Concept - studopediya

Definiția ar trebui să fie adevărat, nu numai în conținut, dar, de asemenea, corect, în structura sa, în formă.

În cazul în care valabilitatea este determinată prin împărțirea caracteristicilor determinate potrivire specificate proprietățile obiectului în acestea valide sunt determinate, corect-Ness depinde de structura sa, care este reglementată de reguli logice. Patru dintre aceste reguli.1. Definirea Proporționalitatea. Definiția ar trebui să fie proporțională.

Definiendum și Definiens ar trebui să fie interschimbate, adică volumele lor trebuie să fie aceleași.

Regula de proporționalitate cere ca volumul definit în nyatiya era egal cu volumul definitoriu (Su = A sau DFD = DFN).

► Nerespectarea acestei reguli duce la erori logice:

„Definiție prea largă a“;

„Prea îngust o definiție.“

„Definiție prea largă a expresiei“ - o logică eroare schaya apare când Definiens volum mai larg decât volumul definiendum (concepte mai largi conductive definitor volum definit conceptul de volum). (A <Вс).

În definiția „logicii - știința care studiază gândirea omului“ domeniul de aplicare al „logicii“ și „știință. care studiază gândirea umană „nu sunt aceleași, pentru că există discipline științifice, altele decât logica, care studiază gândirea umană: filosofie, psihologie, fiziologie de activitate nervos superior și altele.

Ying-Che vorbind, aceste concepte trebuie să fie în ceea ce privește coextensiv. De exemplu, definiția „Jailbird - o persoană care a comis o infracțiune intenționată, după condamnarea pentru o infracțiune comisă anterior cu intenție“ este proporțională. În cazul în care „recidivist“ este definit ca o persoană care comite o infracțiune intenționată, regula proporționalității ar fi încălcat:-definirea volum conceptelor conductoare ( „o persoană care comite o infracțiune cu intenție“) mai mare decât volumul definit de conceptul ( „recidivist“).

„Definiție prea îngustă“ este o eroare logică, care are mi-o sută de când Definiens volum mai înguste decât definiendum domeniul de aplicare (care definesc termenul noțiunea în domeniul de aplicare deja definit). (A> Su).

- În definiția „student este o persoană care este instruit la Universitatea din“ domeniul de aplicare al „o persoană care este instruit în cadrul Universității“ (Definiens) este mai îngustă decât domeniul de aplicare al „student“ (definiendum) în calitate de studenți OCU-chayut nu numai în universități, ci și în alte instituții de învățământ superior, de exemplu, în academii și institute.

- Acest mesaj de eroare bu-copii a făcut în cazul în care, de exemplu, un recidivist definit ca o persoană care a co-administrarea unei infracțiuni intenționate după condamnare pentru comis anterior o infracțiune intenționată împotriva proprietății. În acest exemplu, conceptul nu acoperă alte tipuri de transgresate-tiile, pentru care un recidivist ar putea fi condamnat în trecut.

2. Interzicerea cercului. Definiția nu ar trebui să intre într-un cerc.

Dacă determinarea vom recurge la un alt concept, care, la rândul său, este determinată de primul, acesta este determinat, Lenie conține un cerc vicios.

► Nerespectarea acestei reguli duce la logic eroare „cercul din op-determinare.“

„Cercul în definiția“ este o eroare logică care apare atunci când definiendum determinat după definiens, și invers, prin definiendum definiens.

Două definiții ale „dreapta - este o știință care studiază relația juridică“ și „relație legală - o relație care studiază legea“ în relația dă eroarea „cerc în definiția“.

Rotație ales etsya ca mișcare în jurul axei, iar axa - drepte, în jurul căruia are loc rotația.

O varietate de erori „în definiția cercului“ este o eroare logică „tautologie“.

„Tautologie“ este o eroare logică apare atunci când definiens Defi-niendum și exprimă cuvinte identice (determinarea eronată, care definește noțiunea de definit repetare)

„Viața - aceasta este viața“, „în război ca în război.“

„Idealist - credințe idealiste om“;

„Crima neglijentă - crima, co-invari- însoțească abil infracțiuni de neglijență.“

Aceste definiții și similare nu dezvăluie conținutul conceptului. Dacă nu cunoaștem conținutul este nyatiya „idealist“, este un indiciu că o persoană credințe idealiste, nu adaugă nimic cunoștințele noastre.

Tautologie, așa cum reiese din exemplele de mai sus, este diferit de un cerc în definiția de construcție mai puțin complexă.

3. Claritatea definiție. Definiția ar trebui să fie clar.

- Definiția ar trebui să indice caracteristici cunoscute nu au nevoie de-yuschiesya să identifice și să nu conțină ambiguități.

- Aceasta se referă la utilizarea definițiilor din care doar expresii astfel de depozite sunt cunoscute și înțelese de cei cărora această definiție calc-Tano. De asemenea, este recomandabil să nu utilizeze metafore și definiții ale diferitelor expresii.

Conceptul de „Prolegomene“ poate fi definit ca o propedeutică. Dar o astfel de definiție ar fi de înțeles numai acelor oameni care știu că Propedeutica - este introducerea unei anumite concepte științifice, teorii Ziua cei mai mulți oameni, această definiție este definiția necunoscută ei prin necunoscut.

► Dacă termenul este definit de un concept diferit, care oferă neiz-este cunoscut și care are nevoie de ea însăși în determinarea a ceea ce conduce aceasta în EROARE-ke, numită definiția necunoscut prin necunoscut, sau determinarea x prin y.

- definiția „indeterminismului - un concept filosofic, determinismul opus“, în conceptul de co-tor „determinism“ trebuie să fie ea însăși definită.- Nu există definiții ale unor astfel de situații: „Limba - este casa ființei umane“; „Arhitectura - este muzica înghețat“, „artilerie - zeul războiului,“ Oval - "un cerc în circumstanțe strâmtorate.

Regula de claritate avertizează împotriva înlocuind definiția metaforei-mi, comparații și așa mai departe. E. Care, ajutând în același timp să facă declarații pe această temă, Lenie, dar nu a dezvăluit caracteristicile sale esențiale.

4. Determinarea nu poate fi negativă. Orice definiție dezvăluie trăsăturile esențiale ale subiectului. Dacă determinarea este negativ, aceasta nu îndeplinește această funcție, și se referă doar la setul de simptome care nu fac parte din subiect. „Comparația - nu o dovadă.“

Cu toate acestea, determinarea conceptelor negative, această regulă nu se aplică.

# 9788; Exemple de definiții valide:

„Godlessness-nick - o persoană care nu recunoaște existența lui Dumnezeu“, „proprietate abandonate. - proprietate care nu are nici un proprietar sau al cărui proprietar este necunoscut“

# 9788; Exemple de erori logice:

„Animalul - nu este planta“, „logica - acest lucru nu este corect“, „femeia -. Nu este un om“

Prin determinarea de gen și diferență specifică poate fi op-subțiată majoritatea conceptelor.

Cu toate acestea, pentru unele dintre conceptele acestei metode nu este adecvată.

In aceste SLN-ceaiuri au recurs la definiții implicite, înlocuind definiția.

definiție implicită este o definiție care nu are nici o formă de identitate identitățile definiendum și Definiens.

► se referă la definițiile implicite

definiție prin relația sa cu sale opuse, în funcție de context, ostensivă, axiomatice, și altele.

# 9788; Exemple: „Libertatea este recunoașterea necesității“; „Oportunitate - acțiunea potențială-pheno-“; „Realitatea este - să realizeze oportunitățile.“

- Când am auzit în timpul unui apel pentru unii necunoscute pentru noi, în sensul său cuvântului, atunci noi nu-l specificați, și să încerce să stabilească valoarea pe baza contextului conversației.

- O altă ilustrare a definiției contextuale a situației poate fi citit textul într-o limbă străină. Dacă vom găsi unele cuvinte necunoscute, aceasta nu se face apel la dicționar - în unele cazuri, valoarea lor poate fi determinată de context.

Ostensivă (din ostendo Latină - «spectacol") se numește determinarea etsya de stabilire a valorii pe termen lung prin obiect DEMONSTRA-TION notat cu acest termen.

Aceste definiții Prima nyayutsya pentru a caracteriza obiectele care sunt disponibile pentru percepția directă.

- Un exemplu tipic este utilizarea definițiilor ostensivă situtsiya dezvoltarea limbajului copiilor, atunci când adulții indică anumite lucruri și, în același timp, recita cuvintele pentru aceste elemente. Luați în considerare o situație, un exemplu: părinții doresc să explice copilului ce tigrul. În grădina zoologică de lângă cușcă tigru la animalul ei arată și spune: „Este un tigru.“

- definiție ostensivă, de asemenea, utilizat pentru a caracteriza proprietățile cele mai simple lucruri: culoare, miros, gust, etc ...

Un dezavantaj serios al definițiilor ostensivă este incompletitudine lor. Luând ca bază pentru astfel de determinări, greu de obiect separat op-determinare dintr-o multitudine de obiecte similare (de exemplu, un tigru selectați dintr-o multitudine de animale). De asemenea, este dificil de a distinge ceea ce este comun pentru întregul set de obiecte, de la ceea ce caracterizează acest subiect particular (persoana care a văzut prima tigru în grădina zoologică, ar putea crede că el a trăit întotdeauna într-o cușcă).

