Sondaj de opinie astfel încât specia - studopediya

1. Atunci când studia problema informațiilor furnizate surse insuficiente documentare sau când aceste surse sunt absente

2. În cazul în care obiectul de studiu sau caracteristici individuale nu sunt disponibile pentru observarea3. În cazul în care obiectul de studiu sunt elementele unei constiinte sociale sau individuale: nevoile, interesele, motivația etc.

Interviu - vizat, pre-programate interviu cu respondentul. Natura comunicării, etanșeitatea contactului, înțelegerea interviul și intervievatul determină în mare măsură profunzimea și calitatea informațiilor. La efectuarea de interviuri, în funcție de situația și observarea comportamentului interlocutorului sociologul poate obține informațiile pe care nu ar deveni proprietatea sa în caz de interogatoriu. Tipuri de interviuri:- liber (nu are întrebări planul și pre-formulate). De multe ori făcut în stadiul de inteligență al cercetării sociologice.

- concentrat (studiul opiniei publice cu privire la o anumită situație de fapt)

- interviuri cu întrebări deschise (a avut loc la un plan prestabilit, care reprezintă un set de întrebări, aranjate într-o secvență specifică)

- interviuri cu întrebări închise (standardizate) - un apel către pârât la chestionar, care conținea întrebări cea mai mare parte închis.

Cercetătorul care conduce sociale. sondaj, în mod constant că există o problemă de fiabilitate a informațiilor obținute. Verificați și informațiile de control sunt efectuate în diferite moduri, inclusiv prin intermediul unor întrebări de control. Un fel de control poate fi supravegheat din nou, în conformitate cu aceleași condiții pe întregul obiect eșantion sau 5-10% dintre cei intervievati au avut deja mai devreme. Unul dintre mijloacele cele mai fiabile de a controla fiabilitatea datelor chestionarului - o combinație de mai multe metode: sondaj și observare, chestionare și interviuri gratuite.