Tuberculoasă meningita - simptome ale bolii, prevenirea si tratamentul meningitei TB, cauze

Ce este meningita TB -

Biroul de diseminare hematogenă a sistemului nervos, în structura din jurul creierului sau a maduvei spinarii, cauzand meningita.meningita tuberculoasă - o inflamatie a meningelui. Până la 80% dintre pacienții cu meningită tuberculoasă au urme de tuberculoză miocardic la alte site-uri sau tuberculoza activa la alte site-uri în acest moment.

Ce Cauzele / cauzele meningita tuberculoasa:

patogeni Mycobacterium tuberculosis sunt - bacterii producătoare de acid ale Mycobacterium genului. Total de 74 de specii cunoscute de micobacterii. Ele sunt larg distribuite în sol, apă, la oameni și animale. Cu toate acestea, tuberculoza la om este izolat în mod convențional complex M. tuberculosis, care cuprinde Mycobacterium tuberculosis (specii umane), Mycobacterium bovis (tip bovin), Mycobacterium africanum, Mycobacterium bovis BCG (tulpina BCG), Mycobacterium microti, Mycobacterium Canetti. Recent, acesta a alocat Mycobacterium pinnipedii, Mycobacterium caprae, filogenetic Mycobacterium microti și Mycobacterium bovis. Caracteristica principală a tuberculozei specia Mycobacterium (MBT) - patogenității, care se manifestă în virulență. Virulența poate varia foarte mult în funcție de factorii de mediu și diferit apar în funcție de starea de microorganism care este supus atacului bacterian.

Tuberculoza la om apare cel mai frecvent atunci cand infectate cu forme umane și bovine din parazit. Izolarea M. bovis este sărbătorită mai ales în zonele rurale, în cazul în care transmisia este în primul rând alimentar. Există, de asemenea, tuberculoza aviară, care are loc în principal în purtători imunodeficiente.

MBT sunt procariote (în citoplasmă lor nu este foarte organite aparatul Golgi, lizozomi). De asemenea nu există părți specifice pentru plasmide procariote pentru microorganisme furniza genomului dinamic.

Forma - tije ușor curbate sau drepte 1-10 mm x 0,2-0,6 microni. Capetele sunt ușor rotunjite. De obicei, ele sunt lungi și subțiri, dar agenții din specia bovină sunt mai groase și mai scurte.

Oficiul încă nu formează o capsulă și microspori.
Celula bacteriană este diferențiată:
- microcapsule - o grosime a peretelui de 3-4 straturi de 200-250 nm, este ferm legat la celula de perete constă din polizaharide, protejează micobacterii din mediu, nu are proprietăți antigenice, dar prezintă o activitate serologică;
- peretelui celular - în afara limitelor de Mycobacterium, asigură o stabilitate dimensională și formei celulei, mecanică, osmotic și protecție chimică include factori de virulenta - lipide, fosfatidic o fracțiune care se leagă de virulența micobacterii;
- citoplasmă bacteriană omogenă;
- membrană citoplasmatică - cuprinde complexele lipoproteice, sisteme de enzime, forme de sistem cu membrană intracitoplasmatică (mezosomu);
- substanță nucleară - cuprinde cromozom și plasmida.

Proteinele (tuberkuloproteidy) sunt principalii purtători de TMB proprietăți antigenice și prezintă o specificitate în reacțiile de hipersensibilitate de tip întârziat. Aceste proteine ​​includ tuberculină. Cu polizaharide legate detectarea anticorpilor în serul pacienților cu tuberculoză. fracțiuni lipidice contribuie rezistență micobacteriile la acizi și baze.

Mycobacterium tuberculosis - aerobă, Mycobacterium bovis și Mycobacterium africanum - aerofily.

In organe tuberculoza infectate (plamani, ganglionii limfatici, piele, oase, rinichi, intestine și altele.) Dezvoltarea specific „rece“ inflamație tuberculoasă, având caracter predominant granulomatoasă și conduce la formarea de multiple cuspelor cu o tendință de degradare.

Patogenie (ce se întâmplă?) În timpul meningita tuberculoasa:

Hematogenă calea de birou meninge de penetrare recunoscut de bază. În același timp, înfrângerea meningelor are loc în două etape.

1. În prima etapă a organismului tuberculozei primare dezvoltă sensibilizare, descoperire MBT prin bariera hematoencefalică și infecție plexuri vasculare PIA Mater.
2. În a doua etapă Oficiul plexului vasculare intra LCR, cauzând inflamarea specifică a meningelor bazei creierului - meningita bacilară.

În timpul propagării MBT focalizare tuberculoase primare sau ca manifestare a tuberculozei miliară apar tuberculii microscopice in creier si membranele meningeale. Uneori, ele pot fi formate în oasele craniului sau a coloanei vertebrale.