Desigur, cu ajutorul unor definiții ostensivă pot fi definite, nu toate conceptele, și numai cele mai simple. Cu toate acestea, fără a defini-ostended guvernamentale de cunoaștere a lumii înconjurătoare ar fi limitată, în special la copii.

definition axiomatica este un fel de definiții implicite, în care contextul este un set de axiome teorie particulară.

# 9788; Exemplu: Termenii „punct“, „zona“ „directă“, la momentul au fost definite cu ajutorul axiomele geometriei euclidiene. Aceste axiome sunt contextul specific în care sunt definite și conceptele studiate.

definiție axiomatică, cred că una dintre cele mai înalte forme de definire în știință. Nu orice teorie poate determina conceptele inițiale. Acest lucru necesită un nivel destul de ridicat de expertiză într-o anumită industrie de cercetare.

Receptii, înlocuiește anumite

În plus față de definiții, există alte tehnici cognitive legate de acestea. Aceste tehnici nu sunt definite strict în Niemann cuvântului. În acest sens, ele nu pot înlocui complet din urmă în diferite contexte. Cu toate că, în unele cazuri lor Execu-mations justificate.

Tehnici similare cu definiția - este:

· Descriere; caracterizare; comparație; distincție.

Descriere - o tehnică care constă în transferarea atribute obiect în scopul de a aloca lax dintr-o serie de obiecte similare cu acesta.

Descrierea poate conține caracteristici atât esențiale și neesențiale ale obiectului (în opoziție cu definițiile actuale atunci când ruyut-Fix numai caracteristici semnificative).

Descrierea este adesea folosit în artistică și istorică Lite-turii (descrierea naturii, lucrări de artă caracter, figuri istorice), precum și în practica juridică (descrierea locului faptei, apariția infractorului).

# 9788; Exemplu: „I - un om frumos, mai degrabă dolofan în floarea vieții“ (A. Lindgren „Karlsson pe acoperiș“).

Caracteristica - o tehnică care constă în listarea, care nu face obiectul unor atribute care sunt importante în anumite privințe.

Spre deosebire de descrierea, caracterizarea este în primul rând stabilește ka-Coy caracteristica (sau un set de caracteristici) a subiectului, mai degrabă decât pur și simplu stabilește aspectul său.

# 9788; de exemplu: „cu ochi verzi, păr castaniu, Gemeni, cu studii superioare incomplete, care deține limba germană, choirmaster, un fel, cu simtul umorului, cineva munikabelnaya, inteligent, fără copii și obiceiuri proaste, este furnizat de locuințe.“

Caracteristica este de a indica trăsăturile distinctive caracteristice ale obiectului individual (persoana, evenimentul și așa mai departe. D.).

Caracterizeaza Pugacheva, ar indica faptul că el este un Don Cossack, un membru al șapte ani și războaiele ruso-turce, goarne, pre-conducătorul auto al doilea război Țărănesc din 1773-1775. El a afișat aptitudini organizatorice deosebite.

Caracteristica poate fi dat doar un singur mai important în orice privință un semn. Marx numit Aristotel „cel mai mare gânditor al antichității“; I. M. Sechenov, potrivit Pavlov - "tatăl fiziologiei ruse."

Prin compararea un lucru în comparație cu altul, colectarea NYM în orice privință. Această tehnică este utilizată pentru caracteristicile obiectului în formă.

# 9788; Exemple: Cunoscut pentru comparații vii care aparțin filosofi, scriitori, oameni de știință, "cărți - faruri maiestuoase Ocean time-to-none" (Nietzsche), "cuvânt - forță de comandant Uman" (V.Mayakov-cer), „flux similar cu specialist : plinătatea lui unilateral „(K.Prutkov). Pușkin a comparat slava poetului cu un plasture luminos pe zdrențe dărăpănată cântăreață. „Gânduri ca păsările migratoare, - în cazul în care nu-l prind imediat, ei pot zbura pentru totdeauna“ (P.Buast).

Distincție - o tehnică care stabilește caracteristicile care diferențiază un lucru de altul (altele) a subiectului. Un exemplu ar fi o situație de oameni de căutare atunci când fixăm niște semne speciale ale persoanei căutate.

În studiul unor concepte sunt de multe ori se confruntă cu sarcina de a dezvălui volumul său, adică. E. Pentru a distribui elemente să se gândească în termeni de, pentru grupurile selectate. Deci, pentru a înțelege mai bine ce tranzacția (acțiunea unui cetățean sau o organizație care vizează stabilirea, modificarea sau încetarea drepturilor și obligațiilor civile), tranzacția ar trebui să fie împărțite în tipuri: multilaterale, bilaterale și unilaterale.

operațiune logică care reflectă domeniul de aplicare al conceptului, numit de leniem.