Eroziunea solului cauze, tipuri și metode de control al eroziunii

Unul dintre factorii importanți care au un impact negativ asupra productivității solului este eroziunea - este distrugerea stratului fertil superior al solului sub influența forțelor naturale și antropice. Folosirea mai intensă a terenurilor, cu atât mai mult trebuie să facă eforturi pentru a menține fertilitatea. de utilizare a terenurilor rezultate Nedurabile într-o epuizare rapidă a solului, care în cele din urmă va face total nepotrivit pentru agricultură.Tipuri de eroziune a solului

Eroziunea solului cauze, tipuri și metode de control al eroziunii

Stratul de suprafață al solului este degradat de vânt sau de apă, respectiv, să se facă distincția între apă și eroziunea eoliană. Să luăm în considerare fiecare dintre aceste procese.

Eroziunea apei are loc în principal la pantele din care stratul de sol superior fertil a fost spălat cu apă sau se topesc apa din canalele de irigație. Ca urmare, ei încep să se formeze rigole, ravene, și foarte curând terenul începe să-și piardă calitatea fertil. eroziunea apei pentru a clasifica chiar și pentru mai multe motive:

 • Prin diseminarea debitului de apă este de suprafață izolată și liniară. În primul caz, spălări de curgere a apei humified doar stratul superior, al doilea - fluxul puternic de apă nu numai rezultate în stratul superior al leșiere solului, dar, de asemenea, distrugerea rocilor subiacente, în acest caz, pentru a restabili solul mai dificil.
 • După gradul de eroziune distinge natural și construit. Prima are loc numai sub influența forțelor naturale, și nu are de obicei nici un efect semnificativ asupra fertilității solului. Al doilea apare din practicile agricole ineficiente, și este în măsură să ia rapid terenurile din circulație datorită distrugerii stratului fertil.

eroziunea eoliană apare predominant în zonele de stepă cu spații deschise mari, se erodate particulele de sol fertil în zonele care nu sunt protejate de vegetație. eroziunea eoliană este capabil de a capta zone mari, este deosebit de periculos pentru tractul secetoase de teren, cea mai mare parte a teritoriului suferă din cauza activității economice prea activă.

Protecția solului împotriva eroziunii - una dintre prioritățile de tehnologie agricolă.

Acesta servește două scopuri - pentru a preveni eroziunea și alterarea randamentelor solului și crește fertile. Aceste obiective sunt inseparabile. Astăzi a fost dezvoltat și aplicat cu succes o gamă largă de măsuri de protecție a terenurilor agricole de la epuizare.

Motive de eroziune a solului

Eroziunea solului cauze, tipuri și metode de control al eroziunii

eroziunea naturala a solului este în mare parte datorită condițiilor climatice ale regiunii, precum și activitățile umane cu privire la cultivarea culturilor poate accelera în mod semnificativ procesele naturale.

Rata de deteriorare a stratului de suprafață afectată de următorii factori:

 • Caracteristici climatice. Dezvoltarea eroziunii apei este tipic pentru regiunile cu ploi abundente, prelungite și sosirea rapidă a primăverii, însoțită de o topire dramatică a zăpezii grele. Apa rezultată topită se erodeze solul și pot cauza deteriorarea stratului de sol valoroase. eroziunea eoliană este caracteristic pentru zonele de câmpie, cu un climat uscat, din cauza cantității mici de ploaie solul se usuca repede.
 • Caracteristici de relief. Rata de eroziune depinde de Prăvăliș și lungimea pantelor, în plus, pe pante convexe procese distructive dezvoltă mai repede decât pe suprafața concavă. Pe câmpiile de eroziune se dezvoltă mai rapid în cazul în care vegetația este minimă.
 • Proprietățile solului joacă de asemenea un rol în rata proceselor erozive. Acesta a considerat solul negru cel mai stabil, astfel încât solul este practic dispare și nu este erodat. sol cenușiu, argiloase și nisipoase solurile, pe de altă parte, are cea mai mică rezistență și se degradează rapid în anumite condiții.
 • Prezența stratului vegetal. Rădăcinile plantelor asigura protecția solului de apă și vânt, în plus, ele asigură absorbția rapidă a umidității și pentru a preveni uscarea solului chiar și în timpul cald. codițe Tall și pentru a preveni alterarea solului, ca și viteza vântului în apropierea solului este redusă.
 • Activitățile umane rămâne unul dintre factorii cei mai dăunătoare. pășunat pe Necontrolate același teritoriu, arat terenul în încălcarea regulilor de rotație a culturilor. dezvoltare câmp - toate acestea conduc la deteriorarea solului, și este extrem de dificil de a recupera.


Astfel, selectarea metodelor de a face față acestor alte tipuri de eroziune este necesar să se ia în considerare motivele pentru apariția acesteia. Numai atunci când abordarea cauzelor care pot obține rezultate durabile și pentru a asigura protecția solului.

Metode de protecție a solului de eroziune a apei

Eroziunea solului cauze, tipuri și metode de control al eroziunii

Protejarea solului împotriva eroziunii apei - este un complex de activitate și de refacere a mediului ameliorare care urmează să fie efectuate în conformitate cu un plan convenit anterior.

