Tratamentul Staphylococcus aureus, simptomele stafilococilor

Infecția stafilococică Termenul include un grup de boli infecțioase, care sunt provocate de diferite specii de stafilococi. Caracteristica principală a acestei infecții este apariția la locul de intrare în procesul purulent corpul microb.Stafilococii sunt agenții cauzatori de infecții ale pielii și ale țesuturilor moi, pneumonie, infecții ale articulațiilor și oaselor.

Stafilococii sunt celule de formă circulară, situate în general sub formă de clustere de formă neregulată.

Unii stafilococi sunt reprezentanți ai microflora normală a membranelor mucoase și pielea umană, și unele procese purulente cauze, formarea de abcese, diverse infecții și chiar pot provoca decese sepsis. Produs de anumite toxina stafilococi caracterizată prin apariția de intoxicații alimentare.

Staphylococcus aureus și, în special, grupul stafilococilor posedă, în general, următorii factori de patogenitate:

  • Toxinele și hemolizină, care inhibă activitatea celulelor sistemului imunitar sunt considerate factori importanți în stafilococ patogen. Stafilococii folosind acești factori sunt capabili să supraviețuiască în zonele de inflamație pentru o lungă perioadă de timp, și sa răspândit rapid pe tot corpul. Acești factori devin deosebit de important in dezvoltarea bolii la persoanele cu sistemele imunitar slabit (vârstnici sau copii) care au avut o infectie generalizata cauzata de stafilococi.
  • Enzime care distrug țesutul adipos (Lecithinase, hialuronidaza, fibrinolizin) - Aceste enzime sunt capabile de a descompune grăsimi și proteine, care sunt o parte din țesuturile corpului. Aureus folosind aceste enzime, în primul rând, prevăzute cu nutrienți (distrugere tisulară stafilococi hrănite), și în al doilea rând, să se miște mai adânc în organism. Stafilococii prin Fibrinolizin capabil să pătrundă în sânge și în cele din urmă răspândit pe tot corpul, cauzand septicemie (septicemie).
  • Enterotoxine - o substanță specială produsă de stafilococi în perioada vieții lor. Aceste toxine în sine pentru stafilococi sunt produse intermediare ale metabolismului sau substanță cu care Staphylococcus concura cu alte bacterii pentru existență. Enterotoxine - este cel mai puternic otrăvuri pentru oameni care pot provoca intoxicații alimentare. Cele mai frecvente cauze de intoxicatii alimentare, potrivit datelor recente, doar Staphylococcus aureus. Microbul în care produsele alimentare pot obține produse murdare, sau din organismul persoanelor care sunt purtatori ai acestui microb. Având în vedere că în prezent Staphylococcus aureus pe piele și membranele mucoase ale practic tuturor oamenilor, este uneori imposibil în cazul otrăvirii, identifica sursa de germeni. intoxicatii alimentare apar cel mai adesea din cauza carne de calitate slabă, dulciuri, produse lactate. Trebuie remarcat faptul că enterotoxina stafilococică este suficient de rezistent la temperaturi ridicate și este distrus numai după fierbere prelungită.

Stafilococii sunt caracterizate printr-o rezistență relativ ridicată la congelare, uscare și acțiunea chimică a luminii solare (viabile de peste 6 luni, în stare uscată, 50 până la 100 zile - praf). congelare și decongelare repetate nu ucide stafilococi, departe de lumina directă a soarelui, ei nu mor in mai multe ore. infecție stafilococică poate rezista la încălzirea de mai mult de o oră la 70. La 80 minute ucise stafilococi 10-60; timp de 15-30 de minute uciderea Stafilococi soluție de fenol 5%. Staphylococcus aureus este distrus de peroxid de hidrogen. Poate supraviețui în soluții de clorură de sodiu - clorură de sodiu, poate supraviețui în glandele sudoripare.

Toți factorii descriși mai sus stafilococii patogene apar în funcție de condițiile existente. În mod avantajos, un aur infecții stafilococice sunt persoane sensibile cu alterarea metabolismului, de exemplu, pacienții imunodeprimați, diabetici, copii și persoanele în vârstă.

De asemenea, ventilație mecanică este un factor de risc. infectie cu stafilococ pot apărea, de asemenea, prin încălcarea regulilor simple de igienă în spitale. Infectia poate aparea, de asemenea, în procedurile chirurgicale în afara instituțiilor medicale, de exemplu, piercing ureche, sau piercing, tatuarea ... La risc, de asemenea, și sunt utilizatorii de droguri injectabile.

Risc ridicat de infectii stafilococilor observate cu catetere intravenoase si alte dispozitive medicale care vin în contact cu mediul intern al organismului, de exemplu, în hemodializă sau intravenos hrănire copiii prematuri.

În stafilococi multe antimicrobiene dezvolta cu ușurință de rezistență, ceea ce creează dificultăți mari în tratamentul pacienților. Cauza principală a înfrângerii Staphylococcus aureus uman - S. aureus, Staphylococcus epidermidis - S. epidermidis și stafilokok saprofite S. saprophyticus.

Infecțiile cauzate de S. aureus, sunt variate. Aceste bacterii capabile sa infecteze aproape toate țesuturile umane. Cele mai frecvent observate leziuni ale pielii și apendicelor sale - de la Bockhart impetigo (impetigo stafilococic) la foliculita severe. S. aureus este, de asemenea, o cauză majoră a mastitei la femei, pneumonie și complicații infecțioase ale rănilor chirurgicale.

S. aureus - principalul agent cauzal al bolilor infecțioase ale aparatului locomotor; (artrite, osteomielite et al.) în special la adolescenți este de 70-80% din cazurile de artrită septică la adulți - rar.

După contactul Stafilococii în sânge, aproximativ 10% dintre pacienți pot dezvolta endocardită. Ca o consecință a infecțiilor urechii și mastoid cavitățile, sinusurile paranazale, nazofaringe, precum și circulația sângelui agent patogen pătrunde în sistemul nervos central și provoacă dezvoltarea abceselor intracraniene și flebita supurativa.

Un loc aparte printre origine infecții stafilococice ocupă leziuni, caracterizate prin acțiunea toxinelor - intoxicații alimentare și sindromul de șoc toxic, „pielii opărite“:

Boala Ritter von Rittershtayna - „copii pasteurizate“ sindromul, observate la nou-nascuti. Se dezvoltă rapid boala; caracterizată prin apariția pungilor mari de roseata la nivelul pielii, urmată de formarea de bule mari care se transformă în zone plâns erodate.Sindromul Lyell - un sindrom de „pielii opărite“ observate la copii mai mari și adulți; caracterizat prin buzunarele de roseata si vezicule, intoxicație severă și evacuarea stratului superficial al pielii.

sindromul șocului toxic. infectie Aureus care se dezvolta atunci cand infectate cu microbi care produc enterotoxine B și C și TSST-1 toxina. Este stabilit acum că acest sindrom se poate dezvolta ca o complicație a chirurgiei după naștere (în special a sinusurilor paranazale si cavitatea nazala). Manifestările clinice: temperatură corporală ridicată (38,8 ° C și mai mari), vărsături, diaree, erupții cutanate scarlatiniform (mai mult pe palme și tălpi), precum și scăderea tensiunii arteriale cu dezvoltarea de șoc.

Intoxicație alimentară se manifestă clinic prin dureri abdominale, vărsături și diaree apoasă aproape 2-6 ore dupa consumul de produse alimentare infectate. Leziunile sunt natura auto-limitare a simptomelor și a slăbi semnificativ sau dispar în decurs de 24 de ore, chiar și fără tratament.

Cel mai frecvent S. epidermidis colonizează suprafața mucoaselor și pielii netede. Pentru Staphylococcus epidermidis considerate leziuni tipice care sunt cauzate de colonizarea S. epidermidis diferite catetere, canale de scurgere, dispozitive protetice. Bacteria este suficient de des pentru a provoca leziuni ale tractului urinar și infecții articulare apar adesea după implantarea protezei în decurs de 12 luni.

S. saprophyticus colonizeaza mucoasa uretrei și pielea organelor genitale.

Omul Stafilococii produce o serie de înfrângeri - abcese, dermatita gidroadenity, infractoare, fierbe, blefarită, periostita, furunculelor, osteomielită, foliculita, dermatita. Sicoza, eczeme, piodermite, pneumonie, peritonita, meningita, colecistita, apendicita.

Stafilococii sunt responsabile pentru dezvoltarea de boli secundare cu gripa, variola, supurație postoperatorie, infectii ale plagilor. pneumonie stafilococice și septicemia stafilococică la copii este o boala cumplita.

Atunci când infecțiile mixte stafilococii sunt importante. Stafilococii detectat împreună cu streptococi în difterie, infecții ale plăgilor, tuberculoza, dureri în gât, gripă, actinomicoza, parainfluenza și alte forme de boli respiratorii acute.

infecții stafilococice reduc imunitatea omului. Leziunile cutanate (încălcarea regulilor de igienă, așchii, traume, frecare pe haine) - o condiție favorabilă pentru infecții stafilokokovym locale, a scăzut forțele imune ale organismului din cauza altor boli, stres, hipovitaminoza, premise tulburare de natura ofertei pentru dezvoltarea comune infectii stafilococilor.

Staphylococcus aureus produce o enzimă în procesul de viață - coagulazo. Aureus pătrunde din piele în fluxul sanguin prin acțiunea sângelui coagulazo începe să se coaguleze. Stafilococii sunt în termen de mikrotrombov - aceasta duce la dezvoltarea de sepsis stafilococice si infectia poate ajunge in orice organ si inflamatia cauza supurativă. De asemenea, infecții stafilococice pot fi cauza osteomielita. Staphylococcus pot penetra din piele în glanda sân (purulenta cauza mastită) și cu membranele mucoase ale tractului respirator superior - la nivelul sinusurilor paranazale, cavitatea urechii, cad în plămâni.

infecție stafilococică se caracterizează prin diversitatea agentului patogen. Destul de des, infecția nu este una, ci mai multe mai multe specii de stafilococ.

Abordarea modernă la tratamentul infecțiilor stafilococice include următoarele domenii de tratament:

  • Utilizarea agenților antimicrobieni moderne și antibiotice;
  • Tratamente chirurgicale;
  • Metode imunomodulatoare;
  • statusul hormonal Normalizare si procesele metabolice ale organismului prin intermediul suplimentelor (chitosan, Cordyceps), preparate minerale, vitamine.

Utilizarea substanțelor antimicrobiene și a antibioticelor în tratamentul S. aureus.

Este cunoscut faptul că microbii din aureusul grup, sunt extrem de rezistente și de adaptare rapidă la diferite antibiotice. În acest sens, destul de problematică poate fi tratamentul infecțiilor stafilococice cu antibiotice. În plus, există este în creștere acum cazuri de așa-numitele „infectii dobandite in spital“ .Și înseamnă că pacienții care sunt tratați într-un spital, poate fi format din orice proces infecțios, care este cauzată de un tip de bacterii, care este caracteristică pentru acest spital. Aceste bacterii sunt foarte rezistente la mai multe antibiotice și, prin urmare, infecțiile cauzate de acestea, este foarte dificil de tratat și de obicei necesită numirea nu este microbi scumpe si puternice antibiotice cunoscute inca.

Dintre antibioticele cele mai eficiente sunt aminoglicozideleîn concentrațiile terapeutice (gentamicină, kanamicină), in asociere cu antibiotice de penicilină semisintetică (oxacilina, ampioks, meticilina, combină rațional proprietățile oxacilină și ampicilină, etc.), Tseporin, olemorfotsiklin, fosfat eritromicină și fuzidin- în combinație cu oleandomicină (in prezent indicatii pentru o combinatie de antibiotice sa redus semnificativ, așa cum este indicat cu și efectul negativ, este oportun să se utilizeze combinații de Numai în cazuri foarte grave).

Nitrofuranii sunt, de asemenea, utilizate pe scară largă, în special furagin K (intravenoasă, intramusculară, intraosoasă și, mai puțin frecvent).

Aplicați agenți anti-microbieni trebuie să fie foarte atent și numai prin combinarea cu un medicament care stimulează mecanismele de protecție și de a restabili echilibrul ecologic.

Tratamentul chirurgical este folosit în cazurile de forme septice de infectie stafilococilor care nu pot fi tratate prin alte metode sau sunt expuse riscului de complicatii grave. Chirurgia poate salva de fapt, viața pacientului, în unele cazuri. De obicei, procedurile chirurgicale sunt folosite pentru deschiderea abcese și furuncule cauzate de infecția stafilococică.

Din ce în ce mai populare este utilizarea de agenți imunomodulatori în prevenirea și tratamentul infecțiilor stafilococice. În primul rând, datorită faptului că tratamentul acționează direct asupra cauzei bolii - reducerea imunității, și pe de altă parte, că nu se aplică un astfel de tratament, toxice și periculoase pentru sănătate medicamente umane cum ar fi antibiotice. În plus, normalizarea sistemului imunitar, reduce riscul de a nu numai dezvoltarea infecțiilor stafilococice, dar, de asemenea, multe alte boli.

Metode moderne de stimularea sistemului imunitar:

Transfuzia de sânge al pacientului la pacient - autohemotransfusion implică retragerea din venă anumită cantitate de sânge a pacientului, urmată de administrarea sângelui intramuscular la același pacient. Ca urmare a acestei proceduri de sânge, care a fost introdus prin injectare intramusculară distrusă, și să stea cu produsele de descompunere, stimulează sistemul imunitar. Acest tratament este adesea folosit în tratamentul furunculoză cronice.

Pentru stimularea imunității pot fi de asemenea utilizate medicamente Pyrogenalum microbiene tip de injecție, care au pe efectul de stimulare nespecifica a sistemului imunitar.

Utilizarea de medicamente pe bază de plante. Aplicarea imunostimulante naturale este mod foarte eficient și ușor de a îmbunătăți starea sistemului imunitar. Anterior, aceste medicamente sunt utilizate numai în medicina alternativă, iar acum ei ocupă deja un loc demn în lista de imunostimulante, care sunt utilizate în medicina științifică la nivel mondial. imunostimulante naturale de înaltă calitate obținute pe baza unor astfel de plante: ginseng, Cordyceps, Pantocrine, Eleutherococcus, Rhodiola rosea, Rostoropsha, Schisandra, Echinacea purpurea. De asemenea, pronunțat proprietăți imunomodulatoare și are Chitosan.

Efectele combinate ale corpului este unul dintre avantajele acestor medicamente, care este supus regimul de tratament, precum și recomandările medicului conduce la normalizarea metabolismului și energiei în organism. Aceste medicamente au, de asemenea, proprietati adaptogene - ajuta organismul să se adapteze la stres, și stres.

modulatori imuni naturale pentru prevenirea infecțiilor stafilococice recomandate pentru utilizare în afara sezonului.

De asemenea, imunomodulatori sintetice cu succes utilizat în medicină. Cu toate acestea, aceste medicamente sunt de obicei limitate la cazuri de pacienți cu insuficiență profundă a sistemului imunitar cauzată de un anumit tip de tratament (utilizarea de corticosteroizi, radioterapie sau chimioterapie, imunosupresie in transplantul de organe) sau boli cronice.

Utilizarea minerale - preparate cu vitamine. Unul dintre motivele pentru frecvente recurenței infecțiilor și scăderea imunității este lipsa de vitamine și minerale în organism. Prin urmare, minerale - suplimente de vitamine în prevenirea și tratamentul acestor infecții au fost aplicate cu succes.

Cel mai justifică utilizarea acestor medicamente în afara sezonului, sau în prezența altor semne de lipsă de vitamine. Înainte de a începe utilizarea de suplimente alimentare sau vitamine ar trebui să se consulte cu medicul dumneavoastră.