tulburări nevrotice - cauze, simptome, diagnostic și tratament

tulburări nevrotice - un mare grup divers de tulburări funcționale tranzitorii datorate traumatismelor acute sau cronice. Simptomele clinice sunt extrem de diverse inadaptare, întotdeauna respectate, comportament restrictiv, tulburări de dispoziție, de fapt simptome nevrotice (anxietate, oboseala, fobii, obsesii) și încălcări somatovegetativnye. Conștiința de sine și critica la propria sa stare de deplin conservate. Diagnosticul se bazează pe plângerile, istoricul medical și viața pacientului. Tratament - psihoterapie, terapie de droguri.tulburări nevrotice

tulburări nevrotice - cauze, simptome, diagnostic și tratament

tulburare nevrotică (nevroza) - grup de tulburări care reprezintă un răspuns la un psihopatologiei insolubil și situații traumatice insuportabile. Toate tulburările nevrotice sunt reversibile, dar tind să aibă o durată prelungită. In ciuda absentei unor tulburări psihice severe, nevroze afecta în mod semnificativ calitatea vieții pacienților și starea lor emoțională afectează negativ limitarea posibilității de realizare profesională și construirea unei relații personale bine-off.

Date exacte cu privire la prevalența tulburărilor nevrotice sunt absente. Potrivit statisticilor oficiale, nevrotic care suferă 0,4-0,5% din populație, cu toate acestea, în domeniul de experți și Psihoterapie sunt critice din această figură, menționând că aceasta reflectă doar cazurile care prezintă pacienții de sănătate în spitalele publice. Astfel, rămân inventar pentru pacienții care au suferit un tratament în numeroase centre psihologice și psihoterapeutice private. Nu uita că o parte semnificativă a pacienților care suferă de nevroze, nu se referă la psihologi și psihoterapeuți. rușine de „slăbiciune“ lui sau manifestări rastsenivaya ale bolii ca un anumit individ.

Cauzele tulburărilor nevrotice

Psihanaliștii cred că tulburările nevrotice sunt cauzate de un conflict profund psihologic care împiedică satisfacerea nevoilor critice sau constituie o amenințare de netrecut pentru viitorul pacientului. Celebrul psiholog american și psihanalist Karen Horney considerată o nevroză ca o contradicție între diferitele mecanisme de apărare menite să protejeze pacientul de umilire, neglijare, agresiune și control total, precum și alte acțiuni care perturbă dreptul fundamental natural al oricărei ființe umane.

Oricum, toți cercetătorii sunt de acord că nevroză, ca baza a bolii este evidentă sau conflict intern este ascuns, contradicția dintre nevoile, sentimentele, dorințele și mecanismele de adaptare psihologice. Predispozanți factori care cresc probabilitatea dezvoltării tulburărilor nevrotice, în funcție de anumite trăsături de caracter, personalitate și istoria de viață a pacientului.

Nevrozele sunt mai frecvente la pacienții cu supra-sensibile, emoționale, impresionabili care au o imaginatie bogata si o buna dezvoltare a gândirii figurative, fie la pacienții psihologic rigide sunt slab conștienți de sentimentele lor și se confruntă cu orice schimbări de viață dificile. De o mare importanță sunt condițiile adverse ale educației: neglijare, respingere și lipsa de atenție la nevoile copilului, supraprotecția, complicitatea, tendința părinților de a crea un copil de idol, formare contradictorii, etc ...

O anumită influență asupra dezvoltării tulburărilor nevrotice au factori biologici, în special - nivelul individual al neurotransmițători în creier. Inițial, anomalia existentă este ușoară și-a exprimat „punct de vulnerabilitate“ și sub stres, printre alți factori, pentru a provoca o încălcare a activității integratoare a creierului. Odată cu dezvoltarea nevrozei neuro-transmițători crește disfuncție, ceea ce duce la deteriorarea în continuare a stării pacientului.

Clasificarea tulburărilor nevrotice

mare diversitate și polimorfismul manifestărilor clinice ale tulburărilor nevrotice complică repartizarea clară a nevrozei în grupuri sau tipuri, ceea ce duce la diferite puncte de vedere cu privire la ce fel de nevroze ar trebui să fie combinate într-un singur grup, și ce - nr. medicament intern recunoaște în mod tradițional, trei tipuri de nevroza: tulburarea obsesiv-compulsiva. nevroza isterica si neuroasteniei (vechea denumire - neurastenie), dar această clasificare este în contradicție cu practica. De exemplu, aceasta nu reflectă una dintre cele mai comune grupuri de azi de nevroze - tulburări de anxietate. ICD-10 izolat în sindromul separat.Această discrepanță creează abordări diferite pentru sistematizarea nevroze. În cazul în care diagnosticul în practica clinică, mulți experți preferă să utilizeze clasificarea creată prin luarea în considerare motivele pentru dezvoltarea și simptomele predominante ale bolii. În această clasificare face distincție între următoarele niveluri de tulburări nevrotice:

  • Anxietate și tulburări de fobie. Principalul simptom al bolii este o creștere bruscă a nivelului de anxietate, uneori, transformându-se într-o fobie. Grupul de astfel de tulburări includ tulburarea de anxietate generalizată. atacuri de panică. agorafobie. claustrofobie. fobie socială și alte fobii simple și complexe.
  • Tulburarea obsesiv-compulsiva. Principalul simptom este obsesii și compulsii.
  • neuroasteniei (neurastenie) - tulburare nevrotică, tabloul clinic este dominat de sindromul astenic.
  • tulburări somatoforme. Potrivit manifestările clinice ale acestor tulburări seamănă cu boli somatice, dar nu are o bază fizică solidă. În contrast, pacienții cu tulburări nefirești, pacienții cu tulburări somatoforme sunt a nu lua măsuri pentru a simula boli și într-adevăr simt simptome neplăcute.
  • Tulburări dissociative. Acest grup include mișcări tulburări disociative și senzații similare și tulburări nevrotice purtate anterior de denumire nevroza isterica.

Simptomele tulburărilor nevrotice

Toate nevrozele sunt însoțite de tulburări emoționale, psihologice și autonome. Printre simptomele vegetative sunt conduse, amețeală. un sentiment de instabilitate, membrelor tremurături, spasme musculare, crampe musculare, creșterea frecvenței cardiace, durere și disconfort în piept, creșterea sau scăderea tensiunii arteriale, senzație de frig sau căldură, sufocare senzație, lipsa de aer sau inhalare incompletă, căscat, tulburări de alimentație, diverse dispepsie . urinare frecventă, durere, mâncărime și disconfort în perineu, transpirație. frisoane și febră puțin destrăbălată. Trăsăturile caracteristice ale tulburărilor vegetative este impermanentei și polisistemny lor.

Cu toate tulburările nevrotice observate tulburări de somn. dificultatea de a adormi din cauza gândurile legate de situația traumatică, sau din cauza percepției excesive acută a oricăror semnale externe (ceas pentru, zgomot de stradă, pasilor sunete din vecini), trezirea frecventă, somn superficial, luminoase sau coșmaruri, senzație de slăbiciune și slăbiciune, după o noapte de somn. De multe ori, pacientul suferă de somnolenta in timpul zilei. și pe timp de noapte - de insomnie.

Un alt simptom al nevrozei este o astenie obligatorii. Pacienții încărcați prost tolerate, sunt epuizate rapid. tulburări nevrotice sunt însoțite de instabilitate starea de spirit, iritabilitate și scăderea eficienței de severitate diferite. Suferința, si partea sexuala a vietii pentru pacientii - dorinta sexuala dispare sau este redusă, reducerea duratei actului sexual, contacte sexuale nu aduce fosta satisfac, există o varietate de tulburări (tulburări de potență ejaculare prematura.).

În tulburările nevrotice sunt tulburările afective. Starea de spirit de fundal generală scade, pacientii se simt tristete, depresie si lipsa de speranta. distracție Familiar (alimente mare, hobby-uri, socializare cu prietenii și familia), a adus anterior bucurie, devin indiferenți. Gama de interese se îngustează, pacienții devin mai puțin sociabilă și încep să se evite contactul cu alte persoane. De multe ori se dezvolta depresie sau subdepression. Nivelurile crescute de anxietate. Pacienții văd viitorul nefavorabil dezavantajat. Ei trăiesc în anticiparea unei catastrofe incerte tind să se concentreze în mod excesiv pe scenariile de caz negativ.

Spre deosebire de manifestările de mai sus ale nevroze, fobii apar obsesii și nu toți pacienții. Aceste două caracteristici sunt strâns legate, cu toate acestea, tabloul clinic este, de obicei, una dintre cele două simptome predominante. Obsesiile sunt involuntare intruzive gânduri, impulsuri, temeri și amintiri. Pentru a scapa de obsesii, pacienții efectua acte compulsive, de multe ori ia forma unor ritualuri elaborate.

Fobiile numite temeri obsesive de obiecte sau situații nu este în prezent, prezintă un real pericol pentru pacient. Există trei tipuri de fobii: fobie simpla, agorafobia (teama de spații deschise, locuri care nu pot fi neobservate să plece, și situațiile în care puteți merge fără asistență) și fobie socială (frica de situatii (izolate paianjen frica, zbor, păsări, clovni, etc.) în care pacientul se află în centrul atenției altora).

Diagnosticul și tratamentul tulburărilor nevrotice

Diagnosticul este complicată de cantitatea mică de nevroze simptome obiective pentru a judeca fără echivoc prezența sau absența tulburării. Valoarea principală în diagnosticul plângerilor pacientului și au o istorie de boală. In plus, medicul deține testarea psihologică folosind chestionare standardizate specifice (BVNK-300 adaptare Bakirova, chestionar 16-factorial Cattell și m. P.). In timpul regula patologia organică de diagnostic, care ar putea provoca tulburări somatovegetativnyh și psihologice. Dacă este necesar, pacientul este trimis spre consultare la un neurolog. terapeut. cardiolog. gastroenterolog. endocrinolog și alți specialiști numiți de IRM cerebral. EEG. ECG și alte teste.

Metoda principală de tratament al tulburărilor nevrotice este psihoterapie. Utilizați psihanaliza. cognitiv-comportamentale terapie. Erickson hipnoza. terapie integrativă transpersonal, tratamentul psihodinamic, precum și alte tehnici. Scopul terapiei - identificarea mecanismelor conștiente și inconștiente de adaptare și corectarea lor ulterioară. psihoterapie efectuată în contextul sprijinului medical atunci când este nevoie. In functie de simptome, folosind tranchilizante, antidepresive, antipsihotice și.

Alocați un tratament de refacere, care include exercita terapie, masaj. vitamine și oligoelemente. De mare importanță este schimbarea stilului de viață: respect pentru munca si odihna, exercitii fizice moderate, rămâne în aer liber, un regim alimentar echilibrat, evitând obiceiurile dăunătoare. Uneori ai nevoie de o schimbare de activitate. Cu un tratament în timp util de prognostic precoce. Simptomele dispar, pacienții reveni la o viață normală, dar în recidive severe de stres. Pentru întârzierea tratamentului și nerespectarea recomandărilor medicului există o tendință la o durată prelungită.

tulburări nevrotice - tratament la Moscova