proiecția ortogonală - studopediya

Proprietățile teoretice ale desenului în format grafic de inginerie, pe baza regulilor de construcție a imaginilor bazate pe metoda de proiecție. Imagine spațiu obiect tridimensional pe planul de proiecție obținută prin metoda.Proiectarea - un proces în care a pregătit imagini care reprezintă proiecția pe un plan.

Aparate de proiecție include imagistica subiect - punctele A, B, și i razele proeminente plane de proiecție p“. care creează o imagine a obiectelor. Procedeul constă în realizarea grinzilor de proiecție proeminente la puncte prestabilite înainte de întâlnirea cu planul de proiecție. Punctul de intersecție cu planul de proiectare proiecțiile fascicul și determină proiecția acestui punct. Astfel, proiecția punctul A este punctul A“. m. f. [i

A; i ^ n '= A']. Proiecția unui punct este punctul B“. deși punctul de proiecție B situată în planul p“. Acesta coincide cu punctul. Pentru a obține o proiecție de orice formă. este necesar să se construiască proiecția punctelor de caracteristici și conectați liniile lor în desen.

Baza pentru obiectul pe baza proiecțiilor plane metodei stabilite. Proiecția - este construirea unui obiect pe un plan prin proiectarea razelor. care provin din punct. Avionul pe care razele cad - proiectând avionul.

I. proiecție centrală: proiectarea de ieșire grinzi de la un punct (centru). Dimensiunile obiectului pe planul de coordonate sunt distorsionate (Fig.1).

II. proiecție paralelă: razele proeminente sunt paralele și formează un unghi plan de 90 de grade (dreptunghiulară sau proiecție ortogonală Fig.2) și un unghi diferit de 90 de grade (proiecție oblică Fig.3).

proiecția ortogonală - studopediya

proiecția ortogonală - studopediya

proiecția ortogonală - studopediya

Aparate de proiecție include:

Pi - planul de proiecție,

S - Centru de proiecție,

A - obiect de proiecție (punct)

SA - este proiectat în mod direct,

Ai - proiecția de la punctul A.

proiecție ortogonală - un caz special de proiecție paralelă. În proiecție ortogonală raze proeminente sunt perpendiculare pe planul de proiecție.

Aparatul proiecției constă într-un singur plan de proiecție.

Pentru a obține proiecția ortogonală a punctului A prin este necesar să dețină fasciculul proeminente perpendicular pe P1. punctul A1 se numește proiecție ortogonală sau dreptunghiulare de la punctul A.

proiecția ortogonală - studopediya


Pentru a obține proiecția ortogonală a segmentului A1 B1 AB. pe planul P1. Acesta trebuie să fie prin punctele A și B să dețină proeminente drepte, perpendicular pe P1. La trecerea liniilor proeminente sunt obținute cu un plan P1 proiecții ortogonale A1 și B1 punctele A și B. Prin combinarea proiecții ortogonale A1 și B1 obține ortogonale proiecție A1 segment B1 AB.

Toate proprietățile de proiecție proiecție fezabilă și ortogonale paralel. Cu toate acestea, proiecții ortogonale au unele mai multe proprietăți.

Proprietatea proiecția ortogonală:

Pentru teorema de proiecție ortogonală este despre proiectarea unghi drept:

Teorema: În cazul în care cel puțin o latură a unghiului drept este paralelă cu planul de proiecție, iar al doilea nu este perpendiculară, unghiul la acest plan este proiectat în mărime completă.

Dan unghi drept ABC. care pe linia starea BC si BC perependikulyarnaAV || P1 plan de proiecție. Prin construirea unei linii directe a soarelui este proiectat pentru a BB1. Prin urmare, soarele direct la planul b (AVhVV1). deoarece a spus ea la cele două linii care se intersectează. situată în planul. Prin condiția C1 B1 directă || Sun. astfel încât, de asemenea, la planul b. r. f. linia A1 și B1 a acestui plan. De aceea, unghiul dintre liniile drepte A1 și B1 C1 B1 este egal cu 90 °, după cum este necesar.

proiecția ortogonală - studopediya

proiecție ortogonală construcții geometrice oferă ușurința în determinarea proiecțiile ortogonale ale punctelor, precum și capacitatea de a stoca pe proiecțiile formei și dimensiunilor figurii proiectate. Aceste avantaje au furnizat o proiecție ortogonală utilizată pe scară largă în desenul tehnic.

Metodele de proiecție de mai sus se poate rezolva problema directă a geometriei descriptive, și anume, conform cu originalul construi un desen plat. Proiecțiile astfel obținute pe un singur plan oferă o imagine incompletă a obiectului, forma și poziția în spațiu, adică nici un astfel de desen are proprietatea de reversibilitate.

Pentru a obține un desen reversibil, adică, desen, oferind o imagine completă a forma, mărimea și poziția originalului în spațiu, desen complement odnokartinny. În funcție de adăugările, există diverse tipuri de desene.

In industrie, un foarte utilizat pe scară largă așa-numitele piese plate Vai (industrii farfurii, unghiuri, garnituri, modele zăbrele îmbrăcăminte și încălțăminte, și așa mai departe. D.), având pro-stuyu sau configurație complexă, cu grosime neglijabilă părți în sine (Figura 1). Pentru a le afișa pe o suficient de precis construi o singură proiecție de desen.

proiecția ortogonală - studopediya

Fig. 1. piese plate: a - "farfurii"; b - "Corner" in - "Garnituri"; g - „grătarele“

Atunci când proeminențele proeminente rectangulare un plan al elementului trebuie plasat astfel încât imaginea rezultată a dat cele mai multe informații cu privire la forma sa (fig. 2).

proiecția ortogonală - studopediya

Fig. 2. Amplasarea detaliilor privind planul de proiecție: a - locația corectă;
b - locație greșită; în - pro-proces și rezultatul proiecției

Alegem verticală (frontală) planul de proiecție (K) pentru a produce o imagine. Înainte de a ei aranja mental piesa „Corner“ (fig. 2c), astfel încât a devenit un aspect formativ paralel cu planul de proiecție. Ca rezultat, dreptunghiular (ortogonale) primesc imaginea elemente de proiecție în care subiectul se confruntă în paralel cu planul de proiecție, sunt afișate în mărime completă. Fețele laterale perpendicular pe planul de proiecție, proiect în segmente de linie. Muchiile paralel cu planul frontal al proiecției, care prezintă o mărime naturală, iar marginile, perpendicular pe acesta, până la un punct.

găuri cilindrice „colțuri“, se va proiecta în formă de cercuri. Imaginea rezultată este numită o proiecție frontală. Această proiecție oferă informații de bază despre forma elementelor, reproduce conturul său, dă o indicație de înălțime și lungime, fără a transmite o grosime sau latime.