Otoscleroză cauze, simptome și tratament

Otoscleroză cauze, simptome și tratament

Otoscleroză numita boala necrutator progresiva, degenerativa a organului auzului. apare ca urmare a disfunctiei ossicles auditive, situate în urechea medie, manifestată prin tinitus. amețeli și deteriorarea treptată a auzului. Clinic, boala este diagnosticată în 0,1-1% din populația planetei noastre, iar stadiul histologic găsit un postumă observat la fiecare locuitor 8-10 lea al globului. Primele simptome otoscleroză predominant, în intervalul de vârstă 25-35 de ani, iar 3 din 4 cazuri - femei. Încercați să înțelegeți care sunt cauzele si mecanismele de dezvoltare a otoscleroza, modul în care se manifestă clinic, și vorbesc despre metodele de diagnosticare și principii de tratament și de prevenire a acestei boli.Care sunt cauzele otoscleroză

Otoscleroză cauze, simptome și tratament
In 4 din 10 pacienți cu otoscleroză detectate defecte genetice.

Etiologia bolii până în prezent nu este pe deplin înțeles. Experții cred că pentru otoscleroză are o predispoziție genetică, așa cum este adesea observată incidență familială. In plus, aproape 40% dintre pacienții din studiul a relevat o varietate de defecte genetice. factor Declanșarea în dezvoltarea otoscleroză la organism la acestea sunt susceptibile de boli infecțioase, în special rujeola, precum și modificările hormonale asociate cu sarcina. naștere, alăptare, menopauză, și patologia sistemului endocrin al femeii.

Alti factori de risc sunt otoscleroză:

 • anomalii ale organului auditiv (și scărița fixare deosebit de congenitale);
 • boala inflamatorie cronică a urechii medii;
 • boala Paget;
 • suprasolicitare fizică și psiho-emoțională;
 • lucra într-un nivel ridicat de zgomot.

Principiul de funcționare al organului auditiv și mecanismul de dezvoltare a otoscleroză

.. Organul auditiv, adică urechea anatomie pot fi împărțite în 3 părți:

 • pinna (auriculă, canalul auditiv extern, cu membrana timpanică)
 • urechii medii (ossicles mobile - ciocanul, nicovala și etrierul)
 • urechea interna (os si labirinturi membranoase pline cu lichide - peri- și endolimfă).

Sunetul este prins de ureche, intră în canalul urechii și ajunge timpanul, determinând-o să oscileze. Aceste vibrații sunt transmise la primul dintre ossicles auditive, adiacent membranei, - un ciocan, care trimite traficul de pe oscilație nicovală, care este conectat cu etrierul, și transmite vibrații la ea. Limita dintre urechea medie și interior este fereastra ovală conectată la partea exterioară din etrierul. Fluctuațiile de scărița prin fereastra ovală în urechea internă și lichidul de umplere-l, sunt transferate la așa-numitele celule de par. Aceste celule sunt, în esență receptorii nervoase - generează impulsuri și vestibulară-cohlear (auditiv) nervii le transmite în subcorticale și corticale centre apoi auz.

În țesutul osos normal este de capsulă labirint fără os osificare secundar. Când labirint activat procesul de osteogeneză osos otoscleroză și secțiunile sale diferite sunt formate zone spongizatsii (formarea abundentă a oaselor imature perfuzat), care, ulterior, creând scleroză și transformat în os matur. Ca urmare, mobilitatea scărița și se reduce progresiv în absența tratamentului, mai devreme sau mai târziu imobilizat complet - se formează anchiloza. Procesul patologic, de asemenea, poate implica alte departamente și labirint melc. Transferul de oscilații asupra structurilor urechii interne și mijlocii este rupt înainte de pulsul nu ajunge la centrele de creier - notele de pacient pierderea auzului.

In general, procesul patologic implicat în ambele urechi, dar auzul este redus asimetric în acesta. În 15% din cazuri sunt diagnosticate formă unilaterală de otoscleroză.

clasificarea otoscleroză

Există mai multe clasificări ale bolii.

