Potențialul pericol și de risc - studopediya

Ridicarea nivelului tehnic al producției moderne, electronization clădirilor industriale, administrative și rezidențiale creează o măsură mai mare sau mai mică, condiții nocive și, uneori, periculoase pentru lucrători și mediu, care impune organizarea unei protecții fiabile și eficiente. siguranța vieții umane în sectorul industrial Evaluarea riscului de sisteme și tehnologii tehnice. Mediul de lucru este saturat cu sisteme tehnice mai puternice și tehnologii care fac munca umană mai productivă și mai puțin greu fizic. În acest caz, rămâne valabilă axiomă: pericolul potențial este o trăsătură universală a interacțiunii umane cu mediul și componentele sale, toate procesele de producție și mijloace tehnice potențial periculoase pentru om. Există întotdeauna riscul unui individ - riscul de deces din accident.În fiecare an 300 - 400 de mii de persoane din România sunt răniți la locul de muncă, din care 7 - 10 000 - decese, alte 12 - 15 de mii de oameni devin muncă cu handicap. Zeci de mii de oameni sunt uciși în fiecare an în accidente rutiere. Fiecare al treilea incendiu izbucnește - un aparat defect.

Pericol - conceptul central al sănătății și siguranței, care este înțeleasă ca orice fenomen care amenință viața și sănătatea umană.

Pericolul stoca toate sistemele cu energie chimic sau biologic componente active, și caracteristici ale condiții improprii ale vieții umane.

Pericolele sunt potențial în natură. Riscuri Cedl apar în anumite condiții, menționate ca factori. Testul pentru determinarea riscului sunt: ​​amenințare pentru viață, posibilitatea de rănire a sănătății; perturbarea funcționării normale a condițiilor de organe și sisteme umane. Pericol - un termen relativ.

siguranță tradiționale, bazate pe o premisă - pentru a oferi securitate și pentru a preveni accidentele. După cum arată practica, acest concept nu este adecvat legilor tehnosferă. Cerința de securitate absolută, mită umanitatea mea, se poate transforma într-o tragedie pentru oameni, deoarece acestea oferă un risc zero nu este posibilă în sistemele actuale.Lumea modernă a respins conceptul de securitate absolută și să ajungă la un concept rezonabil (risc acceptabil). esența care, în căutarea unei garanții, care este acceptat de societate într-o anumită perioadă de timp.

Risc - probabilitatea riscului. Astfel, riscul unei persoane rănite într-un accident de mașină este de 10 -4 pe an, de la un fulger de 10 -7 pe an. Acest lucru înseamnă că, în termen de un an, este probabil să moară într-un accident de mașină o persoană din 10 până la 4 persoane, și ca urmare a unei lovituri de trăsnet pentru o persoană din 10 7 persoane care se află în circumstanțe similare. De date statistice pe termen lung ne permit să se estimeze riscul în multe domenii ale activității umane.

În unele țări, cum ar fi Olanda, riscuri acceptabile sunt stabilite prin lege. Riscul maxim acceptabil pentru ecosisteme este cel în care 5% poate suferi specii biogeocoenose.

Cu condiția pachet de risc acceptabil de măsuri tehnice:, tehnologice și organizatorice, care să permită minimizarea cauzelor de pericol.

În fiecare caz, apariția pericolului în sistemul tehnic are un caracter pluricausal. Ponderea principală a cauzelor cade pe acțiunile greșite ale oamenilor, aproximativ o cincime dintre ele asociate cu tehnica. Prin grupul „factorul uman“ include:

- deficiențe în formarea și competențele de acțiune slabă în situații complexe;

- abateri de la cerințele de reglementare în organizarea și tehnologia de producție;

- interpreți indisciplina tehnologice;

-slaba supraveghere sau de diligență în efectuarea testelor de rutină a echipamentelor și de inspecție și control - echipamentul de măsurare;

-Prezența factorului disconfort în provocarea proceselor de inhibiție, oboseala, supratensiune ale corpului uman, etc.;

-nu folosesc echipamentul individual de protecție și siguranță necesare.

Caracterul tehnic al pericolului cauzate de:

-defectarea echipamentelor tehnice;

-sisteme complexe de inginerie Nefiabilitate;

-Tipuri de imperfecțiune și lipsa locurilor de muncă ergonomice;

-absența sau defectarea echipamentelor de control și a mijloacelor de detecție.

În cursul normal al om de afaceri care are de a face cu un nivel ridicat de energie (electrică, termică, mecanică, radiații și radiații electromagnetice), precum și substanțele nocive.

O eliberare necontrolată a energiei acumulate în sistemele tehnice de material și, în mare măsură sporește pericolul lor.