Sunet și caracteristicile sale - studopediya

Pentru a trimite și a primi oameni de informații folosesc valuri. Ochiul percepe undele luminoase, urechea - sunet. Cu toate nesimilitudinea de natura acestor două tipuri de valuri, ei încă mai au multe lucruri în comun. Wave - este răspândirea mișcării de vibrație. Dacă o reprezintă pe hârtie, în cel mai simplu caz, se va dovedi undă sinusoidală bine-cunoscut.surse de sunet sunt, de obicei corp oscilante, cum ar fi furcile de stivuitor, corzile vocale, siruri de caractere chitara.

Caracteristicile majore ale oscilațiilor de undă sunt de amplitudine și lungime de undă. receptoare de sunet, de obicei raspund la sunet de intensitate - valoare proporțională cu pătratul amplitudinii deplasării. Sunetul de organe de percepție a auzului este caracterizată de smoală și volum. Terenul depinde de frecvența de vibrație # 957;, care este legată de lungimea de undă # 955; raport

unde c - viteza sunetului.

Astfel, corpul de sondare în jurul valorii de orice undele sonore sunt formate, care sunt distribuite pe aer. De îndată ce ajunge la undele de sunet urechile noastre timpanului începe să oscileze și prin oase mici ciocan -nakovalenka -stremechko sunet intră în urechea internă. Prin urmare, pentru a se asigura că nu a existat un sunet, trebuie să aveți un mediu de corp de sunet pentru sunet Ras prostraneniya și organe auditive.

Pentru a estima frecvența unității de oscilație adoptate, purtând denumirea Hertz (Hz). 1 Hz este egală cu unu-Niju oscilații pe secundă.

Viteza sunetului în aer depinde de temperatura. La temperatura camerei, este de aproximativ 340 m / s. Apa la aceeași temperatură, viteza sunetului este de aproximativ 1500 m / s, și o substanță solidă, în funcție de proprietățile elastice ale vitezei sunetului ajunge la 3000-6000 m / s.

Cu cât frecvența, cea mai mare teren. De exemplu, chitară șir gros face 165 vibrații pe secundă și subțire - 659 vibrații pe secundă.Cel mai scăzut ton care poate fi percepută de urechea umană are o oră-Tautou 16 Hz, în timp ce cea mai ridicată - 20 000 Hz.

Sună altele decât cele de frecvență, diferă în putere. Dacă suntem aproape de sunet de chitara este mai puternic, iar atunci când sunt scoase la o oarecare distanță, intensitatea sunetului scade. Motivul este faptul că undele sonore în timp ce se deplasează în aer expiră. Acest lucru înseamnă că se abat de particulele de aer mai slabe și mai slab din poziția sa medie, adică. E., amplitudinea lor scade. În consecință, puterea sunetului depinde de amplitudinea de oscilație. Tehnica de măsurare a forței cu care auzim sunetele, utilizează unități de decibeli (dB), cel mai mic sunet care poate prinde urechea noastră corespunde la 0 dB.

Decibel unitate foarte convenabil pentru măsurarea intensității de mare putere și o gamă de sunete. Deci, dacă 1 dB pentru a accepta cel mai mic prag de audiere, atunci toate celelalte sunete mai puternice vor fi caracterizate de câte ori acestea depășesc nivelul convențional.

Diferența de intensitate a sunetului cu 3 dB este deja destul de bine marcate ureche și 10 dB creștere este percepută ca o dublare a aprox. Nivelul mediu de voce conversaționale este de aproximativ 70 dB. După cum puteți vedea, decibelii nu au nici o dimensiune, de exemplu, acestea sunt toate unitățile relative, nu arată atât de mult, și de câte ori. Dispozitivele sunt gradate în decibeli pe un număr de dispozitive electro-acustice și, în special, pe inginerul de la distanță.

echivalent psihofizice a intensității sunetului este volumul său. Cu cât este mai intens sunetul este perceput ca fiind mai tare. Cu toate acestea, între volumul și intensitatea este nici o corespondență directă. În continuare, termenul „volum“ este folosit pentru simplitate.

Un important pentru sistemele de reproducere audio electronice, este următorul sunet caracteristic - gama sa dinamică, care este determinată într-o formă simplificată ca diferență între nivelurile maxime și minime de intensitate a sunetului reprodus. Gama dinamică se măsoară în dB.

(Textul se bazează pe cartea:. 1. Litvak II BF Lomov Soloveitchik IE Principiile fundamentale ale dispozitivelor harta-TION pentru automate Ed A. Ya Breytbarta -M „radioul sovietic ..... “, înseamnă 1975. 2. VI Kondyurin Tyutyunik EG tehnic al propagandei în armată și marină. - M. militare Publishing, 1987. 3. Orehov V. P. și valuri în Vibrații cursul manual de fizica pentru liceu. profesori. -M. "Iluminism", 1977).