Secretele de „Sonata Kreutzer“

Nu prea există un alt astfel de sonată de Beethoven, al cărui nume, reputația și popularitate ar trebui să se bazeze pe cât mai multe neînțelegeri. violonist și compozitor franceză Rodolf Kreytser (1766-1831), căruia i Beethoven dedicat sonata lui, niciodată nu a jucat. „Kreutzer - o, persoană bună frumoasă, mi-a dat o mulțime de distracție în timpul șederii sale la Viena. naturalețea și absența creanțelor mai drag decât să ia conținutul interior al furnirului de cele mai multe virtuozi Lui, „- a vorbit despre acest muzician Beethoven.Secretele de „Sonata Kreutzer“

Cu toate acestea, în cazul Sonata Op. 47 „om bun frumos“ încăpățânat. limbi Evil a afirmat că a fost din gelozie: Kreuzer nu a putut suporta faptul că sonată a fost scrisă pentru alți muzicieni.

Sonata № 9 pentru vioară și pian în La Major, op. 47 (1802), Sonata Kreutzer - una dintre cele mai renumite lucrări camera Lyudviga Van Beethoven.

Durata totală a produsului variază, în funcție de interpretarea executivului, în termen de 37-40 de minute, ceea ce este neobișnuit de mare pentru sonată formează începutul secolului al XIX-lea.

Inițial Sonata a fost dedicat violonistul George Bridzhtaueru, care a devenit primul interpret din 24 mai 1803 la Viena. Beethoven a terminat produs cu o zi înainte, notele nu au avut timp să rescrie complet, astfel încât Beethoven însuși a jucat rolul de pian în parte la proiectele sale și o parte a lucrării a fost copiat într-o singură instanță, iar violonistul a trebuit să se uite peste umăr la pianist de muzică. Sonata final, cu toate acestea, a fost scris înainte, și a fost destinat pentru Sonata pentru vioară și pian numărul 3 în Sol major, op.30. Textul complet al consacrării purtau caracter de benzi desenate „Mulatskaya sonată, compus din Brishdauera pentru mulatru, și marele clovn mulatskogo compozitor“ (italian Sonata mulattica composta per il Mulatto Brischdauer gran Pazzo e compositore mulattico.) - este o dedicatie pentru proiectul de manuscris păstrat în arhiva compozitorului.

Secretele de „Sonata Kreutzer“

Beethoven a compus "Kreutzer" Sonata pentru George Polgrina Bridzhtauera (1779-1860) - vioară mulatru născut, conform unor rapoarte, în Polonia. Bridzhtauer a fost dintr-o galaxie de tocilari muzicale care iubesc secolul al XVIII-lea: la vârsta de 10 ani, el a făcut deja debutul la Paris, în 1790 sa mutat în Anglia, în 1811, el a primit o diplomă de Muzică de la Universitatea Oxford, implicat în procesul de predare și a efectuat cu Royal Philharmonic Orchestra societate. Beethoven a făcut cunoștință cu un tânăr în 1803 la Prince Lichnowsky, lăudat virtuozitatea și de ceva timp a corespondat cu el.

corespondență cu Preserved Beethoven Bridzhtaurem referitoare la mai 1803, se arată un aranjament prietenos Beethoven acestui muzician. În aceste scrisori, compozitorul se referă la el nu numai ca „Bridzhtauer dragă“ și o numește „un virtuoz foarte priceput de excelență cu instrumentul său.“„Kreutzer“ - sonată concert, în care violonistul trebuie să arate abilitățile lor în toată splendoarea ei. În acest tip de lucrări destinate performanței în public, dar nu și pentru piața internă de muzică de luare a, pianistul trebuie să fie să limiteze să ne însoțească subliniind frumusețea și virtuozitatea sunetul viorii, sau intră într-un concurs cu un alt instrument (așa cum a plăcut să facă improvizatori italiene din secolul al XVIII-lea).

Beethoven, cu toate acestea, alege a treia, o formă neobișnuită de relație vioară și pian: ambele părți sunt egale, două instrumente - suporteri energetice. Beethoven a scris rolul de pian pentru propria sa performanță, și se pare că el vorbește despre ea „înălțime medie, oase puternice, pline de energie - întruchiparea de putere“, așa cum este descris de către prietenii săi. Ne pare să-l vadă - cu mâinile sale largi bătătorite, care cad plat pe cheile și, în conformitate cu contemporanii, nimic ca mâinile virtuoz al pianului.

Ce poveste fascinantă pentru a auzi în dimineața 24 mai 1803, studenții din parc Augarten! Cu ce ​​pasiune vioară și pian măturat din calea lui nici un obstacol la fel de receptiv la modificări ale dispoziției de la unul pe altul!

Secretele de „Sonata Kreutzer“

Acesta este unul dintre parcurile Vienei, pe al cărui teritoriu are un pavilion, unde au avut loc concerte, iar ei au avut loc prea devreme, la 8am. Din memoriile lui Rice: „Într-o dimineață, Beethoven deja la patru jumate a trimis pentru mine și a spus:“ (.) Copy-ka-mi repede partea vioara a primei de „Piano Partidul Allegro a fost scris doar tema fragmentar și minunat frumos, cu variații F-Dur Birdzhtauer forțată. El a fost să joace la concertul a avut loc în Augartene la ora 8 dimineața, pe propriile sale manuscrise de Beethoven, deoarece timpul a corespondenței nu rămâne. " În ceea ce privește Kreutzer, el a fost foarte supărat când a aflat că Sonatei a fost dedicat inițial să nu-l. El nu și-a exprimat recunoștința pentru dedicarea de Beethoven si cântat în concerte, și, în general, de data aceasta a arătat respingerea muzicii lui Beethoven. Dar, in mod ironic avem 200 de ani amintesc numele lui în legătură cu această sonată.

- Au jucat a lui Beethoven Sonata Kreutzer. Știi primul Presto - știi - ?! strigă on.-U.
Un lucru teribil acest sonată. Este această parte.
Ce face ea? Și de ce ea face ce face ea?
Ei spun că actele muzicale înalță sufletul, - gunoiul, nu este adevărat! Acesta acționează, acționează speriat, îmi spun, dar nu ridica calea sufletului. Acesta acționează nici înălțător și nici nu desconsidera sufletul, sufletul și modul enervant. How do you say? Muzica mă face să mă uit, adevărata mea poziție, mă mișcă într-o parte, nu poziția lor: am influențat de muzica pare a fi ceea ce simt este ceea ce eu de fapt nu simt că am înțeles ceea ce nu intelegi nu pot ceea ce eu nu pot. Am acest atribut la faptul că muzica se comporta ca căscat, râs: Nu vreau să dorm, dar am căscat, uita la căscat, râzând, dar eu râd, aud râzând.
De exemplu, chiar dacă Sonata Kreutzer, primul Presto. Este posibil să se joace în camera de zi, printre decolteului dau Presto? Play și apoi pat, și apoi să mănânce înghețată și vorbesc despre cele mai recente bârfe. Aceste lucruri pot fi redate doar la celebrele importante circumstanțe,, semnificative, și atunci când este necesar pentru a face cunoscute, corespunzătoare acestei importante acte muzicale. Pentru a juca și de a face ceva care a creat această muzică. Și nici nu inarmonic loc nici timpul inducției de energie, sentimente, nu se manifestă, ea nu poate să nu acționeze destructiv. Pentru mine, cel puțin, acest lucru este acționat prost; Am părea să fi deschis complet nou, mi se părea, un sentiment de noi posibilități, pe care nu le știam până acum.

L. N. Tolstoi. "Sonata Kreutzer"

Interesant, opera lui Tolstoi trezit inspirație muzicală de compozitorul ceh Leos Janacek (1854-1928). În 1923 el a scris numărul Cvartetul de coarde 1 pe romanul lui Tolstoi a lui „Sonata Kreutzer“ ..

Vă recomandăm să citiți mai mult: