tratamentul si simptomele sindromului meningealå

imposibilitatea picioarelor complete de extensie în articulația genunchiului după îndoirea prealabilă a picioarelor la un unghi drept la șold și genunchi articulațiilor,

flexia pasivă a capului la pieptul pacientului culcat pe spate, picioarele flexie reflexă în genunchi și șold articulațiilor)și la copiii mici atunci când un copil este preluat de pe mâinile sale îndoit piciorul stâng de la genunchi și șold articulațiilor).

Dureri de cap - simptomul cel mai demonstrativ al sindromului meningeale. Durerea care este „rupere“ se simte peste tot în cap sau în principal, în frontal, temporal sau occipitală. Adesea, durerea se extinde la gât, însoțită de fotofobie, crește odată cu mișcarea capului.

Un simptom important al sindromului meningeale este, de asemenea, hipersensibilitatea frecvente: pacienții sunt dureros să reacționeze la orice stimulare externă - o lumină puternică, sunet puternic, atingând pielea.

Sindromul meningeale este adesea însoțită de greață și vărsături, semne de creștere a presiunii intracraniene - inhibiția creșterii conștienței, bradicardie, cresterea presiunii sistolice și a frecvenței respiratorii afectată (reflex Cushing), midriatic unilaterală cu pierderea reacției sale la lumină, unilateral sau leziuni abducens bilaterale, sughiț persistente și apariția semnelor de congestie în fundului de ochi.

Forme de sindrom meningeale si simptomele lor

Cele mai periculoase sindroame meningeale acute purulente. Uneori, ele au loc într-un flash timp de mai multe ore, duce la comă asociată cu edem cerebral marcat. Cea mai mică întârziere la începutul tratamentului cu antibiotice poate duce la complicatii invalidante persistente și chiar moartea.

Sindroamele meningeale seroase apar mai benigne, în special, nu provoacă o suprimare pronunțată a conștienței, convulsii, nerv cranian sau substanta creierului, iar în cele mai multe cazuri necesită terapie doar susținere sau simptomatic.

Subacuta seros Sindromul meningeal poate fi o creștere manifestare a neuroborreliosis, sifilis, tuberculoza, lupus sistemic, sarcoidoza si alte boli sistemice.

simptomele de diagnostic ale sindromului meningealå

Rigiditatea mușchilor gâtului, care împiedică flexia pasivă a capului și, în cazuri grave care provoacă aruncarea capul înapoi. Trebuie reamintit faptul că rigiditatea mușchilor gâtului, în special la vârstnici, se poate datora spondiloza cervicală sau boli degenerative de disc, scolioză, traumatisme sau leziuni metastatice ale coloanei cervicale și parkinsonism, paratonii, tumori sau anomalii congenitale în tranziție craniovertebral (foramen magnum).

Paratoniya cu sindromul meningeale - creșterea tonusului muscular cauzat de rezistență rapidă involuntară la mișcările pasive, dar dispare atunci când mișcările lente și precaut, apare la pacienții cu demență și encefalopatie circulatorie. Spre deosebire de toate aceste stări de meningita este doar flexie dificilă a gâtului, dar nu și de rotație sau extinderea acestuia.

Simptom Kernig cu sindromul meningeale - incapacitatea de a îndrepta pe deplin picior la genunchi, pre-îndoit în unghi drept la șold și genunchi articulațiilor.

Simptome Brudzinskogo cu sindrom meningeala: flexie șold și tibia la verificarea rigiditatea mușchilor gâtului (de sus simptom) și verificarea simptom Kernig pe celalalt picior (simptom de jos).

hipersensibilitate generală cu sindrom meningeala: nu le place de lumini strălucitoare, zgomote puternice, atingerea pielii. Dacă un pacient într-o stare de uimită, trage de pe pătură, atunci el încearcă să scape imediat.

Reactive fenomene durere: durere ascuțită la ieșirea palparea punctele ramuri ale nervului trigemen, nervii occipitale cu presiune în interiorul peretelui frontal al meatului auditiv extern, percuție arc zigomatic, care se exprimă prin apariția fețelor dureroase.

