spinal hemangiom - cauze, simptome, diagnostic și tratament

hemangiom spinării

spinal hemangiom - cauze, simptome, diagnostic și tratament

spinal hemangiom - o tumoare benigna pe scară largă de origine vasculară. Conform diferitelor rapoarte apare la 1,5-11% din populație, femeile sunt afectate mai des decât bărbații. Hemangiom coloanei vertebrale este de 1-1,5% din totalul neoplasmele benigne schelet. Acesta este primul dintre oasele hemangioame. Nu sunt predispuse la boli maligne. transformare malignă apare la mai puțin de 1% dintre pacienți.Mai mult de 80% din hemangioame ale coloanei vertebrale sunt localizate în regiunea toracică, de multe ori sufera VI vertebre toracice. Cea de a doua cea mai comună hemangiomul ocupă lombar. Înfrângerea coloanei vertebrale sacrale și de col uterin este diagnosticat la 1% dintre pacienți. De obicei, un hemangiom este detectat într-o vertebra, mai multe tumori mai rar diagnosticate, care afecteaza 2-5 vertebre. hemangiom tratament a coloanei vertebrale efectuate de către experți în domeniul coloanei vertebrale, neurologie si oncologie.

Cauzele si mecanismele de hemangiom spinării

Experții sunt de părere că principala cauză a acestei boli este o predispoziție genetică. Această ipoteză sugerează o creștere de cinci ori a riscului de hemangioame vertebrale în prezența rudelor apropiate care suferă de hemangioame de localizare diversă (inclusiv - și non-vertebrale). Printre alti factori de risc - hipoxie tisulară, un nivel ridicat de estrogen si leziuni ale coloanei traumatice.

Conform cercetatorilor, hemangioame coloanei vertebrale se dezvoltă după cum urmează: deficiență congenitală pereților vaselor aranjate într-o anumită vertebră în conjuncție cu sarcină crescută, leziunea sau alte cauze factori hemoragiile repetate. Zona de sângerare format trombi și osteoclastele apoi activate (celule care distrug osoase). Pe site-ul țesutului osos distrus cresc noi vase de sange pe peretele inferior. creste hemangiomul spinale in volum. Ulterior, pereții acestor vase sunt de asemenea rupte noua hemoragie apare, procesul se repetă. Odată cu distrugerea unei părți semnificative a osului este rupt de referință deteriorat vertebre, devine mai vulnerabil la influențe mecanice. Aceasta crește probabilitatea de a dezvolta o fracturi patologice.

Clasificarea hemangioame a coloanei vertebrale

Având în vedere natura structurii histologică este împărțit în patru tipuri de hemangioame a coloanei vertebrale:

  • hemangiom Capilar a coloanei vertebrale - format dintr-o multitudine de capilare întrepătrund. Straturile au fost separate de intercalații capilarelor din adipos și țesut fibros.
  • Ratsematoznye spinarii hemangiom - format din vene sau artere mari.
  • hemangiom cavernos a coloanei vertebrale - sunt acumularea unui număr mare de cavități de diferite dimensiuni și forme. Pereții cavităților constau din straturi subțiri de țesut conjunctiv, acoperite cu endoteliu. Cavitățile sunt interconectate.
  • hemangiom mixtă a coloanei vertebrale - au caracteristici ale capilare, hemangioame cavernoase și ratsematoznyh.

Având în vedere localizarea și volumul leziunilor se disting cinci tipuri de hemangioame spinarii:

  • 1 tip - hemangiom se extinde pe întreaga vertebre.
  • Tipul 2 - suferă doar corpul vertebral.
  • 3 tip - afectează doar jumătate inelul din spate.
  • 4 tip - corp care suferă și partea din spate a jumătate de inel.
  • 5 tip - hemangiom situat epidural.

Simptomele de hemangiom spinării

Tumora este adesea asimptomatică și devine o constatare aleatorie în timpul examinării în legătură cu alte boli sau leziuni. În 10-15% dintre pacienții cu hemangiom a coloanei vertebrale a relevat dureri locale in zona vertebrale sau paravertebral. Durerea este de obicei plictisitoare, dureri, mai rau pe timp de noapte și după exercițiu. Cauza de durere la nivelul coloanei vertebrale este iritarea hemangiomul periost a receptorilor de durere și a ligamentului longitudinal posterior.Unii pacienți prezintă simptome de iritație spinării rădăcină cordon și a nervilor din cauza presiunii componentei de țesut moale al hemangiomului, care se află în spațiul epidural. În 3-4% din cazuri există o creștere hemangiom agresivă a coloanei vertebrale, ceea ce duce la o reducere semnificativă a rezistenței și dezvoltarea fracturilor osoase patologice. Există tulburări senzoriale, pareze, paralizii și organele pelvine funcției hepatice Tulburări cauzate de acumularea de sânge în spațiul extradural.

Având în vedere semnele clinice și radiografice distinge patru tipuri hemangioame coloana vertebrală: asimptomatică non-agresive (fara semne de agresivitate clinice și radiologice), simptomatice agresive (cu manifestări clinice, dar fara semne de agresivitate radiografice), asimptomatice agresiv (asimptomatice, dar cu semne radiologice de agresiune), simptomatic (semne clinice și radiologice cu de agresiune) agresive.