Complexul de lucrări privind protecția solului include următoarele domenii principale:

 • munca de organizare și economică. Acestea includ revizuirea periodică a domeniilor cu pregătirea planurilor și hărților, o evaluare cuprinzătoare a proceselor de eroziune, dezvoltarea planului de acțiune și monitorizarea punerii în aplicare a acestora. Pre-planificare - unul dintre cei mai importanți factori de succes în lupta împotriva eroziunii.
 • acțiuni de îmbunătățire - un sistem de rotație bazat pe protecția solului. Aceasta implică plantarea culturilor perene, passpoilului de plante cultivate pe pante, proiectarea și instalarea sistemului de retenție zăpadă pentru a preveni scurgerea de topirii ghețarilor solului. Mai mult, printre activitățile de îngrășăminte minerale și organice. Sarcina principală în această etapă, - să conducă la o eliminare minimă a solului se topesc apă și pentru a preveni epuizarea solului.
 • Silvicultură și de irigare și drenaj de protecție a solului. Aceasta implică plantarea perdelelor forestiere pe pante, construcția de canale de deviere a meltwater, terasarea de pante, crearea de baraje și iazuri artificiale. Aceste măsuri fac posibilă directe drenarea unei rute strict limitate și de a proteja zona principală de teren.

De lucru pentru a proteja solul de eroziune a apei depinde și de nivelul de prejudecată. În zonele cu o pantă mică care să nu depășească 2 grade șiroire suficient de ușor pentru a minimiza, este suficient pentru a efectua însămânțare sau plantare traversele conturului plantelor.

În câmpurile, sub pante de până la 6 grade, o gamă largă de tehnici de protecție a solului: printre ei viteza max arat, furrowing, lunkovanie și alte tehnici.

Cu un accent mai puternic pe teren creează o bandă protectoare de ierburi perene. . După 40 de metri culturile erbacee plantelor lățimea benzii de protecție trebuie să fie mai mică de 7 m lățime a benzii de protecție bufferul depinde de prăvăliș pantă: cu cât este, cu atât mai extinse trebuie sa fie banda. Pe pante abrupte de aterizare inacceptabile culturi rând.

Complexul de măsuri anti-eroziune a apei vă permite să obțineți un rezultat bun și pentru a asigura siguranța solului timp de mai mulți ani. Din când în când ar trebui să fie monitorizate de stat la sol cu ​​corecția aplicată măsuri de protecție.

proteja solul de tehnica eroziunii eoliene

Eroziunea solului cauze, tipuri și metode de control al eroziunii

Protecția solului împotriva eroziunii eoliene - un set de măsuri menite să prevină eroziunea solului și pentru a asigura conservarea stratului de sol vegetal. Pentru această rotație protecție scop, solului, implică plasarea benzi de culturi de cereale și ierburi perene. În plus, protecție împotriva eroziunii necesită acțiuni asupra acumulării de umiditate și de a crea o protecție benzi de protecție a pădurilor.

Principala cale de a proteja terenul de la eroziunea eoliană este crearea de vegetație densă, prevenind alterarea treptată a particulelor de sol.

Acolo unde eroziunea eoliană o amenințare serioasă la rotația de gen randament de conservare dispuse transversal pe direcția vântului dominant, mai mult decât atât, indezirabil poziționate de-a lungul pantele benzii rutiere și forestiere.

Există mai multe metode comune de combatere a eroziunii vântului:

Astfel de tehnici agricole simple, permit obținerea unor rezultate bune și să păstreze fertilitatea solului. În plus, pentru a proteja împotriva eroziunii eoliene se aplică de aterizare centuri forestiere de protecție împotriva vântului, acestea sunt plasate pe limitele de câmp, desemnate prin rotație.

Alte metode de control al eroziunii

Eroziunea solului cauze, tipuri și metode de control al eroziunii

Cele mai multe dintre metodele de luptă împotriva apei și a vântului eroziunea solului este de natură preventivă: aceste măsuri nu au ca scop restaurarea solului, și pentru a preveni distrugerea acestuia. măsuri preventive în timp util, pentru a evita apariția unor focare de eroziune și răspândirea sa pe cărbuni agricole.

În plus față de cele de mai sus în agricultură și aplicat câteva metode eficiente de combatere a eroziunii solului:

 • Una dintre cele mai eficiente metode de a controla eroziune hidraulică și eoliană este construirea de terase anti-eroziune. Zona însămânța cu ierburi perene, rânduri plasate peste pante. În acest scop, sunt utilizate pe scară largă leguminoasele.
 • Sodding (un alt nume - gunoire verde). Această metodă de arat în masa verde a plantelor în sol, îngrășăminte verzi arat în perioada de înflorire. Astfel, solul organic util este îmbogățit, în plus, mărește rezistența la eroziune și intemperii.
 • Aterizare benzi de arbuști în pantă. Benzi de protecție și pentru a preveni eroziunea apei și a vântului, ele devin o barieră sigură pentru distrugerea solului. De asemenea, perdelelor plantate pe pantele superioare ale frontierelor pentru a le proteja de destrămare și de eroziune, precum și în partea de jos a ravene și câmpuri pe margini.
 • Construirea barajelor, crearea de rezervoare artificiale îmbunătățește umiditatea solului și îl protejează de uscare. Pentru a menține umiditatea solului este, de asemenea, realizat în primăvara devreme chinuitor, în care solul este introdus în stratul protector de mulci asemenea îmbogățirea cu substanțe organice.
 • Ajustări ale fluxului procesului de meltwater. Pentru acest scop metode, cum ar fi krotovanie, furrowing intermitentă și t. D.

Toate aceste metode pot încetini în mod semnificativ procesele erozive și pentru a menține fertilitatea solului. introducerea la timp a îngrășămintelor complexe în ea contribuie la creșterea accelerată a plantelor, sistemul de rădăcină, care creează o barieră suplimentară de puternic pentru a rupe în jos solul. Grija pentru pământ capabil să mențină randamente ridicate pentru anii următori.