Otoscleroză - cauze, simptome, diagnostic și tratament

otoscleroză

Otoscleroză - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Datele disponibile la Otolaringologie moderne. Aceasta indică faptul că otoscleroză afectează aproximativ 1% din populație, cu aproximativ 75-80% dintre pacienți sunt femei. Simptomele otoscleroză este cel mai adesea manifestată în intervalul de vârstă 20-35 de ani. Boala are o evoluție treptată, și începe cu distrugerea o ureche. De regulă, otoscleroză este un proces în două sensuri, a doua leziune a urechii are loc în decurs de câteva luni, și, uneori, de ani. Conform diferitelor rapoarte otoscleroză fețe este observat la 3-10% dintre pacienți. Femeile au observat o scădere semnificativă a simptomelor de otoscleroză în legătură cu sarcina. Prima sarcină deteriorarea observată la 30% dintre pacienții cu otoscleroza, în timp ce al doilea - 60%, în al treilea - 80%.Cauzele otoscleroză

Până în prezent, există mai multe teorii ale etiologia otoscleroză. Printre acestea se află în prima linie a teoriei ereditare. În favoarea sa este adesea evidențiată de boala familiala observate, precum și identificarea diferitelor defecte genetice la 40% dintre pacienții cu otoscleroză. Având în vedere deteriorarea care apare la femeile cu otoscleroză in timpul sarcinii, boala nu poate fi exclusă comunicarea cu originare din endocrine corpului și modificările metabolice. În special, indică rolul disfuncției tiroidiene și a glandelor paratiroide.

Patogeneza otoscleroză

Caracteristica capsulă labirint osos este că acesta este un primar, format în timpul embriogenezei, fără os osificare secundar. Atunci când otoscleroză în diferite zone delimitate labirint osos activeaza formarea de os matur. La începutul formării țesutului osos imatur spongios, care cuprinde o multitudine de vase. O astfel de focalizare este numit otoscleroză activ. Apoi, un os imatur se concentreze sclerotice este transformat în os matur.

Leziunile otoscleroză pot fi multiple. In 50% din cazurile de otoscleroză se găsește în zona ferestrelor vestibul, 35% - în capsula cohleei, 15% - în canalele semicirculare. Locație otoscleroză vatra în fereastra vestibul conduce la implicarea în procesul de bază scărița sclerotic cu dezvoltarea anchilozei sale. Rezultatul este o imobilitate scăriță funcția de ureche rupt conducătoare de sunet dezvoltă și pierderea auzului. În cazul în care se află în otoscleroză focare scările labirintului, dispozitivul de sunet-ureche perturbat, ceea ce duce la apariția unor neurosenzoriala de tip pierdere a auzului.

clasificarea otoscleroză

În funcție de tulburările de conducere al sunetului sau de reproducere a sunetului formă izolată otoscleroză 3:

otoscleroză conductive cu încălcarea singura conducta de sunet. Pe audiogramă prag marcat creștere a pragurilor de aer, menținând în același timp osul normal. Otoscleroză această formă este de prognostic cel mai favorabil, deoarece tratamentul chirurgical său dă efect bun și poate duce la o restaurare completă a auzului.

Pierderea auzului mixtă este caracterizată prin otoscleroză atât prin tulburări de conducere de sunet, precum și de tulburări de percepție a sunetului. În acest caz, audiogramă prag relevă creșterea pragurilor și a aerului, precum și osul. Ca urmare a acestei forme de tratament chirurgical al otoscleroza restabilirea auzului posibilă numai la un nivel de os.

otoscleroză cohlear este însoțită de o depreciere semnificativă a funcției de sunet-ureche. Înregistrate în timpul audiograma pragului osos este mai mare de 40 dB. Ceea ce se întâmplă, ca urmare a tratamentului chirurgical al auzului imbunatatire la nivelul osului la pacienții cu această formă de otoscleroză nu duce la o comunicare suficientă pentru restabilirea auzului.

Prin natura simptomelor de afișare otoscleroză clasificate lent (68%), spasmodice (21%), tranzitorii sau rapide (11%). In dezvoltarea sa trece otoscleroză 3 perioade: Perioada inițială marcată manifestări clinice și terminale.

Simptomele otoscleroză

De obicei, otoscleroză începe asimptomatic imperceptibil, care este, de asemenea, referire la otoscleroză gradul histologic. În acest stadiu, deja există schimbări în structura țesutului osos al labirintului, dar manifestările clinice nu au fost încă observate. Cazuri izolate de otoscleroză se caracterizează printr-o dezvoltare actuală și inițială rapidă a pierderii de auz neurosenzoriale. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, etapa inițială de otoscleroză durează 2-3 ani, timp în care pacientul poate observa doar un pic de zgomot în ureche, și o ușoară pierdere a auzului este detectată doar în timpul audiometriei.Pierderea auzului. Otoscleroză începe de obicei cu o treptată și greu de remarcat la începutul pierderii auzului. La început se caracterizează prin percepția afectată de tonuri joase menținând în același timp sau chiar o percepție crescută a tonurilor înalte. La acest pacient cu otoscleroză se plânge de slabă înțelegere a vorbirii de sex masculin, în timp ce discursul de femei și copii, el aude foarte bine. Acolo parakuzis Willis - imbunatatirea imaginara a auzului, care are loc într-un mediu zgomotos. Faptul este că, în zgomotul otoscleroză nu afectează percepția de sunete și părți ale pacientului pentru a depăși zgomotul de fond, vorbesc mai tare. Un alt simptom patognomonice otoscleroză este parakuzis Weber - deteriorarea percepției vorbirii cu transmisie simultană la cohlee a altor sunete, mersul pe țesuturile moi ale corpului. Parakuzis Weber a observat, cum ar fi mersul pe jos sau alimente de mestecat.

De-a lungul timpului, afectarea auzului are loc cu încălcarea percepției atât sunete joase și înalte. Pe parcursul perioadei de manifestări clinice pronunțate ale pacientului nu percepe discursul soptit in a intelege vorbirea obișnuită dificilă. Este de remarcat faptul că pierderea auzului în otoscleroză nu regresează, este posibil doar agravarea. Progresia pierderea auzului poate fi din cauza oboselii și endocrine rearanjamente generale (sarcină, naștere, menstruații). Fall audiere în otoscleroză poate ajunge la gradul III de pierdere a auzului, dar surditate completă nu se dezvoltă.

Zgomotul în ureche este observată la 80% dintre pacienții cu otoscleroză. Caracteristica distinctivă este faptul că severitatea tinitus nu este corelată cu gradul de pierdere a auzului. De-a lungul spectrului de frecvențe audio este aproape de primus zgomot sau foșnetul frunzelor (așa-numitele „zgomot alb“). Se crede că tinitus în otoscleroză asociată cu tulburările circulatorii și metabolice în cohlee.

durere la nivelul urechii se produce în timpul perioadelor de proces otosclerotic exacerbare. Este plin de caracter și este de obicei localizat în zona procesului mastoid. De multe ori, după debutul durerii apare chiar mai mult pierderea auzului.

Amețeli la pacienții cu otoscleroză apare rar. De obicei, este tranzitorii și de intensitate ușoară. Când vertij este pronunțat, este necesar să-și asume o etiologie diferită de pierdere a auzului (de exemplu, sifilis congenital tardiv).

sindromul neurastenic la pacienții cu otoscleroza este cauzata de deficiente de auz severe care împiedică comuniunea lor deplină. Din cauza pierderii auzului la pacienții societății sunt în tensiune constantă, ceea ce le face să evite contactul. Ei devin retrase, apatic, letargic; tulburări de somn sunt observate în funcție de tipul de somnolenta in timpul zilei. Cel mai adesea se dezvoltă neurastenie dacă otoscleroză este însoțită de zgomot severă în ureche și o scădere semnificativă a auzului.

Diagnosticul de otoscleroză

Pacienții cu otoscleroză se referă la otolaringolog cu plângeri de pierdere a auzului și a zgomotului în ureche. Sarcina medicului este otoscleroză să se diferențieze de multe alte cauze de pierdere a auzului: otita medie adezive. media cronică otita supurativă, nevrita cohlear. colesteatom, cerumen si otita externa. Edem al urechii. anchiloza scărița în osteopatie sistemic, labirintita. boala Meniere și așa mai departe. În acest scop, și a efectuat cercetări aprofundate otoscopia audiere.

