Malaria, simptomele și tratamentul malariei

Malaria. De asemenea, cunoscut sub numele de „febra mlaștină“, „febră intermitentă“, „malaria paroxistic“, o boala infectioasa acuta cauzata de mai multe specii de protozoare din genul Plasmodium și transmis prin muscatura de tantari din genul Anopheles. Malaria este caracterizat prin atacuri recurente de frisoane severe, febră și transpirație abundentă. Este larg răspândită în regiunile calde și umede, cu o temperatură medie anuală de 16 ° C și mai sus, de asemenea, găsite în zone cu climă mai temperată, și total absentă în regiunile polare. Boala provoacă daune economice grave pentru țările cu climă tropicale și subtropicale, ceea ce duce la toate bolile ca principala cauză de handicap și mortalitate.Manifestările clinice. Malaria este caracterizata prin atacuri de febră, perioada acută (atac primar), perioade succesive afebrilå. În unele dintre (recidivă precoce) netratate sau tratate inadecvat pacienții cu febră în 7-14 zile sau mai mult timp de 2-3 luni după terminarea atacului primar este reluat.

După o perioadă de incubație de durată variabilă (de la 1 până la 6 săptămâni, în funcție de tipul de patogen) la pacienții neimunizați pot prezenta perioada prodromala caracterizata prin refrigerare, cefalee, febra, indispoziție, mialgie, diaree, uneori (in malarie tropicale). Trebuie amintit faptul că, timp de trei zile și oval-malarie poate fi prelungit de incubare (10-14 luni), datorită prezenței celulelor hepatice „dormit“ forme de parazit - hypnozoites.

atac malarice (exacerbare) are loc cu o schimbare de fază: superbii frisoane, febră, transpirații. In faza de piele rece este palid, rece, dur ( „gooseneck“) cu tentă cianotice. Frisoane durează de la 10-15 minute până la 2-3 ore și este însoțită de o creștere foarte rapidă a temperaturii (până la 39-40 ° C și mai sus). Există o durere de cap și de mușchi în creștere durere, acolo este sete, și, uneori, vărsături, delir. fata hyperemic, pielea este uscată, fierbinte la atingere, și tahicardie. Aceasta este etapa de căldură. După câteva ore căldura este înlocuită cu transpirație abundentă, scade temperatura corpului la un număr subnormale critice. Starea de sănătate se îmbunătățește, dar rămâne slabă.

În Statele Unite, a fost observată cea mai mare incidenta de malarie din Sud, în special în Florida și statele vecine, precum și în văile Mississippi și Red River. Pe la mijlocul anilor 1940, boala a dispărut practic. La sfârșitul anului 1960 a fost înregistrat din nou destul de multe cazuri de malarie, mai ales printre americani care au servit în Vietnam.

Malaria ramane o boala destul de comuna in multe alte regiuni. În emisfera vestică se găsește în Indiile de Vest, Mexic, America Centrală, regiunile nordice ale Americii de Sud, în special în valea Amazonului. Malaria este o amenințare constantă în multe zone ale Africii. De asemenea, este comună pe coasta Mării Roșii și Marea Mediterană, Balcani și Ucraina. raportate anual numeroase cazuri de malarie in Asia de Sud-Est, în India și în nordul Australiei.

Malariei la om, cauzată în principal trei tipuri de paraziți: Plasmodium vivax (cele mai frecvente cauze), P. falciparum și P. malariae. Al patrulea tip de plasmodium, care poate provoca boli la om, - P. ovale - distribuite numai în anumite părți ale Africii. Malaria reptile și păsări bolnave, precum și maimuțe și alte mamifere. Deși transmiterea bolii dintre speciile biologice larg distantate de animale, de regulă, nu se produce, un tip de malarie de maimuță este uneori transmis la om.

tratamentul malariei

Pentru tratamentul malariei, folosind o varietate de medicamente care pot preveni atacurile de malarie rapid arestarea simptomele de la debutul convulsii sau distruge complet patogen. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt clorochină, chinină, meflochină, primaquine și clorhidrat de quinacrine, vândute sub numele de asemenea atabrin și quinacrine. Persoanele care intenționează să călătorească sau de lungă ședere în zonele endemice de malarie, este recomandat să luați în mod regulat medicamente anti-malarie, cum ar fi clorochina.Pentru tratamentul manifestărilor acute de malarie numește gematotsidy.

La detectarea P.vivax, P.ovale, P.malariae prescrie medicamente din grupul constând din 4-aminochinolinele (clorochina, nivahin, amodiaquine et al.). Cel mai frecvent chloroquine de droguri (delagil) este atribuit în conformitate cu următoarea schemă: 1 zi 10 mg / kg corp de bază (prima doză) și 5 mg / kg de bază (a doua doză) cu un interval de 6 ore pentru 2 și ziua a 3 - 5mg / kg. Total de 25mg / kg pe cursul de bază. Există rapoarte anecdotice de tulpini rezistente la clorochina P./vivax din Birmania, Indonezia, Papua Noua Guinee și Vanuatu. În aceste cazuri, tratamentul ar trebui să fie chinina, meflochină și Fansidar.

sulfat de chinină administrat într-o doză de 10 mg / kg cu administrarea ulterioară a medicamentului, la aceeași doză după 8 ore, apoi la 10 mg / kg o dată pe zi, timp de 7-10 zile. Dacă per os chinina imposibilă (cum ar fi vărsături repetate), prima doză se administrează intravenos chinina. Dacă administrarea intravenoasă este de asemenea imposibil să se efectueze o injecție intramusculară de chinină cu precauție datorită riscului de abcese.

Meflochina este numit o dată la adulți la o doză de 15 mg / kg de bază, copiii - în doze mai mici. Meflochina nu trebuie administrat mai devreme de 12 ore după ultima doză de chinină. Tablete mefloquina recomandate bea multe lichide. Femeile de vârstă fertilă trebuie să evite sarcina folosind metode contraceptive sigure pentru tot timpul de droguri, precum și în termen de 2 luni de la primirea ultimei sale doze.

Fansidar (1 tabletă conține 25 mg de pirimetamină și sulfadoxine 500 mg) au primit o dată: Adulți - 3 comprimate, copii 8-14 ani - 1-2 comprimate de 4-8 ani - 1 comprimat de 6 săptămâni până la 4 s - 1 / 4 comprimate. Fansidar are efect gamontotropnym, adică Aceasta afectează celulele germinative ale parazitului malariei care circula in sange.

Pentru a vindeca complet (prevenirea recurenței la distanță) de malarie cauzate de P.vivax sau P.ovale, după finalizarea cursului de droguri gematotsidnyh tesut folosit shizontotsid - primaquine. Medicamentul este administrat timp de 14 zile într-o doză de 0,25 mg / kg pe bază de zi. Tulpinile de P.vivax, rezistente la primachină, se găsesc pe insulele din Pacific și Asia de Sud-Est. În aceste cazuri, este posibil să se recomande primaquin luați o doză de 0,25 mg / kg pe zi, timp de 21 de zile. Admiterea primaquine poate determina dezvoltarea hemoliza intravasculara la pacientii cu o deficienta a dehidrogenazei glucoza-6-fosfat (G-6-PD) a celulelor roșii din sânge. Acești pacienți pot fi administrate, dacă este necesar regim de tratament alternativ primaquine: 0,75 mg / kg pe zi, 1 dată pe săptămână timp de 8 săptămâni. Primachina are de asemenea efect gamontotropnym.

La detectarea pacientului în cazurile de flux P.falciparum non-severă și lipsa de indicatori de prognostic adverse ale medicamentelor de alegere sunt meflochină, Fansidar și halofantrina.

Halofantrină alocat de 3 ori pe zi, cu un interval de 6 ore, la o doză de 8 mg / kg pentru recepție; curs de tratament - o zi. În absența meflochină și halofantrină, contraindicații sau chinina rezistență diagnosticată administrat în asociere cu antibiotice (tetraciclina, doxiciclina). Tetraciclină administrată inițial la o doză de 1,5 mg / kg, timp de 6 ore și 5 mg / kg, apoi timp de 7 zile la 1,5 mg / kg pe zi. Doxiciclina este atribuit la 1,5 mg / kg o dată pe zi, timp de 7 zile. Comprimatele de tratament chinina are loc în același mod ca cel descris mai sus.

In tratamentul malariei falciparum cu „curs malign“ (dezvoltarea complicațiilor severe) utilizate ca chinina intravenos lent (în decurs de 4 ore) perfuzie. În aceste cazuri, se recomandă să se înceapă tratamentul cu o doză de chinină 20 mg per 1 kg de greutate corporală, în continuare utilizați o doză de 10 mg / kg. Pe măsură ce fluidul injectat este utilizat soluție de glucoză 5%. Intervalul dintre chinină perfuzie intravenoasă - 8 ore. Doza zilnică de chinină nu trebuie să depășească 30 mg / kg. O astfel de terapie se efectuează pentru a ieși din starea severă pacientului, apoi trecerea la administrarea sa orală. În cazul în care pacientul a dezvoltat insuficiență renală acută, doza zilnică de chinină se reduce la 10 mg / kg, din cauza acumulării medicamentului.

Ca o metodă alternativă de tratament a acestei forme de malarie tropicale, în special în zonele în care există o rezistență la chinina (în special în unele zone din Asia de Sud-Est), derivații artemisininei pot fi utilizate pentru administrare parenterală (intramuscular sau intravenos), desemnată 7 zile (25 mg / kg în prima zi și 12,5 mg / kg - în următoarele zile), în combinație cu o singură doză de meflochină. În aceste cazuri, atunci când administrarea orală sau parenterală a medicamentelor nu este posibil (de exemplu, în tratamentul malariei severe in domeniu sau la copiii mici), puteți utiliza artemisinină sub formă de supozitoare rectale (RectocapO). RectocapO la pacienții cu malarie falciparum nu da efect deplin paraziticid, dar previne moartea și dă timp pentru transportarea pacientului la clinica.

Pacienții cu curs de malarie maligne tropicale ar trebui să fie spitalizat de urgență într-un echipament specializat de hemodializă compartiment cu. Tratamentul complicatiilor de malarie falciparum efectuate pe fundalul tratamentului antimalarie pe principii generale.