Nosocomiala pneumonie - cauze, simptome, diagnostic și tratament

pneumonie nosocomială

Nosocomiala pneumonie - cauze, simptome, diagnostic și tratament

Nozocomială (nosocomiale, spital) pneumonie - dobandite intr-un spital de infecții ale tractului respirator inferior, simptomele care sunt dezvoltate nu înainte de 48 de ore de la internarea în spital. Pneumonie nozocomială este una dintre cele trei infecții nozocomiale cele mai comune. în al doilea rând numai infectării rănilor și prevalența infecții ale tractului urinar. Pneumonie nozocomială apare la 0,5-1% dintre pacienții tratați în spitale și în departamentele de terapie intensiva si pacientii cu terapie intensiva se gaseste in 5-10 ori mai mult. Mortalitatea in pneumonie nozocomială extrem de mare - de la 10-20% la 70-80% (în funcție de tipul de agent și de severitatea fundalului pacientului).Clasificarea pneumoniei nozocomiale

În ceea ce privește apariția infecțiilor nosocomiale este împărțit în mai devreme și târziu. Anterior a considerat pneumonie nosocomială, care a avut loc în primele 5 zile de la internare. In general, aceasta este cauzată de agenți patogeni prezenți în corpul pacientului înainte de spitalizare (St. aureus, St. pneumoniae, H. influenzae si altele. Reprezentanti microflora cailor respiratorii superioare). De obicei, acești agenți patogeni sunt sensibile la antibiotice traditionale, pneumonie si ea purcede mai favorabil.

pneumonie nosocomială târzie se manifestă după 5 sau mai multe zile de tratament în spital. Dezvoltarea ei se datorează tulpinile reale de spital (St. meticilină aureus, Acinetobacter spp. P. aeruginosa, Enterobacteriaceae și colab.), care prezintă proprietăți extrem de virulente si antimicrobiene polyresistance. Curs și prognosticul pneumoniei nosocomiale tarziu sunt grave.

Date fiind factorii etiologici izolați 3 forme infecții respiratorii nosocomiale: ventilator asociate, pneumonie postoperatorie și aspirație. În același timp, destul de des diferite forme suprapuse pe fiecare parte, chiar mai grele pentru pneumonie nosocomiale și creșterea riscului de deces.

Cauzele pneumoniei nosocomiale

Rolul principal în etiologia pneumoniei nozocomiale apartine florei gram-negative (Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella, E. coli, Proteus, Serratia, etc.) - aceste bacterii gasite in secretiile tractului respirator în 50-70% din cazuri. In 15-30% dintre pacienții care conduc agent cauzativ acționează Staphylococcus aureus rezistent la meticilină. Datorită diferitelor mecanisme adaptive bacterii menționate dezvolta rezistență la majoritatea agenților antibacterieni cunoscuți. Anaerobilor (bakteriody, fuzobakterii et al.) Sunt agenții etiologici ai 10-30% din pneumoniilor nosocomiale. Aproximativ 4% dintre pacienți au dezvoltat legionella pneumonie - de obicei, are loc în funcție de tipul de focare de masă în spitale, care este o cauza a Legionella contaminării sistemelor de aer condiționat și de alimentare cu apă.Mult mai puțin frecvent decât pneumonia bacteriană. infecții diagnosticate nosocomiale ale tractului respirator inferior cauzate de viruși. Printre patogeni nozocomiale rol principal pneumonia virală aparține virusurile gripale A si B, RS-virus. la pacientii cu un sistem imunitar slabit - citomegalovirus.

factori comuni de risc infectie a tractului respirator sunt pe termen lung de spitalizare, hipokinezie, antibiotice necontrolate, în vârstă de vârstă. De o importanță considerabilă este gravitatea stării pacientului cauzate de BPOC concomitentă. perioada postoperatorie, traume, pierdere de sânge. . Shock, imunosupresie, coma, etc. Pentru a promova colonizarea inferioare florei bacteriene ale tractului respirator pot fi manipulările medicale: intubație endotraheală și reintubation, traheostomie. bronhoscopie. bronchography și așa mai departe. Potecile primare Pătrunderea organismelor patogene în secrețiile tractului respirator servi rotonosoglotki sau aspirarea conținutului gastric, răspândirea hematogena a infecției de la focare îndepărtate.

ventilatiei asociate cu pneumonie apare la pacienții care sunt pe ventilație mecanică; în același timp, în fiecare zi petrecută pe ventilație mecanică crește riscul de pneumonie nozocomiale cu 1%. Postoperator, sau pneumonie congestiv. se dezvoltă la pacienții imobilizați după o intervenție chirurgicală severă, mai ales pe piept si abdomen. În acest caz, fondul pentru dezvoltarea infecției pulmonare este o încălcare a funcției de drenaj a bronhiilor și hipoventilație. Mecanismul Aspirația de apariție a pneumoniei nozocomiale este caracteristică pacienților cu tulburări cerebrovasculare, care au observat încălcări ale tusei și reflexele inghitire; în acest caz, efectul patogen nu este numai agenți infecțioși, ci și caracterul agresiv al aspiratului gastric.

Simptomele pneumoniei nosocomiale

Caracteristici ale unei pneumonii nosocomiale curent este eclipsare de simptome, care este motivul pentru detectarea infecției pulmonare este dificil. În primul rând, acest lucru se datorează greutatea totală a pacienților, asociate cu boala de baza, o intervenție chirurgicală, de vârstă, comă, și așa mai departe. N.

Cu toate acestea, în unele cazuri, pneumonie nosocomială suspectate pot fi bazate pe datele clinice: un nou episod de febră, a crescut spută / traheale aspiratul sau schimba natura lor (vâscozitate, culoare, miros și așa mai departe.). Pacienții pot plânge de tuse noi sau agravarea, dificultăți de respirație, dureri în piept. La pacienții care sunt în rata severă sau inconștientă ar trebui să acorde o atenție la hipertermie, a crescut inima, tahicardie. semne de hipoxemie. Criteriile de infecții severe la nivelul plămânilor sunt exprimate semne respiratorii (BH> 30 / min.) Și eșecul circulator (ritm cardiac> 125 / min. BP 12,0h10 9 / l, tura stab> 10%, hipoxemia arterială Ra02