Ventilarea într-o casă privată - naturală sau forțată

Articole similare:

Cum să vă asigurați că casa era în stare proaspătă, caldă și uscată, fără curenți de aer și praf?

În case particulare omniprezența sistem primit de ventilație naturală, în cazul în care mișcarea aerului este cauzată de diferența dintre temperatura camerei și pe stradă. Popularitatea se datorează simplitatea naturală proiectarea sistemului de ventilație și Ieftinirea acestuia.În case particulare ca urmare a unui sistem de ventilație forțată este utilizat:

  • ventilație forțată. când scoaterea aerului din incinta casei este obligatorie și pe fluxul străzile aerului are loc în mod natural, prin supapele de admisie.
  • ventilație forțată. în care atât aportul și eliminarea aerului din cameră la domiciliu se efectuează în mod forțat.

ventilație forțată poate fi locală (distribuite), sau centralizat. Sistemul local al ventilatoare electrice de ventilație forțată instalate în fiecare cameră a casei acolo unde este nevoie. Într-un sistem centralizat de fani cu ventilație forțată sunt într-o singură unitate de ventilație, care conductă este conectată la sediul de origine.

sistem de ventilație naturală într-o casă privată - caracteristici și defecte

sistem de ventilație naturală într-o casă privată este o conductele verticale care încep în spații ventilate și se termină deasupra coama acoperișului.

Mișcarea ascendentă a aerului are loc prin canalele sub acțiunea forțelor (împingere), diferența de temperatură cauzată de admisie a aerului și canalul de evacuare. Aerul cald este mai ușor decât rece în camera de pe stradă.

Pe canalul de ventilație forța de tracțiune este, de asemenea, influențată de vânt, care pot crește deopotrivă și reduce forța de tracțiune. împingerii depinde de alți factori: înălțimea și ventkanala secțiune transversală, prezența coturi și gâtuiri și alte izolare canal.

Schema de ventilare a spațiilor în mare creștere acasă privat

Ventilarea într-o casă privată - naturală sau forțată

Schema de ventilație naturală în casă privată cu mai multe etaje. La intrarea în etajul superior, cu o ușă montată scara. Dacă la ultimul etaj al casei este ușa de intrare pe podea, canalul de ventilație naturală satisfăcut de la fiecare etaj cameră.

Ca regulamentele de construcție canal de ventilație naturală ar trebui să asigure fluxul de aer standard la temperatura ambiantă 5 ° C, excluzând efectele vântului.

În timpul verii, când temperatura aerului exterior menționată mai sus, respirabilitate se deteriorează până la încetarea completă a fluxului de aer.

În timpul iernii, este mai rece afară, cu atât mai mare forța de tracțiune și cu atât mai mare pierderile de căldură din aerul evacuat în stradă. Pierderea de căldură în timpul iernii prin sistemul de ventilație naturală, conform unor estimări sunt la fel de mare ca 40% din pierderea de căldură la domiciliu.

În casele canalelor de ventilație naturală este de obicei din facilități de bucătărie, grupuri sanitare, sala de cazane și garderobă. Canale suplimentare aranja pentru ventilație sau un spațiu de subsol sub podea. Dispozitiv de protecție împotriva Improvement radioactive radon gaz din sol.

La etajul superior al casei sunt, de asemenea, de multe ori este necesar pentru a asigura canale suplimentare de ventilație naturală de camere de zi, pentru a se asigura standardele cerute de respirabilitate.

În ventilație naturală a camerelor de la mansardă, în general, nu poate oferi respirabilitate dorit, din cauza lipsei de tracțiune la conductele de aer de altitudine joasă.

norme de ventilație naturală

Capacitatea minimă a sistemului de ventilație la domiciliu, în modul de întreținere ar trebui să fie determinată pe baza a cel puțin un singur volum de schimb de aer pe oră în zonele cu o ședere permanentă de oameni. Din bucătărie în modul de serviciu trebuie îndepărtat cel puțin 60 m3 de aer pe oră, din baie, un grup sanitar - 25 m3 de aer pe oră.Numărul de aer și în alte domenii, precum și în toate ventilate în modul de așteptare trebuie să fie de cel puțin 0,2 volume de spațiu pe oră.

Camera cu prezență constantă a oamenilor - o camera unde oamenii rămân prevăzute în mod continuu timp de mai mult de 2 ore.

Pentru comparație, cerințele de performanță pentru ventilație în clădirea de apartamente, cel puțin:

admisie a aerului în perete.

Adesea, supapele de admisie nu chiar și în case noi. Pentru debitul de aer necesar pentru a menține întredeschis fereastra cercevea. cel mai bun caz, stabilind pentru aceasta pe feroneriei ferestrelor și „mikroprovetrivaniya“. (Vă rugăm să selectați și să plătească pentru cutie etanșă la aer cu mai multe niveluri de sigilii pentru a proteja împotriva frigului, zgomot și praf, și apoi să le păstreze în permanență întredeschis. 😕)

De asemenea, este adesea văzut în zone ale casei stabilit ușile sigilate, fără fisuri în podea sau în alte piețe de desfacere în aer. Instalarea ușilor sigilate acoperă circulația naturală a aerului între camere ale casei.