Otoscopia și mikrootoskopiya dezvăluie tipic otoscleroză triada Holmgren: lipsa de uscăciune cerumen și modificări atrofice ale pielii ale conductului auditiv, o sensibilitate redusă a pielii ale conductului auditiv la iritarea acestuia (roșeață și nici un reflex de tuse). În cele mai multe cazuri, timpanul otoscleroză nu este schimbat. Atunci când atrofie este un semn indirect de otoscleroză Schwartz la fața locului - radiat în loc atrofie mucoasă înroșită a cavității timpanice. În membrana hipertrofia imagine OTO seamănă cu efectele de otită medie cronică cu efuziune.

pacienții audiometrie cu otoscleroză definește afectarea vorbirii percepției șoaptă. Studiul identifică un diapazon cu o conducere crescută sau normală a sunetului prin tesatura, scaderea prin aer. Rezultate prag audiometrie depind de forma de otoscleroză. impedancemetry acustică este o metodă de diagnostic auxiliar. Distinge otoscleroză din nevrite cohlear ajută să studieze cu ultrasunete. În percepția otoscleroză de ultrasunete nu este practic rupt, în timp ce la cohlear nevrute, se agravează de 2-3 ori.

Studii funcționale vestibular (.. Otolitometriya indirectă vestibulometriya stabilography) la 64% dintre pacienți au evidențiat hiporeflexie, 15% - hiperreflexie. În 21% din cazuri de otoscleroză are loc fără tulburări vestibulare. Dacă prezentați amețeli ar trebui să se consulte otonevrologa și vestibulologa.

Modificările care apar în labirintul otoscleroză țesutului osos capsulă este uneori determinată de rezultatele radiografia craniană reperare. Cu toate acestea, mai mult de cercetare este informativ CT craniu. permite vizualizarea leziunilor de otoscleroză.

tratamentul otoscleroză

În ceea ce privește otoscleroză utilizate tratamente chirurgicale pentru a îmbunătăți mecanismul de transmitere a vibrațiilor sonore pentru lanțul de oscioare la labirint perilimfatice. Operația se recomandă în reducerea conducție osoasă nu mai mică de 25 dB, și aer - până la 50 dB. Cu toate acestea, chiar și atunci când pierderea auzului în această operație interval contraindicată în cazul în care procesul este otosclerotic sub flux activ.

In tratamentul chirurgical al otoscleroză au fost folosite 3 tipuri de operațiuni: mobilizarea bridei, fenestrație din labirint și stapedoplasty. Primul tip de operațiuni care vizează eliberarea etrierului imobilizează fuziunea osoasă, al doilea - pentru a crea o fereastră nouă în peretele vestibulului din labirint. Cu toate acestea, aceste operațiuni sunt caracterizate prin efect instabil. Audierea de îmbunătățire după ei pot persista timp de mai mulți ani, dar atunci există o progresie rapidă a pierderea auzului. Stapedoplasty este implantarea protezei care înlocuiește etrieri. O astfel de operație poate fi efectuată cu sau fără stapedektomiey ea. În acest ultim caz, fixarea protezei la nicovala purtat de baza scărița făcut de deschidere. Scărița proteză pot fi făcute din os sau cartilaj țesut al pacientului, precum și din teflon, titan sau ceramică. Stapedoplasty efectuate pe urechea care aude mai rău. În cazul în care eficiența operațiunii, punerea sa în aplicare în a doua ureche este posibil să nu mai devreme de șase luni.

Tratamentul chirurgical al stapedoplasty otoscleroză cu 80% dintre pacienți pot realiza o îmbunătățire stabilă a auzului. Cu toate acestea, aceasta nu împiedică dezvoltarea procesului otosclerotic. Prin urmare, căutarea unor metode eficiente de tratament conservator al otoscleroză. Recent, o astfel de metodă a fost terapia combinată pe termen lung cu fluorură de sodiu, calciu și vitamina D3. Teoretic, un astfel de tratament trebuie să se oprească demeneralizatsiyu care apar la periferia focarelor otoscleroză, oprind astfel extinderea acestor centre.

Când se poate utiliza otoscleroză cohleară și forme mixte ca o alternativă la tratamentul chirurgical sau în plus față de acestea aparat auditiv.

Otoscleroză - tratament la Moscova