Radioterapia in oncologie pentru tratamentul cancerului și a consecințelor sale

Una dintre direcțiile utilizate pe scară largă și eficiente în oncologie pentru tratamentul cancerului - radioterapie. Celulele tumorale sunt caracterizate printr-o sensibilitate ridicată, efectele tind să fie minime, deoarece celulele sanatoase nu sunt afectate. Linia de jos este expusă la un anumit radiații ionizante produse de echipament modern, bazat pe sursa de radiații.Radioterapia in oncologie pentru tratamentul cancerului și a consecințelor sale

Ce este

Prin iradiere in oncologie de multe ori au apelat dupa operatie pentru a elimina focalizarea tumorii. Acest tratament este expunerea la radionuclizi care celulele mutante păstrează o sensibilitate ridicată. Acest lucru poate fi afectat și elemente de țesuturi sănătoase, dar în cantități mai mici.

Pentru a reduce efectele la un nivel minim, iradierea se desfășoară în mai multe sesiuni - la timp organismului de a se adapta la dozele primite de radiații și de a recupera.

In celulele infectate sursă radioactivă atipii generează un număr și mai mare de mutații. Rezultatul este distrugerea lor. Aceasta contribuie la succesul tratamentului și o tehnică specială, prin care razele acționează pe centrul tumorii din diferite direcții, cu o concentrație maximă de doză.

La momentul de iradiere a pacientului nu resimte nici o durere intensă. Procedura este efectuată într-o cameră special echipată. Personalul medical să însoțească pacienții cu cancer la toate etapele de tratament. Cu blocuri de protecție prevenite daune părțile sănătoase ale corpului.

Radioterapia in oncologie pentru tratamentul cancerului și a consecințelor sale

Lungime numai 1-5 minute este necesară pentru supravegherea strictă specialitate. De regulă, durata cursurilor distanță de iradiere de cel puțin o lună. Cu toate acestea, există și alte metode - creșterea rapidă a dozei de radiații, timpul este redus de mai multe ori.

metode de bază

celule atipice Semineu este eliminat, atunci când se acumulează doza maximă de radiații ionizante. Pentru a atinge acest rezultat, până în prezent, diferite metode în care grinzile sunt îndreptate spre un locus de cancer din unghiuri diferite:

 • Iradierea se realizează cu o anumită distanță de la suprafața pielii pacientului - metoda de la distanță;
 • în cazul în care echipamentul este plasat direct pe corpul pacientului cu cancer - metoda de contact;
 • în cazul în care dispozitivul este găsit un specialist în organism afectat procesul tumoral - metoda intracavitară;
 • atunci când introduce o sursă de radiații radioactive la neoplasmele foarte tesatura - metoda interstițială;
 • pătrunderea directă a radionuclizilor în centru - expunerea internă.

De obicei, radioterapia tumorilor maligne - doar un aspect al unei terapii complexe, impreuna cu chimioterapie și excizia operativă a vetrei. Expunerea la radiații este utilizat:

 1. pentru a reduce dimensiunea tumorii - înainte de intervenția chirurgicală;
 2. pentru a distruge celulele rămase mutante - după excizia chirurgicală primară;
 3. Terapia combinată - atât înainte de operație și după;
 4. De asemenea, potrivit pentru boala recidivanta;
 5. în cazul metastazelor tumorale la structurile osoase si limfatici.

contraindicații principale

Ca orice directie medicala, radioterapie pentru cancer are propria listă de contraindicații. Printre constrângerile majore la astfel de terapii sunt enumerate:

 • exprimat intoxicație;
 • starea generală severă a pacienților cu cancer;
 • procesele febrile în organism;
 • cașexie;
 • etapă a prăbușirii focarului tumorii - au fost deja observate hemoptizie, sângerări diverse;
 • centre de cancer daune extinse, o mulțime de metastaze;
 • germinării neoplasmelor maligne in vasele de sange majore si organe tubulare;
 • natura tumorii pleurezie;
 • format iradierii;
 • legate de patologie somatică decompensate, de exemplu, infarct miocardic sau insuficiență inhalare, sistemul cardiovascular, diabet;
 • perturbări în formatoare de sânge a organelor - anemie severă, leucopenie.

O evaluare aprofundată a tuturor informațiilor obținute de către un specialist în etapa de pregătire pentru tratamentul de teste de diagnostic care ajuta la identificarea acestor contraindicații. În acest caz, medicul oncolog selectat alte tehnici medicale.

Radioterapia: plusuri si minusuri

Ce este terapia cu radiatii in oncologie, avantajele sale și posibilele dezavantaje - toate aceste întrebări de către specialistul curant cu consultarea prealabilă sunt discutate în detaliu.

Radioterapia in oncologie pentru tratamentul cancerului și a consecințelor sale


Din fără îndoială, un moment pozitiv, puteți specifica:

 • celule atipice încetează să împartă în mod aleatoriu, leziunile tumorale scade în mod semnificativ;
 • structurilor vasculare care alimenteaza malignitatea supradezvoltat;
 • Terapia radioactivă în tratamentul cancerului eficient impotriva multor forme de patologie a cancerului.

Cu toate acestea, există unele dezavantaje:

 • gipervopriimchivost elementelor radionuclizi sistemului hematopoietic și epiteliu buclele intestinale;
 • sensibilitate redusă la raze de focare tumorale în regiunea renală, creier, stomac, structuri osoase;
 • au un anumit procent din pacientii cu cancer sunt formate prin complicații severe.

De aceea este atât de important, chiar și în faza de pregătire pentru a testa toate procedurile de diagnosticare - pentru a avea o imagine completă a pacientului starea inițială de sănătate, posibila percepție a viitorului radioterapiei.

Reacții adverse posibile

In tratamentul leziunilor canceroase la moment este imposibil să se evite complet apariția efectelor adverse ale pacienților cu cancer in curs de desfasurare radioterapie. Specialist evaluează în primul rând beneficiile potențiale ale acestei metode de tratament și posibilele consecințe negative pentru organism.

Radioterapia in oncologie pentru tratamentul cancerului și a consecințelor sale

Acesta din urmă a acceptat să:

 1. pentru procedura de la distanță - mâncărime intensă, peeling al dermei, precum și congestionarea și bule mici;
 2. expunerea la radiații la zona capului și gâtului - alopecie, alopecie difuză sau, auz parametrii de depreciere;
 3. posibil durere în gât intensă, și durere atunci când mănâncă, și răgușeală;
 4. prin iradierea zonei pieptului - apariția activităților de tuse neproductive, o creștere a dispneei, impulsurilor dureroase la grupele musculare;
 5. atunci când este expus la nivelul glandei mamare - pielii leziuni inflamatorii, disconfort moderat în țesuturile podkashlivanie;
 6. Terapia radioactivă în structura tractului gastro-intestinal conduce la o reducere semnificativă a greutății, pierderea poftei de mâncare, tulburări dispeptice diverse - eructații greață, vărsături, gastralgia.

Pentru a minimiza efectele negative ale recomandărilor de mai sus ajuta oncologi eliberate pacienților în curs de pregătire pentru radioterapie. Oncologie - aceasta nu este o patologie, care poate face față pe cont propriu. Auto-tratament este absolut interzisă.

Este o tehnica in care expunerea la radiații se realizează pe o adâncime de tumori maligne pat direct după intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea lor. De exemplu, pacienții cu leziuni ale tumorilor esofagiene, de san, colorectal regiune.

Dintre principalele avantaje experții - fluxurile ionizate sunt dirijate direct către centrul de cancer, in timp ce tesutul sanatos nu este expus la procese negative.

Conformal radioterapie - o metodă inovatoare de combatere a tumorilor la golf. Bazat pe principiul selectivității - cu ajutorul tridimensional de sistem și de planificare a tratamentului de calculator de coordonate.

Tesaturi cu atipii sunt cele mai nocive pentru doza de radiații, și zonele înconjurătoare nu este, practic, afectată. Excelent in sine dovedit in detectarea tumorilor de prostata.

Radioterapia in oncologie pentru tratamentul cancerului și a consecințelor sale

Dintre sunt specificate avantajele tehnicilor - un traumatism mic, absolut nedureroase, precum și posibilitatea de a deține în condiții de ambulatoriu și lipsa nevoii de reabilitare. Limitele de vârstă, precum și complicațiile caracteristice de radiații sunt, de asemenea, absente.

radioterapia paliativă

În onkoprotsessa severă, în etapa de conștientizare a faptului că măsurile medicale în curs de desfășurare au dovedit ineficiente pentru a atenua simptomele negative și de a îmbunătăți pacientului calitatea vieții, recurg la îngrijiri paliative.

Scopul său - pentru a ajuta oamenii să se ocupe de durere simptom complex, cu eșecul progresivă a organelor interne, precum și pentru a facilita experiențele psihologice.

Radioterapia paliativă este direcționată numai la leziunile metastatice. Acesta încetinește ritmul de creștere. metoda populara si localizarea focarului tumorii în zone dificile, inoperabile ale corpului.

Cu ajutorul ei, pacientul este capabil de a minimiza manifestările de insuficiență respiratorie atunci când leziunile canceroase ale structurilor pulmonare, întârzie obstrucție intestinală.

Reabilitare după radioterapie

Valoarea maximă pentru a minimiza impactul de expunere la radiatii, precum si a ajuta organismul să se ocupe rapid cu efectele sale negative, ajută să respecte următoarele recomandări oncologi:

 • după fiecare procedură se relaxeze cel puțin 3.5-5 ore;
 • dieta corectă - produse alimentare ar trebui să fie fortificate, ușor de digerat, fracționare, cele mai multe feluri de mâncare de legume și fructe;
 • să păstreze regimul de băut - pentru eliminarea totală a toxinelor de volum fluid pe zi, cel puțin 2-2,5 litri;
 • lenjerie de corp pentru a cumpăra numai din țesături naturale, permeabil la vapori și higroscopice - optim din bumbac natural, lenjerie de pat;
 • Procedurile de igienă au loc în fiecare zi, cu fluidul încălzit și săpun delicat, fără tampoane de curățat și bureți;
 • pe toată perioada de tratament pentru a renunța la parfumuri, precum și zona de influență directă cât mai mult posibil pentru a fi protejat de lumina soarelui;
 • efectua zilnic exerciții de respirație - pentru saturarea țesuturi și organe de molecule de oxigen;
 • dobândi o pasta de dinti gel, utilizarea sparing periuță de dinți și a limita utilizarea protezelor dentare;
 • petrec mai mult timp în aer - o plimbare prin parc de pădure nu mai puțin de 2. 5-4 ore în fiecare dimineață și seară;
 • abandoneze obiceiurile negative existente pe care - consumul de tutun, produse alcoolice.

Cel mai bun set de acțiuni de remediere vor fi recomandate de specialitate pentru fiecare pacient în parte.

Vă recomandăm alt articol

 • Consecințele, tipuri și indicații în timpul chirurgia cancerului de col uterin m.
 • medicamente eficiente si pentru tratamentul cancerului pulmonar.
 • Terapia hormonala pentru cancerul de prostata
 • Eficacitatea tratamentului de chimioterapie cancer pulmonar. Prep.
 • Tipuri de prevenire a cancerului de cancer de san la femei
 • Toate metodele și rețete pentru tratarea cancerului de remedii populare
 • Metode și căi de administrare de bicarbonat de sodiu pentru tratamentul cancerului
 • Mai ales tratamentul cancerului gastric remedii populare
 • Eliminarea carcinomul cu celule bazale și efectele intervenției chirurgicale cu laser
 • Metastazele din pancreas și din apropiere. Prognozele de opțiuni de supraviețuire și de tratament
 • Metastazele de cancer si principala lor amenințare. Cauze, diagnostic și tratament de oportunitate
 • Diagnostic, tratament si factori de risc de metastaze în cancerul de col uterin