Tipuri de interacțiuni ale organismelor - studopediya

1. Ce tipuri de relații biotice care se poate manifesta în interacțiunea perechilor de organisme: a) vaca - om; b) marele ciocănitoarea pestriță - molid; c) E. coli - un om; g) pește blocat - rechin; d) afidelor - ant roșu; e) rider-Trichogramma - varză ouă de fluturi albi; g) zbor asilidae - housefly; h) persoanele - țânțari; și) de rozătoare gerbil - saxaul jay; k) elani - proteine; l) brad - sibiricus omida; m) lup - ciori.


(A: ruinare - a, b, w, x mutualism - a, b, c, d; comensualitate - r și m parazitism - a, f, h, l; neutralitate - și k, m particularitate. această sarcină este ambiguitatea majorității răspunsurilor la alocarea propusă.)

2. Din lista de mai jos, face o pereche de organisme care în mod natural pot fi în mutualistic relație (reciproc avantajoase) între ele (numele organismelor pot fi utilizate numai o singură dată): albine, hribi ciuperci, actiniului, stejar, mesteacan, pustnic crab, plop, gaița , trifoi, ciuperci Boletus, var, bacterii nodul rădăcină fixatoare de azot.
(Răspunsul: o albină - var; hrib - mesteacăn, actiniului - pustnic crab; stejar - jay, edulis Boletus - Aspen frunze de trifoi - nodulilor bacterii fixatoare de azot.)

3. Deoarece lista propusă de organisme alcătuiesc o pereche, între care, în natură pot forma trofică (nutritiv) conexiune (nume de organisme pot fi utilizate numai o singură dată): stârc, salcie afidelor, amoeba, iepurele, bacteriile acvatice furnici, porc mistreț, broască , coacaze, sundew, leul furnică, țânțar, tigru.
(Raspuns: Heron - broasca; iepurele - salcie, afide - coacăze; amoeba - bacterii acvatice, furnica-leu - ant; tiger - mistreț, sundew - un țânțar.)

4. Lichenii sunt exemple de relații biotici:

a) simbioză (mutualism);
b) parasitism;
c) comensualitate;
g) ruinare;
d) concurența.

5. Un exemplu de relația dintre „prădător - pradă“ nu poate servi ca o pereche de organisme (selectați răspunsul corect):

a) știucă și caras;
b) leul și zebră;
c) amoeba de apă dulce și bacterii;
g) și furnica leul-furnicilor;
d) șacali și gât.

6. asociez conceptele și definițiile propuse:

1) mutualism (simbioză); 2) neutralitate; 3) concurența; 4) amensalizm; 5) comensualitate (kvartirantstvo); 6) comensualitate (nahlebnichestvo); 7) parasitism; 8) prădarea (trofizm).A. Interacțiunea a două sau mai multe persoane, consecințele care sunt negative pentru unii, în timp ce altele sunt indiferente.
B. Interacțiunea dintre două sau mai multe specii, în care unul folosește alții resturile de mâncare, fără a le răni.
B. interacțiunea între doi reciproc sau mai multe persoane.
G. Interacțiunea dintre două sau mai multe specii, în care o acorda azil la altul, și nu aduce proprietarul nici un rău, nici bine.
D. coabitarea doi indivizi care nu interacționează în mod direct unele cu altele.
E. Interacțiunea a două sau mai multe persoane care au cerințe similare pentru aceeași resursă limitată care reduce semnele vitale ale speciei care interacționează.
J. Interacțiunea dintre două sau mai multe organisme în care un animal sau țesuturile vii și alte celule sunt obținute de la locul de date temporare sau permanente.
Z. Interacțiunea dintre două sau mai multe specii în care mânca altele.

(A 1 - B 2 - R3 - E 4 - A 5 - F 6 - B 7 - X 8 - C)

7. Ce crezi, ce tehnologia progresivă a plantarea de arbori în sol săraci contaminarea solului sugerează anumite tipuri de ciuperci?
(Raspuns: .. Intre aceste ciuperci și copaci formează o relație de ciuperci simbiotice formează rapid miceliu foarte ramificat și încolăci rădăcinile de arbori hife Această plantă primește apă și săruri minerale din suprafața imensă a solului pentru a obține acest efect, fără a miceliului, copacul ar trebui să cheltuiască. o mulțime de timp, materia și energia pe formarea unui astfel de sistem extensiv de rădăcină. Atunci când se plantează un nou loc simbioză cu ciuperci crește semnificativ șansele de copac să se stabilească în jos în condiții de siguranță.)

8. * organisme nume care sunt simbionți umane. Ce rol pe care o desfășoară?
(Raspuns: .. Reprezentanții bacterii și protozoare care trăiesc în intestinul uman în 1 gram de conținut colonică, există 250 de miliarde de microorganisme Multe substanțe ce intră în organism cu alimente, sunt digerate cu participarea activă a acestora, fără a simbionți intestinale dezvoltarea normală este imposibilă în bolile .. care reduce numărul de organisme intestinale simbiotice, numit dysbiosis. Microorganismele trăiesc în țesuturi și cavități pe suprafața pielii umane.)

9. * Relația de molid pentru adulți și de cartier stejar răsad este un exemplu:

a) amensalizma;
b) comensualitate;
c) parasitism;
g) neutralitatea;
d) mutualism.

10. * Lichenii - un exemplu de simbioză relație (mutualistic) între fungi și alge (sau cianobacterii și fungi - alge albastre-verzi). Imaginați-vă o parte din tipul original al relațiilor biotice ar putea fi format această opțiune simbioză.
(Raspuns: lichenul ciuperci nu apar separat de alge, în timp ce cele mai multe alge licheni prezentate și forme fără viață Ciuperci în licheni, ocazional, mananca ca un celulele moarte si sanatoase Alge Deci, cel mai probabil ca în primele etape ale formării evolutive de ciuperci licheni parazitate .. alge sau chiar pur și simplu le mănânce.)