Ce este memoria

Diferențele individuale de memorie. Caracteristici de memorie elevii mai tineri.

Ceea ce ne-am simtit si perceput, nu-Vanishing zaet complet, toate stocate într-unul sau alt grad, fie. Excitația ajunge la creier de externe și interneacești stimuli, lăsați-l „piese“, care pot persista timp de mai mulți ani. Aceste „urme“ (combinatorie-TION a celulelor nervoase), creând o posibilitate de excitație aspectul-TION și atunci când stimulul, ei absent vyzy vavshy. Pe această bază, o persoană poate aminti și-a salva, și apoi reproduce senzațiile, percepțiile, orice obiect, gândire, vorbire și acțiune.

La fel ca senzație și percepția, memoria este un proces de reflecție, și se reflectă nu numai ceea ce acționează direct asupra simțurilor, dar, de asemenea, ceea ce sa întâmplat în trecut.

Memorie - este amintit, păstrarea și posleduyuscheevosproizvedenie ceea ce am perceput anterior, ne-rezhivali sau a făcut. Cu alte cuvinte, memoria - este reflecție tensiune experienței umane prin memorizarea sale, conservare-TION și reproducerea.

Memoria - aceasta este o proprietate uimitoare cu un om cunoaștere se reînnoiește în trecut mintea noastră imaginile din ceea ce a făcut o dată o impresie asupra noastră.

La vârsta eu trăiesc din nou, trecutul merge înaintea mea. Lung Deoarece poartă eveniment complet, îngrijorătoare, ca și mare-ocean?

Acum este silențios și calm, nu mulți oameni memoria mea a păstrat, unele cuvinte ajunge la mine, iar restul au fost uciși în mod irevocabil.

AS Pușkin. "Boris Godunov"

Nici o altă funcție mentală nu poate fi realizată fără participarea memoriei. Și memoria în sine este de neconceput-ma alte procese mentale. IM Amintim Sechenov-Chal, fără memorie de senzații și percepții noastre, „IP-chezaya complet pe măsură ce apar, ar lăsa omul vreodată în poziția de nou-născut.“

Imaginați-vă un om care și-a pierdut memoria. Student trezit dimineața, a spus că a luat micul dejun și a mers la școală. Cel mai probabil că nu ar fi ajuns la tuțiilor-aici, și dacă eu vin, nu aș ști ce să facă acolo, s-ar uita cine este, ce numele lui este, în cazul în care el trăiește, și așa mai departe. Am uitat

la limba maternă și nu am putut spune un cuvânt. Trecut pentru că nu ar mai exista, acum besperspek-tively, deoarece el nu poate aminti, nu pot învăța nimic.

Memorând orice imagini, gânduri, cuvinte, sentimente, mișcări, ne vom aminti mereu le într-o anumită relație între ele. Fără stabilirea acestor legături sau a altor este imposibil, nu poți memora, nici o recunoaștere, nici un joc. Ce înseamnă să-și amintească poezia? Acest lucru înseamnă să-și amintească o serie de cuvinte într-o secvență specifică de comunicare. Că valorile-cheat amintesc orice cuvânt străin, cum ar fi francez «La Table»? Aceasta înseamnă să se stabilească o legătură între acest cuvânt și obiectul pe care îl reprezintă, sau degresat-rus cuvânt „de masă“. Legături care stau la baza figurii dualitatea memoriei, numite asociații. Asociația - este relația dintre opiniile individuale, este o alta în care una dintre aceste reprezentări.

Obiecte sau fenomene asociate, de fapt, legate în memoria umană. Nu uitați ceva - mijloace de memorie asociate cu ceva, țese ceea ce trebuie să ne amintim, la rețeaua de relații existente, să stabilească asociativă-ciation. Există mai multe tipuri de asociații:

- contiguitate: percepția sau gândit despre o pre-Mete sau fenomen atrage după sine amintindu alte obiecte și fenomene legate de primul în spațiu sau timp (astfel de secvență memorizate dei consecință, de exemplu);

- : Imagini ale similarității obiecte, evenimente sau gânduri onicha evoca amintiri de ceva similar cu ei. Aceste asociații sunt baza de metafore poetice, pe exemplu, sunetul valurilor este asemănat de a spune oamenilor;

- Contrast: asociat în mod drastic diferite fenomene-TION - zgomotul și tăcere, de înaltă și joasă, bine și rău, alb-negru, etc.

diverse asociații implicate în procesul de memorare și reproducere. De exemplu, amintiți-vă numele unei persoane familiare, a) care trece în apropierea casei în care trăiește, b) sa întâlnit pe cineva ca el, c) la-zyvaya un alt nume derivat din cuvântul proto vopolozhnogo în sensul că, din care există F-familiar nume de familie, de exemplu, Belov - negru.

