Pornind de discriminare ca modalitate de realizare a puterii de monopol - studopediya

Pentru firmele cu putere de monopol, dorința pentru realizarea cât mai deplină a acestei puteri este destul de natural, deoarece permite de a realiza o realizare deplină a scopului său-maximizarea profitului. Acest lucru poate fi realizat prin redistribuirea surplusului consumatorului la producător. Esența problemei că merită să firmei, este că, prin punerea în aplicare a capacității de rezervă, care este, creșterea ofertei, în același timp, pentru a preveni pierderea de venituri totale, ca urmare a reducerii prețului de sub curba cererii în pantă. Monopolist mozher realiza acest lucru prin asigurarea stabilirii unei legături între greu prețul și disponibilitatea consumatorilor de a plăti. Pur și simplu pune, pentru fiecare consumator individual sau un grup de consumatori prețuri diferite trebuie să fie instalate același produs. Luând în considerare diferențele existente în cerere din diferite grupuri potrebiteley, monopolistul poate realiza acest lucru prin aplicarea metodei de discriminare a prețurilor.Pornind de discriminare - o modalitate de realizare a puterii de monopol, care constă în vânzarea aceluiași bun la diferiți cumpărători la prețuri diferite.

Pornind de discriminare este un mecanism pentru a crește profiturile, nu numai prin reducerea valorii absolute a surplusului de consum, dar, de asemenea, ca urmare a realizării mai completă a economiilor de scară. In plus, cel mai adesea realizat sub forma diferențierii prețurilor la parametrii constanți ai produsului (același nivel al costurilor de producție și de calitate), discriminarea de preț se observă în cazul în care costurile de producție variază în calitatea și valoarea produselor vândute la același preț.

Termenii de discriminare preț

1. Existența puterii de monopol a firmei.

2. Cererea de pe piață ar trebui să fie caracterizată prin prezența unor grupuri de clienți cu diferite elasticități ale cererii.

3. Firma trebuie să dispună de un mecanism pentru a identifica aceste grupuri, în funcție de caracteristicile cererii lor.

4. Societatea trebuie să poată exclude posibilitatea arbitrazhirovaniya, adică bun comerțul între diferitele grupuri de consumatori. În unele cazuri, piața în sine poate preveni. Astfel, factorul de spațiu permite monopolistul să vândă produsul la prețuri diferite în diferite regiuni geografice, iar diferența de preț ar trebui să fie mai puțin costurile de transport pentru consumatori cu privire la produsul se deplasează de la o piață geografică la alta. În cazul în care piața nu oferă un mediu de discriminare preț conductive firma ar trebui să aibă grijă de crearea unor bariere artificiale, pentru a preveni arbitrazhirovaniyu. Pentru aceasta se poate folosi anumite tipuri de contracte care interzice revânzarea sau conferă caracteristici specifice, care fac dificilă utilizarea diferitelor grupuri de clienți.În funcție de manifestările acestor condiții posibilitățile ferme de a pune în aplicare discriminarea de preț și modalități de a aplica acesta va fi diferit. În funcție de acest lucru, există trei tipuri de discriminare preț.

Discriminarea smepeni prima (discriminare perfectă) reprezintă o rata de diferențiere la care, pentru fiecare preț client individual este setat în funcție de nivelul cererii sale. Acest tip de discriminare a prețurilor poate fi realizată numai în cazul în care cumpărătorii au aceeași funcție a cererii, dar diferite elasticitatea cererii, iar dealerul are exclusiv (complet) puterea de monopol cunoaște funcția de a satisface cererea consumatorilor și capabilă să identifice fiecare dintre ele. La stabilirea prețurilor individuale pentru fiecare client în parte, care este de fapt în beneficiul fiecărei unități, curbele medii AR și venitul limită MR al companiei va fi la fel, chiar și pentru panta curbei cererii. Prin optimizarea stării de eliberare conform MR = MC, dealer transportă patru problemă unitatea de volum, din care fiecare are un preț în conformitate cu konkretnogopokupatelya de solvabilitate. Ca urmare, întregul surplusul de consum, a cărui valoare este afișată cifra umbrită. Acesta este redistribuit în favoarea vânzătorului. Pierderile client sunt evidente.

Acest tip de discriminare - un eveniment rar, deoarece necesită punerea în aplicare a multor condiții. Și totuși, întâlnite în practică. Un exemplu tipic de discriminare preț de gradul I - vanzare prin licitatie. Un alt caz - furnizarea de servicii juridice pentru avocați proeminenți sau dețin operațiuni medicale exclusive.

Discriminarea treia steneni (discriminarea segment) - un mod de realizare a puterii de monopol, în care diferențierea prețului produsului se bazează pe segmentarea pieței. segmentarea pieței - grupurile de consumatori distincție în funcție de caracteristicile cererii. Ea poate fi realizată în funcție de diferiți parametri: preferințele clientului (bilete, medicamente), nivelul lor de venit (prestigiu), factorul de timp (cererea sezonieră). Discriminarea de gradul III este utilizat atunci când elasticitatea prețului fiecărui segment de piață este semnificativ diferit. Dar se poate realiza numai în cazul în care cumpărătorii au caracteristici distinctive clare, și vânzătorii sunt în măsură să segmentul pieței și de a preveni un mecanism arbitrazhirovaniyu.

Graficul arată discriminarea prețurilor în două piețe. Atât axa verticală generală a graficului. Costurile marginale sunt constante. Pe fiecare monopol pe piață maximizarea profiturilor la egalitate MR = MC, atribuie un preț mai mare în cazul în care cererea pentru produsele sale mai puțin elastice.

Efectele discriminării de preț:

1. O astfel de strategie de stabilire a prețurilor vă permite să extindă limitele noastre de vânzări în afara, de obicei, controlate de un monopol.

3. Ineficiența trans-sectoriale și redistribuirea inter-regională a resurselor. Prin urmare, ts.d. Ar trebui să fie sub controlul statului.