Proiectarea și calculul bazei coloana - studopediya

Baza este partea de susținere a coloanei și servește pentru transmiterea forțelor din coloană la fundație. Cu un relativ mic efort de calcul în coloane (4000 - 5000 kN) aplicate elementelor transversale de bază. Forța de tija este trecut prin sudurile coloanelor din placa se direct pe fundații. Pentru o transmitere mai uniformă a presiunii dintr-o placă de pe placa de bază, în cazul în care rigiditatea necesară poate fi crescută de așteptare coaste suplimentare și diafragmă.Baza este fixată la stabilirea poziției sale de proiectare pe fundație cu șuruburi de ancorare. În funcție de balama sau fixare este realizată rigid cu asocierea la baza coloanei. Împerecherea de bază cu șuruburile balamalei de ancorare cu diametru 20 - 30 mm, sunt montate direct în spatele plăcii de suport având o anumită flexibilitate care să asigure respectarea de către acțiunea momentelor aleatoare (Figura 4.12.).

Fig. 4.12. Baza coloanei din Fig. 4.13. Baza coloanei la

articularea împerechere greu

fundația cu fundație

Pentru a permite unele avansarea (indreptarea) a coloanei în timpul instalării sale în găuri cu diametrul de poziție de proiectare în ancorei placa primește 1,5 - 2 ori diametrul ancorei. Pe șuruburile de ancorare purta mașină de spălat cu o gaură care este de 3 mm mai mare decât diametrul șurubului și piulița după stația de spălare de strângere șurub este sudat la placa. Când hard conjugare buloane de ancorare atașat la garnitura de prăjini prin consola la distanță traverse având o rigiditate verticală semnificativă, care elimină posibilitatea de a transforma coloana pe fundație. Când acest diametru bolt 24 - 36 mm, sunt strânse cu o tensiune apropiată de rezistența calculată a materialului bolt. Placa de ancorare este primit de la robinet grosime = 20 - 40 mm, și o lățime de BAP. egal cu patru diametre ale orificiilor șuruburilor (Fig. 4.13).construcție de bază trebuie să îndeplinească acceptate în sistemul de calcul metoda coloană asocierea cu fondare. Acceptate pentru calculul și proiectarea bazei coloanei cu montată rigid pe fundație.

4.5.1. Determinarea plăcii de bază în ceea ce privește dimensiunea

Noi determina forța nominală în coloană la nivelul bazei de date cu greutatea proprie a coloanei:

unde k = 1,2 - coeficient constructiv care reflectă greutatea răzuirea, elementele de bază și vârful coloanei. Presiunea sub placa este luată uniform distribuită. De centrală de plăci coloană comprimat dimensiunile planului sunt determinate din rezistența materialului de fundație:

unde y - factor în funcție de caracterul local al distribuției zonei de strivire a sarcinii (pentru distribuția uniformă a tensiunilor y = 1);

Rb, loc - calculat rezistența la colaps a betonului sub dala, definită prin formula

unde a = 1 - clasa de beton sub B25;

Rb = 7,5 MPa Clasa de beton B12,5 - estimată rezistența la compresiune a betonului care corespunde clasei sale și a primit de masă. 4.3;

jb - coeficient luând în considerare o creștere a rezistenței la compresiune a betonului în condiții înghesuite și baseplate definită prin formula

Aici AF1 - și marginea superioară a zonei de fundație, ușor mai mare decât suprafața baseplate Af.

Betonul Rb rezistență calculată

Coeficientul jb este luat nu mai mult de 2,5 pentru clasele de beton deasupra B7,5 și B7,5 este mai mare de 1,5 pentru clasa de beton și de mai jos.

jb predeterminata = 1,2.

Placă Dimensiuni (lățime B și lungime L) sunt alocate pe zona dorită Af. legat de circuitul coloanei (baseplate trebuie depășește fundul să fie de cel puțin 40 mm) și sunt în concordanță cu gama de produse (fig. 4.14).

Fig. 4.14. Calculul plăcii de bază

Asociați lățime placă:

unde h = 36 cm - înălțimea barei profilate coloanei;

tt = 10 mm - grosimea traversei (dura 8 - 16 mm);

c = 40 mm - placa de minim overhang plecare (luată în prealabil să fie de 40 - 120 mm și opțional specificați în procesul de calcul a grosimii plăcii).

Lungimea necesară a plăcii

Pentru o placă de bază coloană comprimată central ar trebui să fie aproape pătrat (recomandat raport de aspect L / B ≤ 1,2). Acceptăm placă pătrată, cu dimensiuni în = L = 480 mm.

placă pătrată Af = LB = 48 · 48 = 2304 cm 2.

Zona fundație cultură (fundație dimensiuni de tăiere superioară fixată la 20 cm mai mare decât baseplate)

Calculat rezistenta la colaps de beton sub dala

Verificați rezistența betonului sub placa de:

Reducerea dimensiunii plăcii nu este necesară, așa cum a fost adoptată cu dimensiunile minime în plan.