simptome melanom, cauze, tratament, prognostic, ABC Sănătate


Melanomul - este un fel de cancer in care exista pierdere de melanocite - celule de pigment situate în pielea umană.

Melanomul are un risc ridicat de metastaze rapide, ceea ce duce la dezvoltarea unor complicații severe și, în cazuri grave, moartea pacientului. In fiecare an, există aproape 50.000 de cazuri noi de melanom in Statele Unite.Prima verigă în diagnosticarea precoce a bolii sunt pacienți, deoarece melanomul apar, de obicei, în zonele deschise, vizibile ale pielii. Acest lucru este important, deoarece depistarea precoce si diagnosticul de melanom ofera vindecare rapida cu o intervenție chirurgicală minim.

Statistica bolii

Această formă de cancer este nu numai pielea și poate afecta ochi, scalp, unghii, picioare, mucoasa orală (indiferent de sex și vârstă). Riscul de a dezvolta melanom printre caucazieni este de 2%, 0,5% între europeni și 0,1% - printre africani.

 • Expunerea prelungită la soare. Expunerea la radiații ultraviolete, inclusiv un solar, poate duce la dezvoltarea melanomului. Expunerea excesiva la soare in copilarie creste semnificativ riscul de boli. Locuitorii regiunilor cu o activitate solara (Florida, Hawaii si Australia) sunt mai susceptibile de a dezvolta cancer de piele.

Burn cauzate de expunerea prelungită la soare crește riscul de melanom este mai mult decât de două ori. Solar crește această cifră cu 75%. Agenția de Cercetare a Cancerului OMS clasifică structura sezlonguri ca „factor de risc crescut pentru cancerul de piele“, și se referă la echipamentul de bronzare dispozitive cancerigene.

 • Alunițele. Există două tipuri de alunițe: normale și anormale. Prezența alunițe atipice (asimetric, ridicat deasupra pielii) creste riscul de a dezvolta melanom. De asemenea, indiferent de tipul de alunite, mai multe dintre ele, cu atat mai mare riscul de degenerare in cancer;
 • Tipul de piele. Persoanele cu pielea sensibilă (acestea sunt caracterizate printr-o culoare a părului și a ochilor lumina) au un risc crescut.
 • Anamneza. Dacă ați fost anterior melanom sau un alt tip de cancer de piele, și-au revenit, riscul de recurență a bolii creste semnificativ.
 • Un sistem imunitar slăbit. Impactul negativ asupra sistemului imunitar al diverși factori, inclusiv chimioterapie, transplant de organe, HIV / SIDA și alte deficiențe imunitare creste riscul de a dezvolta melanom.

Un rol important în ceea ce privește dezvoltarea de cancer, inclusiv melanom, ereditatea joaca. Aproximativ unul din zece pacienți cu melanom au o rudă apropiată care suferă sau a transferat o boală. Istoricul familial include prezența melanom în părinți, frați, surori și copii. În acest caz, riscul de melanom este crescut cu 50%.

tipuri de melanoamelor

Superfitsialnaya (suprafață) melanom

Este cea mai comună formă de progresie a bolii (70%). Aceasta melanomul simptome ale pielii, care sunt caracterizate de retenție relativ prelungită creșterea benignă în partea superioară a stratului de piele (exterior). Numai după o lungă perioadă de timp superfitsialnaya melanom invadează straturile profunde.

Primul indiciu al acestui tip de melanom - apariția unui spot asimetric plat, cu margini neregulate. Culoarea zonei expuse se schimbă, devine brun (ca o arsură solară), negru, roșu, albastru sau alb. Astfel de melanoamelor pot apărea în loc alunițe. În ciuda faptului că boala poate apărea în orice parte a pielii sunt mai susceptibile de a dezvolta simptome pe corp de date (la bărbați) și picioare (pentru femei), precum și partea superioară a spatelui (indiferent de sex).

lentigo malign

cu fluxul ca un melanom superficial, deoarece o lungă perioadă de timp se dezvoltă în straturile superioare ale pielii. Lentigo manifestată vizual ca o piele plană sau oarecum crescute inegal colorate. culoare spot marmorat cu elemente maro maro si inchis. Acest tip de melanom, „pe loc“ Bole adesea înregistrate la pacienții vârstnici, datorită expunerii cronice constantă la radiația solară și de obicei se dezvolta pe fata, urechi, brațe și toracelui superior. Aceasta este cea mai comuna forma de melanom în Hawaii. La intrarea în stadiul invaziv al bolii numit melanomul lentigo.

melanom lentiginous acrală

De asemenea, se dezvoltă de suprafață înainte de a continua creșterea în piele. Această formă se deosebește de celelalte prin aceea că ea apare ca un pete negre sau maro sub unghii, pe palme sau tălpile picioarelor. Boala progresează mai rapid decât formele anterioare și mai frecvente la persoanele negricios. Aceasta este cea mai comuna forma in randul africani si asiatici, in timp ce caucazieni mai puțin sensibile și europeni.

melanomul nodular

Este o invazive un singur flux. De obicei, în momentul în detectarea crește deja suficient de adânc în piele. Aparent, acest lucru se aseamănă cu un melanom con. De obicei, este negru, dar există și alte opțiuni (albastru, gri, alb, maro, rosu, sau chiar nemodificat, culoare). De multe ori localizate pe trunchi, picioare si brate. În general, aceasta afectează persoanele în vârstă. Aceasta este variantele cele mai agresive de melanom. Acesta este diagnosticat în 10-15% din cazuri.

simptome de melanom

Melanomul se poate dezvolta la un mol existent sau pe fondul altor boli de piele, dar de multe ori apare pe pielea intactă. Cea mai frecventă localizare a melanomului sunt picioarele si partea superioara a spatelui. Datorită producției continue a celulelor tumorale de melanina modificat are culoare neagră sau maro, dar există, de asemenea, incolore și melanomul.

Melanomul mai puțin frecvent apar pe mâini, unghiile și membranele mucoase. persoanelor în vârstă melanoamelor apar adesea pe fata si pe gat, scalp si urechi.

Primele simptome de melanom

Principalele semne de melanom includ schimbarea dimensiunea, forma, culoarea alunițe existente sau „nevilor“ sau apariția senzații neplăcute în domeniu. Dezvoltarea acestor simptome poate dura o lungă perioadă de timp (săptămâni sau luni). In plus, melanomul poate fi percepută inițial ca un nou mol, dar au un aspect neplăcut. Apariția unui astfel de simptom subiectiv ar trebui să servească drept un semn de avertizare și un motiv pentru a vizita medicul.Primele semne de melanom includ:

 • angiostaxis
 • senzație de arsură
 • formarea crustei
 • Schimbarea înălțimii spoturilor (ingrosare sau elevarea alunițe pielii, care a folosit pentru a fi plate)
 • Ulcerații, mâncărimi ale pielii
 • Modificările consistenței (mole devine moale)
 • Apariția oricărei deversări în zona tumorii
 • Creșterea dimensiunii accentul schimbat
 • Eritemul sau umflarea țesuturilor înconjurătoare
 • Apariția unor noi zone mici de pigmentare in jurul accentul principal

Simptomele tardive ale melanomului

Dezvoltarea în continuare a melanomului caracterizate prin următoarele simptome:

 • Încălcarea integrității pielii
 • Sangerarea de la un mol
 • Sangerarea din alte zone ale pielii pigmentate
 • Durere în zona afectată

Simptomele de melanom metastatic

Aceste simptome se dezvolta in contact cu celulele canceroase melanom in sange si le răspândi la alte agenții:

 • tuse cronică
 • Se etanșează sub piele
 • culoarea pielii Gri
 • dureri de cap constantă
 • convulsii
 • adenopatie
 • pierdere în greutate inexplicabila, epuizare

Trebuie să consultați imediat medicul dumneavoastră dacă ați observat:

