simptome burnout-emoțională, diagnostic și tratament

epuizare emoțională - este un fel de reacție la corpul uman pentru perioade lungi de expunere la stres la locul de muncă, care se manifestă prin epuizare mentală, fizică și psiho-emoțională. Cu alte cuvinte, această stare este un fel de mecanism de apărare psihologic pentru tensiunile ce apar în zona de lucru. Deosebit de sensibile la epuizare sunt oameni a căror activitate profesională este legată de comunicarea cu alte persoane, precum și reprezentanți ai profesiilor altruiste.simptome burnout-emoțională, diagnostic și tratament
Pentru prima dată, acest fenomen a fost descris în Statele Unite în 1974 și a primit numele de «epuizare». Acest termen este utilizat în legătură cu absolut oameni sanatosi care au fost forțați să fie în mod constant în atmosfera încărcată emoțional de îndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Ca urmare, el pierde cea mai mare parte a energiei sale fizice și emoționale devine nemulțumit de el însuși și munca sa, el încetează să înțeleagă și simpatizează cu oameni care au nevoie să aibă ajutor profesionist. Simptomatologia este considerat un sindrom este extinsă și este determinată de caracteristicile personale ale fiecărui individ. de multe ori necesită un tratament special pentru a ieși din această stare.

factori agravanți

Dar nu este numai munca grea poate provoca epuizare. Unele caracteristici ale caracterului și modul de viață al unei anumite persoane, de asemenea, predispune la o astfel de stare. Deci, cauzele posibile ale burnout-ului, pot fi împărțite în mai multe grupuri, dintre care prima va include factori legați direct de activități profesionale: lipsa de control asupra muncii prestate, salarii mici, a crescut responsabilitatea, munca prea monotonă și neinteresante, de înaltă presiune de la managementul .O serie de factori contribuie la epuizare, poate fi văzut în stilul de viață al unei persoane. Deci, acest fenomen cele mai sensibile la muncitori, oameni care nu au un număr de cei dragi și de prieteni, destul de somn, care impun pe umerii săi mari responsabilități, și nu primesc asistență din partea. Printre trăsăturile de caracter individuale care conduc la un risc crescut de epuizare, psihologi distinge perfecționismul, pesimism, dorința de a-și îndeplini atribuțiile fără asistență, dorința de a controla totul. De obicei, sindromul de epuizare sunt oameni deosebit de sensibile cu personalitate de tip A.

clasificare

Până în prezent, există mai multe clasificări, potrivit cărora sindromul epuizare emoțională este împărțit în mai multe etape. Astfel, conform modelului dinamic al E. Hartmann și B. Perlman, această stare trece prin patru stadii de dezvoltare:

  • Prima etapă. În această etapă a bolii o persoană experiențe
    simptome burnout-emoțională, diagnostic și tratament
    tensiune, care pot fi cauzate de propriile sale competențe de nemulțumire sau așteptările neadaptare și dorințele;
  • Cea de a doua etapă. Această etapă este însoțită de stres și manifestările sale specifice;
  • A treia etapă. Există răspunsuri afective-cognitive, comportamentale și fiziologice;
  • A patra etapă. În acest stadiu al epuizare emoțională acționează ca o experiență de mai multe fațete de stres cronic, care se manifestă ca o epuizare psihologică și fizică și experiența propriilor probleme.

Un alt om de știință, D. Greenberg a abordat problema ca un proces progresiv de cinci etape, în care bufnița a avut numele original al fiecăreia dintre etapele: