Separatoare petroliere si jompuri - studopediya

Separatoare petroliere separarea uleiului din gazul de evacuare și returnați-l la compresor.

Conductă de ulei de descărcare separatoare instalate în orice sistem în care lipsa sau dificultatea de a returului de ulei. Ele stabilesc, de asemenea, un sistem în care cantitatea de ulei este pierderea excesivă sau inacceptabilă a performanțelor suprafețelor de transfer de căldură ale sistemului. De aceea, separatoare sunt recomandate pentru sistemele de conducte de injecție:care funcționează la temperaturi scăzute;

nemiscibil cu agentul frigorific;

cu vaporizatoare care nu returului de ulei de - inundat vaporizatoare;

linii de ulei de by-pass;

o capacitate variabilă;

aspirație verticală pe termen lung sau conductă de livrare.

În timp ce separatoare de ulei instalate în mod corespunzător sunt de obicei foarte bune de ulei separat de vaporii de agent frigorific, acestea sunt eficiente nu 100%. Prin urmare, este necesar să se prevadă mijloace suplimentare pentru îndepărtarea unei cantități mici de ulei care trece prin separator în alte părți ale sistemului.

În țeavă cu diametru mare instalate ecrane paralele sau partiții perforate. Agentul frigorific de vapori cu lubrifiant alimentat din țeava de evacuare cu diametru mai mic din separatorul de ulei, prin care se reduce viteza aburului. În picăturile de ulei mai multă energie cinetică. Prin urmare, ei continuă să se deplaseze către partiția cu viteză mai mare. Deoarece picături grele nu se poate schimba rapid direcția și să treacă prin separator, acestea sunt depuse pe suprafața pereților despărțitori, iar aburul trece prin găurile. Picăturile sunt colectate și se varsă în fundul separatorului și apoi înapoi la compresor prin supapa cu plutitor și o conductă. In alte configurații, separatoare de ulei cu ajutorul forței centrifuge, reducând viteza de abur și schimbare de direcție pentru separarea vaporilor de ulei. Fiecare dispozitiv se bazează, de asemenea, pe diferența de energie cinetică și vapori de ulei.

Atunci când se utilizează un separator de ulei în sistem, este important să se limiteze pătrunderea agentului frigorific lichid în carter când compresorul este oprit. Agentul frigorific se poate condensa în separatorul de ulei în cazul în care există mai rece decât în ​​compresor sau linia de conectare. Nivelul lichidului din separator se ridică și se deschide supapa cu plutitor, trecerea amestecului de ulei și agent frigorific lichid din baia de ulei a compresorului. Pentru un minim de condensare a vaporilor de agent frigorific în compresorul este oprit în separatorul, acesta trebuie să fie instalat în apropierea compresorului într-un loc cald. Separatorul trebuie să fie bine izolate pentru a reduce transferul de căldură către mediul înconjurător atunci când compresorul este oprit. Pentru a reduce și mai mult posibilitatea de agent frigorific lichid din separator la linia de retur al uleiului de carter trebuie să fie conectat la orificiul de intrare al compresorului, în loc de carter. dispozitiv Due trece în evaporează agent frigorific lichid compresor și nu se amestecă cu uleiul din carter.

o linie de retur de ulei trebuie să fie echipat cu o supapă solenoid, vizor, o supapă de comandă manuală și runa supapei de blocare. Definirea unui vizor pentru nivelul uleiului, supapa de control manual este rotit astfel încât amestecul lichid a venit încet din separator în orificiul atunci când compresorul. Electrovalva este conectat la un motor de pornire a compresorului, astfel încât valva este deschisă numai atunci când funcționează compresorul. Acest lucru împiedică lichidul din separator în Scurgere dezactivat compresor, dar permite reglarea debitului și evaporarea agentului frigorific în orificiul atunci când compresorul.Separatoarele de ulei sunt utilizate la fabricarea de echipamente de refrigerare. Ele sunt instalate în linia de evacuare între compresor și condensatorul unității de refrigerare cu dispozitiv de răcire, parțial solubil în ulei (de exemplu, amoniac și freon într-o anumită măsură). Acestea sunt utilizate pentru separarea uleiului vehiculat refrigerent de vapori din compresor, evitând contactul cu ea în cantități mari în teploobmenpye telefoane - condensator și vaporizator.

Ulei efectuat de un compresor sub formă de picături fine și starea de vapori, deoarece la temperaturi de 80-130 ° C, uleiuri de evaporare parțială - 3 până la 30%. Ulei separat în separatorul de ulei din cauza unei schimbare bruscă a direcției și vitezei aburului reducător (până la 0,7-1 m / s).

Direcția schimbării mișcării aburului prin instalarea șicane în aparat (fig. 97, precum și) sau poziționarea specifică a tuburilor. În acest caz, separatoarele de captare de ulei doar 40-60%, vapori antrenat din compresor, deoarece vaporii de ulei și picături foarte fine, un astfel de aparat sa nu prinde.

Cele mai bune rezultate sunt obținute printr-un separator centrifugal sau cu ciclon (Fig. 97.6). Aici, vaporii care intră printr-o conductă 1, care cade pe ghidajul palele 4, capătă o mișcare de rotație. Sub acțiunea forței centrifuge sunt lăsate să cadă pe picăturile de ulei și formează corpul recirculație lent de film. Abur la ieșirea din spirala brusc își schimbă direcția și prin conducta 2 din separator. Card este protejat de vapori de ulei cu jet de deflector 5 la nivelul său a rămas în stare de repaus.

Pentru o separare mai completă a uleiurilor în contemporane separatoare modele de ulei folosesc de asemenea răcire cu apă (Fig. 97, c) sau a vaporilor care părăsesc unitatea de compresor, se spală în amoniac lichid (Fig. 97 g). Astfel, vaporii condensează și uleiul crește sale de viscozitate, care promovează formarea picăturilor de ulei mai mari, care sunt ușor separate de vaporii de agent frigorific.

Separatorul de ulei cu răcire cu apă (vezi. Fig. 97, c) apă de răcire circulă prin bobina 7. refrigerantului vapori cu ulei furnizat prin ive țeavă / separator de ulei se schimbă în mod repetat, pe direcția de mișcare printr-un aranjament corespunzător de țevi și duze 6 inele opritoare (sau chips-uri din metal ). Steam scapă prin conducta 2. Uleiul este descărcat prin supapa de ocolire cu plutitor în carter al compresorului.

Fig. 97 g din separatorul de ulei arătat în vapori de spălare cu amoniac lichid și circuitul său excitant. Aburul împreună cu uleiul furnizat de compresorul 1 prin conducta coborâtă în aparatul sub nivelul de amoniac lichid lăsat în jos din condensator (sau receptor). La ieșirea din duza 1 aburul este barbotat prin stratul de lichid și se răcește, ceea ce contribuie la o mai bună separare a uleiurilor. Urcarea aparatul, abur se întâlnește plăci opritoare cu deschideri si iese prin tubul 2 în condensator 11. Densitatea uleiului mai mare decât amoniacul lichid, deci se acumulează în partea inferioară a aparatului sub amoniac lichid, sunt evacuate periodic. Deoarece rezistența hidraulică a presiunii conductei de abur în condensator și receptor este ceva mai mic decât în ​​separatorul de ulei. Prin urmare, pentru stabilirea unui nivel permanent lichid din separatorul de ulei trebuie instalat astfel încât nivelul lichidului în condensator (sau receptor) a fost de 1,5 m deasupra nivelului lichidului din separatorul de ulei. Hrănirea agent frigorific lichid recomandat de regulatorul de nivel cu plutitor, cum ar fi PR-14, sau prin urovnederzhatelya așa cum se arată în Fig. 97, în acest caz, agentul frigorific lichid curge din condensator 11 în receptor 10 prin „conductă de preaplin 9 urovnederzhatelya 8. Urovnederzhatel conectat la separatorul de ulei de egalizare tuburi, însă acesta din urmă se menține un nivel constant al lichidului corespunzător nivelului de fluid într-un separatoare apa-ulei urovnederzhatele.V răcire sau spălare cu abur separă 95-97% ulei, vapori antrenat din compresor.

În sistemele de refrigerare care rulează pe freon în moduri pozitive și de temperatură medie, maslootde- „divizori nu sunt stabilite, ca uleiul, este foarte solubil în freon, circulă cu ea. In plantele de joasă temperatură care funcționează pe freon-22 și Freon 12, pentru compresoare separatoare de ulei răcite cu apă instalate striate cu bobine de cupru.

Separatoare petroliere si jompuri - studopediya

Fig. 97. Separatoarele de ulei:

și perete despărțitor; b - ciclon; c într-o soluție răcită cu apă; r - cu vapori de promyzkoy în amoniac 1 țeavă lichid pentru intrare a aburului; 2-abur conducta de evacuare a condensatorului; 3 - partiție; 4 - Manual de palele; 5 partitie protectoare de jeturi de abur; 6 - duză; 7 - bobina de apă; 8 - urovnederzhatel; 9 - conductă de preaplin; 10 receptor; 11 - condensator.