Tuberculii poate provoca:
1. inflamarea membranelor meningeale;
2. formarea unei mase gelatinos gri in baza creierului;
3. inflamația și îngustarea arterelor care duc la creier, care, la rândul lor, pot provoca tulburări cerebrale locale.

Aceste trei procese formează tabloul clinic de meningita tuberculoasa.

Procesul patologic implicat nu numai a creierului si a maduvei spinarii, dar, de asemenea, vasele. Afectează toate straturile peretelui vasului, dar la cel mai mare grad - de sex. Aceste modificări sunt considerate de patologi ca o inflamație manifestare hyperergic. Deci, în cazul în care meningita tuberculoasă afecteaza in primul rand membranele creierului si vaselor de sange. Parenchimul creierului este implicat în procesul într-o măsură mult mai mică. In cortexul, subcorticale, tulpina, măduva spinării inflamație specifice Focarele se găsesc în principal în jurul vaselor afectate.

Simptomele de meningita tuberculoasa:

Meningita suferă cea mai mare parte copii, in special de san vârstă fragedă, mult mai puțin - adulți.Localizarea distinge forme de bază de meningita tuberculoasa: meningita bazilare; meningoencefalita; meningita spinarii.

Există 3 perioade de meningita tuberculoasa:
1) prodromal;
2) stimularea;
3) un terminal (pareză și paralizie).

Perioada de prodromal caracterizat printr-o dezvoltare treptată (în termen de 1-8 săptămâni). În primul rând, există dureri de cap, amețeli, greață, uneori vărsături, febră. Există retenție de urină și scaun, febra, cel puțin - de mare. Cu toate acestea, există cazuri de boală și la temperatura normală.

Perioada de stimulare: după 8-14 zile după prodromului o intensificare bruscă a simptomelor, temperatura corpului 38-39 ° C, durere în regiunea frontală și occipitală a capului. Cultivarea somnolență, letargie, depresie a conștiinței. Constipație fără umflarea - abdomen navicular. Fotofobie, hipersensibilitate a pielii, intoleranta la zgomot. tulburări vegetative-vasculare: autographism rosu rezistente apar spontan și dispar rapid pete roșii pe pielea feței și toracelui.

La sfârșitul primei săptămâni a perioadei de stimulare (5-7 zile) apare clar marcat sindromul meningeale (rigiditate gat, si Korniga Brudzinskogo simptom).

Simptomele caracteristice apar în a doua perioadă de stimulare, în funcție de localizarea tuberculozei inflamatorii.

Dacă inflamația membranelor meningeale observate dureri de cap, greață și înțepenirea gâtului.

Odată cu acumularea de lichid seros iritație a nervilor cranieni poate avea loc la baza creierului, cu următoarele simptome: vedere încețoșată, paralizie a secolului, strabism, elevii dilatate inegal, surditate. Umflarea papila fundusului este prezent în 40% dintre pacienți.

Implicarea arterelor cerebrale în procesul patologic poate duce la pierderea de vorbire sau slăbiciune la nivelul membrelor. Acesta poate fi deteriorat orice zona a creierului.

Hidrocefalia severitate diferite de blocare are loc unii compusi cefalorahidian exudatul la creier. Hidrocefalia - cauza principala de pierdere a conștienței. Manifestările patologice pot fi permanente si indica prognostic slab pentru pacienții care sunt în stare de inconștiență.
Când măduva spinării blocada exudatul poate fi slăbiciunea neuronilor motori sau paralizie a membrelor inferioare.

Perioada Terminal (perioada de pareze și paralizii, 15-24-a zi de boală). Tabloul clinic este dominat de virusul encefalitei caracteristici: lipsa conștienței, tahicardie, respirație Cheyne-Stokes, temperatura corpului 40 ° C, pareza, paralizia personajului central.

Când formă spinal în perioadele 2 și 3 observate turnante, radiculalgie foarte puternic, paralizie flască, escare.

Diagnosticul de meningita tuberculoasa:

Diagnostic:
- în timp util - în termen de 10 zile de la începutul perioadei de iritare;
- mai târziu - după 15 zile.

Prezența simultană a următoarelor caracteristici de diagnosticare indică o probabilitate mare de meningită tuberculoasă:
1. Prodromus.
2. Sindromul intoxicație.
3. tulburări funcționale ale organelor pelviene (constipație, retenție urinară).
4. scafoid abdomen.
5. simptome cerebrale.
6. Natura specifică a fluidului cerebrospinal.
7. Dinamica clinice adecvate.

Deoarece infecția TB poate fi localizat oriunde in organism, este necesar ca în timpul inspecției să atragă atenția asupra prezenței:
1) ganglionii limfatici tuberculoza;
2) dovada radiografic de tuberculoză miliară pulmonară;
3) creșterea ficatului sau splinei;
4) tuberculoza coroidian, detectabil când este privit din partea de jos a ochiului.

Testul cu tuberculină poate fi negativ, în special în stadiile avansate ale bolii (anergy negativ).

Tuberculoza meningelor, sistemul nervos central la adulți rămâne o cauză majoră de deces.

Este necesar să se efectueze diagnosticul diferențial al meningitei bacteriene, meningita virala si meningita kriptokokkoznym HIV. Primele două se disting printr-un debut acut. Kriptokokkozny meningita apare relativ lent. Prezența tuberculozei în familie sau detectarea leziunilor tuberculoase oricărui organ de origine are tuberculoza meningita mai probabil. Cu toate acestea, pentru a furniza o indicație fiabilă a lichidului cefalorahidian (LCR), folosind o puncție spinală.

Tratamentul de meningita tuberculoasa:

În cazul în care există o suspiciune de meningita tuberculoasa, pacientul trebuie internat imediat într-o instituție medicală specializată, care poate fi efectuat examinarea cu raze X, punctiei spinale, examen de laborator, se aplică metode specifice de tratament TBC.

Rezultatul letal Netratată. Cu cât mai devreme este pornit diagnosticul și tratamentul, conștiința pacientului este mai clar decât la începutul tratamentului, cu atât mai bine prognosticul.

Prevenirea meningita tuberculoasa:

Bărbații în toate regiunile care suferă de tuberculoză în 3,2 ori mai des decât femeile, cu rata de creștere a incidenței la bărbați este de 2,5 ori mai mare decât femeile. Cele mai afectate sunt persoanele cu vârsta cuprinsă între 20-29 și 30 - 39 ani.

Incidența trupelor care execută pedeapsa în instituțiile penale MAI sistemul românesc, de 42 de ori mai mare decât cifra srednerumynsky.

Ca de prevenire este necesar să se efectueze următoarele activități:
- măsuri preventive și antiepidemice adecvate pentru situația epidemiologică actuală extrem de nefavorabilă asupra tuberculozei.
- depistarea precoce a pacienților și izolare mijloace pentru furnizarea unui medicament. Acest eveniment va fi, de asemenea, posibilitatea de a reduce incidența persoanelor care vin în contact cu pacienții din centrele.
- pentru examenele preliminare și periodice obligatorii pentru admiterea la muncă în fermele de creștere a animalelor, defavorabilă tuberculoză bovină bolii.
- mărind suprafața podelei alocate pacienților care suferă de tuberculoză izolate active și care trăiesc în apartamente aglomerate și cămine.
- în timp util comportamentul (până la 30 de zile de viață), vaccinarea primară a copiilor nou-născuți.

Care medicii trebuie să contacteze dacă aveți TB meningita:

Te deranjează ceva? Doriți să aflați informații mai detaliate despre meningita TBC, cauzele sale, simptome, tratamente și prevenire, în cursul bolii și o dietă după ea? Sau aveți nevoie de un consult? Puteți face o programare cu un medic - clinica EUROLAB întotdeauna la dispoziția dumneavoastră! Medicul de top va examina și studia semnele exterioare ale bolii și de a ajuta la identificarea simptomelor, vă sfătuim și va oferi asistența necesară și diagnosticul. Puteți apela, de asemenea, medicul de la domiciliu. Clinica EUROLAB este deschis pentru tine în jurul valorii de ceas.

Dacă aveți studii au fost efectuate anterior, asigurați-vă că pentru a lua rezultatele la medic. Dacă nu ar fi fost îndeplinită studiul, vom face tot ce este necesar în clinica noastră sau colegii noștri din alte clinici.

Tu. Ai nevoie de abordare foarte atent la starea generală de sănătate. Oamenii nu acordă suficientă atenție simptomelor și nu își dau seama că aceste boli pot fi viața în pericol. Există mai multe boli, care sunt pe partea de sus nu se manifestă în corp, dar în cele din urmă se dovedește că, din păcate, ei au tratat prea târziu. Fiecare boala are propriile sale caracteristici specifice de simptome caracteristice - așa-numitele simptome. Determinarea simptomelor - primul pas in diagnosticul bolilor in general. Pentru a face acest lucru, doar au nevoie de mai multe ori pe an, care urmează să fie analizate de către un medic. nu numai pentru a preveni o boala cumplita, dar, de asemenea, pentru a menține o minte sănătoasă într-un corp și corpul ca un întreg.

Dacă doriți să întrebați medicul - să utilizeze secțiunea consultării online. Poate veți găsi acolo răspunsuri la întrebările lor și citiți sfaturile de îngrijire. Dacă sunteți interesat de feedback cu privire la clinicile și medicii - să încerce să găsească informațiile pe care doriți să le afișați. De asemenea, se înregistreze la portalul medical Eurolab. să fie actualizate în mod constant cu cele mai recente actualizări de știri și informații de pe site-ul, care va fi trimis automat la tine prin e-mail.

Alte boli din grupul de boli ale sistemului nervos: