Renaissance Cultură - studopediya

Renaștere sau Renaissance (Rinashimento) - una dintre perioadele cele mai interesante în dezvoltarea culturii europene de la mijlocul primului deceniu al XIV din secolul al XVII-lea. Aceasta este o eră de schimbare majoră în istoria popoarelor Europei. Acesta este caracterizat prin:- formarea unor noi clase sociale: burghezia și salariaților;

- crearea unor state naționale mari și formarea națiunilor.

- epoca marilor descoperiri geografice, atunci când împingând limitele lumii. A schimbat aspectul spiritual al persoanei, persoana care a dobândit trăsăturile care îl ajută să se stabilească în noua lume. Invenția tiparului a ajutat o revoluție spirituală. Este dezvoltarea științei și tehnologiei.

Această eră este împărțit în patru perioade:

1. Protorenessans (a doua jumătate a secolului al XIII-XIV.) - este caracterul tranzitoriu al culturii Evului Mediu la Renaștere, atunci când acesta din urmă ajunge la maturitate în prima.

2. Renașterea timpurie (Renașterii timpurii) - secolul XV. - reprezintă cultura Renașterii în forma sa cea mai pură, cu toate caracteristicile sale caracteristice.

3. Renastere - 70 de ani. XV. - 1530 - cea mai mare înflorire a culturii renascentiste.

4. Renașterea târzie (1530-1590 gg.) - un declin în dezvoltarea culturii italiene, este în primul rând din cauza pierderii independenței, războaiele care au trecut peste teritoriul său și cu întărirea puterii bisericii (sfârșitul XV-XVII, în -. Nord Renaissance - cultura europeană Nord țară din Italia).

O trăsătură a culturii burgheze timpurie a fost un apel la patrimoniul antic (nu o întoarcere la trecut, și anume tratamentul) Caracteristica principală a ideologiei umanismul Renașterii devine (din latină de homo -. Oamenii) - o mișcare ideologică, care afirmă valoarea persoanei și a vieții umane). Umanismului renascentist a apărut în Outlook, devenind existența lumii nu mai este punctul central al lui Dumnezeu și om. O manifestare a umanismului a fost afirmarea primatului rațiunii asupra credinței. O persoană poate explora în mod independent misterele vieții, de învățare elementele de bază ale existenței naturii. În Renaștere, acesta a fost respins de principiile speculative ale cunoașterii, cu experiență reînnoite, cunoștințele științei.

A fost creat cu totul nou, antiskholasticheskie imagine a lumii: imaginea heliocentric Nikolaya Kopernika și o imagine a unui univers infinit Dzhordano Bruno. Cel mai important dintre acestea fiind faptul că religia este separată de știință, politică și moralitate. Epoca de formare a științelor experimentale, recunoscând rolul lor ca oferind o adevărată cunoaștere a naturii. În Renaștere, acesta a fost produs un nou, datorită lume la creativitatea întregii galaxii de gânditori restante - este Nikolay Kuzansky, Galileo Galilei, Tommaso Campanella, Thomas More, Niccolo Machiavelli și altele.

Două tendințe în cultura renascentistă a definit-contradictorie - este:

- combinație cu valorile culturale ale tradiției creștine (catolice).

Pe de o parte, Renașterea poate fi descrisă în condiții de siguranță ca epoca de bucurie auto-afirmare, dar pe de altă parte - ca epoca de înțelegere a întregii tragedia existenței umane. filozof roman Berdyaiev credea că perioada de timp coliziunea a principiilor antice și creștine, care a provocat un om profund divizat.

Aceasta se manifestă cel mai clar trăsături ale Renașterii în Italia. Descriind cultura Renașterii italiene, nu trebuie să uităm că educația umanistă a fost disponibil pentru un strat de mici dimensiuni din înalta societate, a dobândit caracter aristocratică. Renașterea italiană a avut un impact asupra secțiunilor mai largi ale oamenilor, care au spus mult mai târziu.

Cel mai manifestat pe deplin în caracteristici ale Renașterii din Florența, un pic mai târziu - la Roma. Nu la fel de intens ca Florența, am supraviețuit această eră din Milano, Napoli și Veneția.

Teoria estetică a artei Renașterii a fost dictată de caracteristicile acestei perioade:

- orientare cognitivă a artei.

- raționalitate artă renascentistă.

- caracterul public al artei Renașterii și întreaga viață artistică.

- există o eliberare a minții umane ca abilitatea de a percepe adevărurile mai înalte ale vieții din cadrul dogmatismului și tot felul de restricții.

Dante Alighieri (1265-1321), Francesco Petrarca (1304-1374) și Dzhovanni Bokachcho (1313-1375) - poeți celebri renascentiste au fost creatorii limbii italiene. Scrierile lor în timpul vieții sale a devenit cunoscut nu numai în Italia, dar, de asemenea, mult dincolo de granițele sale, a intrat în tezaurul literaturii mondiale. Lumea sonete celebre ale Petrarca primit la viață și de moarte Madonna Laura.Renașterea se caracterizează prin cultul frumuseții, mai presus de orice frumusețe umană. pictura italiană, care este acum devine o formă de artă de conducere, descrie oameni frumosi, perfecte. Primul a fost Giotto (1266-1337), o pictura fresca italiană eliberat de influența bizantinilor. manieră realistă imaginea inerentă Giotto, la începutul secolului al XV-lea. El a continuat și a dezvoltat Mazachcho (1401-1428). Folosind legile în perspectivă, a reușit să facă imagine tridimensională a cifrelor.

În locul Renașterea timpurie a venit Renasterii - perioada de glorie a culturii umaniste din Italia. A fost apoi în cea mai mare măsură și de rezistență idei au fost exprimate cu privire la onoarea și demnitatea omului, a destinului său ridicat de pe Pământ. Titan Renastere a fost Leonardo da Vinci (1456-1519), unul dintre cei mai remarcabile din istoria omenirii. Dotat cu diverse abilități și talente, în timp ce Leonardo a fost un pictor, teoretician al artei, sculptor, arhitect, matematician, fizician, astronom, un fiziolog, anatomist, eu nu sunt o listă completă a principalelor direcții ale activității sale; aproape toate domeniile științei, el a îmbogățit ghicirile genial. Cele mai importante dintre lucrările sale de artă - „Cina cea de taină“ - o frescă în Mănăstirea din Milano Santa Maria delle Grazie. care descrie momentul seara, după cuvintele lui Hristos: „Unul dintre voi mă va trăda“, precum și portretul de renume mondial a unui tânăr florentiyki Mona Lisa, care are un alt nume - „La Gioconda.

Titan Renastere si a fost un mare pictor Rafael Santi (1483-1520), creatorul „Madonna Sixtină“, cele mai mari opere din lume de artă: un tânăr Madonna, ușor călcând cu picioarele goale pe nori, aduce oameni de fiul său mic, Pruncul Hristos, în așteptarea morții sale, doliu cunoască și să înțeleagă necesitatea de a aduce acest sacrificiu pentru ispășirea păcatelor omenirii.

Ultima mare reprezentant al culturii renascentist a fost Mikelandzhelo Buonarotti (1475-1564) - sculptor, pictor, arhitect și poet, creatorul celebrului David statuie, sculptată „Dimineața“ figuri, „Seara“, „Ziua“, „Noaptea“, realizată pentru morminte în Medici Capele. Michelangelo a pictat tavanul și pereții Capelei Sixtine din Palatul Vaticanului; una dintre cele mai impresionante fresce este scena Judecata de Apoi. În lucrările lui Michelangelo mai clar decât predecesorii săi - Leonardo da Vinci și Rafael, sunet note tragice cauzate de limita cunoașterii, care a pus o persoană de înțelegere limitată a posibilităților umane, este imposibil „de a transcende natura.“

Următoarea etapă în cultura Renasterii - Renasterea tarzie. care este considerat a fi continuată cu '40. secolul al XVI-lea. la sfârșitul XVI - primii ani ai secolului al XVII-lea.

Mulți pictori, poeti, sculptori, arhitecți au abandonat ideile umanismului, căutând să învețe numai „modul“ de marile figuri ale Renașterii. mișcarea Umanist a fost un fenomen pan-european: în secolul al XV-lea. Umanismul merge dincolo de Italia și sa răspândit rapid în toate țările din Europa de Vest. Fiecare țară a avut propriile sale caracteristici în dezvoltarea culturii renascentiste, realizările lor naționale, liderii lor.

În Germania, ideea de umanitate devine conștient de la mijlocul secolului al XV-lea. exercitând o puternică influență asupra comunității universitare și intelectualitatea progresivă

În Franța, Mișcarea Umanistă a început să se răspândească abia la începutul secolului al XVI-lea. Un reprezentant remarcabil al umanismului francez a fost Fransua mai moderat (1494-1553), care a scris un roman satiric „Gargantua și Pantagruel“. In anii '40 ai secolului al XVI-lea. există o mișcare literară, a rămas în istorie sub numele de „Pleiade“ în Franța. Condus această direcție este celebrul poet Per De Ronsard (1524-1585) și Joachim du Bellay (1522-1566). Alți poeți cunoscuți Renașterii franceze au fost Agrippa d'Obine (1552-1630) și Luiza Labe (1525-1565).

Cel mai mare reprezentant al culturii franceze în XVI. a fost Michel de Montaigne (1533-1592). Produsul său principal - „experimente“ este o meditație pe teme filosofice, istorice, etice. Montaigne a argumentat importanța cunoașterii empirice, natura glorificat ca tutor uman. „Experimentele“ Montaigne au fost îndreptate împotriva scolastică și dogmatism, a susținut ideea raționalismului, acest lucru a avut un impact semnificativ asupra dezvoltării ulterioare a gîndirii occidentale.

epoca Renasterii sa încheiat. Europa de Vest a intrat într-o nouă perioadă a istoriei sale. Cu toate acestea, idei și viziune asupra lumii, caracteristic acesteia, nu și-au pierdut relevanța și atractivitatea și în secolul al XVII-lea. În conformitate cu idealurile sale inerente a creat operele minunate ale celor doua mari reprezentant al unită școala de artă din Olanda - Peter Paul Rubens (1577-1640), care reprezintă arta flamandă, și Rembrandt Van Reyn (1606-1669), pictorul șef al școlii olandeze.

Înțeles culturii renascentiste este după cum urmează:

- Termenul „Renaissance“ este dorința societății de a înțelege și regândească trecutul lor, de a revigora fosta glorie.

- renaștere a deschis o lume a individualității umane și a arătat calea creșterii personale. Până la acel moment, individul a fost văzută ca un specimen biologic. A fost doar în timpul Renașterii omul apare în unicitatea sa și abilitățile pentru activitatea de creație, care este una dintre principalele caracteristici ale Renașterii - umanism.

- Umanismului renascentist creează dorința de a se revolta. În acest scop, perioada de cultură se caracterizează printr-o ruptură cu lumea veche și aprobarea de noi forme. Dorința de rebeliune nu este deversată în pauza cu religia și biserica, dar creează o cultură seculară.

În cazul în care cultura principală a Renașterii poate fi considerată ca bază de umanism, toate celelalte laturi ale sale sunt construite în jurul ei. Cu asociat nou umanism idei politice, cum ar fi problema statalității, economiei. În cultura politică de mare importanță este atașat la persoana conducătorului, subiectul a dedicat lucrarea sa „The Prince“ Nikkolo Makiavelli. Nu este un accident aproape toți conducătorii secolului al XVI-lea. Avem un caracter puternic, cu un puternic trasaturi de personalitate. Acest lucru a condus la o polarizare de moralitate și imoralitate. Obiectivele politice ale Voievodului pierdut restricțiile religioase, și așa mai departe, cu durata de vârstă inerente, luminozitatea și claritatea au apărut cele mai rele trăsături ale celor de la putere. Calculul politic și trădarea legate de trădare și a ocupat în mod deschis locul principal. Intruchiparea nerușinarea politice și morale nu sunt doar Tsezar Bordzhia, dar Henry VIII, Francisc I, Ekaterina Medichi, și altele. Cu toate acestea, umanismului renascentist forțat implementat în intelectual, domeniul spiritual, și mai ales în artă.