Simptome diferențiale ale sindromului meningealå

Examinarea trebuie să examineze cu atenție pielea, detecta semne de otită, sinuzita, mastoidita, pneumonie, măsurarea tensiunii arteriale, limfa regionale nodurile palpabilă. In cazurile severe de sindrom hemoragic meningealå meningococică apare caracteristic rash petesiala purpurie și care are stelele formă de diverse dimensiuni și forme și sunt localizate pe trunchi și membrele inferioare (in fese, coapse, copane). Petesiile poate fi, de asemenea, în membranele mucoase, conjunctiva, și uneori pe palme și tălpi.

Mult mai puțin o erupție similară observate în meningita cauzate de enterovirusuri, Haemophilus influenzae, listeria, pneumococi, precum stafilococi endocardita bacteriană, rikketsiozah, vasculita. Aproximativ 10% din meningită meningococică are loc cu meningococcemia fulminantă severe, însoțite de hemoragii extinse ale pielii și mucoaselor, coagularea intravasculară diseminată, ceea ce duce la necroza hemoragică a organelor interne, inclusiv a glandelor suprarenale, care cauzeaza soc toxic (sindromul Waterhouse - Friderichsen).

Combinația de sindrom meningeale cu simptome comune de infecție, în special febră, frisoane, dureri musculare, necesită în primul rând o meningita excepție. Rețineți că, în stadiul incipient al bolii, la copii, vârstnici, pacienții care suferă de alcoolism, precum și o comă profundă simptome meningeale pot fi absente. În astfel de cazuri, boala poate dezvolta subacută și apar progresiv uimitoare sau delir fără simptome meningeale clare, și, uneori, fără febră. Atunci când se iau istoria este important să se determine dacă apariția semnelor de simptome meningita precedat rinofaringita, sinuzita, otita medie, pneumonie sau alte boli infecțioase.

Simptome similare cu simptomele sindromului meningealå observate cu endocardita bacteriană, cauzând embolie septic și abces cerebral. endocardită bacteriană poate indica zgomotul detectat de auscultatie inima. abces cerebral este mai frecvent la persoanele tinere si se manifesta prin dureri de cap, care poate fi localizat în partea laterală a capului sau au un caracter difuz, acumulați simptome focale (hemipareze, afazie, hemianopsie), crize epileptice. Odată cu formarea capsulei (până la sfârșitul 1 - săptămâna a 2) febra este adesea redusă. Un abces poate fi suspectată la pacienții cu boli purulente ale pulmonare, dinti, piele, boli pelviene, cardiace congenitale cu șunt dreapta la stânga (tetralogie Fallot, defect septal ventricular, etc.), pacienții cu imunitate scăzută (diabet, tumori maligne, SIDA) , boli cronice ale ficatului și rinichilor. Pentru pacient abces cerebral suspectate trebuie admise la spital, avand Departamentul de Neurochirurgie. punctie lombara pentru abces cerebral suspectate este contraindicată.punctie lombara in diagnosticul sindromului meningeale

îngrijire de urgență în sindromul meningeală este determinat de natura bolii. Spitalizarea in clinica boli neurologice sau infecțioase este necesară în toate cazurile de detectare a sindromului meningeale.

Sarcina principală a medicului de urgență - simptome suspecte de sindrom meningeale și modul în care este posibil pentru a transporta pacientul rapid la birou neuroinfec- infecțioase sau specializate. În absența unor astfel de birouri poate fi spitalizat în departamentul neurologic. Pentru a confirma diagnosticul de sindrom meningelui in camera de urgenta sau biroul de urgență să efectueze o puncție lombară.

Cu toate acestea puncție lombară în diagnosticul sindromului meningeale poate fi periculoasă datorită posibilității herniei - substanță creier compensată de la un compartiment la altul craniu ducând la o creștere locală a presiunii intracraniene. În legătură cu această primă necesară pentru a determina dacă există simptome de hipertensiune intracraniană bruște sau a unui proces de volum (în creștere constant focale sau cerebrale simptome, semne de leziuni ale fosei posterioare - disfunctia nervilor cranieni, ataxie cerebeloasă), pentru a investiga fundului de ochi (pentru a detecta disc optic congestie) sau petrece echoencephalography (excluzând deplasarea structurilor mediane). Contraindicație pentru puncție cu sindromul meningeale sunt simptome de hernia incipiente (opresiunea tot mai mare a conștiinței, midriaza unilaterală, afectarea dekortikatsionnaya ritm de respirație sau rigiditate decerebrate). Nu este de temut complicații ale puncției în cazul în care se efectuează la o reacție normală a elevilor, în absența discului optic congestive și simptome neurologice focale. Pericolul herniere mai puțin în cazul în care un ac de puncție subțire se efectuează timp de 30 minute pentru a perfora manitol în perfuzie intravenoasă (1 g / kg) și puncția atent îndepărtată nu mai mult de 3 - 5 ml de lichid cefalorahidian (LCR), fără a îndepărta dornul complet.

Când purulent CSF sindrom meningeale turbiditate preferabil conține neutrofile și numărul total de celule (numarul de celule) depășește 1000 în 1 ul. Când hydromeningitis CSF transparent sau opalescent, conține, de preferință, limfocite, iar numărul de celule este de obicei mai multe sute de celule în 1 mm. Cu toate acestea, într-un stadiu timpuriu în purulent cytosis sindromul meningeale poate fi redusă cu o predominanță a limfocitelor, în timp ce CSF hydromeningitis pot predomina neutrofilele și numai re-puncție (după 8 - 12 ore) pentru evitarea erorilor de diagnostic.

Sindromul meningeale - Tratamentul bolii

Asistența de urgență prespitalicești include menținerea respirației și circulația sângelui, ameliorarea durerii, vomei (metoclopramid 10 mg intravenos), crize convulsive (Diazepam 5 - 10 mg intravenos pentru 2 - 3 minute), agitație (Diazepam, hidroxibutirat de sodiu, 2 g intravenos, haloperidol, 5 mg intravenos sau intramuscular).

Pentru a reduce hipertensiunea intracraniană, în tratamentul sindromului meningeale Dksametazon administrat intravenos (8 mg), Lasix (20 - 40 mg), în cazuri severe - Manitol (0,25 - 1 g / kg perfuzie intravenoasă în decurs de 15 - 20 min). La febră mare sunt necesare măsuri pentru a reduce temperatura. Dacă apar semne de șoc infecției toxice necesare pentru ajustarea fluide intravenoase (soluție de clorură de sodiu izotonică, polyglukin) în asociere cu corticosteroizi și vasopresoare (noradrenalina, dopamina). În hipertensiunea arterială severă ar trebui să reducă tensiunea arterială prudent, evitând căderea bruscă. hipertensiune arterială ușoară în tratamentul sindromului meningeală nu necesită corecție.

Când fulminantă purulent sindrom meningeale primei doze de antibiotic poate fi administrat în faza prespital. Adulții cu imunitate normala cu medicamente sindrom meningeale de alegere sunt încă penicilinei, 4 milioane de unități intravenos (de 6 ori pe zi) sau ampicilină intravenos 3 g (de 4 ori pe zi). Cu toate acestea, ținând cont de apariția unor tulpini de pneumococ de meningococi si sunt rezistente la penicilină, cefalosporine aplică din ce în ce generația III, în ultimii ani - cum ar fi cefotaxim (claforan), 2 g intravenos de 4 ori pe zi. Atunci când se utilizează alergie la penicilină sau cefalosporină Cloramfenicol, 1 g intravenos de 3 ori pe zi. La sugari tratamentul sindromului meningeale aplică o combinație de cefotaxim 50 mg / kg intravenos și ampicilina, 50 - 100 mg / kg (de 4 ori pe zi) sau ampicilină și gentamicină la o doză de 1 - 2 mg / kg intravenos (de 3 ori pe zi), la copii peste 2 luni - III cefalosporină generație sau o combinație de ampicilina, 50 - 100 mg / kg de cloramfenicol și 12,5 - 25 mg / kg intravenos (de 4 ori pe zi).

