Conceptul de conștientizare juridică, structură, specii - studopediya

Ca o formă specifică a conștiinței. a justiției are propriul subiect special de reflecție și obiect de influență. Subiectul de reflecție a justiției este de relații publice, care necesită o reglementare corespunzătoare, legea în sine, funcționarea sa, acțiunile oamenilor în domeniul dreptului, precum și efectele juridice care decurg din acțiunea statului de drept. Și specificul percepției este că acesta are loc pe fundalul realităților juridice predominante sociale pe baza unor concepte legale existente ale drepturilor și responsabilitățile membrilor societății, și așa mai departe. N.Astfel, simțul justiției este nu numai că reflectă realitatea juridică, comportamentul oamenilor în domeniul dreptului, dar, de asemenea, participă în reglarea comportamentului, precum și în determinarea relațiilor care necesită în mod obiectiv reglementarea legală.

Pe baza orientărilor juridice și valoare, comparând comportamentul lor cu unitățile legale se realizează funcția reglator de justiție, există o motivație a comportamentului legal sau ilegal.

Structura justiției

- ideologie juridică (atitudinea societății față de legea în general - persoană juridică miercuri): doctrină și concepte juridice, principii, nivelul de științe juridice, în general.

- Pravovayapsihologiya (societăți emoționale de evaluare și persoane de fenomene juridice): sentimente, stari, sentimente.

- Individualnyeznaniya pe dreapta (nivelul de cunoștințe al fiecărui individ), nivel savant juridic, un laic, și așa mai departe ..

- individuale Lichnostnyetsennosti (experiența personală și de sistem de credinta, pe baza căruia o persoană care evaluează fenomenul juridic).

- Subektivnayavolyaindivida - capacitatea unei persoane, pe baza cunoștințelor și a sentimentelor pentru a lua o decizie, determinarea legitimitatea sau ilegitimitatea comportamentului său.

tipuri de justiție

- Individual - relația personală a omului spre dreapta (pentru a reflecta opiniile și convingerile individuale unice specifice). Nivelul de justiție în acest caz este capacitățile determinate și capacitățile individului.

- Mass - Justiție a maselor mari de oameni.

- Public - ceea ce privește dreptul întregii societăți (valoarea cunoștințelor acumulate, noțiunile de drept pentru toate timpurile existența omenirii).

Structura justiției:

Pervyyelement - informații. Această prezență în conștiința unui anumit volum de drept informații.

Vtoroyelement - evaluare. După ce a fost informat cu privire la actul normativ, omul cumva legat de acesta, cum ar fi evaluează, compară cu propriile lor valori.

Al treilea - o vointa puternica. Învățați despre legea și evaluarea acesteia, un om decide că se va face în condițiile prevăzute de lege. Utilizați legea sau nu.Nivelurile de justiție în reflecție aprofundată a activității juridice

- Obydennoepravosoznanie - locuitor al justiției, este ghidat de experiența sa legală de zi cu zi. În acest caz, persoana este ghidat de logica simpla.

- Professionalnoepravosoznanie - o conștientizare juridică a practicienilor dreptului, antrenat ca un avocat, care implică deținerea de cunoștințe sistematice, abilități și competențe necesare pentru performanta de locuri de muncă de succes ca avocat.

funcții de justiție

- Poznavatelnayafunktsiya - o anumită cantitate de cunoștințe juridice care rezultă din activitatea intelectuală.

- Otsenochnayafunktsiya determină o anumită atitudine emoțională a individului la diferitele aspecte și fenomene ale vieții juridice bazate pe experiența și practica juridică.

- Regulyativnayafunktsiya de justiție se realizează prin intermediul sistemelor juridice și valorile juridice și orientările, sintetizează toate celelalte surse de activitate legală.

Simț al dreptății și dreapta

Între dreapta și de justiție există o relație reciprocă puternică. Această relație este prezentată ca și în impactul justiției pe dreapta, și vice-versa - în influența dreptului de a conștiinței juridice. În primul rând, acest efect se manifestă în formarea de drept și foarte mult în faza finală - etapa de legiferare. Acesta se află în faptul că acesta generează un sentiment de dreptate prezentării necesității și necesitatea de a lua anumite decizii de reglementare. importanță hotărîtoare este nivelul de conștientizare juridică și cultură juridică a tuturor actorilor implicați în crearea de acte normative.

Nici un sens mai puțin de justiție afectează respectarea legilor. Ca o formă de conștiință socială, are un efect de corecție asupra conștiinței indivizilor și să contribuie astfel la o creștere a nivelului său de armonizare a simț individual al justiției pentru public. Conformitatea cu cerințele legislației este direct proporțională cu nivelul de conștientizare juridică a tuturor membrilor societății și a culturii lor.

conștientizare juridică joacă un rol important în relațiile cu autoritățile competente ale anumitor probleme juridice în aplicarea normelor legale. În prezent, fără a normelor de drept corespunzătoare a justiției nu poate fi baza pentru luarea deciziilor în probleme juridice, și chiar și cu atât mai mult atunci când vine vorba de a aduce la răspundere penală, adică, nu este utilizat ca sursă de drept.

La rândul său, există o influență asupra drepturilor justiției. Ea se manifestă în faptul că dreptul de a contribui la punerea în aplicare a conștiinței membrilor societății progresiste idei și principii ale dreptului de reprezentare juridică. La baza statutului particular ideile și conceptele progresiste pot deținute inițial de membri individuali ai societății, cu cel mai înalt nivel de conștientizare juridice. Luând forma unei legi sau a altui act, aceste idei devin proprietatea întregii societăți, acestea sunt diseminate pe scară largă, acceptată și înțeleasă de către toți membrii societății.

Dreptul afectează formarea de justiție, și în punerea sa în aplicare, în special sub formă de aplicare. Operațiuni cu instanțele de judecată, agenții afacerilor interne, procurori și alte autorități, pe baza statului de drept, justiție și umanitate, contribuie la formarea și dezvoltarea oamenilor de sens pozitiv juridice, adoptarea unui nivel înalt de justiție. Dacă în cursul acestei lucrări, comite o eroare grosolană, arbitrariu, fărădelege, este scandalos, subminează forța de drept, ideea de dreptate. Astfel, simțul dreptății joacă un rol important în procesul de luare a legii, precum și îmbunătățirea punerii în aplicare a legii. Legea, practica juridică, la rândul său, influențează în mod activ formarea simțul dreptății în societate.