticitatea prețului cererii;

DQ / Q - modificarea relativă a cererii;

DP / P - schimbarea relativă a prețurilor.

Importanța practică în acest caz, nu sunt valori absolute, ci relative. Și acest lucru este de înțeles. Când spunem că prețul „Snickers“, a crescut la 10 UAH. - este prea esențial pentru „Snickers“ schimbare de preț, aceasta nu poate fi trecut cu vederea. Aceasta determină o modificare semnificativă a cererii. creșterea prețurilor autoturismelor „Volvo“ pentru 10 USD. greu de observat pentru cumpărătorii de această mașină, astfel încât schimbarea de preț și cantitatea de elasticitate în formula sprosadaetsya nu absolută, ci relativă.

De exemplu, ratele de reducere din pulberea de detergent de 5% a determinat o creștere a cererii pentru aceasta cu 10%. indicele de elasticitate va fi egală cu:

elasticitatea prețurilor cererii este întotdeauna negativ, deoarece o creștere a prețului cererii scade (numărătorul și numitorul coeficientului de elasticitate au semne diferite). Cu toate acestea, este important pentru economiști valoarea absolută a acestui raport - ïE d p ïDeci, la începutul formulei este prezent semnul minus.

Grăitor elasticitate corespunde pantei de înclinare a unei funcții liniare (linie dreaptă) sau o tangentă la curba în raport cu volumul de axa Q. (Fig. 5).

Modificarea valorii (volum) de furnizare și de schimbare a cererii - studopediya
Modificarea valorii (volum) de furnizare și de schimbare a cererii - studopediya

În literatura economică de a amâna volumul pe axa orizontală, și prețul - pe verticală. Dacă luăm în considerare prețul ca argument - o variabilă independentă, și acționează ca volum, ca funcție - variabila dependentă, trebuie amintit că axa argument și funcțiile aranjate un mod neobișnuit.

dacă <1, то спрос относительно неэластичен. В этом случае изменение цены повлечет за собой меньшее изменение величины спроса. (Рис.6. а)

Dacă un> 1, atunci avem de-a face cu o cerere relativ elastică. Cu alte cuvinte, ratele de schimbare în acest caz, duce la o mai cantitativă valoare a cererii de schimbare. (Figura 6. B)

Cu un coeficient de elasticitate de 1, sugerează unitatea de elasticitate. În acest caz, schimbarea prețurilor duce la aceeași modificare cantitativă în cantitatea cerută. (Fig.6. C)

În zonele de elasticul cere o reducere a prețurilor și creșterea vânzărilor a condus la o creștere a vânzărilor totale ale produselor companiei in zona de cerere inelastică - la o scădere a veniturilor. Prin urmare, fiecare companie va căuta să evite acea parte a cererii sale de produse în cazul în care coeficientul de elasticitate este mai mic decât unitatea.

Există două cazuri extreme. În prima posibilă existența unui singur preț la care mărfurile vor fi achiziționate de către cumpărător. Orice modificare a prețurilor va duce la un eșec total al achiziției produsului (în cazul în care prețul crește), sau la o creștere nelimitată a cererii (în cazul în care prețul va scădea). Cererea este perfect elastică, = ∞. Grăitor, acest caz poate fi reprezentat ca o linie dreaptă paralelă cu axa orizontală. De exemplu, cererea de tomate vândute de comercianți individuali pe piața orașului, este absolut elastic. Cu toate acestea, cererea de pe piață pentru tomate nu este elastic. (Fig.6. G)

Un alt caz extrem este un exemplu de cerere inelastică absolut: schimbarea prețului nu afectează magnitudinea cererii = 0. Grafic absolut cerere inelastică arata ca o linie dreaptă, perpendicular pe axa orizontală.

Un exemplu este cererea pentru anumite tipuri de medicamente, fără de care pacientul nu se poate face, etc. (Fig.6. D)

Modificarea valorii (volum) de furnizare și de schimbare a cererii - studopediya