Temperatura - studopediya

Temperatura - cantitatea fizică ce caracterizează starea termică a corpurilor.

În lumea din jurul nostru există diferite fenomene asociate cu încălzire și răcire-Niemi, tel. Ele sunt numite fenomene termice. Astfel, prin încălzirea cu apă rece primul Mill vitsya cald, apoi la cald; scoasă din partea metalică a flăcării se răcește treptat Xia și t. d. Întinderea corpului încălzit, sau starea sa termică, notăm cuvintele „cald“, „rece“, „fierbinte“. Pentru a cuantifica această condiție și servește temperaturii.Temperatura - unul dintre parametrii macroscopice ale sistemului. În fizică, constând dintr-un număr foarte mare de atomi sau molecule nazyvayutmakroskopicheskimi. Dimensiunile corpurilor macroscopice, iCal este de multe ori mai mare decât atomii. Tot corpul din jur - de la masa sau gazul din balon la nisip - corpurile macroscopice.

Valorile care caracterizează starea corpurilor macroscopice, indiferent de structura lor moleculară, numite parametri macroscopici. Acestea includ volumul, presiunea, rata turii, densitatea particulelor, masa, densitatea, magnetizarea etc. Temperatura - .. Unul dintre cei mai importanți parametri macroscopici ai sistemului (gaz, în special).

Temperatura - caracteristicile echilibrului termic al sistemului.

Este cunoscut faptul că pentru determinarea temperaturii mediului trebuie plasate în acest termometru mediu și așteptați până termometru de temperatura nu mai variază, luând-set valori egale la temperatura ambiantă. Cu alte cuvinte, este nevoie de ceva timp pentru a stabili un echilibru între termic mediu și termometru.

Se încălzește, sau termodinamica, de echilibru se numește o stare în care toți parametrii macroscopici pe termen nelimitat rămân neschimbate. Acest lucru înseamnă că nu se schimbă volumul și presiunea din sistem, fără transformări de fază apar fără a schimba tempo-ratură.Cu toate acestea, procesele microscopice nu se opresc la echilibru termic: moleculele mo-schimbare de viteză, se deplasează, se ciocnesc.

Orice organism macroscopic sau grup de corpuri macroscopice -termodinamicheskaya subiect ASIC - poate fi în diferite stări de echilibru termic. In fiecare dintre aceste condiții de temperatură are o valoare definită. Alte valori pot fi diferite (dar constante) valori. De exemplu, presiunea gazului comprimat în cilindru va varia de la presiunea camerei și echilibrul temperaturii întregului sistem de organisme în acest domeniu.

Temperatura caracterizează starea sistemelor macroscopice de echilibru termic: în toate părțile sistemului într-o stare de echilibru termic, temperatura este aceeași valoare (aceasta este singurul parametru macroscopic care are această proprietate).

Dacă două corpuri au aceeași temperatură, între transferul de căldură nu se produce dacă este diferită - schimb de căldură are loc, căldura este transferată de la un corp mai cald la o mai puțin Bask la egalizare completă a temperaturii.

Măsurarea temperaturii se bazează pe dependența unei mărimi fizice (de exemplu, măsoară volumul) al temperaturii. Această relație este utilizată în scala de temperatură termomet Dl - instrumentul utilizat pentru măsurarea temperaturii.

Termometru de acțiune bazat pe expansiunea termică a materialului. Atunci când coloana a încălzit în substanțele termometrului utilizate (de exemplu, mercur sau alcool) crește, COOL-Denia - scade. Folosit în termometru de uz casnic permit să-și exprime temperatură substanțe în grade Celsius (° C).

A. Celsius (1701-1744) - om de știință suedez, care a propus să utilizeze temperaturi centigrade. Temperatura de zero grade Celsius (mid-XVIII c.) Este acceptată

temperatura de topire a gheții și 100 de grade - punctul de fierbere a apei la la-atmosferã presiune normală sferica.

Deoarece diferitele fluide se extind ca și temperatura crește în mod diferit, atunci scara - termometre de temperatura cu diferite lichide sunt diferite.

Prin urmare, scala de temperatură a gazului ideal pentru utilizarea fizica pe baza volumului de dependență-dence (la presiune constantă) sau presiunea (la volum constant) de gaz temperaturile.