În procesul de stocare și de a juca exclusiv-TION sunt importante relație semantică: cauză - efect, un întreg - partea sa din total - privat.

Memoria se leagă cu prezentul rămas singur om său, asigură unitatea persoanei. O persoană ar trebui să știe o mulțime și o mulțime să-și amintească tot mai mult cu fiecare an de viață. Cărți, înregistrări, casetofoane, carte în Beebe liotekah, calculatoare ajuta să-și amintească omul, dar lucrul cel mai important - este propria sa memorie.

În mitologia greacă, zeița memoriei Mnemosyne au (sau Mnemosyne, din „memoria“ a cuvântului grecesc). În numele amintirea zeiței în psihologie adesea numită activitate mnemonic.

În psihologia științifică problema memoriei este „psihologia Ro-vesnitsey ca știință“ (PP Blonsky). Pas-frământare - un proces mental complex, asa ca nu-in ciuda numeroaselor studii este încă nu a fost creată o teorie unificată a mecanismelor de memorie. Noile date științifice la nivel arată că procesele de memorie asociate cu complexe schimbare s electrice si chimice in celulele nervoase ale creierului.

Memoria afișează forme foarte diverse, care se referă la diferitele sfere ale vieții umane, cu caracteristicile sale.

Toate tipurile de memorie pot fi împărțite în trei grupe nN-1), care comemoreaza oameni (obiecte și fenomene, cape-Do, mișcare, sentimente). Prin urmare distinge

motorie, emoțională, verbală și iob- logică

memorie diferite; 2) ca persoana care aduce aminte (accidental iliprednamerenno). Aici este izolat și arbitrar liber neproiz-memorie; 3) cât timp memorata.

Acest lucru este pe termen scurt, pe termen lung și PA- operațional

Motorul (sau motor) permite memoria zapomi-

abilități, aptitudini, TAN și diverse mișcări și acțiuni. În cazul în care nu au fost pentru acest tip de memorie, omul de fiecare dată când ar fi necesar să re-învețe să meargă, scrie, activități diverse-vypol nyat.

Memorie emoțională ajută să-și amintească sentimentele, emo-TION, experiențele pe care le-am experimentat în anumite situații. Acesta este modul în AS Pușkin:M-am gândit, inima mea a uitat abilitatea de a suferi cu ușurință

I-am spus că a fost, eu nu se întâmplă! Nu se întâmplă! deliciile plecat și tristeți, vise si credul.

Dar, din nou fluturau Prec autoritate de frumusete puternic.

KS Stanislavski a scris despre memoria emoțională: „Dacă sunteți în stare să pălească, fard de obraz la simpla vospomi-nanii un ori cu experiență vă este frică să se gândească la nenorocirea-ne-rezhit lung - aveți o memorie de sentiment sau memoria emoțională.“

Memoria emoțională este de mare importanță în prim-plan personalitatea-infor, fiind cea mai importantă condiție-viem dezvoltarea sa spirituală.

Memoria semantică sau verbal-logic este exprimat în amintindu, păstrarea și reproducerea gândurilor, idei, gânduri, formulări verbale. gândire de redare Forma depinde de nivelul vorbirii persoanei de timp-Vitia. Mai puțin dezvoltate, este, cu atât mai greu te lovi, adică în propriile cuvinte.

memorie în formă. Acest tip de memorie este legat de simțurile noastre organice-contact, prin care o persoana percepe Rouge mondială aprox. În conformitate cu simțurile noastre se disting 5 tipuri de memorie figurativ: auditiv, vizual, olfactiv, gustativ, tactil. Aceste tipuri de obraznoypamyati dezvoltate inegal la om, unele sau toate sistemele de rezervari este predominantă.

Memoria Arbitrare presupune existența unui obiectiv pe termen speciale să ne amintim, care pune oamenii și să aplice-acest lucru este pentru metode adecvate, eforturile vor produce-tiile.