Tratamentul sindromului meningeale pe fondul encefalitei virale

Sindromul Meningita însoțită de febră, convulsii, depresie conștiinței, apariția unor semne de leziuni cerebrale focale pot indica encefalita, cel mai adesea cauzată de un virus. Simptomele de encefalita cresc, de obicei, timp de mai multe zile, dar uneori boala este fulminantă. Cea mai comuna varianta de encefalita sporadice la adulți este encefalita herpetică, care provoacă virusul herpes simplex. Tergiversarea începutul tratamentului cauzal al sindromului rezultat meningelui la deteriorarea permanenta a creierului si poate provoca moartea. Prin urmare, este foarte important pentru a suspecta encefalita herpes prespitalicești. Cand encefalita herpetică afecteaza in principal lobilor temporali și frontali, deci o manifestare timpurie a bolii poate fi schimbări de comportament, de vorbire, gust și olfactiv, auditiv, gustativ sau halucinații olfactive. În același timp, febră, dureri de cap, confuzie sau crize uimitoare, parțiale și generalizate, simptome focale (afazie, hemipareză).

Pentru suspectata encefalita necesita spitalizare de urgenta in neuroinfec- neurologice sau, în cazuri severe - în unitatea de terapie intensiva. Prehospital cu măsuri meningeale sindromul urmat pentru menținerea respirației și circulației sanguine, reducerea presiunii intracraniene, crize epileptice trunchiate sau agitație. Diagnosticul de encefalita herpetică confirmată prin reacția în lanț a polimerazei, dezvăluind virus ADN în LCR. Atunci când este informat suspiciunea clinică de encefalita herpetică trebuie, cât mai curând posibil, pentru a începe tratamentul cu aciclovir (10 mg / kg intravenos de 3 ori pe zi timp de 14 zile).

Cauzele sindromului meningealå

Cele mai frecvente cauze ale sindromului meningeale sunt 3 grupe de boli:

infecții ale sistemului nervos central (meningita, encefalita, abces cerebral)

boala cerebrovasculara (subarahnoidă sau hemoragie intracerebrală),

leziuni cerebrale traumatice. Mai puțin sindrom meningeale cauza formarea volumetrice posterior fossa, carcinomatoza și infiltrarea leucemică meningelor, vasculita.

Sindromul meningeal acută poate fi purulent (de obicei cauzate de bacterii, de multe ori meningococ, pneumococ, Haemophilus influenzae) sau seros (de obicei, cauzate de virusuri, cel mai adesea enterovirusuri, virusul parotiditei epidemice, virusul coriomeningitei limfocitare, virusul herpes simplex in zonele endemice - virusul encefalitei de căpușă) .

hemoragie subarahnoidiană și hipertensiune ca o cauza a sindromului meningeale

Cauza sindromului meningeale poate fi o hemoragie subarahnoidiană. manifestare clasica - brusc dureri de cap severe, uneori însoțite de pierderea cunoștinței, vărsături repetate. hemoragie subarahnoidiană poate fi din cauza ruperii anevrism, apare ocazional, atunci când pachetul artera carotidă, trombocitopenie și leucemie, tulburări de coagulare a sângelui. Sindromul meningeale Asocierea cu tulburări focale pot indica hemoragie sau hemoragie intracerebrală in tumoare pe creier, iar combinația dintre rigiditatea mușchilor gâtului și dureri în spate (în absența unei dureri de cap) - malformație arterio întindere spinării.

Dureri de cap și gât rigid mușchii apar frecvent cu hipertensiune intracraniană severă, în special în leziunile de masă în creștere rapidă în fosa posterioară, cauzând hidrocefalia și impactare a amigdalelor cerebeloase în foramen magnum. Un exemplu de factori sindrom meningeale pot servi cerebel hematom extinse sau cerebel accident vascular cerebral ischemic, tumori fosa posterioară. Imaginea Sharp a sindromului meningeale cu brusc dureri de cap, vărsături, uimitoare, rigiditate a mușchilor gâtului, uneori leșin pot apărea ocazional chisturi coloidale III ventricul si ventriculare tumori alte sisteme mobile. Vasculita (idiopatică sau medicamente neoplazice) care afectează membranei și substanță a creierului poate determina de asemenea focale simptomele sindromului meningeale, inhibarea conștienței, crize epileptice.

Mai multe articole pe acest subiect: