uscăciunea mucoasei nazale și congestie nazală cauze, tratament (ce să facă)

Uscăciunea a nasului, care apare din diverse motive, nu oferă doar un disconfort fiziologic. Adesea simptom neplăcut este o manifestare a unei boli grave. În alte situații, uscarea auto a membranei mucoase ale pasajelor nazale poate fi un factor de precipitare care determină o anumită boală. De ce este mucoasa nazală seacă și ce să facă în astfel de cazuri?Cauzele uscăciune la nivelul nasului este diferit. Cele mai frecvente dintre acestea sunt:

 • utilizarea frecventă sau prelungită a anumitor medicamente;
 • Expunerea prelungită la condiții climatice nefavorabile (atmosfera de aer uscat);
 • constatare constantă într-o cameră cu aer condiționat (vara) sau cu aer uscat (clădiri încălzite în timpul iernii);
 • condiții nefavorabile de activitate profesională (de muncă în munci periculoase, în birouri dotate cu calculatoare);
 • unele boli ale nasului - rinitei atrofice și hipertrofice, rinoskleroma;
 • rinita alergică;
 • deteriorarea mecanică a membranelor mucoase ale pasajelor nazale (traumatisme, chimice sau arsuri termice).

Uneori desicare la nivelul mucoasei nazale apare la pacienții care primesc medicamente sistemice - atropina, glicozide cardiace, antihipertensivi (reducerea presiunii) înseamnă. Acest lucru necesită o ajustare a dozei sau înlocuirea preparatului utilizat.

uscăciunea mucoasei nazale și congestie nazală cauze, tratament (ce să facă)

Utilizarea frecventă și prelungită a vasoconstrictori picături și spray-uri, și agenți hormonali includ antihistaminice conduce la uscarea mucoasei nazale

Foarte rare uscăciune a nasului determină următoarele boli:

 • Sindromul Sjogren - boala reumatoida insotita de leziuni ale glandelor salivare, și membranele mucoase ale gurii și gâtului;
 • Sindromul de ochi uscat (keratoconjunctivita sicca) - se caracterizează printr-un deficit cronic de umiditate pe membranele mucoase ale ochilor, nasului, gurii.

simptomele asociate

Când uscăciune în nas, de obicei, alte simptome asociate. Acestea sunt:

 • dificultăți în respirație nazală;
 • depreciere sau pierdere completă a simțului olfactiv;
 • congestie nazală (de obicei, are loc alternativ cu una sau cealaltă parte);
 • senzație de arsură în nas (are loc cu uscarea viguroasă a membranelor mucoase și cauzează strănut poate provoca dureri de cap);
 • format în capacul nas, uneori sânge;
 • uscăciune și descuamarea, apariția unor fisuri la nivelul pielii dureroase ale nasului;
 • sângerări nazale.

sângerare nazală care apare la femei în timpul sarcinii de multe ori este un fenomen normal fiziologic, și foarte rar - un semn al unei abateri grave.

uscăciunea mucoasei nazale și congestie nazală cauze, tratament (ce să facă)

La copii, nas uscat apar adesea pe fundalul infecțiilor respiratorii ale tractului respirator superior sau o prezență constantă în zonele cu aer uscat

Care sunt cauzele

uscare puternică a membranelor mucoase ale pasajelor nazale care duc la formarea de cruste, care, la rândul său, este dificil nazale respirație cauza congestie nazală face. În plus, mucoasa nu mai este pe deplin îndeplini funcțiile de siguranță asociate cu curățare și hidratare aerului care intră în plămâni. Perturbat epiteliu ciliat, provocând evacuarea dificilă a particulelor străine și agenți patogeni (bacterii, virusuri). Aceasta devine cauza diferitelor boli respiratorii și inflamații ale pasajelor nazale.

Uscăciunea în conjuncție cu alte simptome

Combinația de uscăciune în nas cu alte simptome pot indica o anumită boală.

Uscăciunea și arderea

Arderea și uscăciune în nas sunt cel mai adesea simptomele unei reacții alergice. Cand injectate in pasajele nazale ale stimulului proceselor de generare a alerga histamina - o substanță care participă la dezvoltarea reacțiilor alergice. Histamina irită terminațiile nervoase ale membranei mucoase ale pasajelor nazale, există o senzație de arsură în rezultat.

A se vedea, de asemenea:

uscăciunea mucoasei nazale și congestie nazală cauze, tratament (ce să facă)


De ce doare aripa nasului când se apasă

Alergenii pot fi:

 • polen în timpul înfloririi;
 • particule de praf;
 • scuamele de animale, pene;
 • microorganisme fungice;
 • medicamente;
 • produse chimice de uz casnic și alte substanțe chimice dure.

gât uscat

uscăciune simultană în nas și gât este rezultatul:

 • lungă ședere în sol cu ​​un climat uscat sau rece;
 • consumul de alimente și băuturi, irita în gât;
 • reacții alergice (alergen simultan irită membranele mucoase ale nasului și gâtului);
 • utilizarea anumitor medicamente;
 • orice boală a amigdalelor.

uscăciunea mucoasei nazale și congestie nazală cauze, tratament (ce să facă)

Inflamație și edem tonsil țesut creează un obstacol în calea mișcării normale salivă, rezultând o uscare

cruste uscat in nas

În rinitei atrofice și hipertrofice, nas uscat, însoțită de formarea de cruste, este inevitabilă. Când vezi aceste simptome, iar diagnosticul este confirmat de tratament trebuie început imediat, deoarece agravarea procesului patologic conduce pentru a învinge nu numai membranele mucoase, dar, de asemenea, țesuturile osoase ale nasului.

optiuni de tratament depind de ceea ce a cauzat factorul secarea de mucus. Dacă orice disconfort din cauza uscarea aerului in camera, ca nici un tratament nu va ajuta până la schimbarea atmosfera din cameră. Asigurați-vă că umiditatea corespunzătoare a aerului folosind creme hidratante speciale, ventilatie si regulat camera de curățare umedă.

Dacă motivul pentru uscarea mucusului este o boală special (rinita alergica, rinita atrofica, daune mecanice și alte mucozală), tratamentul este efectuat cu diferite medicamente și proceduri fizioterapeutice care acționează asupra cauzei bolii.

Dar, altele decât cele care, fiind terapie simptomatică, care permite umezirea mucusului și a scăpa de uscăciune în nas.

 1. Picături de ulei pe bază. Eliminați uscat ajutor picături de mucoase pe bază de ulei (de exemplu, Pinosol). Ele pot fi utilizate singure sau în combinație cu agenți pentru a facilita respirația nazală și reducerea congestiei.
 2. Spray-uri și picături pe bază de saramură sau apă de mare. Scapă de uscăciune poate fi în mod regulat (de trei ori pe zi), irigarea mucoasei nazale prin mijloace cum ar fi Aqua Maris, Humer, Marimer, Salin. Se aplică aceste fonduri ar trebui să fie până când simptomele dispar.
 3. Ulei. Pentru a elimina uscarea poate frotiu uleiurile nas (cu un tampon de bumbac) sau îngropare înseamnă o scădere în fiecare nară. Măslina cel mai frecvent utilizat, cătină sau ulei de măceșe. Ei hidrata mucoasa, elimina crusta, promovează repararea țesuturilor afectate de uscăciune excesivă. Dar, trebuie să selectați cu atenție instrumentul - Unele uleiuri pot provoca o reacție alergică.
 4. Inhalare. Inhalarea vaporilor de apă sau soluții terapeutice (ceaiuri de plante, soluții saline sau cu mentă, ulei de eucalipt) contribuie la hidratarea eficientă a mucoasei și recuperarea funcțiilor sale, ajută la eliminarea simptomelor neplăcute.
 5. lavaj nazal. Este obligatoriu pentru uscarea membranelor mucoase nazale. Procedura este efectuată utilizând o soluție salină (mai bine să folosiți sare de mare). Șamponarea curăță pasajele nazale ale cruste, agenți patogeni și alergeni, hidratează perfect mucoasa nazală. În acest caz, este absolut sigur, poate fi efectuată în timpul sarcinii, în tratamentul copiilor.

uscăciunea mucoasei nazale și congestie nazală cauze, tratament (ce să facă)

Este imposibil să nazale procedura de lavaj este efectuată de prea multe ori: nu numai că nu ajută, dar face situația mai rău, chiar mai seacă mucus

Dacă există acoperire, este posibil să se utilizeze unguent speciale de înmuiere.

Unguentele de uscăciune în nas

uscăciunea mucoasei nazale și congestie nazală cauze, tratament (ce să facă)

Nizita medicament vine sub formă de unguent și spray nazal

 1. Unguent Pinosol. Conține uleiuri esențiale (eucalipt, pin) si timolul levomentol, soluție uleioasă de vitamina E. Acesta poate fi utilizat în tratamentul oricărei boli acute și cronice nazale care implica uscarea de mucus și cruste, inclusiv in timpul sarcinii. Contraindicatii la tratamentul cu unguent este rinita alergica, iar copiii mai mici de 2 ani.
 2. unguent Nizita. Agent bazat pe o soluție de clorură și bicarbonat de sodiu hidratează mucoasa favorizează îndepărtarea crustelor și cruste, mai ușor de respirație nazală. Unguentul poate trata adulți și copii cu femei naștere, gravide și care alăptează. medicament poate fi utilizat un timp cât este necesar.

In timpul sarcinii

Atunci când sarcina este cauza principala a membranelor mucoase uscate sunt schimbarile hormonale care au loc in corpul unei femei. Hormonii influențează multe procese fiziologice, inclusiv - în circulația sângelui și metabolismul apei. Circulația sângelui este îmbunătățită, lichidul se acumulează în țesuturi, umflarea la nivelul mucoasei apare, și ca o consecință, respirație nazală dificilă.

In timpul sarcinii, pentru a face față cu uscarea mucoasei nazale sare de mare ajutor soluții, unguente și Nizita Pinosol. Cu acest medicament de tratament ar trebui să fie efectuate strict în conformitate cu indicațiile, în conformitate cu sarcinile medicului curant. În plus, se recomandă utilizarea de hidratare si de multe ori de argint difuzate.

uscăciunea mucoasei nazale poate fi cauza si consecinta a unei boli. Acesta este motivul pentru apariția acestui simptom este important de a vedea imediat un medic pentru un diagnostic precis și pentru a efectua un tratament adecvat. Acest lucru va ajuta la evitarea complicatiilor si pentru a elimina simptom neplăcut la un moment dat, cauzand disconfort.