semnificație mai mare de viață

Ceea ce este învățat ultima imagine înaintea noastră istoria religiei diferitelor națiuni și epoci? Ceea ce a fost în trecut omenirii, care este rolul său în viața oamenilor acum? Prima și cea mai evidentă concluzie: istoria religiei - aceasta nu este doar o poveste de iluziile minții umane. În cazul în care religia a fost doar o colecție de concepții greșite despre lume și rolul său în istoria omenirii ar fi fost foarte modeste: deoarece multe puncte de vedere false a învins oameni pe drumul lor de a progresa; aceste puncte de vedere false, desigur, a împiedicat mișcarea înainte, dar au fost împrăștiate în praf cu fiecare pas o persoană să cunoască lumea. Și soarta religiei a fost diferită: totul a fost plin de concepte fantastice, false, dar aceste concepte false ale rațiunii sunt extrem de persistente și aparent impenetrabil la cunoștințe pe baza experienței.Această necesitate, această atitudine poate fi prezent într-o anumită persoană sau nu - este o altă întrebare. Dar sentimentul religios umple anumite lacune în lumea spirituală a omului, care nu se poate umple în nici o cunoaștere.

Soluția la această problemă trebuie căutată în calea o mai bună înțelegere a diferenței fundamentale dintre activitățile rațiunii teoretice și practice.

Religia - este rodul minții umane, și nu fantezie, dar mintea nu este teoretică, ci practică (sau, mai degrabă, nu atât de mult teoretic ca practic). Cu cât mai adânc va înțelege diferența dintre cele două forme fundamentale de manifestare a minții umane, cu atât mai clară va deveni pentru noi problema relației dintre filozofie și religie.

Motivul teoretic este direcționată spre cunoașterea Domnului, și caută cauzele fenomenelor. Punctul de motive pentru a explica, așa cum este cazul, în realitate, pentru că se ocupă motiv teoretice exclusiv cu explicații. Dimpotrivă, mintea practică este îndreptată spre aprobare propriu-zisă (dorită) și caută mijloace pentru a pune în aplicare acest lucru ca un obiectiv propriu-zis.

Predarea, raportează motivele, există o (științifică) teorie, care poate fi adevărat sau fals. Este fals, în cazul în care nu se indică motivele care au generat fenomenul este într-adevăr. Predarea, stabilind obiectivele și au fost găsite mijloace, există o doctrină. Este fals, în cazul indicat prin aceasta nu conduce cu adevărat gol. De exemplu, fiziologie umană - o teorie știință; și medicină - doctrina de vindecare pentru diferite boli. Sarcina fiziolog om de știință - a descoperit cauza bolii. aceeași doctrină medicală este falsă, în cazul în care nu oferă mijloacele care duc la un leac. Puteți avea dreptul (un adevărat „științifică“) o explicație a unei anumite boli, și în același timp - tratamentul incorect al doctrinei (sau nu au nici o); și, dimpotrivă, este posibil să știe cum să trateze în mod corespunzător în cazul în care boala a nu putea înțelege cauzele sale, sau chiar și în absența oricărui fel a fost înțelegerea acestor motive (ca multi vindecatori trata). Prin urmare, doctrina corectă, în principiu, independent de teoria adevărului.

Într-adevăr, noțiunile de băuturi spirtoase au cele mai multe națiuni - împreună cu practica utilizării acestor spirite în viața de zi cu zi. De exemplu, eschimosii american și spiritele este acum atât „întrețesut“ în rutina de zi cu zi a practicilor de consum (de vânătoare, vindecare, menaj, etc.) pe care „proprietarii“ de băuturi spirtoase - Șamanii - chiar să le vândă (la 150- 200 $ pentru spiritul) celor care le impun la cerere (se credea că spiritele tuturor complet „privatizate“ și „inutile“ nu băuturi spirtoase). Astfel, spiritele eschimoșii au fost cele mai comune și necesare mijloace de realizare a obiectivelor de zi cu zi - și, în același timp, spiritele erau și a explicat principiile care ajuta Orient în natură. Conform acestui concept, fiecare fenomene și lucruri din lume are propriul spirit care le controlează (le-au numit „Inua“ - literal, „omul lui“). Aceste spirite aliniat în ierarhia puterii și importantă sfera de aplicare limitată cel puțin guvernare, la cel mai puternic și important - pentru eschimoșii, astfel, desigur, a fost comandantul mare, pe care depindea toată viața lor.Teoria științifică a faptelor inițiale care necesită explicații. În cel mai simplu caz, faptele nu sunt discutate - acestea sunt date. Cu toate acestea, în mai multe cazuri și fapte complexe pot fi setate corect.

