protecție colectivă - studopediya

buncăre de nișă; dugout; azil

rezervoare; BMP; vehicule blindate; spec. de transport, inclusiv sanitar

Protecția echipajelor de tancuri, vehicule de lupta a infanteriei și alte obiecte în mișcare se realizează prin echipamentul de protecție colectivă în ele. Acestea includ radiații și dispozitiv de detectare a produselor chimice PRHR, instalare HLF filtru pentru aerul de RH, RS și BS de curățare, mijloace pentru mașini de etanșare și echipamentele de comutare.Apărări - este ingineria structurilor, în special înainte atribuite apărarea colectivă a lucrătorilor și angajaților întreprinderilor, precum și oameni din factorii de dăunătoare situații de urgență.

Apărări sunt împărțite în azil, adăposturi Fallout, adăposturi simple. Azil și MDP sunt de obicei construite în prealabil, a reglementărilor speciale de construcții „măsuri de apărare civilă de inginerie și prevenirea situațiilor de urgență.“ În cazul în care nu există nici o urgență, acestea sunt utilizate în scopuri comerciale (ca depozite, localuri casnice, săli de instruire, săli de mese, dulapuri și altele asemenea). Cu toate acestea, ar trebui să ofere întotdeauna posibilitatea de transfer rapid de adăposturi și MDP de a utiliza în scopul pentru care.

protecție colectivă - studopediya

Fig. Clasificarea mijloacelor de protecție colectivă

Ubezhische- această structură de inginerie, concealable protejează ocupanții acesteia împotriva expunerii la toți factorii dăunătoare de urgență: radiația de lumină, radiații ionizante, unda de șoc, materia otrăvitoare (OM) și avariynoopasnye chimice (AOHV), produse bacteriene (BS), temperatură ridicată zone de incendiu, resturile clădirilor distruse.

Cerințele de bază pentru adăposturi:

- existența la fel de zidărie,

- specificate rezistă la solicitări de unda de șoc,

- disponibilitatea sistemelor de susținere a vieții și HLF,

refugiu tipic constă facilități principale și auxiliare.

Principala preocupare:

- facilități pentru persoane escamotabile,

- post-medical (element).

Auxiliare includ:

- premise pentru filtrare (HLF)

În adăpostul echipat cu încuietori de aer și vestibuli, tabloul de distribuție, și, în unele cazuri - o fântână arteziană, stație de pompare, un balon.

Adăposturile miere. instituții care cuprinde suplimentar:

- spațiu pentru a se potrivi pacienților,

Bolta trebuie să aibă cel puțin două intrări, dispuse la capetele opuse ale acesteia. Built-in adapost ar trebui să aibă o ieșire de urgență.

Sistem de filtrare-ventilare trebuie să funcționeze în două moduri: aer curat și filtroventilyatsii. În primul mod, aerul este curățat de praf radioactiv grosier, al doilea - de restul Fallout radioactive, și de la AOHV și BS.

Atunci când solicitanții în locații în care poate exista o mare AOHV incendiu sau gaz de poluare, pot oferi camere complet modul de izolare căutători cu regenerare a aerului în ele.

Dacă adăpostul este sigilat în mod fiabil, devine ceva mai mare decât presiunea atmosferică (așa-numita suprapresiune aer) după închiderea unității de filtrare ușii și acționarea în presiunea aerului din interiorul adăpostului.

Solicitanții de alimentare cu apă și canalizare sunt furnizate pe baza unor rețele comune de apă și de canalizare. În plus, adăpostul asigură aprovizionarea cu apă de urgență și receptoare de canalizare, care trebuie să funcționeze independent de starea rețelelor externe. Încălzirea este asigurată de un sisteme de încălzire comune.

dozimetrele În cazul instalațiilor de azil introduse, echipamente de detectare chimice, îmbrăcăminte de protecție, agenți de stingere a incendiilor, în caz de urgență de instrumente, facilități de iluminat de urgență, furnizarea de produse alimentare și de apă, proprietate medicală.

Pentru întreținerea sănătății în structurile de protecție de până la 150 de persoane. 2 infirmieri medicale care lucrează în instalații de până la 600 de persoane. cu condiția post-sanitare (4 1 infirmierele medicale sau asistenta si infirmierele medicale 3), cu o capacitate de peste 600 de persoane. - post-ajutor medical (1 medic și 4 infirmieri medicale pentru a comuta cu două schimburi). Pentru post-sanitare necesită o suprafață minimă de 2 m 2 pentru postul de ajutor medical - 9 m 2.

În orașe la pacienții netransportabili adăpost în spitale, care au spitale de azil desfășurate pentru netransportabile. La acești 50 de pacienți per medic pus 2, 3 asistente medicale de serviciu, două asistente medicale pentru dressing operațional, 1 asistent medical de procedură 4-dressing si asistente medicale. Pentru fiecare 50 de pacienti cu follow-up se adaugă jumătate din numărul specificat de personal.

Standarde de bază de planificare refugii pentru scopuri medicale:

- 1 dressing tabel - 10 m 2 - 1 la masa de operație 15 m 2

- 1 în izolator - 4 m 2 - 1 pacient pe o targă -2,5-3m 2

Mai mult, în spital pentru o netransportabile, concealable în adăpost 600 de corp pat de spital, serviciu alocat personal (tehnic): tehnician 2 serviciu, 1 tehnician, electrician 1, 1 chelnerițe.

Toate mijloacele de apărare trebuie să fie respectate standardele și cerințele stabilite în „regulile sanitare de proiectare și de funcționare a structurilor de apărare civilă“ sanitare (a se vedea tabelul.).

de uz general de azil

20 L - la 1 pacient si 3 l - 1 pers. personalRapid solicitanții ridicat trebuie să aibă un minim de spațiu pentru concealable, spațiu pentru echipamente de ventilatie-filtrare (de producție simple sau industriale), o baie si o alimentare cu apă de urgență. Acestea sunt echipate cu intrare și de ieșire și de ieșire de alarmă (guri de vizitare). Pentru construirea de adăposturi de montare rapida folosite elemente prefabricate din beton pentru lucrari de constructii rezervor economiei subterane urbane.

1) aseptizare parțiale se efectuează,

2) dezinfectare parțială și decontaminare,

3) haine și paltoane sunt lăsate în vestibul,

4) grupuri de intrare de 4-5 persoane. trec prin vestibulul, oprindu-se timp de 5-6 minute.

5) în masca adăpost este îndepărtat și transferat la „gata“.

de facilitate de ieșire de azil:

1) se efectuează fără întârziere în lobby-uri,

2) funcționarea ventilatorului să fie amplificate.

În timpul șederii lor în adăpostul oamenilor este necesară pentru a proteja de oxigen (interzis să utilizeze cuptoare, kerosen și lumina lumânărilor, este interzis fumatul).

adăpost antiatomic (MDP), - o structură de protecție care protejează concealable prin radiația luminoasă de unda de șoc de mică putere (până la 0,2 kg / cm2) și semnificativ slăbește influența radiațiilor ionizante.

MDP poate fi plasat într-un subsol special echipate, și în anumite condiții (de exemplu, nivelul ridicat al apei la sol) - în subsolurile clădirilor. MDP De preferință, plin de penetrare.

MDP furnizează premise de bază și auxiliare. Camera principală: cameră pentru persoane escamotabile, post-sănătate (clinică). Auxiliar: baie, camera de ventilație pentru depozitarea camerei de îmbrăcăminte exterioară contaminată.

Dispozitiv de îmbunătățire în cadrul PRU include consolidarea structurilor cadru de protecție împotriva pătrunderii prafului radioactiv și acțiuni ale undelor de șoc, sigilarea lor, echipamentul de ventilație și toalete dispozitive sanitare, NAR de instalare pentru a sta și culcat.

Proprietățile protectoare ale MDP de la radiații ionizante măsurată la atenuarea radiațiilor, care arată cât de multe ori MDP reduce nivelul de radiatii, comparativ cu deschiderea de teren, și, prin urmare doza de radiații oameni escamotabile. PRU sunt aranjate astfel încât factorul de atenuare a fost cea mai mare. Tot MDP în orașe, în funcție de coeficientul de atenuare sunt împărțite în trei grupe: includ capacul grupa 1 cu atenuare de 200 și mai sus, grupa 2 - de la 100 la 200, la al 3-lea grup - la 50 la 100 . beciurile din case din lemn atenuează radiația în 7-12 ori, clădiri din piatră - 200-300 de ori, partea de mijloc a subsolul unei clădiri din piatră, în mai multe etaje - până la 500 de ori. Așa cum poate fi utilizat, de asemenea, MDP ridicate etaje ale clădirilor și structurilor. Cele mai potrivite pentru interiorul clădirilor din piatră, cu ziduri principale și o suprafață mică a deschiderilor. Prima și ultima etaje slăbi radiații într-o măsură mai mică. În zonele rurale, o atenție deosebită trebuie acordată pentru a utiliza ca pivnițe, subsoluri MDP și depozitare de legume și siloz liber. adăposturi pentru Fallout facilități medicale trebuie să aibă următoarele premise de bază: pentru personalul bolnavi și de convalescență, medicale și de sprijin, procedurale (vestiarul), cămară și posturi de asistente medicale (a se vedea tabelul ..).

Pacienții și personalul medical trebuie să fie plasate în camere separate (cu excepția celor pentru posturile personalului de serviciu). Spitalele chirurgicale MDP au nevoie pentru a implementa operaționale și dressing si dressing-camera de preoperatorie. Pentru pacienții bolnavi grav ar trebui să includă o cameră sanitară.

Ameliorarea MDP norma pătrat pentru spitale (m 2) [1].

Atunci când capacitatea de azil, paturi

Atunci când capacitatea de MDP, paturi

adăposturi Fallout pentru boli infecțioase trebuie să fie proiectate în funcție de comenzi individuale, permițând plasarea pacienților în funcție de tipul de infecție, și subliniind în același timp nevoia de spațiu pentru cutii separate.

subsoluri de consolidare și interioare ale clădirilor crește proprietățile lor de protecție în câteva ori. beciuri factor de protectie case de lemn a crescut la aproximativ 100 de case de piatră - până la 800-1000. pivniță neutilat slăbi radiația în 7-12 ori, și echipate - 350-400; magazine neamenajate de legume - in 40, dar echipat - de 1000 de ori. Pentru a spori proprietățile de protecție ale spațiilor și pentru a se asigura de etanșare sigilat ferestrele și ușile lor de prisos; acestea stabilesc saci de nisip, cărămizi, placi de ciocan. Toate fisuri, fisuri și găuri în pereți și tavane cu atenție și sigilate. Intrare încălzirea spațiului și a conductelor de apă prokonopachivayut. În afara zidurilor de a face murdărie praf la o înălțime de 1 m. Ventilația îngropat adăposturi pentru până la 50 de persoane. ventilație naturală se realizează prin conductele de alimentare și de evacuare. Casetele pot fi făcute din plăci sau azbociment,, conducte metalice din ceramică. Acestea ar trebui să aibă un vârfuri de sus și în partea de jos (în cameră) - supape etanș montaj.

Într-o serie de măsuri tehnice pentru a reduce gravitatea loc important civile de urgență privind construirea de adăposturi și adăposturi în zonele de distrugere probabilă de contaminare radioactivă și chimică. În funcție de locație, timp pentru a aduce în dorința și proprietățile de protecție ale acestor solicitanți de a întâlni oameni de protecție în caz de urgență militare, naturale și provocate de om.

Cel mai simplu este de apărare ukrytiya- care protejează adăpostul de moloz care zboară, lumină, și reducerea expunerii la radiații ionizante undele de șoc și. Acestea includ sloturi (deschise și suprapunere), șanțuri, treceri stradale subterane.

Cele mai simple structuri de tip deschis (șanțuri, fante) reduc pierderile cauzate de arme convenționale și unda de șoc explozie nucleară, o parte din radiația luminoasă și radiații ionizante. Aceste clădiri utilizate pentru a adăposti răniții și bolnavii, dar acestea nu sunt eficiente în protejarea de la 0V și un rezervor. fonduri.

Cea mai simplă construcție de tip închis (buncăre, adăposturi) oferă o mai mare protecție. Acestea ar trebui să fie sigilate și pot fi ventilate și neventilate. Timpul de ședere este posibil de oameni din structuri neventilate este foarte limitată și nu depășește o oră.

Cel mai simplu tip de adăpost construit sub amenințare imediată sau de urgență se produce. Adăposturile protozoare cele mai accesibile sunt slit.

Diferența poate fi deschis sau blocate. Probabilitatea de a lovi oameni unda de șoc de aer într-o fantă deschisă este redusă de 1,5-2 ori comparativ cu constatarea în țară deschisă, posibilitatea expunerii umane la contaminarea radioactivă a zonei devine mai mică de 2-3 ori. În decalajul suprapusa pentru a proteja oamenii de radiații optice este completă, efectul undei de șoc este redus de 2,5-3 ori, dar de radiatii si radiatii in zona contaminată ionizante cu o grosime de prăfuire murdăriei deasupra suprapunerii de 60-70 cm - în 200-300 timpurile .

Sloturi se bazează forțele populației improvizate și materiale de construcții industriale de producție. Inițial create prin fante deschise și adâncimea șanțului de 180-200 cm, o latime de 100-120 cm la partea de sus, de jos. - 80 cm În următoarele au îmbunătățit și devin acoperite cu fante și apoi MDP. Capacitate - de la 20 la 60 de persoane.

În cele mai simple adăposturi ar trebui să fie în PPE: în aer liber - în îmbrăcăminte și gaz de protecție (măști respiratori) în suprapunerea - în măști de gaze (respiratori).

Construiți decalaj în afara zonelor de posibile blocaje și inundații (în afară de clădirile de pe uscat, egal cu jumătate din înălțimea lor, plus 3 metri, și în prezența a teritoriului liber - pe). În orașe, cel mai bine este de a construi un decalaj în parcuri, bulevarde și curte mare, în cazul în care există stabilite rețele de inginerie. În mediul rural - în grădini, grădini de legume, terenurile virane. Nu puteți construi un decalaj aproape de ateliere și depozite explozive, rezervoare AOHV linii electrice de înaltă tensiune, in apropiere de alimentare cu gaz.

Atunci când se procedează să fie înfășurată cu structuri de protecție necesare pentru a transporta o aprovizionare de două zile de produse alimentare, consumabile de toaletă, obiecte personale esențiale, documente și echipament individual de protecție.