 • Sangerarea din alunițe sau zone de pigmentare
 • Schimbarea culorii unghiilor de pe mâini și picioare, nu provoacă leziuni
 • moli creștere Asimetria sau zone separate ale pielii
 • Întunecare a pielii, care nu este asociat cu arsuri solare
 • Apariția unor zone de pigmentare cu margini zimțate
 • Apariția de alunițe cu patch-uri de diferite culori (răspândirea pigmentare cu un semn din naștere pe țesutul din jur este un semn precoce de melanom)
 • Creșterea diametru mai mare de 6 mm

etapa melanom

Conform o nouă clasificare adoptată de Internaționala, la determinarea melanomul curent etapa criteriile de diagnostic sunt grosimea tumorii (grosime Breslow), prezența pitting microscopice și rata diviziunii celulelor canceroase. Cu noul sistem a devenit posibil pentru a pune un diagnostic mai precis și să planifice cel mai eficient tratament.

Grosimea Breslow este măsurată în milimetri, și caracterizează distanța față de stratul superior al epidermei la cel mai adânc punct al germinării tumorii. Melanomul este mai subțire, cu atât mai mare sansa de vindecare. Acest indicator - cel mai important aspect in estimarea fluxului și eficacitatea măsurilor de remediere.

tumora melanom caracterizat prin restrânsă. Acest lucru înseamnă că celulele canceroase nu au metastaze la ganglionii limfatici sau alte organe. In acest stadiu, riscul de recurență a melanomului sau diseminarea ulterioară a tumorii este suficient de scăzută.

În funcție de grosimea distinge:

 • Melanomul «in situ» ( «la fața locului"). Această etapă inițială, atunci când tumora nu a fost încă încolțite mai adânc în epidermă. Acest formular este, de asemenea, menționată ca etapă zero;
 • tumora subțire (sub 1 mm). Creșterea tumorii indică inițial (prima) etapa melanomul;
 • Grosimea medie (1 - 4 mm). Incepand cu acest moment pentru melanom in etapa a doua;
 • Melanomul gros (mai mult de 4 mm grosime).

Prezența ulcerațiilor microscopice exacerbat severitatea bolii și înseamnă o tranziție la etapele ulterioare. Rata de diviziune celulară este, de asemenea, un criteriu important în determinarea prognosticului. Chiar si un singur confirmat procesul de divizare cultura celulelor canceroase pe un milimetru pătrat caracterizează trecerea la o etapă mai severă a fluxului crește riscul de melanom si a metastazelor. În acest caz, metoda de alegere este strategie mai agresiva de tratament pentru a obține efectul dorit. În prima și a doua etapă de porțiuni de pigmentare crescute asimptomatice melanom caracterizate dimensiunile elevație lor deasupra pielii, fără sângerare și durere.

În această etapă, există schimbări semnificative în cursul bolii. In acest stadiu, grosime Breslow nu este luată în considerare, dar definiția indicativă devine ulcerate.

A treia etapă este caracterizată prin proliferarea celulelor tumorale in ganglionii limfatici si in pielea din jur. Orice răspândire a tumorii dincolo de leziunea primară se caracterizează. Deoarece trecerea la etapa a treia. Acest lucru este confirmat prin biopsie a unui nodul limfatic cel mai apropiat de tumora. Acum, o astfel de metodă de diagnosticare este prezentată cu o creștere a dimensiunii tumorii mai mare de 1 mm sau cu semne de ulcerație. Pentru a treia etapă, simptomele caracteristice descrise mai sus melanom mai tarziu (durere, sangerare, etc.).

Aceasta înseamnă că celulele tumorale metastaze la organe îndepărtate. metastazelor melanomului distribuite in (in timp in procesul patologic care implică):

În acest stadiu, simptome de melanom metastatic, care depind de înfrângerea unui organ. La etapa 4 melanomul are un prognostic foarte slab, eficiența tratamentului este de numai 10%.

Ce este melanomul - fotografie

diagnosticare

Diagnosticul de melanom este destul de o sarcină dificilă chiar și pentru un dermatolog experimentat. Din moment ce nu este întotdeauna în primul rând sunt simptomele tipice, este necesar să se acorde o mare atenție la auto-diagnostic și a pus într-un medic cunoscut imediat după descoperirea de alunițe sau pete suspecte. Acest lucru este important mai ales în cazul în care rudele apropiate remarcat boli similare. După examinare pentru a confirma diagnosticul, medicul poate decide să efectueze o biopsie a pielii, iar biopsia ganglionilor limfatici. Diagnosticul definitiv al melanomului este confirmată numai după examinarea histologică de biopsie. Derivat din focalizarea patologic.

Detectarea precoce a melanomului poate salva viata pacientului. Se recomandă să se efectueze o auto-examinare lunar pentru depistarea precoce a modificărilor pielii. Nu aveți nevoie de unelte speciale. Tot ce trebuie este o lampă strălucitoare, oglindă mare, o oglindă de mână, două scaune, și un uscător de păr.

 • Controlați capul și se confruntă cu ajutorul unuia sau a ambelor oglinzi. Pentru a verifica scalpului, folosiți uscătorul de păr;
 • Verificați pielea, inclusiv unghiile. Cu oglinzi verifica coate, umeri, armpits;
 • evalua cu atenție starea pielii de pe gat, piept si trunchi. Pentru femei, verificați întotdeauna pielea sub sani;
 • Cu o verificare oglinda din spate, fese și din spate a gâtului, umerilor și picioarelor;
 • evalua cu atenție starea pielii de pe picioare și a picioarelor, inclusiv cuie. Exploreaza genunchi;
 • Cu oglinzi face inspectarea pielii organelor genitale.

Dacă găsiți toate elementele suspecte pigmentare, le compara cu fotografiile prezentate mai jos melanoamelor.

Boala prognosticul depinde de timp și detectarea gradul de progresie a tumorii. Atunci când sunt depistate precoce, cele mai multe melanoame sunt tratate bine.

Adânc încolțite melanom, sau extins la ganglionii limfatici, crescând riscul de re-dezvoltare după tratament. Dacă adâncimea leziunilor mai mare de 4 mm, sau dacă există o leziune într-un nod limfatic, există o mare probabilitate de metastaze la alte organe și țesuturi. Când focii secundar (etapa 3 și 4) tratamentul melanomul devine ineficient.

Gradul de supraviețuire a melanomului variază în limite largi în funcție de stadiul bolii și tratamentul. În prima etapă cura este cel mai probabil. De asemenea, vindecarea poate avea loc în aproape toate cazurile de melanom de-a doua etapă. Pacienții care au fost supuse unui tratament în prima etapă, 95 la suta au o rată de supraviețuire de cinci ani de 88 la sută și zece. Pentru a doua etapă, aceste cifre sunt, respectiv, 79% și 64%.

3 și 4 etape de cancer extins la organe îndepărtate, ceea ce conduce la o reducere semnificativă a supraviețuirii. Rata de supraviețuire de cinci ani de pacienti cu stadiul 3 melanomul este (conform diferitelor date) de la 29% la 69%. rata de supravietuire de zece ani este garantata doar 15 la suta dintre pacienti.

În cazul în care boala a trecut în etapa 4, cinci ani sansa de supravietuire se reduce la 7-19%. Statisticile decadală de supravietuire pentru pacientii cu stadiul 4 nr.

Riscul de recurență a melanom este crescut la pacientii cu o tumoare de grosime mare, precum și prezența de melanom ulcerat și din jurul leziunilor metastatice. Re-melanom pot să apară în vecinătatea locului anterioare de localizare, și la o distanță considerabilă de el.

În ciuda faptului că această formă de cancer este ca prognosticul inspaimantator al tratamentului ei nu este întotdeauna nefavorabil. Chiar si tratamentul precoce duce la reapare vindecare si ofera de supravietuire pe termen lung.

simptome melanom, cauze, tratament, prognostic, ABC Sănătate
simptome melanom, cauze, tratament, prognostic, ABC Sănătate

Cât de des luați antibiotice?

Astăzi și mâine, este calm, nu sunt de așteptat situația geomagnetic furtuni magnetice.