Trahoma - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Trahoma - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Agentul cauzal al trahom este Chlamydia trachomatis, parazit intracelular care se reproduce in citoplasmă celulelor epiteliale ale conjunctivei și corneei. Agentul cauzal al Trachoma a fost descoperit prowazeki și Halbershtedterom în 1907. În prezent, trahom se găsește în cantități mari în populația din Asia de Sud-Est, America de Sud și Africa; Numai cazuri sporadice sunt înregistrate pe teritoriul România. trahom activă pentru cea mai mare parte frecvente la copii cu vârsta de 4-10 ani; consecințe grave ale infecției în formă de secol trichiaza, inversiune. dezvolta orbire la persoanele cu vârsta peste 50 de ani. În trahom oftalmologie de 3 ori mai frecvent diagnosticate la femei.Cauze trahom

Trahom este infecția anthroponotic cu răspândirea epidemii de natură. transferul agentului patogen se produce prin contact prin secretii contaminate (lacrimi, mucus și puroi) mâini, articole de uz casnic și articole de îmbrăcăminte de igienă. Epidemiologia Trachoma, rolul de frunte aparține condițiilor precare de viață și nivelul scăzut de cultură de sănătate a populației.

Sursele de răspândire a trahom servi ca pacienții cu forme active ale infecției, precum și purtători de agenți patogeni, persoanele cu curs atipic al bolii și șterse. Aceasta nu exclude posibilitatea agenților de transfer mecanice insecte (muște). General se caracterizeaza prin sensibilitate ridicată la trahom în epidochagah. Imunitatea după infectare trecut nu se produce, prin urmare, este posibil trahom re-infecție.

Transformarea morfologică mai pronunțată cu trahom sunt supuse conjunctivei și corneei. modificări inițiale sunt caracterizate prin infiltrarea conjunctival difuze de către neutrofile și histiocytes, apoi (10-12 zile) - infiltrarea celulelor limfocitare și plasmă. La varsta formate foliculi mucoase (granulă trachomatous) au reprezentat acumulări focale de limfocite. Mai târziu, în foliculi apar modificări distrofice hialinoza sclerozei și țesuturilor conjunctivale. Poate foliculi de resorbție, fara cicatrici. În unele cazuri, capsula este formată în jurul foliculilor, care „zidite“ infiltrate, contribuind la păstrarea agentului cauzator al Trachoma pentru anii ce vor urma.

Corneea cu trahom dezvoltă infiltrare inflamatorie difuză și răspândirea vaselor nou formate în porțiunea superioară a membrelor și panus formarea trachomatous. În foliculi Trachoma severe formate în stroma corneei; infiltrare și răspândirea cicatrici să se rupă organe și straturile profunde ale cartilajului si pleoapelor glande meibomiană.

Clasificarea Trachoma

În conformitate cu modificările în trahom dezvoltare patogenetic oferind 4 etape.

În prima etapă (inițial) a procedeului trachomatous marcat inflamația în conjunctivă, boabe trachomatous apar în pleoapei superioare și tranziție falduri, edemul și vascularizarea porțiunii membrelor superioare, infiltrarea suprafeței corneei subepitelial.

Al doilea (activ) stadiul trahom are loc cu maturarea foliculilor, hiperplazie lor papilar, formarea de panus și infiltrate corneene, necroza foliculare individuale și cicatrizarea.

Al treilea (cicatrizare) trahom procese stadiul dominat de cicatrizare a conjunctivei și tranziția falduri pleoape, cornee menținând în același timp efectele inflamației.

A patra (cicatrice) etapa trahom vindecarea clinică caracterizată prin trăsăturile - în epoca conjunctivă, cornee și cartilajul există o înlocuire completă a foliculilor și infiltrarea țesutului cicatricial. În etapa a patra, pe baza criteriului trachomă atenuare a furniza 4 grupe: 0 - fără pierderi vizuale; I - reducerea 0,8; II - reducerea de 0,4; III - scăderea sub 0,4.

În funcție de elementele predominante patologice sunt următoarele forme de trahom:  • folicular - cu foliculi formare preferențiale;
  • papilar - cu formarea de excrescențe papilare;
  • amestecat - cu o combinație de foliculară și proliferări papilare;
  • infiltrativ - cu infiltrarea predominantă a structurilor interesate ale ochiului.

Simptomele trahom

Perioada de incubație durează trachoma 7-14 zile. Manifestările bolii din ce acuta, pe termen lung, trahom cronice. Procesul a implicat în mod tipic trachomatous ambii ochi. Aceasta a observat apariția în fața unei senzație de arsură și senzație de corp străin. La inceputul Trachoma simptomele conjunctivitei pronuntate acute - roseata si umflarea mucoasei pleoapelor, caracterul de descărcare muco purulent profuze, fotofobie. Pe mucoase din secolul relevat foliculare sau papilare creșteri.

În al patrulea caz șterse pentru trachoma, care poate fi privit ca o conjunctivita cronica. Pentru Trachoma la copii copilarie amintește oftalmie. exacerbări frecvente ale trahom la copii duce la cicatrizarea corneei, care sunt dezvăluite în ochii biomicroscopie.

Severitatea Trachoma legate de gradul de infiltrare a conjunctivei și a procesului de trachomatous implicare a corneei. factor agravant în dezvoltarea trahom sunt stratificării conjunctivitelor bacteriene sau virale. cheratită purulent. dakrioadenita. dacriocistita. kanalikulita. reducerea reactivității imune, prezența altor boli (tuberculoza. scrofuloză, infestările helmintice. malaria, etc.). În cazul aderării Trachoma infecției secundare este adesea complicată de ulcer cornean. iridociclita. hipopion, perforație, endo- și panoftalmitom.

Rezultatul recidivante trahom este cicatrici conjunctivei în zona pliurilor de tranziție, caracterizată prin formarea de aderențe între suprafața interioară și secolul al globului ocular. Aceasta duce la scurtarea bolti conjunctivale sau disparitia lor (simblefaron). Cicatrizarea trahom cauza cartilajului în dezvoltarea pleoapelor răsucire, trichiaza. Ptoza pleoapei superioare. Cicatrizarea în procesele însoțite de o scădere lacrimală glandei lacrimale și uscarea conjunctivei și suprafața corneei (sindromul de ochi uscat). Luate împreună, toate modificările marcate provoca scăderea vederii și opacitate a corneei si cicatrici poate duce la pierderea parțială sau totală a vederii.

Diagnosticul de Trachoma

Pre-recunoașterea Trachoma se bazează pe caracteristicile clinice și de diagnostic. La examinarea externă, un ochi oftalmolog axat pe prezența infiltrării profundă a țesuturilor, foliculi, modificări ale membrelor si cicatrici corneene.

Confirmarea diagnosticului efectuat de pilitură trahom citologiei din conjunctiva: detectarea în celulele epiteliale incluziunilor citoplasmatice specifice - Taurus-prowazeki diagnostic Halbershtedtera nu se îndoiesc. Din metodele de diagnostic de laborator utilizate trahom ELISA (detectarea anticorpilor specifici în ser Chlamydia), IEF (detectarea antigenului Chlamydia în celulele epiteliale), studiul PCR răzuire, metoda de cultură (bacteriologic frotiu conjunctiva).

Pentru un studiu mai detaliat al leziunilor conjunctivale, corneei și lacrimale efectuate ochi biomicroscopie. proces instilare fluoresceină. culoare probă nazolacrimală. În viitor, pentru a evalua gradul de severitate al complicatiilor Trachoma poate fi necesar pentru a verifica acuitatea vizuală. ochi diaphanoscopy și fanere sale, și altele. studiu.

tratamentul trahom

Terapia topică trahom este realizată prin instilarea soluțiilor și de stabilire în sacul conjunctival al antibioticelor și a sulfamidelor (picături sau unguente cu tetracicline, eritromicină, oletetrin, doxiciclina, sodiu sulfapiridazina și colab.). In formele severe de trahom, tetraciclină antibiotice numit interior. În tratamentul complex al Trachoma includ cursuri de interferon și inductori de interferon, imunomodulatori.

Prin tratamente mecanice trahom se refera expresie (stoarcere) foliculi cu forcepsul speciale sub anestezie locală. Exprimarea foliculi - este o procedura chirurgicala mic, care trebuie să ia în considerare cerințele aseptice și antiseptice. Acesta vă permite să reduceți timpul tratamentului Trachoma, și pentru a realiza o cicatrizare mai rapidă și ușoară a mucoaselor. foliculi strangeri repetate, dacă este necesar, să efectueze o dată la 12-15 zile, sub masca de tratament medical. În unele cazuri, a recurs la re Diatermocoagulare mai multe infiltrări.

În cazul în care efectele Trachoma recurge la un tratament chirurgical, care depinde de natura complicațiilor. Eliminarea trichiaza realizată prin gene atente epilare mecanice. prin electroliză sau crioterapie. Atunci când sunt combinate cu corecție de deformare plastică trichiaza se face pleoapele secolului balonare. Atunci când înfipt în vârstă de margine trichiaza sunt transplantate clapa mucoasei buzelor, care permite să amâne gene greșite în creștere de la globul ocular.

Când xeroftalmie pentru umectarea suprafeței la ochi cavitatea fornixul conjunctival implantat parotide duct glandei salivare. dacriocistita purulentă cronică necesită dacryocystorhinostomy.

Predicția și prevenirea Trachoma

Tratamentul precoce al Trachoma este principala condiție pentru un prognostic favorabil. Aproximativ 80% dintre pacienții recupera în termen de 2-3 luni. În etapa a patra a Trachoma recidivează posibile chiar și după 5-20 ani. Complicate și recidivante curs Trachoma duce la opacizare a corneei intensive și scăderea semnificativă a vederii, inclusiv orbire.

Măsurile de prevenire a Trachoma includ localizarea în timp util a focarelor epidemice, identificarea cazurilor sporadice, examene medicale periodice ale pacienților, igienă.

Trahom - tratament la Moscova