Producția și consumul - studopediya

Scopul final al producției este consumul. Există trei tipuri principale de consum:

1. Producția - utilizarea mijloacelor de producție (de exemplu, mașini, scule, materii prime, energie, etc.), în procesul de fabricație.2. Personal - beneficiile de cheltuieli în timp ce îndeplinesc nevoile indivizilor. De exemplu, produsele alimentare, utilizarea îmbrăcăminte, locuință și m. P.

3. Public (distribuit) - utilizarea de beneficii pentru a satisface nevoile de mulți oameni. De exemplu, utilizarea de drumuri, poduri, iluminat stradal etc.

Producția și consumul sunt opuse dialectice. Consumul distruge produsele de muncă și necesită o reînnoire constantă a producției. La rândul său, consumul oferă viața oamenilor, în acest sens, este rezultatul a oamenilor înșiși. Cheltuielile de avere, ea „produce“ oameni. Consumul de recuperat și de a dezvolta capacitatea oamenilor de a lucra, energia lor de viață, care este cheltuit, sunt consumate în producție.

Fără a consuma oamenii nu ar fi în măsură să continue și să dezvolte producția, precum și fără a producției - de a consuma.

În același timp, continuă lucrările în procesul de consum de mărfuri. Acolo el servește în primul rând ca un serviciu - care este, eficiență oferite de persoanele unele cu altele (de tratament, formare etc.).

Pe de o parte, sectorul de servicii este consumul de produse de producție, de exemplu, a realizat scopul final de fabricație a acestora. Pe de altă parte, în acest domeniu sunt instruiți condiții de producție: menținerea și dezvoltarea abilităților de a lucra în persoanele implicate în producție; educație și formare la muncă a persoanelor sub vârsta de lucru; dezvoltarea cunoștințelor utilizate în producție. Datorită ei, în producția de a introduce noi tipuri de echipamente și tehnologii, noi tipuri de resurse.

Lucrări în sectorul serviciilor create cu ajutorul instrumentelor de producție materiale și obiecte de muncă, astfel încât performanțele sale este determinată de nivelul de dezvoltare a producției materiale. îmbunătățirea productivității în producția de material este baza realocarea forței de muncă de la producție la sectorul de servicii, ocuparea forței de muncă în acest domeniu. Odată cu dezvoltarea producției materiale, ponderea muncii sociale totale, care este angajat în sectorul serviciilor.La rândul său, ocuparea forței de muncă în domeniul serviciilor este o condiție prealabilă pentru producția de materiale, promovează creșterea productivității muncii. Creșterea ponderii forței de muncă, care operează în sectorul serviciilor, a accelera dezvoltarea producției materiale.

Activitățile desfășurate în domeniul consumului se manifestă ca forță de muncă în gospodărie (gătit, curățenie, spălătorie, etc). Acesta este - un fel de serviciu de oameni înșiși.

În cele din urmă, și consumul poate cheltui vitalitatea de oameni (sport, turism, etc.) în sine, și producția - să se dezvolte și să acumuleze ei, la fel ca în procesul de producție sunt îmbunătățite cunoștințele și abilitățile de oameni, pentru a dezvolta abilitățile lor.

Producția și consumul în unitatea lor constituie o reproducere a vieții umane, rezultatul principal al care este menținerea și dezvoltarea activității umane.

Viața oamenilor este un material. deși se reflectă perfect în mintea lor. În sens fizic, o măsură de reproducere a vieții oamenilor este potențialul lor de energie vitală.

Energia vitală a oamenilor - este capacitatea lor de activitate scop.

Cantitatea de energie consumată în viață este determinată de dualitatea prelungită și intensitatea activității intenționată, la care omul este capabil. Dacă este specificat intensitatea activității, cantitatea de energie de viață este proporțională cu timpul în care o persoană poate face fără o deteriorare a sănătății:

unde: k - intensitatea, și t - durata de activitate.

Prin variația intensității activității la momente diferite, cantitatea de energie de viață exprimată prin formula:

unde: i - numărul perioadei, ki și ti - respectiv intensitatea și durata activității în perioada i.

Capacitatea de a petrece o anumită cantitate de energie de viață, fără a compromite sănătatea caracterizează potențialul de vitalitate umane.

În structura sa, energia vitala servește în primul rând ca abilitatea de a lucra și a petrecut în procesul de muncă. Dar energia vieții se manifestă în procesul de consum, de exemplu - în timp ce consumul personal sau de parinti, atunci când se angajează în auto-educație și creativitate în timpul lor liber. Această parte acționează ca o energie de viață liberă (de la locul de muncă).

Cu cât raportul dintre energia vieții libere să-și petreacă asupra procesului de muncă, cu atât mai mare oportunitate pentru consumul uman de diverse bunuri și dezvoltarea propriilor capacități, astfel încât, în consecință, mai rapid dezvoltarea activității lor.

Relația dintre producție și consum este mediat prin distribuirea și schimbul.

Distribuția include alocarea de resurse și producția produselor sale. În procesul de schimb de presă: partajarea resurselor, schimbul de produse și activități de schimb.