Capace de corp - râme

Mijlocirea BODY - râme.

corpul râmă este acoperit cu un singur strat de epiteliu. În structura sa există sprijin, celule glandulare și cambiale (Fig. 5).Capace de corp - râme

Fig. 5. râme epiteliului Cutanata. (PoStefensonu).

1 - proteina de fier; 2 - cuticule; 3 - celulele de sprijin; 4 - celule ale mucoaselor; Celulele cambiale - b.

celule suport efectuat funcția de protecție. Porțiunea exterioară a celulei extractelor materialului cuticule - un film subțire transparent, po-
kryvayuhtsey epiteliului. Cuticula este format din două sisteme de fibre paralele care se intersectează unul cu celălalt la unghiuri drepte. La intersecțiile din cuticula pot fi găuri. Direcția fibrelor - raport diagonal față de axa longitudinală a corpului (figura 6.), care asigură cea mai bună rezistență cuticulă la tracțiune în interior (curios faptul că fibrele de țesut conjunctiv în pielea mamiferelor, de asemenea, un aranjament diagonal în raport cu axa longitudinală a corpului). Cuticule în timpul vieții tot timpul poartă și reînnoiește activitățile epiteliale. Am păstrat specimene cuticula poate ține pasul cu, și, uneori, poate fi eliminat complet, cum ar fi un ciorap.

Cuticule datorită netezimea suprafeței pielii, ceea ce face mai ușor să alunece corpul atunci când conduceți pe suprafețe dure. De asemenea, determină luciu caracteristic de suprafață corporală.

De o mare importanță în viața viermilor are activitatea celulelor glandulare. Cele mai multe dintre compilatiile substanță urduroși, care este întotdeauna lubrifiat suprafața cuticulei; se duce la o suprafață a corpului prin deschideri în ea (fig. 5 și 6). Acest lucru crește ușurința de a aluneca peste substratul și protejează organismul de uscare. Când orice stimulare puternică de mucus de pe suprafața corpului servesc în cantități mari: invaluit imediat strat gros vierme de grosime de mucus lipicios. Educația de acoperire mucoase pe corp joacă un rol important în asocierea și formarea gogoșilor de ou. In plus, mucus peretele de acoperire deplasează viermi în interiorul solului, ceea ce le conferă maiorul putere l nuyu *

Capace de corp - râme

Fig. 6. Suprafața cuticule râmă. (De la Stolte).

1 - fibre de cuticule; Glandele gaura - 2.

În afară de celulele mucoase uzuale din râmele dermică epiteliul sunt întreaga suprafață a corpului
celulele glandulare așa-numita proteină (Fig. 5). În brâu (fig. 25), cu privire la perii găuri genitale și în alte părți organism piele sunt aceleași lezy, importanța care vor fi discutate în continuare.O componentă importantă a MGF epiteliului sunt celule mici, aflate în partea cea mai adâncă, se invecineaza cu scârboși și ezhasche m USH ho st roi, și nu în contact cu porțiunile exterioare ale celulelor de susținere și glandulare (PRC. 5). Ea - cambiale ki-suport, care sunt rezerve; din cauza contact sexual celulele lor de funcționare reînnoite și creșterea țesutului apare la animalele tinere. Aceste celule sunt, de asemenea, mobilizate în vindecarea rănilor după un prejudiciu sau alte daune.

Capace de corp - râme

Figura 7. Sac setigerous râmă paradis tăiat longitudinal. (De la Stolte).

1 - el a fost în; 2.3 - musculare; 4 - perete eticheta setigerous

De celule speciale ale epidermului format, de asemenea, peri. Pe suprafața porțiunii de corp numai protrudes peri exterioare. capătul său interior este profund cufundat în peretele corpului de n poate pătrunde prin ea în atingerea aproape cavitatea corpului. Firele sunt plasate în saci de sche.tinkovyh reprezentand incarnarea in epiderma corpului (Fig. 7). Ele constau dintr-un material similar cu materialul cuticulei, sunt fragile și se uzeze rapid. Prin urmare, pe tot parcursul vieții adâncimea bipe Pungile schetpnkovyh formarea de noi peri. Fiecare Bristle este format dintr-o singură celulă, o parte a pungii schotnpkovogo de jos.

râme perilor nu sunt identice, dar forma: se lipeste, uneori aproape complet drepte, uneori cu Koptsov curbat distinct.

La o oarecare distanță de capătul exterior al perilor este ușoară îngroșare - pachet, adică un loc la care sunt atașate mușchii, retractoare peri mai adânc în corp (mușchiul retractori; Fig.7) .... Pe langa ele, pungile sunt țepi mușchii pe care un capăt raportoare atașat la capătul perilor, iar celălalt - pe peretele corpului; perilor lor de reducere este împins spre exterior, precum și (cu caracterul arbitrar al reducerii lor) poate face destul de o varietate de mișcări.

Vorbind de capacul corpului. mai vorbim de un fenomen interesant de licurici, care a atras de mult timp atenția multor naturaliști majore. În particular, un râme luminoase a scris un celebru cercetător al vieții de insecte - Fabre. În diferite țări descrise anumite tipuri de viermi „fosforescente“. Vyyaspilos cu toate acestea; ca strălucire în întuneric poate fi văzut în cele mai comune specii. Celebre cercetător ceh Veydovsky a spus că, o noapte, săpat morman gunoi de grajd în căutare de râme, a văzut pete sclipitoare lumină alb-albăstruie, care apoi apar și dispar în diferite puncte. Sa dovedit că lumina venea de obicei viermi gunoi de grajd cu dungi, pe care le-a adunat în număr mare. El a observat că degetele după ce a luat viermi au început să strălucească în întuneric. Astfel, viermi strălucire, mucus, și numai în circumstanțe speciale, deoarece emisia se observă nu întotdeauna. Există indicii de strălucire lichid, care se extinde de la gura si anus.

Nu poate fi nici o îndoială că, în toate aceste cazuri, strălucirea este cauzata de bacterii in secretiile de viermi. În procesul de viață al multor bacterii produc energie de lumină eliberată în timpul reacțiilor chimice. Trebuie să spun că aproape întotdeauna animalele strălucire își are originea bacteriile, într-un fel sau altul legat de acesta.

Unii cercetători cred că licuriciul este util pentru: unii oameni cred că indivizii contribuie Regăsirea flash de lumină reciproc pe suprafața pământului în timpul împerecherii (deși viermi nu au ochi, ei sunt încă în măsură să perceapă lumina suprafața frontală a corpului); alții atribuie strălucirea rolului factorilor amanand dușmani; alții cred că mucus luminos lasă viermi pe drumul lor, el a atras atenția inamicilor și să se facă mai puțin vizibile. Cu toate acestea, toate acestea nu este nimic mai mult decât speculații, nu este susținută de observații precise.