Studiind harta de relief - studopediya

Studiind harta de relief

În cazul în care este necesar, pentru a spori vizibilitatea scara ecranului teren muntos coloritul hipsometric pot fi ușor modificate. În termen de un sistem de munte imagine (Caucaz, și Carpaty t. D.) este un colorant hipsometrică scară unică. Atunci când imaginea ghețarilor și zăpezi veșnice de colorat hipsometrică este dat.Hillshade (pante umbrire) este aplicat pentru a spori vizibilitatea și lizibilitatea a da o grosime forme principale de teren de munte. Este făcută de culoare gri-maro (mai abruptă pantă, cu atât mai puternică spălare ton). Spalarea de relief de munte mediu, de regulă. efectuate când înălțimi absolute de mai mult de 500 m și la o altitudine relativă peste văile cumpenele de apă puțin. 300 m în zonele muntoase hillshade produse .; când excesul relativ de 500 m sau mai mult. de relief Umbrit subliniază principalele lanțuri muntoase, direcția și panta pante mari, creste si pinteni, maximele majore și trece. Spalarea imaginea creasta creasta întotdeauna mai intensă decât imaginea pantelor sale. Gentle ridicare la altitudini mai mari, și pante transformă treptat în câmpie, nu spalate. Pentru zonele de câmpie, în cazul în care nu există nici dealuri proeminente, spălare nu se aplică.

Reguli generale pentru studiul reliefului. Studiul de teren, de obicei simultan cu o zonă comună în studiul secvenței următoare:

1. Studiu de topografie generală a secțiunii de teren; (Flat, ondulator, teren muntos, gradul de ravene compartimentarea, rigole, și rigole t. D.). Prin vizualizarea mărcii pe o hartă contururile de densitate.

Orizontal pe un teren plat hartă sunt relativ simple marca, oarecum meandre. Dimensiunea Zalozhennost este de 1 cm sau mai mult. Pe hărți plate teren, și multe linii de contur suplimentare minore, care afișează toate detaliile de relief, care nu se încadrează în secțiunea principală.

Zona colinară orizontală situată mai aproape unul de celălalt și au o formă rotunjită, formând o figură închisă de dimensiuni mici.

Contururile și harta topografică de munte sunt aproape unul de altul, de stabilire între ele pe pantele munților nu depășesc 1 - 2 mm. Pe hărțile din această zonă sunt multe simboluri ale elementelor de relief, nu pentru a exprima orizontalelor.

2. Determinarea naturii relației cu dispunerea reliefului obiectelor hidrografice (râuri, râuri, lacuri, mlaștini și așa mai departe. F.) Pentru a stabili locația modelelor în teren accidentat, bazinelor de captare direcție, natura și amploarea limitelor naturale. Stabilirea unor astfel de legături este verificat și specificați puncte pe semne înălțimi contururi marginea apei în râuri și lacuri, precum și direcțiile de destinații patine. Rezultatul este o imagine de ansamblu a acordului reciproc al principalelor bazinelor de captare și văi, precum și să identifice cele mai importante, care pot avea un impact semnificativ asupra executării lucrărilor de construcții.

3. Un studiu detaliat și estimarea dimensiunii formelor individuale și detalii ale terenului. Studiul reliefului, în același timp, este, mai presus de toate în determinarea înălțimile punctelor, elevații între ele, direcția și prăvăliș rampe.

Înălțimea absolută a unui punct de teren, care nu este semnat de un marcaj pe hartă, este determinată de nivelul cel mai apropiat de acesta orizontal. Prin urmare, nu este necesar să fie în măsură să determine nivelul de contur cu ajutorul liniilor de contur și marcați alte puncte caracteristice ale zonei, semnat pe hartă.

De exemplu, marca și orizontală (figura 93), poate fi determinată prin secțiunea de reglare a nivelului înălțimii 197,4 și de relief 10 m. Stamp orizontal și este de 190 m. Marca Cunoașterea și pe orizontală. puteți determina cu ușurință nivelul tuturor celorlalte contururi.