În funcție de natura modificărilor în mijloc și diferentiaza ureche:

 • Leziunile osteosclerosis localizate în zona ferestrelor labirint - fenestralny (stapedialny) otoscleroză; rupt doar sunet-conductoare funcție de ureche; este cea mai favorabilă otoscleroză formă, sub rezerva de corecție chirurgicală, deoarece probabilitatea de recuperare completă a auzului;
 • cohlear otoscleroză - sclerotice situate în afara focarele ferestre vestibulare și leziuni osoase cauzate de capsula a cohleei; în care funcția perturbată a urechii interne conducție sunet; Tratamentul chirurgical nu duce la restaurarea completă a auzului.
 • mixt otoscleroză - redus și percepția sunetului și pe urechea internă; Rezultatul tratamentului devine reducerea la conducție osoasă auzului.

Cursul de viteză a bolii 3 distinge aceasta face: • trecătoare (sau rapid) - apare la 11% dintre pacienți;
 • lent - la 68% dintre pacienți;
 • salt - în 21% dintre pacienți.

În cursul bolii este izolat 2 pași:

 • otospongioznuyu (activ);
 • sclerotic (inactive).

Procesul de înmuiere și a osului sclerozei se caracterizează printr-un singur proces și curs unduitoare: pas urmați periodic reciproc - sunt alternate.

Manifestările clinice ale otoscleroză

Otoscleroză cauze, simptome și tratament
Una dintre simptome este în mod constant progresiva tinitus otoscleroză.

Boala poate fi împărțită în 4 perioade:

 • perioada inițială;
 • Perioada luminos simptomelor clinice;
 • Perioada terminală.

În plus, există așa-numita stadiul histologic al bolii: modificări celulare în țesuturile structurilor urechii mijlocii și interioare sunt disponibile, dar manifestările clinice ale bolii nu sunt încă disponibile.

Otoscleroză face de obicei debutul in tineri - 25-35 ani - vârsta. Unii dintre pacienți a remarcat apariția primelor simptome ale bolii in copilarie - înainte de vârsta de 18 ani. Boala se dezvoltă treptat, progresează în mod constant, atingând un maxim de 40 de ani. Pe fondul piroane hormonale rapide - in timpul sarcinii, după avort în timpul alăptării - rata de progresie a crește otoscleroză. În unele cazuri, boala progreseaza cu viteza fulgerului.

Principalele plângeri ale pacienților cu otoscleroză sunt:

 1. Pierderea auzului Treptat progresiva. La etapa inițială a bolii este afectată doar o ureche, scade percepția sunetelor doar tonuri joase - de sex masculin de vorbire perceput de pacienți mai greu decât femeile. În cazul în care a lovit doar scărița, se sărbătorește așa-numitul parakuzis Willis (într-un mediu zgomotos în cazul în care pacientul aude mai bine, dar este un fals sentiment - doar părțile laterale ale pacientului într-o conversație care încearcă să depășească zgomotul de fond și vorbesc mai tare). În plus, percepția de vorbire este mult mai rău în procesul de alimente de mestecat și mersul pe jos - acest fenomen se numește parakuzis Weber. După 1-2 ani de la debutul simptomelor pacientului observat pierderea auzului si alte ureche, în afară de percepția tulburată nu este numai scăzut, dar tonuri înalte. Odată cu progresia procesului pacient dificil de înțeles de vorbire normală, și nu șoaptă acceptă deloc.
 2. Zgomot în ureche. Acesta poate fi una sau două căi, tranzitorii sau permanente, mare (fluier) sau scăzută (hum), intensitatea acesteia poate varia. Intensitatea zgomotului de gradul de pierdere a auzului este independentă.
 3. Amețeli. De obicei, - nu intensivă, este tranzitorie. În caz de atacuri severe de amețeli și alte simptome ale labirintitei ar trebui să se gândească la alte cauze de pierdere a auzului, și nu de otoscleroză.
 4. Earache. Instabil, caracterul Expander are loc numai în stadiul bolii sclerotic. Acesta este localizat în zona din spatele urechii.

Dintre comune simptome ale bolii trebuie remarcat sindrom nevrotic. Aceasta are loc în etapele ulterioare ale bolii, însoțite de o scădere pronunțată a auzului. Dezvoltarea sindromului se datorează faptului că, din cauza pierderii auzului pacientului devine dificil de a comunica cu ceilalți. El evită contactul cu oamenii, devine iritabil, letargic și retrase, a declarat că apariția somnolenței diurne și agravarea somnului nocturn.

