Viața este un vis, „Calderon degenerare renaștere - studopediya

Întrebarea №2. Conceptul de baroc. „Viața este un vis“ Calderon -bright exemplu de teatru baroc.

Baroc - este (din portul -. Perla de formă neregulată) - una dintre tendințele în arta și literatura secolului al XVII-lea, care a fost în curs de dezvoltare, în unele țări europene (Germania, Austria, Italia, România) și în secolul al XVIII-lea. Termenul este folosit pentru a desemna ca stil superior de artă sau literatură, precum și tendințele individuale și stiluri. Înțelegerea baroc într-un sens larg, face posibil să se vorbească nu numai de stiluri artistice, dar, de asemenea, filozofia și știința baroc, baroc al persoanei. Acest lucru implică nu numai anumite forme exterioare ale vieții și culturii, dar, de asemenea, un sentiment de natură, Art Space baroc - introspecție în diferite concepte ale gândirii artistice, science fiction, etc.Expresia, a devenit numele celebrului joc, face parte dintr-o serie de metafore caracteristice ale literaturii baroc, „lumea (viata) - lumea carte - teatru“, etc. În aceste aforisme se află esența culturii baroce, care tratează lumea ca o operă de artă (un vis .. De asemenea, înțeles ca procesul de creație). Baroc ca stil în arte, în special în literatura de specialitate, intervalul de timp limitat: sfârșitul XVI - începutul secolului XVIII.

În aceste cincizeci, aproximativ, de ani am văzut cum această tendință „migrat“ în Europa, originea în Italia, și a murit în România, și anume în lucrările Simeona Polotskogo. Este evident că perioada de glorie a barocului, era cea mai mare influenta, este necesar ca, din secolul al XVII-lea. În acest stil secol vine în Spania și își găsește mai strălucitoare reprezentanții săi - Calderon de la Barca (1600-1681).

Etimologia termenului nu este sigur. Se poate produce atât din Baroca Perola de expresie portugheză (perle de formă neregulată) și din cuvântul latin baroco (în special de tip dificil de inferență logică) sau baroquer franceză ( «blur, se înmoaie în buclă“, pe argou artistic). Este dificil de a da preferință la unele dintre versiuni, pentru baroc - această neregularitate și complexitate, notorii „blur“. Toate cele trei epitete adaptate caracteristicilor suporterilor artei baroce. Acesta se confruntă cu o imagine clară și optimistă, create de artiști renascentiști.

Baroc, în general, este o consecință a, ca să spunem așa, degenerare renascentist. Comandanții culturii renascentiste este diferit de binevoitor, ajungând în măsura în care scandau, interesul pentru om. Dar sa dovedit că omul (deja cu o literă mică), nu este în măsură să influențeze oricare din timpul lor sau de propria lor natură și nu poate repara nimic. Nu a fost dezamăgire. În literatura de spaniolă de reflecție sale a fost, desigur, Don Quijote - nebun visător ale cărui gânduri nobile lumea reală nu este inutilă și chiar dăunătoare.

Cervantes pe poziție cu un pas credo-filosofică și artistică Calderon. Nu ar trebui să fie, spune el, descurajat de faptul că viața nu poate fi schimbată - pentru că este doar un vis, o ficțiune. legi de viață - legile acestui vis.

Prin urmare, nu este destul de adevărat să spunem că literatura direcția barocă se referă la lumea viselor si vise: Acest lucru este cu adevărat tratat ca un vis, plin de simboluri și alegorii. Semnele tipice ale barocului: un caractere în mod deliberat nerealiste și situații, metafore ramificate, retorica pretentioasa, greoaie - totul este inerent în somn confuz, nu starea de veghe. Nu este surprinzător faptul că scriitorii așa-numita mișcarea renascentistă-realistă, cum ar fi Charles Sorel, numit baroc „de vis“ fabrică „galimatoy capabil minte cel mai de resurse încolțit.“ (Această zi anunță logica absurdă de vise, care, așa cum le vedem, se pare a fi plin de sens și semnificație.)

Pentru a reconcilia aceste două poziții sa dovedit a elementar, a avut doar să declare lumea o iluzie. grandoare iluzorie a omului, ci o iluzie, și dependența sa de divinitate. Desigur, el Calderon, un catolic zelos, n-ar fi fost de acord că este „greșit“ în cel mai bun joc lui. Cu toate acestea, uita-te la ea și asigurați-vă.