Mulți nu sunt nici măcar conștienți de necesitatea de a asigura o aprovizionare constantă de aer proaspăt în circulația camerei și aer între camere. Instalarea de noi ferestre și uși sigilate, și de a trăi într-o atmosferă înăbușitoare, cu condens și mucegai. Și în aerul din interior a crescut concentrația gazelor letale - radon radioactiv și formaldehidă insidios.

Dezavantaje de ventilație naturală

Toate aceste ferestre deschise, obloanele întredeschise, fisuri în ferestre, supape, găuri în pereți și ferestre exterioare, determină apariția schițe, sunt o sursă de praf stradă, plante polen alergenice, insecte și zgomotul străzii.

Principalul dezavantaj al ventilației naturale în casele noastre - lipsa de supraveghere și control cantitatea de spațiu aerian de aprovizionare și evacuare.

Ca urmare, destul de des în casa înfundat vremea, umed, condens picături pe ferestre și alte locuri, există ciuperci și a mucegaiului. În mod normal, acest lucru indică faptul că ventilația nu își face treaba - Eliminati secretată în aerul din interior, poluarea și excesul de umiditate. Numărul de ieșire a aerului prin ventilație nu este suficient.

În alte case de iarnă de multe ori contrar, aerul foarte uscat, cu o umiditate relativă mai mică de 30% (umiditate confortabil 40-60%). Acest lucru indică faptul că, prin ventilație durează prea mult aer. aer geros, uscat, care intră în casă nu va avea timp pentru a obține suficient de umiditate și merge imediat în ventkanal. Și cu afară aerul și căldura. Obținem climatice și pierderea de căldură din interior inconfortabil.

In tija de vară în canalul de ventilație naturală scade, până la încetarea completă a fluxului de aer în canalul. Camere în acest caz ventilați prin deschiderea ferestrelor. Alte camere, fără ferestre, de exemplu, baie, WC, dressing astfel încât să nu aerisi locul de muncă. În astfel de zone, care, în vara sunt fără ventilație, se acumulează ușor și rapid de aer umed. și apoi există mirosul de ciuperci și mucegai.

Cum de a îmbunătăți performanța de ventilație naturală

Funcționarea ventilație naturală poate fi mai economic, dacă orificiul de intrare ventkanal instala o supapă automată controlat de un senzor de umiditate. Gradul de deschidere a supapei va depinde de umiditatea aerului din încăpere - cu cât umiditatea, mai deschis supapa.

În încăperile set supapele de admisie comandate de senzorul de temperatură exterioară. Cu scăderea temperaturii, densitatea aerului este crescută iar capacul supapei este necesară pentru a preveni intrarea în spațiile cantitate excesivă de aer rece.

Valve de automatizare operație va reduce pierderea de căldură din aerul evacuat prin ventilație cu 20-30%, iar pierderile de căldură totală a casei cu 7-10%.

Trebuie să se înțeleagă că o astfel de automatizare locală a activității fiecărei supape individuale nu poate elimina pe deplin deficiențele sistemului de ventilație naturală în casă. Instalarea supape automate îmbunătăți doar ușor performanța de ventilație, mai ales în timpul iernii.

Puteți fi cel puțin instalat pe alimentare și conductele de ventilație grile reglabile și supape și le ajusta manual. cel puțin de două ori pe an. În timpul iernii de acoperire, și cu debutul grilelor de evacuare a căldurii și a supapelor de admisie deschise complet.

Ventilarea într-o casă privată - naturală sau forțată
Vent în peretele exterior asigură fluxul de aer forțat în încăpere. Capacitatea ventilatorului de 3 -7 wați.

Comparativ cu furnizarea de supapă de aerisire are următoarele avantaje:

  • Deplasarea furnizată cu o capacitate de stradă suflanta de aer doar limitat.
  • Creați o suprapresiune cameră, astfel încât în ​​case și apartamente cu un prost funcțional de ventilație de canal crește respirabilitate.
  • Reduce dependența de activitatea de ventilație naturală la factorii climatici.
  • Atins de curățare a aerului în adâncime de praf și mirosuri ca urmare a unor filtre mai eficiente, cu o rezistență aerodinamică ridicată.
  • Oferi o mai bună protecție pentru casa de zgomotul din stradă.

Ventilatoarele echipate cu un control electronic de climatizare, aer încălzit, filtre speciale sunt adesea numite de aerisire.

La vânzare sunt ieftine dispozitive electronice pentru uz casnic, care măsoară umiditatea. Hang un astfel de dispozitiv pe perete și ajusta lățimea de bandă a canalelor de ventilație fiind ghidat în citirile instrumentului. Se menține o umiditate optimă în cazare 40-60%.