comunități sociale și speciile lor - studopediya

Astfel, în funcție de gradul de stabilitate se disting: (1) SCURTĂ-Nye, grupuri instabile, care diferă în principal în caracterul SLE-ceai și interacțiunea slabă între oameni și, prin urmare, de multe ori numite quasigrupuri (cum ar fi, de exemplu, theatrica - audiență sectorială la joc, pasagerii din mașină trenurile Turi-teroriste mulțimea raliu de grup, etc.); (2) grupurile de rezistență medie (angajați ai fabricii, echipa de construcții, clasa școală) și (3) comunitate stabilă (cum ar fi o națiune sau clase).Caracteristicile distinctive ale grupurilor mici nu sunt doar numărul mic, dar, de asemenea, spontaneitate, contacte de rezistență și Inten-sivnost între membrii grupului, o apropiere notabile obiective, norme și reguli de comportament. În același timp, puteți de gardă sunt două tipuri principale de grupuri: (a) grupurile formale, care sunt create în mod specific și acționează în conformitate cu definite pe termen ordin administrativ și juridic - statute, regulamente, instrucțiuni, etc. (de exemplu, grupul de student în ansamblu .. ); (B) grupuri informale, desigur, raliindu persoane în timpul comunicării lor liber și sub influența de interes comun și simpatie reciprocă (aceasta poate fi o parte din reprezentantul reclamanților pe același grup de student, combinate, de exemplu, ocuparea forței de muncă în secțiunea de sport sau hobby-ul în muzică).

Anumite vestigii castă și de clasă persistă până în zilele noastre: prima, în special în India, al doilea - în compusul, bi- Britanie și Japonia. Prin urmare, în aceste țări există sistem mixt de stratificare (kastovo- și clasa de clasă). Pentru cele mai multe dintre societățile dezvoltate moderne de clasa stratificare se aplică, cu toate că însuși conceptul de clase este tratată ca marxiști și sociologi occidentali în diferite moduri.Marxismul definește clase pe baza unor relații corespunzătoare-Ness mijloace de producție. Prin urmare, în toate societățile de clasă-despre sunt cele două straturi principale: (1) clasa de bogat (ra-bovladeltsy, feudalii, capitaliști) și (2) clasa săracilor (sclavi, țărani, muncitori).

În contrast, sociologia occidentală folosește o abordare multidimensională, în care stratificarea clasa a societăților moderne se desfășoară pe cinci criterii principale: venituri, avere, putere, educație, profesie. le Okha-rakterizuem în ordine.

Dohod- este suma totală de bani în radiații o intreaga familie a perioadei sale de-TION definită (salariu, ra-rary, venituri din proprietate, pensia alimentară, ITS pensii, STI-Pende, beneficii, etc.) sau individuale.

Bogăția de forme-HSIA, atunci când veniturile sunt foarte tine-suc și să acopere costurile de funcționare „la viață“. Ca urmare a venitului se acumulează sub formă de bani sau bunuri, care sunt bogăția și influența determinantă asupra poziției persoanei, familiei lui și urmașii lui în societate.

Educație, t. E. Set de cunoștințe umane dobândite joacă un rol tot mai important în societatea modernă de informații intelectuale. Este adesea important nu numai învățământ (secundar, terțiar, etc.), dar, de asemenea, instituții prestigioase în care a fost obținut așa-numitele.

Profesie (din profiteor Latină -. Declararea propria afacere) - un fel de muncă (ocupație) persoana pe care aceasta are o pregătire teoretică și practică corespunzătoare (pe exemplu, mecanic, contabil, medic, programator, etc.). Aici, de asemenea, este importantă prestigiul profesiei, precum și poziția ocupată de persoana (un caz, de exemplu, constructorul, celălalt - arhitect, sau - Teller și Președinte al Consiliului).