Shock - tipuri, cauze, simptome, primul ajutor

Prezentare generală

Shock - tipuri, cauze, simptome, primul ajutor
Shock - un răspuns al organismului la acțiunea de stimuli externi agresivi, care pot fi însoțite de circulația sângelui defectuoasă, metabolismul, sistemul nervos, respirația și alte funcții vitale.Există unele cauze de șoc:

1. Leziuni datorate acțiunii mecanice sau chimice: arsuri, răni, dezlipiri ale țesuturilor depreciate nivelul membrelor curent de expunere (șoc traumatic);

2. Pierderea legate de prejudiciu de sânge în cantități mari (șoc hemoragic);

3. Transfuzia pacientului de sânge incompatibile în volum mare;

mediu 4. Contact alergen sensibilizat (șoc anafilactic);

5. necroza extensivă a ficatului, intestin, rinichi, inima; ischemie.

Diagnosticați șoc într-un om care a avut traume sau șoc, este posibil, pe baza următoarelor caracteristici:

  • anxietate;
  • conștiință neclară cu tahicardie;
  • scăderea tensiunii arteriale;
  • tulburări de respirație
  • scăderea cantității de urină;
  • piele rece și umedă, marmura sau lumina - cianotice colorate

Tabloul clinic al șocului

Tabloul clinic al șocului variază în funcție de gravitatea impactului stimuli externi. Pentru evaluarea corectă a condiției umane, a avut Șocul, și pentru a ajuta în stare de șoc, ar trebui să se facă distincția între mai multe etape de condiții:

1. Shock 1 grad. Conștiința omului reținut, el vine în contact, cu toate că reacția este ușor inhibată. Indicatori puls - 90-100 bătăi, a tensiunii arteriale sistolice - 90mm;

2. Shock 2 grade. Reacțiile la om, de asemenea, inhibată, dar el este, conștient răspunsuri corecte la întrebări, vorbind cu o voce joasă. Există o respirație superficială rapidă, rapidă a ritmului cardiac (140 bpm), tensiunea arterială este redusă la 90-80 mm Hg Prognosticul unei astfel de șoc gravă, care necesită condiții proceduri de urgență ale anti-șoc;

3. Shock 3 grade. La om, a inhibat reacția, nu se simte durere și adinamichen. vorbind încet pacientului și șoptit, întrebări nu pot răspunde deloc, sau monosilabic. Constiinta poate fi omisă în totalitate. tegumente palide, cu boala marcata Crocq lui, acoperit de sudoare. Pulsul este afectat greu de observat, detectabile doar pe arterele femurale si carotide (de obicei, 130-180 u. / Min). De asemenea, există o respirație superficială și rapidă. presiunea venoasă centrală poate fi zero sau sub zero, iar tensiunea arterială sistolică - sub 70 mm Hg

4. Shock 4 grade - o stare terminală a corpului, adesea manifestate în modificări patologice ireversibile - hipoxie tisulară, acidoză, intoxicație. starea pacientului în această formă de șoc este extrem de dificilă și prognosticul este aproape întotdeauna negativ. Victima nu ascultă inima, el a fost inconștient de suprafață și de respirație cu suspine și convulsii. Nici un răspuns la durere, pupile dilatate. In aceasta tensiunii arteriale - 50 mm Hg și nu poate fi detectată deloc. Pulsul este, de asemenea, greu de observat și se resimte numai pe principalele artere. Piele umană - model de marmură gri, cu pete caracteristice și similare cu ceea ce indică o cadaveric general de aprovizionare scădere de sânge.

Șocul este clasificat în funcție de cauza de șoc. Deci, puteți selecta:

- șoc circulator (septic, neurogenă, șoc anafilactic);

- Hipovolemic (angidremichesky si soc hemoragic);

- Plângerile de durere (Burns, șoc traumatic).

șoc circulatorie - un șoc cauzat de o scădere a tonusului vascular. Sub-specii: septică, neurogenă, șoc anafilactic - un stat cu un alt patogeneza. Șocul septic apare deoarece infecția bacteriană a infecției umane (sepsis, peritonita, gangrena). șoc neurogen este cel mai adesea observate după măduva spinării sau un prejudiciu bulb rahidian. șoc anafilactic - curge în reacție alergică severă, care apare în primele 2-25 minute. dupa ce alergen intra in organism. Substanțele care pot cauza preparate de șoc anafilactic sunt plasmatice și proteinele plasmatice roentgenopaque anestezice si alte medicamente.șoc hipovolemic cauzată de o lipsă acută de sânge circulant, de reducere a emisiilor secundare inimii, scăderea întoarcerii venoase la inima. Aceasta se produce o stare de șoc, cu deshidratare, pierderea de plasmă (șoc angidremichesky) și pierderi de sânge - șoc hemoragic.

șoc cardiogenic - o condiție extrem de severă a inimii și a vaselor, caracterizate prin mortalitate ridicată (50 până la 90%) și se produce din cauza tulburări circulatorii grave. În stare de șoc cardiogen creier din cauza lipsei de alimentare cu sânge (funcția cardiacă afectată, dilatarea vaselor de sânge, în imposibilitatea de a păstra sânge), se confruntă cu lipsa bruscă de oxigen. Prin urmare, o persoană într-o stare de șoc cardiogen, își pierde cunoștința și de multe ori mor.