Doctrinele, spre deosebire de teorii, nu fapte având în vedere și obiectivul. La om, spre deosebire de animale, sunt posibile contradicții între nevoile sale corporale și cele ale spiritului său. Nu tot ceea ce este bun pentru organismul uman, este bun pentru spiritul său. Animal suficient de plenitudine, odihnă, căldură, siguranță și sănătate. Dar omul poate sacrifica toate acestea de dragul de ceva mai prețios pentru el și să se condamne la adversitate și privarea fizică (chiar tortură și moarte), în timp ce sentimentul fericit.

Mai mult decât atât, se pare că, trebuie să recunoaștem că acest comportament nu este doar posibil pentru o persoană, dar este necesar pentru el. O persoană cu dizabilități (animalele curate) are nevoie - nu persoana. Și oamenii din jurul lui, și, cel mai important, este pur și simplu existența animalelor mă detest și să caute într-un fel umaniza găsi în viață ceva mai mare. Găsiți sensul vieții umane. Omul, prin urmare, mintea nu este numai faptul că el este capabil să îndeplinească mai eficient nevoile animalelor lor, dar, de asemenea, și în principal, faptul că el este înzestrat cu unele cerințe mai mari.

Acest fapt (și nu lucruri cum ar fi vise, leșin, etc.) ar conduce în mod inevitabil oameni la noțiunea antică a existenței sufletului (uman) ca fiind ceva radical diferit de organism. Este imposibil de atribuit corpul fizic dorește dreptate, bunătate, adevăr, frumusețe. Organismul are nevoie de doar alimente, caldura, securitate, plăceri; sufletul vrea altfel. Prin urmare, este ceva diferit de organism. Omul nu este doar un animal, dar, de asemenea, o ființă spirituală.

Cele de mai sus, cu toate acestea, nu înseamnă că o persoană de la naștere până la perfecțiune știe exact ce vrea. Spiritul uman tanjeste de la naștere, de exemplu, justiția în general, nu au fost încă să știe exact cum arată. Recent, el a fost încă să se găsească - la fel ca în viața unui individ și în viața omenirii ca întreg. că dorința și aceste căutări pot fi numite și religioase (în sensul cel mai larg). În cuvintele filosofului român Vladimir Solovyov, „ca natura exterioară este doar dezvăluit treptat la mintea omului și omenirii, astfel încât trebuie să vorbim despre dezvoltarea expertizei și științele naturii, iar Divinul se deschide treptat conștiința umană, și trebuie să vorbim despre dezvoltarea experienței religioase și religioase gândire. " Religia este în curs de dezvoltare precum și în știință.

Astfel, orice doctrină care acceptă și proclamă astfel ( „superanimal“) valorile pur umane și mijloacele propuse pentru realizarea acestora, este evident și poate fi numită o religie (în sensul cel mai larg). În acest caz, religia este orice doctrină, ridică omul deasupra animalelor, pentru a explica de ce el (și de ce nu), el trăiește, și oferindu-i sensul cel mai pur uman al vieții.

Religia - nu este o teorie a tot ceea ce, și doctrina propriu-zis, cum să fie un om și modul în care el ar trebui să se comporte în lume și în societate. În acest sens, și nu, în sine, o credință în Dumnezeu (sau zei), esența religiei. Fără acest lucru, pur și simplu, nu poate exista!

În confucianismul și budismul, de exemplu, nu există reprezentări ale Divinității, dar această religie, pentru că ei învață omul că, așa cum ar trebui să fie, ceva să depună eforturi pentru a evita și ce să, ce să iubească și ce să urăști.

Natura (fizică), oameni de asemenea, a dat cunoașterea a ceea ce este bun pentru ei și ce este rău: plăcere și durere sugerează în mod direct ceva să depună eforturi pentru a evita și ce să. Cu toate acestea, totalul la oameni cu animale, „religia“ este insuficientă pentru oameni și-l îndeamnă să caute adevărata religie, pe care o numim cuvântul. Din această perspectivă, întreaga istorie a omenirii poate fi reprezentat ca o mișcare de la „religia animală“ original la mai mult și mai „uman“. Astfel, este necesar să se facă distincția între istoria de transformare a cunoștințelor despre ființe (inclusiv zei, spirite etc.) și istoria ideilor despre propriu-zis - oferind dezvoltarea științei a dezvoltării religiei.

Poveștile anticilor despre viața, faptele și cuvintele zei și proorocii lor - nu este o religie, și știința antică (istorie). La urma urmei, ne spune că există, sau a fost. Prin urmare, adevărul sau falsitatea poveștile care urmează să fie stabilite metode pur științifice. Religia, oamenii în aceste legende este predat numai Zeus, Iehova, Moise, Hristos, Mohamed. Legile lor, porunci, adică, doctrina propriu-zis, adevărul pe care metode științifice competență, - singurul lucru care este religia.

„Știință și religie“