Jocul începe cu faptul că Sehismundo Prince de la naștere ascuțită de către tatăl său într-un turn special reconstruit, plângându-și indignată, întorcându-se spre cer. Neștiind adevărata lor „păcat“ (semne sinistre, un vestitor al nașterii sale), aceasta recunoaște totuși că pedepsit pe drept:

Furia ta este justificată păcatul meu.

Păcatul este cel mai mare - fiind.

Cea mai gravă de infracțiuni -

Născut în lume. Așa e.

Evident, aceste concepte sunt înrădăcinate nefericit profesorul său Klotaldo, regaled prizonier dogma religioasă despre păcătoșenia original al omului. Stăpâniți credința catolică, Sehismundo nefericită numai în acel total „naștere păcat“ plătitor singur. Mai târziu, prințul devine indiferentă față de această „nedreptate“, atunci când el își dă seama că „viața este un vis.“Pentru a trăi este de a dormi, să fie în această viață -

vise de zi la fiecare oră (...)

Și toată lumea are un vis despre o viață

Și ziua curentă,

Deși nimeni nu înțelege,

Că ea există într-un vis.

Somnul poate fi rău, poate fi bun, dar, în orice caz, este o iluzie. Prin urmare, nu există nici un punct să se plângă de soarta lui.

Acest gând, el vine după ce a fost iertat, este proiectat în instanță, ceea ce sa întâmplat acolo câteva acte violente și imorale, și nega, a revenit la starea inițială a deținutului. Vedem acest lucru ca un fel de interpretare a postulat religioase a nemuririi sufletului, care poate trăi-păcat (cu alte cuvinte, de a dormi), dar după moartea lui (trezirea) ea va reveni la Otherworld. Din moment ce Sehismundo a murit, așa. E. Nu „trezi“, în cele din urmă, el își dă seama viața în închisoare este ca un vis, și o scurtă ședere la exterior, respectiv, ca un vis într-un vis. Deci, în limba preotului, în această vale a tuturor perisabile: crima și retribuția, și tristețea și bucuria:

Și cel mai bun moment este o eroare,

Odată ce viața este doar un vis.

Ușor pentru a vedea că, de asteptare scurta șederii sale în sălbăticie un vis, nu numai Sehismundo

scapă de întoarcerea de teroare în închisoare, dar, de asemenea, justifica comportamentul lor penale.

... Oamenii din țara în care are loc acțiunea (Polonia), nu știu ce îngrijit regele Basilio cu privire la bunăstarea lor, atunci când lipsiți de libertate de fiul lor bolnav. Oamenii știu doar că Sehismundo - „regele legii“, dar unii Astalfo, pe care regele vrea să treacă pe tron, - „un străin.“ Rebel, soldați rebeli sunt trimiși la prințul căzut în dizgrație, dorind să-l ridice la tron. Deținut, îmbibate cu conceptul filosofic a fost refuzată o astfel de onoare:

Nu vreau măreția de fals,

Fără greșeli acolo,

Cine este conștient de faptul că viața este un vis.

Dar cel care merge la el pentru a găsi cuvintele potrivite:

Întotdeauna cazul în care evenimentele

Prefigurare - această știre

Și a fost visul tău anterior.

Sehismundo este de acord cu ușurință (vise profetice destul de potrivite conceptului său) și decide să „somn“ din nou:

Bine ai zis. Să fie.

Chiar dacă a fost predveschene.

Și dacă viața este atât de trecătoare,

Adormi, sufletul, adormi din nou.

Această observație este foarte importantă. Nu este un „prefigurare“ a influențat decizia prințului. El decide dacă să-l meu imaginar vis „știri“ despre „evenimente semnificative“ ia în considerare.

Deci, în sine „predveschene“ nu înseamnă nimic. Aceasta este persoana de a decide ce este considerată ca atare, și ceea ce nu este. Mai târziu Sehismundo, capturarea palatul regal, a acuzat tatăl său a fost că a avut încredere în semnele și închis fiul său; nu un semn de vinovăție, ci o persoană:

Ceea ce este programat din cer (...)

Cu cât nu vom dezamăgi

Și nu ne minți.

Dar el a mințit, dar el va înșela,

Pe cine să le folosească

Răul, vrea să le penetreze

Iar intimitatea înțelegerea lor.

Astfel, sub masca de creștin postulăm complet voia lui Dumnezeu imposibil de cunoscut, jocul devine ideea de autonomie a persoanei, a dreptului său de alegere și responsabilitatea pentru această alegere.

Chiar și orori apocaliptice care au însoțit nașterea Sehismundo - pietre din cer, râuri de sânge, „nebunie sau nonsens a Soarelui“, viziunea și moartea mamei sale - nu este un motiv pentru a lua orice măsuri de limitare a libertății umane. Încercarea de a evita consecințele teribile, regele Basilio le aduce numai. Pe aceasta și îi spune prințul:

O numai acest mod de viață,

Această educație singur

Ei au putut să fie în natura mea

Brutal pună în aplicare obiceiuri:

O modalitate buna de a le elimina!

La sfârșitul monologul său lung, el susține, „verdictul a cerului“, care nu pot fi prevenite - și face imediat o mutare ilogice, anularea tuturor „propozițiile“ de pământ și cer iertat tatăl său:

Ridică-te, domnule, și dă-mi o mână:

Vezi cerul revelat

Că ai fost greșit să vrei

Deci, pentru a câștiga decizia sa;

Și să mărturisească capul lui

Aștept verdictul

Și eu cad la picioarele tale.

Este replica patetică a regelui, recunoscând Sehismundo moștenitorul său, spre bucuria altora. Prince spune „șoc“ fraza finală:

Astăzi, cum era de așteptat

Am mari victorii,

Să fie cea mai mare dintre ele

Victoria asupra lui însuși.

„Victoria asupra lui însuși“ - o victorie asupra soarta predestinat.

Următorul exemplu de baroc „dualismul“ mai multă claritate.

Cel mai important, desigur, a fost, de Calderon pentru a arăta că marele conceptul de „viață ca un vis,“ a ajutat protagonistul transformat moral. După ce a înțeles că toate obiectivele care pot fi realizate cu violență, iluzorie, Sehismundo înțelege inutilitatea violenței. Acest lucru ia permis să ierte pe tatăl său. Prin aceasta, prințul, în mod paradoxal, a făcut cele mai multe goluri - puterea, faima, perspectivele pentru unele dintre „victorii mari“, - insignifianța pe care a fundamentat recent. Astfel, Dumnezeu răsplătește pe cel drept - pur și simplu pentru că ei nu au nevoie de atribuire ...

Deci, ea devine „neclară“, a Sehismundo de personalitate: dacă el a înțeles cu adevărat adevărul suprem, fie că pelerina impermeabila, venind cu scuze absurde josnicie lui ...

Este de înțeles de ce, în secolul al XVIII-lea, termenul „baroc“, a început să fie folosit pentru caracteristicile negative ale „prea complexe pentru percepția de“ opere literare. În ciuda acestui fapt, o mare parte din arsenalul acestui stil a devenit o utilizare cultural, inclusiv, fără îndoială, și un aforism minunat, care a devenit titlul piesei.

dramă filosofică a lui Calderon „Viața este un vis.“

din moment ce 1640. Calderon vine în perioada de lucru sintetic. În dramele sale împletesc elemente diferite. Pentru cea mai mare parte joacă planul filosofic, întruchipând căutarea unui om într-o lume haotică. În drama „Viața este un vis“ caracteristici conservate metoda Renaissance (credința în posibilitatea de reînnoire a unui om) și lumea baroc, înscrisă în titlu. Lumea devine o iluzie umană. Pentru Sehizmundo protagonist mondial apare labirint. Acest tip de Hamlet erou. Setarea inițială a piesei - omul este un păcat, este - o greșeală a naturii. Se pune întrebarea dacă Sehizmundo personaj negativ, de fapt, sau în împrejurările? Această poziție devine ambivalentă și insolubile. Granița dintre real și caracterul iluzoriu să fie șters. Pentru că este încă posibilă alegere, și Calderon speră ca rezultat bun, astfel încât încheierea piesei este condiționată. dramaturg spaniol folosit tema Rusă pentru a aborda problema puterii regale. Dragostea calmeaza Sehizmundo ardoarea. Logica alegerii sale este paradoxal, dar se explică prin caracterul: dacă totul în lume este iluzorie, așa că nu totul este permis în această lume. O persoană ar trebui să fii tu însuți și să fie un fel.