Anevrism al aortei abdominale - simptome și tratament

anevrism aortic abdominal - aceasta bombare sau extindere difuză a peretelui aortic, situat în peritoneu. Aorta - este cea mai mare vas care are în corpul uman. Diametrul său în abdomen variază în intervalul de la 15 la 32 mm. porțiune de extensie patologica a aortei poate să apară din mai multe motive, dintre care principalele este ateroscleroza.

Potrivit statisticilor, anevrism aortic abdominal la barbati mai in varsta de 60 de ani se află în 2-5% din cazuri. Copii ca patologia este mai putin comuna si este cea mai mare parte înnăscută. În general, prevalența acestei boli este destul de mare. Odată cu deschiderea aortei abdominale anevrism diagnosticat la persoanele de ambele sexe, în 0.6-1.6% din cazuri (pentru persoanele în vârstă de 55-60 ani). Și nu întotdeauna moartea unei persoane se produce din cauza unui defect al peretelui aortic. Dar, în ciuda acestui fapt, medicii pus un anevrism al aortei abdominale la locul 15 printre cele mai frecvente cauze de deces în rândul populației.

Problema dezvoltării anevrismului aortei abdominale este destul de acuta in cardiologie si chirurgie vasculara, ca boala poate provoca complicatii grave, inclusiv moartea. Cu toate acestea, până la ruptura de anevrism, persoana, de obicei, nici măcar nu suspectează existența la această problemă. Faptul că anevrism în sine nu emite și poate fi asimptomatic timp de mai mulți ani. ruptura anevrismului de multe ori se termină letale că, chiar și în timp util, cu spitalizare de până la 40%. In perioada postoperatorie, cifra este de 60% sau mai mult. Astfel de riscuri mari de pierdere a pacientilor necesita indepartarea chirurgicala a anevrisme imediat după detectarea ei.

clasificare

Există mai multe clasificări, în care diferite tipuri de anevrism aortic peritoneu, în funcție de localizarea sa, marimea, desigur clinice și t. D.

La locul de anevrisme aortice abdominale pot fi:

totală Suprarenalnayaili. Acest anevrism este deasupra locului arterelor renale.

Infrarenal. Acesta este un anevrism al aortei, sub locul unde deșeurile arterelor renale. De regulă, astfel de anevrisme abdominale sunt diagnosticate în 95% din cazuri.

Pe marimea anevrisme aortice poate fi:

Mici - nu mai mult de 5 cm în diametru.

Media - nu mai mult de 7 cm în diametru.

Mare - mai mult de 7 cm în diametru.

Gigant - mult mai mare decât diametrul vasului.

Forma unui anevrism situat în cavitatea abdominală poate fi de două tipuri:

Fusiformă anevrism. În acest caz, peretele aortic este bombat aproape peste diametrul său.

anevrisme saccular. Acest umflatura este situat pe o parte a aortei la locul defectului. In forma seamana cu o pungă cu un gât îngust și fund lat. Acest sac este umplut cu sânge.

In functie de boala abdominale anevrism aortic poate fi:

Complicate de ruptură, tromboză sau exfolierii.

Conform structurii proeminența de perete anevrism distinge, cum ar fi:

Adevărat anevrism - este cea care arată peretele vasului.

Fals anevrism - este cel care este reprezentat de tesut cicatricial. Acesta înlocuiește țesutul normal al aortei după apariția defectului.

Anevrismul este un defect care rezultă din diferența peretelui vascular, care este umplut cu sânge.

Ceea ce poate declanșa dezvoltarea de anevrism aortic abdominal?

Ateroscleroza din lume este considerat a fi principala cauză a formării unei aortei abdominale anevrism. Ponderea bolilor vasculare aterosclerotice reprezintă 80-90% din toate cazurile.

Mai puțin frecvente drept cauze ale formării anevrism sunt diferite procese inflamatorii. Defectul poate apărea împotriva contactului cu agenți patogeni peretelui vasului (bacterii care cauzează sifilis. Tuberculoza, salmoneloza, micoplasmozei). boala reumatica si aortoarteriit nespecifice, uneori, acționează ca factori etiologici de dezvoltare anevrism.

Aceste boli congenitale, cum ar fi displazia fibromusculară, sindromul Marfan, si ca progresia acesteia poate provoca formarea de anevrisme.