șoc dureros ca cardiogen, șoc anafilactic - un șoc comun, care are loc atunci când răspunsul acut la prejudiciu rezultat (șoc traumatic) sau o arsură. Și este important să se înțeleagă că arsurile și șoc traumatic - un fel de șoc de hipovolemic, deoarece cauza lor este pierderea unor cantități mari de plasmă sau sânge (șoc hemoragic). Poate fi sângerare și plasma exsudație internă și externă a lichidului prin arsuri ale pielii arse.

Ajutor în stare de șoc

Shock - tipuri, cauze, simptome, primul ajutor
Asistarea în stare de șoc important să realizăm că de multe ori cauza stărilor de șoc tardive este transportul necorespunzătoare a victimei și de prim ajutor pentru șoc, astfel încât efectuarea procedurilor de salvare elementare înainte de sosirea echipajului de ambulanță este foarte importantă.

Ajuta în stare de șoc, este în următoarele evenimente:

1. Eliminarea cauza șocului, de exemplu, pentru a opri sângerarea, eliberați membrele blocate pe Stingeti afectate de îmbrăcăminte de ardere;

2. Verificați pentru obiecte străine în gura și nasul victimei, scoateți-le dacă este necesar;

3. Verificați respirația, ritmul cardiac, și au un masaj cardiac, dacă este necesar, respirație artificială;

4. Asigurați-vă că victima este culcat cu capul pe o parte, astfel încât să nu se înece cu propria voma, el nu a zapadet limba;

5. Determinați dacă pacientul este conștient, și dă-i un calmant al durerii. Este de dorit să ofere pacientului cu ceai fierbinte, dar înainte de a exclude ca un prejudiciu abdominale;

6. Slăbiți îmbrăcămintea la talie, piept, gâtul victimei;

7. Pacientul este necesar, în funcție de sezon, cald sau rece;

8. Victima nu ar trebui să fie lăsat în pace, el nu se poate fuma. De asemenea, nu se poate aplica un tampon de încălzire pentru locurile vatamate - acest lucru poate cauza fluxului sanguin la organele vitale.

Știați că:

În intestinele noastre se nasc, trăiesc și mor de milioane de bacterii. Ele pot fi văzute doar la o mărire de mare, dar dacă vin împreună, ar fi plasat într-o ceașcă de cafea regulat.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford a efectuat o serie de studii, în cursul căreia a concluzionat că vegetarianismul poate fi dăunătoare pentru creierul uman, deoarece duce la o reducere a masei sale. Prin urmare, oamenii de știință recomandă să nu excludă complet din carne și pește dieta ta.

Falling de la un măgar, ai mai multe sanse de a rupe gâtul său, decât căzând de pe cal. Doar nu încerca să combată această afirmație.

Cu vizita regulat sansa solar de a dezvolta cancer de piele creste cu 60%.

Conform studiilor, femeile care beau cateva pahare de bere sau vin pe saptamana au un risc crescut de cancer de san.

sânge uman „se execută“ prin vasele sub o mare presiune și în încălcarea integrității lor este capabil de a trage la o distanță de 10 metri.

În patru lobuli de ciocolata neagra contine aproximativ două sute de calorii. Deci, dacă nu doriți să obțineți mai bine, cel mai bine este să nu mănânce mai mult de două felii pe zi.

Cele mai multe femei sunt capabili de a obține mai multă plăcere de contemplarea corpului ei frumos în oglindă, decât sexul. Deci, femeile, să depună eforturi pentru armonie.

Fiecare persoană care nu numai că are amprente digitale unice, dar și limbajul.

Stomatologi au aparut relativ recent. Înapoi în secolul al 19-lea pentru a trage dintii rau a fost responsabilitatea unui coafor convențional.

Temperatura maximă a corpului a fost înregistrată la Uilli Dzhonsa (SUA), care este internat în spital, cu o temperatură de 46,5 ° C

rinichii sunt capabili de a purifica un minut la trei litri de sânge.

Prepararea „Terpinkod“ Tusea este unul dintre vanzatori de top, nu din cauza proprietăților sale medicinale.

Chiar dacă inima unei persoane nu bate, el ar putea trăi pe o perioadă lungă de timp, care ne-a arătat norvegian Rybak Yan Revsdal. „Motorul“ sa oprit la ora 4:00, după un pescar a pierdut drumul său și a adormit în zăpadă.

în vârstă de 74 de ani, Harrison australian Dzheyms a devenit un donator de sânge la aproximativ 1000 de ori. El are o rară anticorpi de grup sanguin, care ajuta să supraviețuiască nou-nascut cu o forma severa de anemie. Astfel, Aussie a salvat aproape două milioane de copii.

Mituri despre curățare dezintoxicare

Condițiile de viață moderne, în metropola, stres constant, dietă săracă să ne determine să apeleze la diferite metode de curățare a corpului tau. Business.