Studiind harta de relief - studopediya

Figura 93 - Determinarea nivelului mărcii punctul orizontal

Astfel, b va avea un marcaj orizontal 160 m, deoarece este situat dedesubt și pe orizontală cu o valoare egală cu trei interval vertical (30 m).

În cazul în care se află punctul dintre contururile, sunt înălțimea mai apropiați de acesta pe orizontală, și la acesta se adaugă o înălțime mai mare de un punct dat deasupra orizontalei determinat de ochi. De exemplu, o moară, o denumire care este situată între liniile de contur (Figura 93) are o înălțime absolută de 162 m.

Determinarea punctelor reciproce care depășește constă în stabilirea unei valori care indică modul în care un punct situat deasupra sau sub altul. În cazul în care amplasarea punctelor de pe aceeași orizontală care depășește lor reciprocă este zero, deoarece acestea sunt aceeași înălțime. În cazul în care punctul definit coincid cu punctele, înălțimea care este semnat pe hartă, lor relativă în exces egală cu diferența de înălțime.

În cazul în care punctele sunt situate pe aceeași pantă sau diferite pante aproape unul de altul, numărând intervale între liniile orizontale și se adaugă la o fracție întreagă dintre ele, care sunt evaluate de către ochi. Numărul obținut se înmulțește cu înălțimea secțiunii terenului, obținându-se astfel reciproc depășește aceste puncte.

Atunci când un punct situat la o distanță considerabilă unul față de celălalt, se determină înălțimea lor absolută. Diferența dintre aceste înălțimi și excesul va fi un puncte reciproc.

Determinarea direcției și prăvăliș rampe. Direcția de pantă - direcția pantei maxime. Pe hartă este întotdeauna perpendicular pe orizontală. Pentru a determina direcția pantei la orice punct b sau c (figura 95), este necesar să se efectueze drepte sau curbe prin aceasta, în funcție de forma liniei orizontale ce intersectează adiacente orizontal la unghiuri drepte. Această linie va fi direcția rampei.

Studiind harta de relief - studopediya
Figura 94 - Determinarea direcției rampei de-a lungul orizontalePrăvăliș pantei este determinată de harta cea mai mare contur pozare. Mai puțin congestie, mai abruptă pantă, și invers, cu atât mai congestie, deci este mai blând.

Anterior, sa observat că între fundație, înălțimea secțiunii și prăvăliș rampei există o relație a = h / tg # 945;, unde tg # 945; = h / a. Folosind această formulă, se poate determina prăvăliș pantă mai mare precizie.

Pentru a determina aproximative rampe hartă Prăvăliș care depășesc 20 - 25 de grade, se poate folosi formula

Deoarece tg # 945; = A / a. A / a = a / a. unde a = pA / a.

Aproape prăvăliș a pantei este determinată de amploarea ipotecat (Figura 95), care este plasat sub latura de sud a cadrului unei hărți topografice. Amploarea gajat - un grafic calculat prin formula = hctg 945 #;. Acesta este construit după cum urmează. Linia orizontală ia lungimi arbitrare, le semneze în ordinea numerelor corespunzătoare unghiurilor de înclinare în grade ascendent și pe o linie perpendiculară pe linia orizontală pune în congestia valorilor hartă la scară, definită prin formula de mai sus.

Punctele obținute pe perpendicularele, sunt conectate în mod continuu, curba. Un astfel de program este adesea numit scară de congestie. În forajul unei hărți a liniilor de contur între soluție ajustată, și apoi zalozhennost scară compas pentru a căuta un loc în care această soluție compas va fi egală cu distanța dintre linia dreaptă orizontală și curba.

Studiind harta de relief - studopediya

Figura 95 - Scale ipotecat pe scara hărții de 1-.50 000

Direcția de pantă ajuta, de asemenea, pentru a determina contururile și semnătura punctelor de înălțime ale terenului caracteristică (cifre superioară este întotdeauna îndreptată într-o pantă ascendentă). Locația de râuri, fluxuri, lacuri și alte elemente de hidrografie, ocupând cel mai mic loc într-o anumită zonă, și indică direcția rampei. In toate foile de cărți cu găurire normală a înălțimii secțiunii de 1 cm corespunde aceleiași prăvăliș de pantă egală cu 1,2 °. Prin urmare, o regulă generală determinată de panta pantei cât de multe ori mai mare (mai mică) de 1,2 °, cât de multe ori între deschiderea de bază adiacente conturată mai mică (mai mare) 1cm.

Determinarea suișuri și coborâșuri în timpul mișcării de pe teren necunoscut de multe ori au, concentrându-se pe o hartă în relief, verificați locația lor prin observarea alternanța care apar în calea urcări și coborâri. Este necesar să se determine conturul graniței hartă a suișuri și coborâșuri, și să identifice cu ele corespunzătoare. puncte de pe teren. Aceste frontiere sunt, în general coincid cu punctele caracteristice și liniile de relief (vârfuri, șei, bazinelor hidrografice, Baraje) la determinarea care este redusă substanțial și această problemă.

De exemplu, urme de tipul de relief pe drum din arborele individual (Figura 96 ​​a), pe punte. Din copac începe ascensiunea care continuă să împartă creasta 2.

Următorul este de a coborî în deversorul tubular 3 și apoi se ridică din nou la cumpăna apelor 4. începe aici coborâre col 5, apoi se ridica la 6U de sus din nou coborî la 7. între punctele de rotație 7 și 8marshrut merge în paralel cu orizontala, astfel încât în ​​acest site va fi nici up sau coborâșuri. Mai departe de coborârea punctului 8prodolzhaetsya la pod.

Figura 96 ​​b prezintă o undă în formă, pantă rugozitate, prin care trecerile rutiere. Pentru a determina suișuri și coborâșuri pe acest drum, este necesar să se determine ce forme de relief trece. panta Acul indicator în acest caz, ne arată direcția generală a rampei. Ea arată, de asemenea, poziția direcția pantei curentului. Fluxul merge la dreapta în creștere, în timpul mișcării podului pe drumul spre copacul din zonele 1 - 2 cu 3 - cu 4 de 5 - 7 6 - 8 va crește, în timp ce porțiunile rămase - coborâri.

Figura 96 ​​prezintă un caz în care drumul trece pe o hartă între două linii orizontale adiacente, fără să se intersecteze ele. În acest caz, atunci când se deplasează de la dreapta la stânga în zonele 1 - 2 cu 3 - 5-6 aprilie și 7 - 8 sunt dealuri și porțiunile rămase - crește. Și numai atunci când se deplasează în direcția orizontală, de exemplu, în zona de 8 - 9, nu vor exista suișuri sau coborâșuri.

Studiind harta de relief - studopediya

Figura 96 ​​- Definirea limitelor de suișuri și coborâșuri: a - în cazul conducerii pe drum; b - la deplasarea pe drumul care traversează aceeași linie orizontală; în - atunci când de conducere pe drum, trecând între două adiacente conturată

Studiul formelor de relief, pentru a nu exprima orizontalelor. formulare separate și detalii ale reliefului, nu pentru a exprima orizontalelor, dar de o mare importanță pentru trupele, reprezentate prin semne convenționale. forme de relief naturale arată pe hartă semnele convenționale de culoare maro, și artificiale - negru.

Ravene și rigole de până la 5 m lățime reprezentate pe hărți de scară 1:25 000 și 1:50 000 în linie. Gullies având o lățime mai mare de 1 mm pe scara hărții este prezentată în două linii cu dinți. Partea de jos a sifonul, având o lățime de 3 mm sau mai mult pe scara hărții, descrie conturată. imagini Aproximativ ravene și scours 1 mm și lățimea lor mai mică decât semnul (deasupra) și adâncimea în metri. Când lățimea sifonul de 1 mm semn numai adâncimea lor (rupere înălțime).

Pe hărțile speciale arată un semn convențional traverselor de SOD (margine). Truncations arată lungimea lor cel puțin 3 mm în scara hărții. Când stânci notație semneze înălțimea lor relativă în metri.

Grohotișuri pe hărțile descrie împărțirea de nisip, argilă, piatră spartă piatră și pietriș.

Ravene și rigole de până la 5 m lățime reprezentate pe hărți de scară 1:25 000 și 1:50 000 în linie. Gullies având o lățime mai mare de 1 mm pe scara hărții este prezentată în două linii cu dinți. Partea de jos a sifonul, având o lățime de 3 mm sau mai mult pe scara hărții, descrie conturată. imagini Aproximativ ravene și scours 1 mm și lățimea lor mai mică decât semnul (deasupra) și adâncimea în metri. Când lățimea sifonul de 1 mm semn numai adâncimea lor (rupere înălțime).

Pe hărțile speciale arată un semn convențional traverselor de SOD (margine). Truncations arată lungimea lor cel puțin 3 mm în scara hărții. Când stânci notație semneze înălțimea lor relativă în metri.

Grohotișuri pe hărțile descrie împărțirea de nisip, argilă, piatră spartă piatră și pietriș.

Hărțile indică individuale de rock-aflorimente, canale de scurgere (krutostennye creasta îngustă de rocă dură) Barrows și movile, puturi si beciuri. Denumirile lor sunt însoțite de semnăturile de înălțimi sau adâncimi în metri.

întrebări de control și exerciții:

1. Dă-o scurtă descriere a formelor tipice de relief.

2. Ceea ce se numește panta rampei?

3. Care sunt clasificarea prăvăliș rampe și introduceți datele care descriu disponibilitatea lor.

4. Dă-o scurtă descriere a plate, concave, convexe, și raze ondulate.

5. Ceea ce se numește o creasta topografic.

6. Care este orizontală geometrica? Care este esența imaginii de relief orizontale

7. Ceea ce se numește de stabilire a liniilor de contur?

8. Ceea ce se numește o secțiune de înălțime pe carduri? Care este înălțimea normală a secțiunii pe hărți noastre? Cum raportul numeric este legat de scara hărții?

9. Care este valoarea intervalului vertical pentru o analiză detaliată a detaliilor-TION ale reliefului?

10. De ce sunt hărțile de înălțime muntoase zone ale secțiunii este luată în 2 ori mai mult decât în ​​mod normal, și pe hărți ploskoravninnyh zone, dimpotrivă, gura, de 2 ori mai puțin decât în ​​mod normal?

11. Ce tipuri de contururi utilizate pe hărți? În unele cazuri, în plus față de contururile de bază se aplică suplimentar și suplimentare pe orizontală? Arată-l în desen.

12. Desenați contururile formelor de relief tipice: de munte, creasta, vale, defileu; col.

13. Desenați conturul este plat, concave, convexe și pantele cu bob-val.

14. După cum se arată pe hartă caracteristici topografice, pentru a nu exprima contururi?

15. Care sunt caracteristicile digitale care sunt semnate pe carduri de lângă imaginea rigole, ravene, movile, gropi și așa mai departe. N.?

16. Se specifică numirea marchează înălțimile punctelor caracteristice?

17. Lista regulile generale de studiere a topografiei, harta topografică?

18. Ce determină înălțimea mărcii orizontale de cel mai apropiat punct, care a fost semnat pe hartă?

19. Cum se determina punctul de altitudine pe înălțimea harta cea mai apropiată de ea pe orizontală?

20. Specificați procedura de determinare a punctelor de exces relative.

21. Pe ce motive și cum să-l definească pe hartă direcția razelor, forma și panta lor?

22. Se specifică utilizarea scalei și procedura gajate pentru determinarea pantei pe patine ei.