Sisteme de operare - studopediya

O bucată de software, cel mai bine interacționează cu hardware-ul computerului este software-ul de sistem, și mai presus de toate sistemul de operare.Sistemul de operare acționează ca intermediar între programele de utilizator și echipamente de calculator. Acesta oferă posibilitatea de a rula programe, sprijină funcționarea dispozitivelor, oferă un mijloc de verificare și reglare a diferitelor componente. Sistemul de operare flexibil și feature-bogat, cu atât mai multe oportunități pe care le oferă, astfel încât este mai convenabil de a lucra cu un computer.

Sistem de operare (OS) - un set (kit) de program, care asigură interacțiunea tuturor dispozitivelor de calculator și permite utilizatorului să efectueze o gestionare comună de calculator.

Scopul principal al sistemului de operare - managementul și resursele cheie pe care le controlează - este echipamentul de calculator. OS gestionează procesul de calcul și schimbul de informații între procesor, memorie, dispozitive externe.

Deoarece toate dispozitivele de calculator funcționează simultan, sistemul de operare oferă partajarea de resurse, prevenind astfel riscul de conflicte între componentele unui sistem informatic care poate duce la funcționarea necorespunzătoare, pierderea sau denaturarea informațiilor.

OS implementează mai multe funcții, inclusiv:

- Se creează un mediu de lucru, și sprijină interfața cu utilizatorul;

- Acesta oferă comenzile utilizatorului și instrucțiunile de program;

- Acesta controlează hardware-ul calculatorului;

- Acesta prevede separarea resurselor hardware între programe;

- planificarea accesului utilizatorilor la resurse partajate;

- Acesta oferă operațiunile de intrare-ieșire și sistemul de informații de gestionare a fișierelor de stocare;

- efectuează de recuperare a datelor în cazul unor defecțiuni hardware sau erori de software.

Dezvoltarea sistemelor de operare a urmat întotdeauna dezvoltarea echipamentului.

Sistem de operare - un sistem complex de programe interdependente, al căror scop - să organizeze interacțiunea utilizatorului cu un calculator și efectuarea de toate celelalte programe.

Sistemul de operare acționează ca o punte între componentele hardware ale computerului, pe de o parte, și execută un program, precum și utilizatorul, pe de altă parte.

Sistemul de operare sunt:

- un set de instrumente necesare pentru funcționarea sistemului de operare.

Sistemul de operare este de obicei stocat în memoria externă a calculatorului - discul. Când porniți computerul este citit din spațiul de pe disc și este situat în RAM. Acest proces este numit încărcarea sistemului de operare.

Funcțiile sistemului de operare includ:

- punerea în aplicare a unui dialog cu utilizatorul;

- de date și de control de intrare-ieșire;

- planificarea și organizarea programelor de prelucrare;

- alocarea de resurse (RAM și memoria cache, procesor, dispozitive externe);

- începe la punerea în aplicare a programelor;

- diverse operații de întreținere auxiliare;

- transferul de informații între diferitele dispozitive interne;

- operarea suport software a dispozitivelor periferice (afișaj, tastatură, imprimantă, etc.).

Operare software-ul de sistem poate fi numit o extensie a controlerului calculatorului. Sistemul de operare ascunde detaliile interacțiunii complicate inutile cu aparatul, formând un strat între ele. Ca urmare, oamenii sunt eliberați de o lucrare foarte laborioasă privind organizarea de interacțiune cu hardware-ul computerului.

un cerințe de sistem de operare moderne:

- Compatibilitate - sistem de operare trebuie să includă mijloace pentru rularea aplicațiilor, pregătite pentru alte sisteme de operare;

- portabilitate - sistem de operare software-ul transferabil de la o platformă hardware la alta;

- fiabilitate și toleranță la defecte - necesită o protecție împotriva defectelor sistemului de operare interne și externe, eșecuri eșecuri;

- Siguranța - sistem de operare trebuie să includă protecția resurselor înseamnă unii utilizatori din cealaltă;

- Extensibilitate - sistem de operare trebuie să asigure confortul modificările și completările ulterioare;

- performanta - sistemul trebuie să fie suficient de repede.clasificarea sistemului de operare

Prin numărul de sarcini care rulează simultan emit OS:

- single-tasking (MS DOS, primele versiuni ale PS DOS);

- non-preemptiv (Net Ware, Windows 95/98), când procesul activ, la final, el trimite managementul sistemelor de operare pentru a selecta dintr-o listă de așteptare a unui alt proces;

- deplasare (Windows NT, OS / 2, UNIX) - decizia de a schimba procesorul de la un proces la altul are sistem de operare.

În funcție de numărul de utilizatori simultani a decalajului OS:

- Singleplayer (MS DOS, Windows 3x, versiunile anterioare ale sistemului de operare / 2)

În prezent, aproximativ 90% din calculatoarele utilizate pe Windows.

Există patru clase majore de sisteme de operare:

1. Single-o singură funcție, care sprijină una tastatura și pot fi operate cu un singur (în acest moment) sarcina;

2. Single-o singură tasking cu imprimare de fond, care vă permite să rulați-sarcini orientate una mai mult, de regulă, pentru a afișa informații pentru a imprima în plus față de problema de bază. Acest lucru accelerează eliberarea unor cantități mari de informații pentru imprimare;

3. Single-tasking, care furnizează un singur utilizator de procesare paralelă a mai multor sarcini. De exemplu, un calculator se poate conecta mai multe imprimante, fiecare dintre care va lucra la problema „lor“;

4. Multi-utilizator multi-tasking, permițând un singur computer pentru a rula mai multe sarcini pentru mai mulți utilizatori. Aceste sisteme de operare sunt foarte complexe și necesită resurse semnificative de calculator.

Sistemul de operare pentru PC, bazat pe aplicarea profesională, următoarele componente principale ar trebui să includă:

- I / O program de control;

- programe care controlează sistemul de planificare și fișiere misiuni pentru un calculator;

Fiecare sistem de operare are propriul limbaj de comandă, care permite utilizatorului să efectueze anumite acțiuni:

- se referă la catalog;

- efectua stocarea externă de aspect;

Analiza și executarea comenzilor de utilizator, inclusiv încărcarea programelor finite din fișierele în memorie și să le lanseze, efectuează cochilie a sistemului de operare.

Pentru a controla dispozitivele externe în computer utilizând un software special de sistem - drivere. Dispozitivele standard de drivere formează împreună un sistem de bază de intrare-ieșire (BIOS), care de obicei este stocat în memoria permanentă a calculatorului.

Scurtă descriere a unor sisteme de operare

Sistem de operare Linux - sistem de operare de rețea, a cărei bază este dezvoltat pe sistemul de operare bazat pe Unix. Linux este distribuit sub formă de cod sursă și este utilizat pentru a crea un server în rețele de calculatoare și Internet.

Sistem de operare Unix - multiutilizator, sistem de operare multitasking, include programe de protecție destul de puternice și o varietate de fișiere de utilizator. Sistemul de operare Unix este într-o mașină care oferă o mobilitate ridicată și portabilitate ușoară a sistemului de operare aplicații pe diferite arhitecturi de calculatoare.

O caracteristică importantă și o gamă largă de programe de servicii care vă permit să creeze un mediu favorabil de operare pentru utilizatorii - programatori (de exemplu, sistemul este deosebit de eficient pentru profesioniști - programatorii de aplicații).

Sistem de operare: numirea și compoziția

Sistemele de operare sunt diferite, dar scopul și funcția lor sunt aceleași. Sistemul de operare este o componentă de bază și esențială a software-ului de calculator, fără computerul poate să nu funcționeze deloc.

Sistemul de operare oferă o operațiune comună a tuturor dispozitivelor din calculator, și oferă utilizatorului acces la resursele sale.

Sistemele de operare moderne au o structură complexă, fiecare element din care îndeplinește funcții specifice ale managementului calculatorului.

de gestionare a sistemului de fișiere. Procesul calculatorului într-un anumit sens, este redus la partajarea de fișiere între dispozitive. Sistemul de operare are module software care controlează sistemul de fișiere.

Procesorul de comandă. Programul special este inclus cu sistemul de operare - shell - care solicită utilizatorului pentru comenzile și le execută.

drivere de dispozitiv. Linia computerului sunt conectate diferite dispozitive (unități de disc, monitor, tastatură, mouse, imprimantă etc.). Fiecare aparat îndeplinește o funcție specifică (introducerea informațiilor, stocarea informațiilor, informații de ieșire), implementarea tehnică a dispozitivelor diferă semnificativ.

În sistemul de operare include drivere de dispozitiv, programe speciale, care oferă un dispozitiv de control și coordonarea schimbului de informații cu alte dispozitive, și vă permite să setați unii parametri de dispozitive. Fiecare dispozitiv are propriul driver.

Tehnologie „Plug and Play“ (Plug and Play) vă permite să automatizeze conexiunea la calculator pentru dispozitive noi și le permite să configureze. În timpul instalării, Windows determină modelul dispozitivului instalat tipul și specific și se conectează driverul necesar pentru funcționarea acestuia. Când porniți computerul descărcați driverele în memorie.

Utilizatorul are posibilitatea de a instala manual sau reinstalați driverele.

GUI. Pentru a simplifica experiența de utilizare a sistemelor de operare moderne, în special în compoziția Windows, include module software, creând o interfață grafică de utilizator. Sistemul de operare cu o interfață grafică, utilizatorul poate introduce comenzi cu mouse-ul, în timp ce în modul linie de comandă, introducerea comenzilor cu ajutorul tastaturii.

Programe de service. Structura sistemului de operare include, de asemenea, instrumente de software sau utilități. Aceste programe vă permit să servească discuri (verifica, comprima, defragmenta, și așa mai departe), efectua operațiuni de fișiere (de arhivare și așa mai departe), munca în rețele de calculatoare și așa mai departe.

Sistemul de ajutor. Pentru comoditatea utilizatorului, sistemul de operare include de obicei, de asemenea, un sistem de referință. Sistemul de referință vă permite să obțineți rapid informațiile necesare cu privire la modul în care sistemul de operare ca întreg și pe modulele sale individuale.