Memoria involuntara nu implică spetsialnoytseli amintesc sau amintesc o anumită mamă-al, un caz, un fenomen, acestea sunt stocate ca de la sine, fără a folosi mișcări speciale, fără voința O-efort. Memoria involuntara - inepuizabilă cunoaștere se Točník. Dezvoltarea memoriei pentru amintirea involuntară a precedat arbitrară. Este important să se înțeleagă că o persoană își amintește involuntar nu totul, dar ce să facă cu personalitatea sa și activitatea-Stu. Involuntar amintit în primul rând că ne place, ceea ce ne acorde o atenție la accident,

este ceva ce se lucra în mod activ și cu entuziasm. Prin urmare, memoria involuntară, de asemenea, are un caracter activ. Memoria involuntara a fost la animale. Cu toate acestea, „animalul vine în minte, dar animalul nu-și amintește. În om se disting în mod clar cele două fenomene de memorie-TI „(K. Ushinsky). Cel mai bun mod de a aminti și stocate permanent în memorie - să aplice cunoștințele în practică. În plus, memoria nu vrea să păstreze în minte, care este contrar setările individuale.

Pe termen scurt și memoria pe termen lung. Aceste două tipuri de

Memoria au o conservare lungă a ceea ce oamenii își vor aminti. Memoria pe termen scurt are la-o durată relativ scurtă - câteva secunde sau minute. Este suficient de precisă de redare TION doar ceea ce sa întâmplat, doar că obiectele și fenomenele Sun-acceptate. După o scurtă perioadă de timp-TION afișări dispar, iar persoana, de obicei, nu este în măsură să-și amintească nimic de la Sun-au primit. Memoria non-volatilă oferă un material de conservare continuare-zhitelnoe. Sunt importante SET-ka amintesc pentru o lungă perioadă de timp, au nevoie de astfel de informații pentru viitor, semnificația lor personală pentru oameni.

Alocați mai mult RAM sub care ostenelile ponei unele informații să memoreze pe dimoe timp-req pentru a efectua operația, un act separat de lucrător-Ness. De exemplu, în timpul oricărei soluții de sarcină opțional de mers pentru a obține un rezultat în memorie pentru a stoca datele de intrare și operații intermediare care ulterior pot fi uitate.

În procesul de dezvoltare umană pentru follow succesive tipuri de formare a memoriei este ca un exemplu, dar:

Toate tipurile de memorie sunt necesare și valoroase în sine, ele nu dispar în cursul vieții umane și în creștere în sus, și oboascha-interacționează unele cu altele.

procesele de bază ale memoriei - stocarea, Play-denie, conservare, recunoaștere, uitare. Prin natura produsului Sun-judeca calitatea întreaga memorie.

Memoria începe cu memorizarea. Memorizarea - memorie este un proces care asigură păstrarea materialului de memorie ca o condiție esențială pentru produsul său ulterior Boc.

Stocarea poate fi neintenționată și Predná-dimensionale. Accidental amintindu omul nu este destinat să-și amintească și nu face nici un efort pentru acest lucru. Depozitare este de „sine“. Deci poruncile-Ming, în principal, care are o mare interes fruntea-lea sau este un sentiment puternic și profund: „Niciodată nu voi uita“ Dar orice activitate necesită o persoană să-și amintească o mulțime de lucruri care prin ele însele nu sunt stocate. Apoi intră în vigoare Predná memorizarea Meren-conștient, și anume, scopul este - .. Pentru materialul-minte.

Memorizarea este mecanică și semantic. Me-mecanic memorizarea pe bază de obligațiuni și asociații individuale în primul rând nazakreplenii. Înțeles-amintire este legată de procesele de gândire. Zapom la firul noul material, trebuie să-l înțeleagă, osmys-turnare, și anume găsi relații profunde și semnificative între noul material și deja cunoștințele sale existente.

În cazul în care o condiție principală este repetarea mecanic, condiția semantică - ponima-set.

În cazul depozitării harak.er organisme speciale, apelul lucrării legate de utilizarea tehnicilor-TION definite pentru cea mai bună asimilare a cunoștințelor, este numit-INDICA memorizarea.

Memorând depinde: a) natura activităților proceselor pro-obiectiv de stabilire: voluntară de memorare, Bas-scăldat în scopul conștient - amintiți-vă, Lee Bo-eficiente decât involuntar; b) setarea - amintiți-vă amintiți-vă pentru o lungă perioadă de timp sau o perioadă scurtă de timp. de multe ori Noi luăm pentru memorizarea materialului, știind că, după toate probabilitățile, se folosesc numai într-o anumită zi sau până la o anumită perioadă de timp și că, atunci nu va mai conta. Într-adevăr, după această perioadă am uitat învățaților.

Mai bine memorat colorat emoțional mama-al, căreia omul îi aparține cu interes, ceea ce a însemnat pentru el personal. O astfel de depozitare este de

Acest lucru este foarte clar ilustrat în povestea lui K. Paust-cer „Glory Boatswain Mironov“:

Nu-mi amintesc cine - Comisariatul sau Vneshtorg - a solicitat un raport de re-editat toate informațiile despre vapoarele români, plecat în străinătate. Trebuie să știm că toată flota comercială a fost luat, ceva pentru a înțelege cât de greu a fost.

- O arunci, - a spus el. - Deci ai nimic nu va funcționa.

Voi spune, pe măsură ce scrie. Scrie! Steamer „Ierusalim“. Pluteste sunt acum sub pavilion francez de la Marsilia la Mada-Gaskarov, închiriat de compania franceză „Pake“ capitan de echipa franceză Borisov, boatswains, partea noastră subacvatică nu a fost curățat începând cu nouăsprezece ani al XVII-lea. Scrie-cei mai departe. Steamer "Furnicile-Apostol," acum redenumit "Anatole". Navighează sub pavilion britanic, transporta pâine de la Mont Real în Liverpool și Londra, compania charter „Royal - e-mail -. Canada“ Ultima dată când l-am văzut anul trecut în toamna Nyo Port Nyose.

A durat trei zile. Trei zile de dimineața până seara, el, pufăind Papi-rouă, dictat o listă a tuturor navelor din flota comercială românească, le-a numit noi nume, numele căpitanii, zboruri, constând din cazane, echipa, sarcini. Comandanții se agită doar capetele lor. Marea Odesa excitat. Zvonul memoriei oribilă a Boatswain Mironov sa răspândit cu viteza luminii. "

Este important să o atitudine activă față de procesul de memorare-TION, care este imposibilă fără o concentrare intensă. Pentru a memora utile de 2 ori pentru a citi textul cu concentrație plin de atenție decât de 10 ori să-l citiți cu atenție. Prin urmare, încearcă să memoreze ceva în stare-yanii oboseală severă, somnolență, atunci când nu poate focaliza în mod corespunzător este deșeu pe termen deșartă de timp. Cel mai rău și risipitor de învățare ACT-lacrimogenă - mecanic re-citit textul din ozhi-Danemarca, până când el însuși amintit. memorizarea rezonabile și rentabilă este activ de lucru pe text, co-Thoraya implică utilizarea unui număr de tehnici mai bune memorizarea.

VD Shadrikov, de exemplu, oferă un astfel de moduri arbitrare sau organizate de învățare:

T y n p n și p o și în - divizarea materialului în grupuri de kim-ka-sau baze (adică, asociații etc.), selectarea punctelor de referință (abstract, titlu, probleme, exemple, etc. . în acest sens, compunând Cribs util să ne amintim), planul - un set de puncte de referință; clasificare - distribuirea oricărui pre-Metov, fenomene, concepte pentru clase, grupe bazate pe caracteristici comune.

C t r u c t u r și r o c un material e n - stabilirea aranjament reciproc imnogo pieselor care compun întreg.

C x e m o t h a n țio - o imagine sau o descriere a ceva în termeni generali.

A n o l o g I - pentru a stabili asemănări, similitudinea dintre evenimente, obiecte, concepte, imagini.

M n și m e h e c k și f n e m p și s - tehnici sau metode specifice memorizarea.

N e r e d a a și p o c a n e - sau verbalizare prog-Rivanj, raportarea în formă în formă.

A d s t r a și n g memorat materiale, introducerea de noi de stocare în senie (utilizarea cuvintelor sau o singură dată mediator, caracteristicile situaționale și așa mai departe. De exemplu, măsurile Lermontov MY sa născut în 1814 a murit în 1841).

Și cu un p și q și a și