Numărul de semne radiologice ale coloanei vertebrale hemangiom agresive includ localizarea intre III si IX vertebre toracice, leziuni ale întregului corp, margini fuzzy și expansiune corticala, extinderea tumorii la rădăcina arcului. In timpul CT si RMN tumori agresive detectate celule cu forme neregulate și formarea de țesut moale în spațiul epidural. Prezența a trei sau mai multe dintre motivele enumerate este considerată ca dovadă a hemangiom spinării agresive.

Diagnosticul de hemangiom spinării

Diagnosticul este stabilit în comun de către medic oncolog, neurolog si vertebrologist pe baza simptomelor clinice si radiologice. La efectuarea coloanei vertebrale radiografie a relevat restructurarea întruchipare vertebră vakuleobraznom, columnare sau plasă. Când versiunea vakuleobraznom hemangiom spinal poate fi văzută sub formă de zone de vid ovale, jante sclerotice limitate sigilate oase. Când varianta columnar înfățișată găsite „coloane“ - sept osos, este ușor vizibil pe fundalul zonei de vid.

Când opțiunea ochiurilor de plasă imagine cu raze X a hemangiomul spinării seamănă cu un burete cu ochiuri fine. Pentru a clarifica natura și amploarea distrugerii a structurilor osoase si tesuturilor moi dupa ce pacientul raze X trimise la CT sau RMN a coloanei vertebrale. RMN-ul a determinat hiper- sau baltat semnal izointensivny pe T1- și imaginile ponderate T2. Scanarea CT a coloanei vertebrale a relevat formarea unei structuri celulare, în aparență seamănă cu un fagure de miere.

Tratamentul hemangiom spinării

In tratamentul hemangioame a coloanei vertebrale sau au fost folosite diverse metode, inclusiv - chirurgie, radioterapie, alcoolism, embolizarea și vertebroplastie puncție percutană. Tehnica clasică utilizată în tratamentul hemangioame a coloanei vertebrale cu 30-IES a secolului trecut - indepartarea chirurgicala a țesutului osos și rezecția moale modificată a zonelor afectate. Astăzi este o gamă foarte îngustă de aplicații din cauza lipsei de eficacitate și riscul crescut de sângerare abundentă din tumori vasculare sau a cariilor. Este indicat pentru compresia maduvei spinarii si radacinile nervoase.

O altă metodă clasică de tratament a hemangiomului spinarii este radioterapia. Ca urmare a iradierii vasele tumorale sunt căzut jos, componenta este supusă degenerare fibrotice țesuturilor moi și osul afectat este penetrată de vase mari sau capilare, rămâne neschimbat. Tehnica este mai eficientă și mai puțin periculoase în comparație cu o intervenție chirurgicală. În prezent, rar folosit datorită mare sarcină radială și un risc ridicat de a dezvolta tulburări neurologice.

Alcoolismul hemangiom a coloanei vertebrale - o tehnică relativ nouă dezvoltată la sfârșitul secolului XX. Alcoolul este introdus în cavitatea neoplasmele, cauzand tromboza si distrugerea endoteliului vascular, prin care tumora este redusa in dimensiune. În ciuda rezultatelor bune pe termen scurt, această metodă de tratament a hemangiom spinării nu este utilizat pe scară largă, din cauza numărului mare de complicații pe termen lung. Potrivit experților, au dezvoltat o tehnică, există o probabilitate destul de mare de apariție a fracturilor patologice. Alti cercetatori sugereaza ca abuzul de alcool dupa hemangioame vertebrale pot dezvolta abcese paravertebrali si sindromul mielopatie Brown-Sequard (paralizie spastică și perturbarea sensibilității profunde într-o jumătate a corpului, combinat cu o scădere a temperaturii și a sensibilității dureroase în cealaltă jumătate a corpului).

Metoda emoblizatsii pentru tratamentul hemangioame a coloanei vertebrale este folosit de la sfârșitul anilor 60-e ale secolului trecut. În prezent, două metode de embolizarea - transvazalnuyu și selectiv. În primul caz, emboliile sunt introduse în vasele de sânge din apropiere, în al doilea - direct la neoplasmului. Transvazalnaya embolizare hemangiom coloanei vertebrale este mai puțin eficientă, deoarece procedurile rămân după navele de alimentare fine, care ulterior se pot dezvolta si hrani tumora, care determină repetarea acesteia.

Vremea favorabilă. De obicei, hemangiom spinării sunt asimptomatice. Pornirea în timpul ac vertebroplastie percutanata satisfăcătoare, în cele mai multe cazuri, probabilitatea de complicații variază de la 1-10%, apar complicații o mai semnificativă în timpul funcționării (hipertermia totale si dureri in timpul injectarea de ciment) și nu atrage după sine efecte întârziate. Degenerarea malignă a hemangiom spinării este extrem de rară.

hemangiom spinării - tratament la Moscova