Diagnosticul de otoscleroză

Pe baza plângerilor de pierdere a auzului, tinitus, vertij medic laryngologist (ORL) suspectate de mijloc a bolii sau urechea internă a pacientului. Clarificarea examenul diagnosticului urechii l (otoscopia) și metode suplimentare de cercetare pot ajuta.

In timpul otoscopia pot fi detectate prin modificări otoscleroză caracteristice: atrofie și uscăciune a meatului auditiv extern al pielii, sensibilitatea redusă a acestuia în timpul stimulării, absența cerumen. Membrana timpanică în cele mai multe cazuri, are forma obișnuită.

Dintre metodele de cercetare suplimentare utilizate în mod obișnuit sunt:

 • audiometrie (percepția de vorbire șoaptă este rupt în otoscleroză);
 • Studiu kamertonalnoe (redus conducție sunetului prin aer și prin țesutul - normal sau ridicat);
 • studiu pragul de sensibilitate la ultrasunete;
 • impedancemetry acustic (scăderea mobilității este determinată ossicles auditive);
 • Metodele de investigare funcția vestibulară a urechii, - otolitometriya indirectă, stabilography, vestibulometriya; identifica hiper- sau giporeflektsiyu;
 • Cu raze X a osului craniului (determinat prin schimbarea structurii labirint țesutului osos);
 • Tomografia computerizată a craniului (cea mai exactă, metoda cea mai obiectivă pentru a determina cu exactitate localizarea focarelor de otoscleroză, prevalența acestora și gradul de activitate a procesului patologic;
 • Consultarea sa axat strict specialiști - vestibulologa și otonevrologa.

Medicul trebuie să diferențieze otoscleroză altor stări patologice, cele mai importante sunt:

tratamentul otoscleroză

Otoscleroză cauze, simptome și tratament
În multe cazuri, otoscleroză fără intervenție chirurgicală, din păcate, nu reușesc.

Când formă cohleare și mixtă a bolii, în scopul de a preveni pierderea auzului pacientului neurosenzoriale pot fi atribuite tratamentului conservator. ksidifon FOSAMAX Preparatele și sunt utilizate în mod obișnuit cu un aport simultană de calciu și vitamina D.

Durata tratamentului este de 3 luni până la șase luni în fiecare an. O audiere are loc sub control.

În cele mai multe cazuri, tratamentul chirurgical al otoscleroză. Acesta este realizat cu scopul de a restaura auzului și oportunități ale cohleei la maxim, chiar și în cazul în care necesitatea unui aparat auditiv.

Operația, efectuată cel mai frecvent în otoscleroză se numește stapedoplasty sau stapedotomii. Esența ei constă în înlocuirea protezei scărița. În unele cazuri, scărița este complet eliminat și înlocuit cu o proteză. Simultan operațiune se desfășoară pe o singură ureche, operațiunea este posibilă numai în al doilea șase luni.

După operație, pacientul două zile ar trebui să se bazeze numai pe urechea neoperate sau pe partea din spate. În termen de o lună, contraindicat, de asemenea, exerciții fizice și aeronavelor care zboară.

Imbunatatirea auzului pacientului observate după 7-10 zile după intervenția chirurgicală.

Uneori se efectuează intervenția chirurgicală, numită „mobilizare a etrierului.“ Esența ei constă în restaurarea mobilității stapes prin deconectarea din osul aderențele-l imobilizeze.

Mai mult, poate fi efectuată fenestrație operațiunii labirint, în timpul căreia se creează o fereastră nouă în peretele vestibulului din labirint. Ultimele 2 operații sunt caracterizate printr-un efect instabil: timp de câțiva ani, audierea a pacientului se menține, cu toate acestea, atunci pierderea auzului progresează rapid.

Atunci când sunt efectuate în mod corespunzător operațiunile de pe complicații ale urechii sunt rare, dar ele pot apărea în continuare:

Ca o completare la o intervenție chirurgicală sau ca alternativă este organizat protezare audiere.

Prevenirea otoscleroză

Din păcate, nu a fost încă dezvoltat prevenirea specifică a acestei boli. A se evita prezența prelungită în medii zgomotoase, impactul tensiunilor și oboselii fizice, timpul pentru a trata bolile inflamatorii ale urechii.

La tratamentul otoscleroză în „Live sănătos!“: