sistem de succesiune ecologic - studopediya

succesiune ecologică - un proces direcționat ecosistem de dezvoltare, care curge prin substituirea consecventă a comunității simplu mai dificilă, cu mai bogată în biodiversitate, cu structura spațială și trofică mai complexe, care a avut ca rezultat ecosistemul devine mai stabil.







Alocați următoarele tipuri și tipuri de succesiunile de sisteme ecologice:

succesiune primară - începând de la lipsit de viață, lipsit de substraturi de viață (roci, produse erupție vulcanică), precum și în cadrul cursului lor sunt formate nu numai comunitățile de plante, dar, de asemenea, de sol (Figura 8.8).

sistem de succesiune ecologic - studopediya

Figura 8.8 - succesiune primară

succesiune secundară - apar la locul de încălcare sau a ecosistemelor distruse punctul culminant (după incendiu, defrișări, seceta etc.) (Figura 8.9). Primary trece mult mai rapid, deoarece pornind de la etape intermediare. succesiune secundară este posibilă numai atunci când o persoană nu are un impact puternic și permanent asupra ecosistemului în creștere.

sistem de succesiune ecologic - studopediya

Figura 8.9 Succesiunea secundară

Trăsăturile caracteristice ale succesiunii:

1. Este sub influența componentei biotice a ecosistemului, deoarece comunitatea biotică schimbă mediul fizic și din cauza acestor schimbări în anumite rate stabilite de succesiune, natura și amploarea scurgerilor.

2. Dezvoltarea ordonată a ecosistemului ca urmare a modificării structurii speciilor de comunitate.

3. Încasări atâta timp cât ecosistemul nu va fi stabilizat, adică atunci când fluxul de energie pe unitate de cont pentru biomasa maximă și numărul maxim de interacțiuni inter-specii. Aceasta se numește menopauză.

4. În ecosistem succesiune trece printr-un stadiu intermediar de dezvoltare, fiecare dintre acestea corespunzând unei biocenoze. Această secvență - o serie succesoral așa-numitele (serie).







succesiune heterotrophic: merge în substraturi, în care nu există plante vii (producători) și în care doar animalele implicate (heterotrofe), precum și plante moarte. Acestea succesiune continua numai atâta timp cât există o ofertă de materie organică. După terminarea studiilor seria succesorale se termină ecosistemul descompune.

succesiune distructiva - nu se termină cu starea de punctul culminant final. impactul uman asupra sistemului ecologic de multe ori duce la o simplificare a ecosistemului - adică scădere treptată. Schimbarea comunităților ca urmare a finalizat nici o scădere treptată a comunităților punctul culminant cu o mai complexe etape de structură și katotsenoza care au ca rezultat de multe ori într-un colaps complet al ecosistemului.

succesiune Catastrofale - numit orice dezastru natural sau provocate de om.

Legile procesului de succesiune:

1. La etapele inițiale ale diversității speciilor în mod semnificativ, productivitatea și biomasa sunt mici, odată cu dezvoltarea creșterii performanței succesiunii.

2. Pe măsură ce numărul de succesiune a relațiilor biotice crește, iar numărul cel mai puternic în creștere de relație simbiotică. circuit de complicat, rețelele de alimentare.

3. Reduce numărul de nișe ecologice libere. Comunitățile climax sunt fie absente sau găsit în cantități minime.

4. intensifică ciclurile de proces de substanțe, energie și de ecosistem de respirație.

5. Fiecare etapă ulterioară a succesiunii durează mai mult decât cea anterioară, se caracterizează printr-o valoare mai mare a raportului de biomasă la magnitudinea fluxului de energie, precum și punctele lor de vedere-dominantele.

6. succesiune depinde în mare măsură pe durata de viață a organismelor care afectează funcționarea ecosistemelor (autotrophs).

7. Durata ultimelor etape de succesiune este mare, cu toate acestea, procesele dinamice nu este suspendat, ci pur și simplu încetinește. Cele mai multe dintre procesele din aceste etape - dinamice, procesele ciclice.

8. În matur etapa punctul culminant ecosistemului comunitar biomasa atinge un maxim sau apropiat de valorile maxime, dar comunitatea punctul culminant de productivitate ceva mai mică. Acest lucru se datorează faptului că producția primară a comunităților climax cele mai consumate de consumatori; ecosistem care se dezvoltă o masă mare verde, care rezultă în iluminare scade, rata de fotosinteza scade, crește costurile de respirație.

sistem de succesiune ecologic - studopediya

Figura 8.10 - Sukachev Vladimir Nicolaevici

În anii 1944-1948 - profesor al Institutului Forestier din Moscova, în 1946-1953 - profesor de la Universitatea de Stat din Moscova, șef de geografie botanică.

În cadrul Academiei de Științe a URSS organizate:

· Institutul de Forest (1944, în prezent Institutul de Paduri si lemn al Filialei siberian al Academiei de Științe a URSS, Krasnoyarsk), pe care a condus până în 1959

· Laboratorul de pădure Teoretică al Academiei de Științe a URSS (1959)

· Biogeocenology de laborator la Institutul Botanica al Academiei de Științe a URSS (1965).