Transport fluvial - studopediya

Rolul transportului fluvial în economia România este determinată nu atât de mult amploarea operațiunii de transport, ca o importanță deosebită rolului lor. În plus față de zonele de servicii de transport din Siberia și Orientul Îndepărtat, inclusiv Arctica, transportul fluvial efectuează și transport costisitoare complex de râuri mici din zonele îndepărtate, precum și de transport extrem de profitabile navelor de mărfuri de comerț exterior mixt (fluvio-marine). În prezent, aproximativ 5 mii. Armatorii de diferite forme de proprietate operează pe căi navigabile interioare, inclusiv 21 companie de transport maritim pe acțiuni (Shipping Company). România flotei fluviale deservește 68 republici, teritorii, regiuni și districte naționale. România are căi navigabile interioare unice, în cazul în care lungimea este de aproximativ 103 mii. Km, cu 70% din lungimea lor sunt garantate o anumită adâncime pentru navigare. Astfel, în România Europeană prin construirea canalelor de legătură (Marea Albă și Marea Baltică, Volga-Vyatsk, Volga-Don) lipsa de unitate teritorială pe căi navigabile interioare a fost eliminat și un sistem unificat de transport profund cuplat alb, Marea Baltică, Marea Caspică, Azovskoe și Marea Neagră. Lungimea unui sistem de apă adâncă unică (EGS) este de 6,5 mii. Km adâncimea garantată substanțial pe toată lungimea sa este de 4 m. Conturile UGSS pentru mai mult de jumătate din cifra de afaceri Transport fluvial.Deoarece căile navigabile interioare sunt în mare parte naturale, atunci compania de transport maritim necesită mult mai puțin (de 6-7 ori) investiția inițială de capital la 1 km de o modalitate decât de a construi o cale ferată sau de lățime de bandă egală rutier.

Sunt următoarele avantaje ale transportului fluvial:

1) costul relativ mic de transport;

2) de mare capacitate transportate cu ajutorul unei nave grele;

3) modul natural - necesită o investiție mică de capital în organizarea navigației;

4) Consumul specific de energie pentru transportul fluvial este semnificativ mai mică rezistență medie scăzută la circulația navelor

Dezavantajele de transport fluvial:

1) scurtimea perioadei de navigație;

2) nave de viteză mică;

3) Tortuozitatea de căi navigabile, care alungește calea 3-3,5 ori față de mișcarea rectilinie;

4) o rată scăzută de livrare.

În partea europeană a țării, datorită construcției unui număr de canale de legătură (Volga-Don și Volga-Baltic) singur sistem de adâncime (EGS), care leagă cele 5 Seas a fost creat: Marea Baltică, Marea Caspică, alb, Azov, negru. Lungimea totală a EGS se ridică la 6,5 ​​mii. Km cu o adâncime garantată de 4 metri pe tot parcursul. Pentru navigare sunt, de asemenea, lacuri și rezervoare folosite - Lacul Baikal, Ladoga, Onega și altele.

Rolul sistemului de transport pe căi navigabile interioare definite România navigabile geografie și sezonul de utilizare. pentru că marea majoritate a râurilor care curg în direcția meridionala și principalele țări de trafic de marfă și de pasageri se deplasează în direcția latitudinale, importanța transportului fluvial cade.

Navigabile sunt gestionate de către Departamentul de Fluvial al Federației Ruse. În acest fel publicul, care este interzisă lemn samoplavom rafting. benzi de transport menținute în stare de funcționare cu diviziuni speciale structurale: rusloochischeniem, drage, etc. skalouborkoy La adâncimea de dragare insuficiente secțiuni de cale sunt slotul navigabil. Skalouborochnye lucru oferă extinderea și aprofundarea nava să. permis de muncă Vypravitelnye pentru a schimba forma de canale de râu, pentru a crește dimensiunea căii. Trawling poate descoperi obstacole subacvatice ascunse au fost eliminate sub rusloochischenii.Construcție transportului pe căi navigabile interioare. Pe rutele pe căi navigabile interioare - râuri, lacuri, mări, și structuri hidraulice complexe, de exemplu, artificiale (rezervoare, canale, ecluze). Expedierea nu se face pe întreaga lățime și Ship Canal - o cale navigabilă. Fairway concepute pentru a trece pe o navă de 2-ciocnesc. Acesta este notat cu semne speciale. Canale de navă aranja deschisă atunci când un nivel al râului, și să fie blocat atunci când râul la diferite niveluri. Există canale de ocolire pentru gateway-uri. Razele de canale nu este mai mică de 6 lungimi de navă calculate. Adâncimea canalului este preluată din stoc un metru. Canalele sunt alimentate cu apă prin gravitație din râuri, lacuri sau pompa de alimentare cu apă la cel mai înalt punct al canalului.

Gateways pentru construirea vaselor trec prin poarta capăt camerei barajului 2. Gateway-uri sunt:

· Gateway monobord sunt utilizate atunci când diferența de apă nu depășește 20-25 m;

· Ecluze multicameral sunt utilizate atunci când diferența este mai mare de 25 m.

· Unilaterală și bilaterală.

Curtea de transport pe apele interioare pot fi clasificate în funcție de următoarele caracteristici:

1. Prin scop: (. Docuri plutitoare, stație sanitare, macarale și altele) tehnice auxiliare, Transport specializat.

2. Cu titlu de circulație pe apă: autopropulsat și non-sine (o sursă de energie în afara navei).

3. Conform principiului mișcării: deplasare, rindeluirea, hydrofoil, Hovercraft, WIG (mutat deasupra suprafeței apei).

4. În conformitate cu numărul șurubului pieptene - șurub singur, cu două șuruburi și trei șurubul.

5. Ca metodă pentru efectuarea operațiunilor de încărcare - cu încărcare verticală marfă-descărcare prin hașuri cu orizontale încărcare-descărcare, prin porturile laterale prin cavitatea speciale, de pompare, etc.

porturi fluviale și dane. Pe căile navigabile interioare operează porturi publice, porturi deținute companii industriale, porturi, clientela închiriate. Conform scopului ei sunt: ​​de pasageri, mărfuri, mărfuri, militare, bălți.

Porturile de marfă pentru transborda încărcăturilor de transport pe apă la modurile de transport adiacente și vice-versa. Acestea sunt împărțite în specialitate și universală. Uzura dispozitive de manipulare, unități de echipament ajunge la 80%.

Pier - calea de aterizare de coastă sau de debarcare. Paradisurile de obicei plutitoare (aterizare etape).

Mai mult de jumătate din volumul total al traficului de pasageri și de mărfuri pe căi navigabile căderea de pe bazinul Volga-Kama (materiale de construcții). Estul țării ocupă o poziție de lider în ceea ce privește volumul traficului fluvial bazin Ob-Irtysh (lemn, petrol, produse petroliere, gaz petrolier lichefiat). Regiunile sudice ale Siberia de Est sunt asociate cu Cercul Polar peste Enisei (lemn, cărbune, petrol). Pe râul Angara și Lacul Baikal transportat lemn și cărbune; de Lena - nave de mărfuri uscate, mărfuri de petrol, lemn; Amur și afluenții săi - cereale, sare, pește, cherestea, petrol, metale, cărbune.

Scăderea principală în reînnoirea flotei de trafic și sa datorat scăderii activității de investiții complex de construcții companie de transport maritim fluvial. Flota de râu cel mai mare procent de tancuri ocupate și barje petroliere. Există, de asemenea, instanța de judecată - nave frigorifice pentru transportul gazelor naturale lichefiate, purtători de legume, nave chimice, operatorii de transport auto și altele.

Bazele organizării mișcării flotei. Pe flotei fluviale sunt două tipuri de mișcare organizate: libere și ale secțiilor de votare.

Prin mișcarea - mișcarea pe liniile de la încărcare la descărcare, fără transbordare. mișcarea Uchastkovoe- a sistemului de tracțiune al umerilor. Prin trafic mai bine. Marinei, în funcție de scopul mișcării este împărțit în:

- intern (coasting) - 10%;

- extern (străine) - 90%.

Scufundări este organizat pe două forma: liniar (regulate) Regular (neregulate).

În România proporție de căi navigabile interioare din traficul total este de 1% și în Statele Unite, de exemplu, - 10%. În SUA, climatul permite transportul pe tot parcursul anului, și în România 6 luni, iar importul de Extremul Nord - 2-3 luni.

În prezent, numărul de pasageri și cifra de afaceri de marfă a crescut ușor la transportul fluvial.

Indicatorii comuni ai transportului de mărfuri pe apă includ: volumul de trafic și cifra de afaceri de transport de marfă. Valorile acestor indicatori sunt diferențiate pe tipuri de mărfuri: petrol și produse petroliere, cu încărcătură uscată și marfă lichidă.

Indicatorii comuni includ traficul de pasageri: volumul de trafic și de trafic de pasageri.

aceiași parametri tehnico-economici, care sunt utilizate în transportul maritim poate fi utilizat pentru evaluarea cantitativă a căii navigabile interioare. Compoziția calitativă a parametrilor de funcționare includ flotei fluviale de încărcare a navelor, gama lor, cifra de afaceri nave durată cu separarea elementelor de bază, timpul operațional petrecut la nave maritime, nave etc. performanță.