Uneori, aorta abdominală suferă de impactul traumatic pe el din exterior. O astfel de persoană poate să se accidenteze în timpul trecerii angiografie, în timpul intervenției chirurgicale vasculare. Este posibil formarea de anevrisme aortice abdominale in obtinerea leziuni puternice la nivelul abdomenului sau inferioara a spatelui.

Există factori de risc care influențează indirect formarea unui defect al peretelui vascular.

Printre acestea se numără:

Fumatul. Sa constatat că 75% dintre pacienții diagnosticați cu anevrism aortic abdominal sunt fumatori. Și mai este o persoana fumeaza si tigarile mai mult a fumate pe zi, cu atat mai mare riscul ca acesta va dezvolta această patologie.

Calitatea de membru de sex masculin și vârsta de peste 55-60 de ani poate fi atribuită, de asemenea factori de risc pentru dezvoltarea acestei patologii.

În cazul în care aorta abdominală anevrism a fost diagnosticată în familie imediată, riscul dezvoltării sale a crescut cu 5 ori.

Pe fondul infecției cu HIV crește riscul de infecții fungice ale peretelui aortic cu formarea de anevrisme ulterioare.

Periculoase în acest sens au migrat sepsis. Când agenții patogeni intra în sânge.

Factori de risc suplimentari sunt stresul frecvente, obezitatea, diabetul zaharat. dieta necorespunzătoare.

Ar trebui să menționăm, de asemenea, rasa ca un factor de risc pentru formarea de anevrism. Sa constatat că cea mai mare parte această patologie este diagnosticată la caucazieni.

cardiopatiei. însoțite de crize hipertensive, asigură faptul că peretele aortic va purta treptat rezultat distensie. Ca rezultat, defectul poate fi format pe ea, care este transformat într-un anevrism.

După cum se manifestă anevrism aortic abdominal?

În cazul în care anevrism este simplu, persoana nu suspectează la existența unui astfel de defect. Aceasta este principala boala viclean. Anevrismul pot descoperi din întâmplare în timpul examinării pentru prezența altor boli.

În cazul în care anevrism atinge o dimensiune mare, ea poate juca rolul aching durere și trăgând caracter, care sunt situate în partea stângă sau în stomac (de preferință în porțiunea sa inferioară). O astfel de durere din cauza faptului că anevrism începe să pună presiune asupra organelor radacinile nervoase în cavitatea abdominală. În acest caz, durerea poate radia la partea din spate, în partea din spate, in zona abdomenului. Uneori se atinge un vârf, și amintește durerea care apare pe un fond de pancreatită acută sau un atac de sciatica.

De multe ori, un anevrism al aortei abdominale este deghizat ca o boală a tractului digestiv. Se poate manifesta, ocazional, în sine greutate și balonare. constipație, eructații. greață și chiar vărsături.

În cazul în care anevrism este ureter indoite, pacientul este găsit sânge în urină, există o varietate de tulburări urinare. protuberanță de dimensiuni mari poate duce la deplasarea rinichi.

Suferă de prezenta abdominale anevrism aortic membrelor inferioare. O persoană care dezvoltă boala piciorului ischemic, care este exprimat în leziunile tisulare venoase și moi în claudicației intermitente. Este necesar să se acorde atenție factorilor externi nejustificate extremități reci, amorțeală la nivelul picioarelor, însoțite de dureri în regiunea lombară.

Semnele de ruptura de anevrism. Pe fondul ruptura anevrism aortic abdominal hemoragie internă aortic este foarte puternic și de multe ori duce la moartea rapidă a victimei.

Cele trei simptome principale care indică evenimentele vasculare incidente:

dureri abdominale severe în regiunea lombară.

pulsație pronunțate în peritoneu.

Scăderea bruscă a tensiunii arteriale - colaps.

În acest caz, simptomele de hemoragii interne masive foarte creștere rapidă. Omul devine palid, pumni lui sudoare rece amplifică instantaneu slab, pulsul abia exploatat, este conectat dificultăți de respirație. Dacă ați văzut aceste simptome, trebuie să apelați imediat la ambulanta. Numai în acest caz, există o șansă de a salva viața persoanei.

diagnosticare

Uneori este posibil pentru a diagnostica un defect existent la momentul examinării pacientului prin palparea peritoneu. În acest caz, medicul se simte sigiliul dureros și pulsatila. Detectarea formării unei astfel de imediate și necesită o examinare mai aprofundată a pacientului. Metode instrumentale care pot detecta un anevrism aorta abdominală, următoarele:

Ultrasunete departamentului de aorta abdominală. În acest caz, puteți vedea proeminenței, pentru a determina locația exactă, diagnosticarea schimbarea aterosclerotică a peretelui vascular și prezența de cheaguri de sânge.

CT si RMN a peritoneului. Aceste două metode vă permit să specificați locația localizarea anevrismului și să furnizeze informații cu privire la posibilitatea supuse unor modificări patologice ale filialelor arterei aortă.

Dacă nu se poate pune un diagnostic exact prin ecografie si RMN, pacientul ar trebui sa fie mentionate pentru angiografie. În acest caz, se administrează intravenos agent de contrast care este vizibil sub influența X-ray grinzi.

abdominal Radiografia poate fi informativa in cazul in care depune pe pereții de sare anevrism de calciu. În acest caz, imaginea apare întunecare caracteristică.

<

?php include ($ _SERVER [ "DOCUMENT_ROOT"] "/ vstavki / blokvtext2.html".); ?> S-au găsit eroare în text? Selectați-l și alte câteva cuvinte, apăsați Ctrl + Enter

Tratamentul anevrism aortic abdominal

Pentru a scapa de departamentul de anevrism aortic abdominal folosind medicamente nu este posibilă. Cu toate acestea, medicii recomanda administrarea lor profilactic pentru a preveni dezvoltarea de complicații, dar în primul rând, ruptura de anevrism.

Prin urmare, până când operațiunea persoană nu este efectuată, aceasta poate atribui următoarele medicamente:

Formulările având activitate cardiotopice - Rekardium, verapamil, etc. Prestarium.

Pentru a preveni formarea de cheaguri de sânge pot fi atribuite la warfarină, Cardiomagnyl, clopidogrel și altele.

Pentru a normaliza colesterolului atorvastatina recomandate și rosuvastatina.

Alți agenți auxiliari sunt medicamente pentru tratamentul diabetului zaharat, medicamentele, AINS, antibiotice, antimicotice și t. D. Funcția lor depinde de faptul dacă pacientul orice comorbidități.

În ceea ce privește o intervenție chirurgicală, până în momentul în care o persoană nu a început încă să se dezvolte complicații ale unui anevrism aortic, poate fi efectuată într-un mod planificat. Indicațiile pentru punerea sa în aplicare este prezența unor anevrisme mai mari de 5 cm în diametru. operație de urgență se realizează în cazul unui pacient în spital, cu ruptura de anevrism.

Ambele operații necesită anestezie generală. Pacientul se taie peretele abdominal frontal pentru a avea acces la aorta. Chirurgul apoi plasează pe partea superioară și partea inferioară a clemelor anevrism excizată site-ul patologic și o înlocuiește cu o proteză. Însuși un vas artificial este un tub din materiale sintetice. Este bine să prindă rădăcini în organism și nu necesită înlocuirea până la sfârșitul duratei de viață a pacientului. Aceasta este o operație complicată de multe ore, după care pacientul este direcționat spre resuscitare.

Pentru high-tech interventii chirurgicale includ procedura de stentare endovasculare. În acest caz, nu are nevoie de incizie abdominala, iar stentul este introdus in aorta, suprapunându defectul existent în interior. Introduce stent într-un vas al arterei femurale. Întreaga procedură se efectuează sub supravegherea rengenotelevideniya. Această metodă nu este larg răspândită în România, din cauza costurilor ridicate și necesitatea de a fabrica stent personalizate.

prognoză

În cazul în care aorta abdominală anevrism este lasata netratata, ea ameninta dezvoltarea unor complicatii grave care duc în mod clar la moartea pacientului. Asta e greu statistica numere: ruptura de anevrism 5 până la 9 cm în diametru se produce la 75% dintre pacienți într-un an. Dacă dimensiunea unui anevrism ajunge la 5 cm. Riscul de ruptură se reduce la 5% pentru anul. Mai mult decât atât, după ruptura de anevrism, fără acordarea de îngrijiri medicale a ucis 100% din pacienți și după o intervenție chirurgicală nu supraviețuiesc mai mult de 10% dintre pacienți după primele două luni.

În cazul în care operațiunea este efectuată într-un mod planificat, de cinci ani de supravietuire a acestor pacienti este de aproximativ 70%, ceea ce este incurajator persoanele cu un anevrism diagnosticat.