Principalele caracteristici ale educației ca fenomen pedagogic - studopediya

Deci, principalele caracteristici ale educației ca fenomen pedagogic sunt după cum urmează:

Într-un sens mai restrâns al cuvântului se presupune să se concentreze, pentru a defini fiecare act de influență pedagogică. Gândire profesor, care lucrează la nivelul de înțelegere științifică și metodologică a procesului de învățământ, în mod constant, de zi cu zi și oră în mod deliberat (ca și cu experiența activității creatoare - intuitivă) ridică și rezolvă anumite probleme care se află, în conformitate cu obiectivele stabilite de educație.2. Natura trinitară a educației

Educație - un concept multidimensional. Nu poate fi înțeleasă într-un singur sens. Creșterea este o trinitate - „trei piloni“ (înseamnă un rezultat de proces), într-o singură.

Educația, acționând ca un factor de stimulare pentru dezvoltarea personalității copilului, este mijlocul. Deci, persoanei de a se dezvolta pe deplin, în mod normal, profesorul trebuie să aibă un arsenal de instrumente.

Flowing continuu în timp, educația are loc într-un context de schimbare constantă a personalității elevului și profesorului, schimbările în procesul de educație. Și apoi ne uităm la proces. Dar este rezultatul. pentru că în mod constant în procesul de impact asupra fondurilor de educație specifice ale elevilor care merg acumularea cantitativă și calitativă a dezvoltării umane semnificative de calități: natura dialectică a procesului de învățământ.

3. Educația - este un proces de interacțiune activă între profesor și elevi

Și pe măsură ce cresc și să dezvolte elevul poziției sale ca un obiect de influență pedagogică din partea adulților (părinți și profesori) este redus. și poziția subiectului crește de educație. ceea ce face procesul de învățământ în procesul de auto-cunoaștere și pe această bază - de auto-educație, dezvoltare de sine.

Modificări și poziția unui educator: el devenind din ce în ce mentor inerente funcției, consilier, supervizor, prieten senior - un om cu un volum mare și calitatea de cunoștințe despre lume și o experiență de viață mare - care permite studentului, elev mai eficient și pentru a îndeplini în mod eficient provocările de auto-cunoaștere și de sine.

Acesta este motivul pentru care procesul de educație în școală modernă poate și ar trebui să fie determinată ca procesul de încurajare a auto-dezvoltare a școlarul, condiția principală, care este constantă, extinderea în mod constant de auto-dezvoltare a profesorului: „În fiecare om există două educație, una care el este dat mai mult, mai important el însuși „(E. Gibson) dă.Suntem aproape și clară om P. F. Kaptereva începe cu auto-dezvoltare, mai degrabă decât cu studii. Educația este atașat la auto-dezvoltare și poate acționa numai după chipul și asemănarea lui. În acest caz, școala nu este nimic altceva, ca un factor în pregătirea copiilor pentru auto-dezvoltare, auto-educație, auto-educație. Influențele externe dau o persoană un motiv și materiale pentru activitatea, dar activitatea in sine - doar propria sa. Și tot ceea ce este în suflet, este rezultatul performanțelor sale.

Din acest punct de vedere productiv a primit această recunoaștere și apariția pe scară largă în practica ideea educației de suport pedagogic.

4. Educația este cunoscută a fi înțeleasă în sens larg și îngust

Într-un sens restrâns - o activitate educativă specială a subiecților educației, care vizează atingerea obiectivelor educaționale specifice și sarcini specifice de educație (în activitățile profesorilor de clasă, educator, mentor, șeful asociațiilor de copii, părinții.). Prin urmare, una dintre principalele sarcini ale profesorului, personalul instituțiilor de învățământ este de a crea condiții optime pentru educație sau creșterea mediului.

În practica de zi cu zi, învățământ de zi cu zi de multe ori a însemnat înarmează doar studenților cunoștințe din diferite domenii ale culturii. În același timp, caracteristica esențială a educației este de a forma o relație cu obiecte, fenomene, fapte, evenimente ale lumii.

Cea de a doua parte a unui conținut în două direcții de educație - dezvoltare individuală elev, bazată pe interacțiunea cu profesorul. Aceasta este una dintre principalele direcții strategice ale educației într-o școală modernă.

6. Educație - un proces creativ. Acest lucru se datorează mai multe motive. În primul rând, cultura de învățare este creativ. În al doilea rând, specificul elev personalității fiecărui fenomene pedagogice sunt departe de standard, și necesită o abordare creativă. În al treilea rând, personalitatea profesorului are un mare potențial creativ, pentru că numai atunci este posibil sentimentul profesor „starea de fericire“, ceea ce face ca procesul educațional productiv, mai ușor de a atinge obiectivele înalte și pentru a asigura viața profesorului.

7. O caracteristică importantă a educației este că se realizează, de obicei, de către oameni special pregătiți: profesori și educatori, șefi de cercuri și secțiuni, etc. Principalele cerințe pentru a le: .. Profesor - susțin pozițiile de viață și de predare pozitive, maestru profesional ridicat clasă, o persoană creativă, și în cele din urmă, „educatorul însuși“, adică. e. o persoană angajată în auto-dezvoltare și captivantă, „contaminant“ exemplul personal al discipolilor săi.

Școala modernă, este timpul pentru „colectiv de ca-minded“ (Sh A. Amonashvili). Iar nivelul profesional ridicat de oameni ca-minded, care combină formarea științifică și metodologică profundă și experiența practică a activității de creație [11].