Exemple de programe care utilizează fișierele

8. Scrieti un program care pune un fișier FILE123 numere reale (aleatoare), fișierul de ieșire pe ecran determină dimensiunea fișierului și afișează conținutul unui element aleatoriuProgramul folosește noi funcții și proceduri de acces direct atunci când se lucrează cu fișiere tastate:

FILESIZE (Varf): Longint - returnează dimensiunea actuală a fișierului în înregistrările, adică, Dimensiunea fișierului în octeți poate fi obținută prin înmulțirea acestei valori de mărimea unei singure înregistrări.

Seek (Varf ;. N Longint); - stabilește noua valoare a indicatorului de fișier. Înțeles pointerul fișierului este egal cu numărul ultimei înregistrări prelucrate, astfel încât numărul de înregistrare curent este egal cu n + 1. Deci, pentru a seta indicatorul la prima înregistrare, trebuie să caute (f, 0). și în cele din urmă - Seek (f, FILESIZE (f) -1).VAR f. FILE Real;

9. soluții de program Opțiunea din exemplul №8 (prescurtat)

Programul a folosit o nouă procedură specială pentru a deschide și de citire-scriere atunci când se lucrează cu fișiere binare, deoarece citire / scriere se face blocuri de o anumită dimensiune:

Parametrul RecSize - această înregistrare lungime octet. IO în fișierul binar poate fi realizată în porțiuni care sunt multipli de lungimea înregistrării. Când deschideți un fișier stabilit lungimea record de 1 octet, atunci fișierul poate conține date.

Aici Buf - orice variabilă, Count - numărul de intrare sau de ieșire înregistrări

Funcția standard sizeof (variabila sau de tip) returnează variabila mărimea maximă ocupată sau argument de tipul