Sistemul endocrin 1

Concepte generale de reglementare hormonale.

Există mai multe tipuri de comunicare între celulele umorale. In unele cazuri, celulele secreta substante care au un efect specific asupra aceeași celulă. Un astfel de mecanism este numit regulament autocrin. În cazul în care agentul secretat acționează asupra celulelor vecine, sugerează o reglementare paracrin. În cele din urmă în organismele multicelulare sistemul endocrin funcționează. Ambele vertebrate si nevertebrate au specializat glande endocrine (glande endocrine). mesageri chimici secretat de glandele astfel și livrate sânge la nivelul țesuturilor țintă îndepărtate sunt numite hormoni. În cazul în care mediatorul este secretat în sânge de către celulele nervoase, vorbim despre sistemul neuroendocrin.Între neurotransmițători și hormoni există o diferențiere clară structurală. În unele cazuri, anumite molecule de a efectua funcția de neurotransmitatorului, iar în altele identice sau foarte similare, molecule pot acționa ca hormoni. Principala diferență între cele două funcționale. Neurotransmițătorii acționează foarte repede în fanta sinaptică, la o distanță scurtă, atunci semnalul hormoni este transmis prin sange si lichidul intercelular este mult mai lent, iar durata pe distanțe lungi.

Pe structura chimică a majorității hormonilor găsite la animale multicelulare, pot fi atribuite la una din cele patru grupe de substanțe: 1) amine. 2) prostaglandine. 3) steroizi și 4) peptide (proteine). Cel mai simplu în amine cu structura, pe care le-am considerat deja în legătură cu funcția lor de mediator. Prostaglandinele sunt mai complexe - acest derivaților ciclici ai acizilor grași nesaturați, în principal, acidul arahidonic. Hormonii steroidieni sunt derivați ai hidrocarburilor policiclice, toate acestea sunt formate dintr-un precursor comun - colesterol. Moleculele mai mari și complexe care includ hormoni peptide și proteine.

Principala glanda endocrina numita glanda pituitară. care constă din lobul posterior, numit neurohypophysis. și lobul anterior sau adenohypophysis. Pituitary extrage cel puțin 9 hormoni, multe dintre care reglementează activitatea altor glande endocrine. Sam pituitară, la rândul său este controlat de celulele neurosecretori ale hipotalamusului - departamentul este situat la baza creierului de mai sus glanda pituitara. Aceste celule răspund la senzor de semnale din diferite părți ale corpului prin angajarea, astfel, în reflexele neuroendocrine. reglementa o varietate de funcții, inclusiv funcția de termoreglare, osmoreglarea, controlul cicluri sexuale.

Hormonii de neurohypophysis. Neurohypophysis secreta doi hormoni importanți. Ea nonapeptide (9 aminoacizi), oxitocina și vasopresina. care rezultă din hidroliza totală a precursorului produs în hipotalamus. Oxitocina regleaza tonusul musculaturii netede, in special muschii uterului femeilor gravide, și din acest motiv, este utilizat ca un preparat farmaceutic pentru inducerea travaliului. Vasopresina crește tensiunea arterială prin care acționează lent și pentru o lungă perioadă de timp. Acest hormon exercită o influență puternică asupra schimbului de apă cu sare, scăderea diurezei (urină). De aceea, vasopresina este numit hormon antidiuretic (ADH). Cu lipsa de urină crește și se dezvoltă diabetul insipid.

Hormonii de adenohypophysis. Adenohypophysis format hormoni care reglementează activitatea altor glande endocrine și hormoni care acționează direct pe țesutul țintă. Primul grup include:

-hormonul adrenocorticotrop (ACTH). stimularea sintezei și secreției de hormoni steroizi de cortexul suprarenal;

-hormon stimulator tiroidian (TSH). Acesta promovează sinteza și secreția de hormoni tiroidieni de glanda tiroida

-hormoni gonadotropi - hormonul (FSH) și hormonul luteinizant (LH) stimulator folicular. acționează asupra gonadelor. FSH stimulează ovarele și estrogeni (hormoni care ies ulterior, de sex feminin), și creșterea și spermatogeneza testiculara (pentru bărbați). LH la femei determină o eliberare periodică a unui ovul din ovar (ovulație) și dezvoltarea, apoi corpul galben care secretă progesteron hormon steroid. La bărbați, LH promovează dezvoltarea celulelor Leydig în testicule care produc androgeni (hormoni sexuali masculini).hormoni Adenohypophyseal care acționează asupra țesutului țintă direct:

-hormon de creștere (GH) sau a hormonului de creștere, stimularea sintezei și creșterea tuturor țesuturilor ARN și proteine;

-Prolactina - stimulează sinteza de proteine ​​din lapte, precum și dezvoltarea glandelor mamare.

-hormonul stimulator melanocitar (MSH) - stimulează depunerea de pigment melanina din piele.

Izolarea hormonilor pituitare anterioare este rilizing- reglementata (liberiny) și inhibitorii (statine), factori hipotalamici. 6 cunoscuți factori de eliberare (RF). Acest TTG-RH, LH-RH, GH-RH, MSH-RF și RF prolactina gonadotrofina-RH (unul la doi hormoni gonadotropi FSH și LH) și 3 factorul inhibitor - somatostatin (ST-IF) melanostatin (MSG- IF), prolaktostatin.

Circulare hormoni în sânge poate acționa asupra glandei pituitare sau prin inhibarea eliberării de hormoni tropic, fie asupra hipotalamusului pentru a reduce eliberarea factorului de eliberare a corticotropinei. Acest regulament privind principiul feedback-ului negativ, asigurând menținerea nivelului necesar de hormoni. Hormoni steroizi sexuali (estrogeni, androgeni, progesteron) au un efect inhibitor asupra secreției de nivel gonadotropin-RF din hipotalamus. Conform principiului feedback-ului negativ sunt contraceptive hormonale. Cele mai frecvente contraceptive sunt o combinație de estrogen și progesteron, care introducerea la inceputul ciclului menstrual suprimă producerea de LH și ovulația nu apare. In schimb, hormonii naturali sunt utilizați derivații lor care nu sunt distruse de ficat și sunt eficiente atunci când sunt administrate pe cale orală.

Adrenals. dispuse în jurul rinichilor, sunt compuse din două tipuri de țesut glandular cortexului exterior și medula interior. Acesta actioneaza asupra ACTH cortexul adrenal, care stimulează sinteza de ea și secreția colesterolului unui grup întreg de steroizi. Acest grup include: un mineralocorticoid (aldosteron mod Ch.) Reglementarea funcției renale; glucocorticoizi (cortizol). cu un spectru larg de activitate, inclusiv anti-inflamator. Glucocorticoizii contribuie la mobilizarea resurselor energetice, ca răspuns la diferite tipuri de stres. Atrofia sau deteriorare duce la boala adrenocortical Addison (insuficienta suprarenala primara) unde sinteza redusă de aldosteron și cortizol. Acest lucru duce la somnolență, slăbiciune musculară, ca răspuns redus la stres si hipoglicemie. Ca urmare a feedback-ului negativ de cortizol este redus secretia de ACTH hipofizar și MSH crescută (ambii hormoni sunt formate dintr-o proteină precursor comun - proopiemelanokortina) care duce la depunerea de pigment în piele.

Un exemplu de sinteză cortizol cronic crescute cauzate de secreție crescută de ACTH, este sindromul Cushing. Pentru pacienții cu acest sindrom este caracterizat prin feței luna, emaciere membrelor, și depunerea de grăsime în talie, fata si gat. Astfel de pacienți sunt susceptibili la infecție din cauza imunodeficientei si de multe ori sufera de diabet. Secreție crescută de corticosteroizi, de asemenea, conduce la retenția de sodiu și hipertensiune.

În medulosuprarenalei așa-numitul Celulele cromafine sintetiza catecolamine adrenalina si noradrenalina. In cele mai multe țesuturi catecolaminele produce un efect similar, în special, adrenalină și acționează noradrenalină în mod egal pe vasele de piele (îngust), mărimea și a tensiunii arteriale (creșterea) inhibă motilitatea intestinală. Cu toate acestea, unele nave, cum ar fi mușchiul scheletic, adrenalina coronariană se extinde. Diferența în exploatare datorită catecolamine, epinefrina, care se leagă preferențial la # 946; receptorii -adrenergicheskimi, adenilat ciclaza este activat în același timp și cu norepinefrină # 945; receptorii -adrenergicheskimi, în acest caz, adenilat ciclaza este inhibată și a crescut nivelurile intracelulare de Ca2 +. Cunoscută boala rara - un feocromocitom tumoră benignă. care provin de la celulele cromafine. Aceasta boala este caracterizata prin atacuri de creștere bruscă a tensiunii arteriale (până la 300 mm Hg. V.), ca urmare deversarea periodică a tumorii în fluxul sanguin cantități substanțiale de adrenalină și noradrenalină.

Glanda tiroida secreta hormoni tiroidieni (L-tiroxina și triiodotironina). care afectează ficatul, rinichii, inima, sistemul nervos și al mușchilor scheletici prin stimularea respirației celulare și metabolismul, ducând la creștere a producției de căldură, și joacă un rol important în termoreglare. Acționând în asociere cu hormon de creștere, hormoni tiroidieni stimuleaza sinteza proteinelor in timpul dezvoltarii. Toți hormonii tiroidieni conțin iod și a avut loc o tiroida uman aportul lor zilnic normal al sintezei de iod ar trebui să fie de aproximativ 150 mcg. Glanda tiroidă este conținută furnizarea de hormoni tiroidieni, care, prin încălcarea proceselor lor de sinteză, de exemplu, din cauza aportului alimentar insuficient de iod, poate acoperi nevoia organismului timp de mai multe luni. cu o lipsă suplimentară de iod în organism se dezvolta hipotiroidism. Hipotiroidia incetineste procesele metabolice, care, la rândul său, duce la reacție mai lentă a organismului la diverși stimuli externi și oboseala. La adulți, aceste simptome sunt complet eliminate cu ajutorul administrării terapeutice de hormoni tiroidieni. La copii, hipotiroidismul duce la dezvoltarea fizică și mentală întârziată a organismului (cretinism). In unele zone cu cretinism endemice, deficitul de iod este foarte frecvente. În prezent, pentru a preveni utilizarea de hipotiroidism profilaxie cu iod corespunzătoare, de exemplu, Nal se adaugă sarea.

Cu secretia crescuta de hormoni tiroidieni dezvolta hipertiroidie (boala, hipertiroidism, Graves Graves sindrom). Acest lucru crește în mod semnificativ consumul de oxigen tisular, care este insotita de simptome precum nervozitate, tahicardie, tremor (tremurături degetelor, membrelor, pleoape,) transpirație, intoleranta la caldura, febra, oboseala, pierdere în greutate, exoftalmie. Pielea de pacienti cu oferta, parul umed, subțire, toamna abundente, unghii subtiri, casante. Potrivit multor experți rolul principal în dezvoltarea tiretoksikozov au traume psihologice, și în sindromul Graves - o reacție autoimună.